zix
Well-known member
Nä.är det svårt att få till en bra mörk rostning med hemmautrustning (tycker du)?
Alla rostmetoder jag har använt mig av (Ugn, poppare, varmluftspistol, trumma) klarar det. Problemet är snarare att det, som JvD säger, i vissa fall går lite för fort på slutet. Detta är inte så lätt att råda bot på i en omoddad popcornpoppare, men med en enkel omkoppling där man driver fläkten för sig och värmeslingan för sig så går det att dra ut på det. Då stänger man av värmeslingan (men inte fläkten) i någon/några sekunder, sätter på den igen, stänger av o.s.v. Vill man finlira så kan man koppla nån form av effektkontroll på värmeslingan. Variac, tyristorstyrning eller vad det heter.
I ugn är det jättelätt att bromsa upp rostningen. Man flyttar ner plåten till mitten eller längst ner, sänker värmen lite och/eller tar ut plåten oftare för att röra om i bönorna. Det räcker ofta med en av dessa tre.
Nu ska vi i och för sig dra en skiljelinje mellan riktiga profiler och ren temperaturstyrning på känn. I och för sig fin skiljelinje, men: att rosta enligt vissa profiler innebär att man tar upp bönorna i temperatur enligt en viss kurva, som ett exempel (förenklat) långsamt i början, snabbare i mitten, långsammare på slutet. För att kunna skapa och använda sig av profiler på ett vettigt sätt måste man kunna mäta temperaturökningen och rita upp en kurva på hur den förändras efter inmatad effekt. Sen hittar man en lämplig profil för just sin böna. Segt jobb, och därför tycker jag att det är steg 2 i rostningen. Dock har varje rostmetod som sagt en inneboende profil från början, och det finns också olika typer av proffsrostar som lämpar sig för olika rostningar. Grundskillnaderna är samma som jag tjötade om förut: varmluftsström ger väldigt effektiv och snabb värmeöverföring, kortare rosttider men är svårare att använda för mörkare rostning. I grunden alltså. Indirekt värmeöverföring, som i en gaseldad trumrost, ger längre rosttider men är därmed också lättare att använda för mörkare rostning (mindre risk att bränna bönorna, och de som gillar dessa rostar säger också att de mörka rostningarna blir bättre i dem)
För övrigt: det vet folk kanske redan här, men det går fint att nörda in sig genom att koppla temperaturgivaren via ett interface till en dator, så har man det som behövs för att kunna börja jobba med rostprofiler i sin popcornrost. http://www.toomuchcoffee.com/index.php?module=Pagesetter&func=viewpub&tid=3&pid=78