Dax för en riktig rostare...

niad

Well-known member
Nu närmar sig 40 års dagen och då jag redan skaffat på mig vad jag för närvarande behöver och vill ha i maskinväg så ökar suget efter en rejäl kafferostmaskin (att önska sig alltså).

Jag har rostat en del i ugn och en hel del i popcornmaskin men nu är det "time to step up". Vilka här har rejäla rostare som t.ex. iRoast2(kaffegalningen har en tror jag) eller Genecaffe eller kanske t.o.m. en Hot Top som jag lurar starkt på själv. Jag bor ju i villa nära skogen så nu kan jag börja bete mig hur som helst med konstiga maskiner på uteplatsen.

Kom gärna med synpunkter och tips på var man skall handla m.m. eller om det ens är värt pengarna.

Det kan tilläggas att jag ringde en försäljare av rostmaskiner en gång i Danmark och det slutade med att jag visste allt om att rosta i varmluftsugn så därför köpte jag aldrig någon iRoast2 den gången... Han var inte övertygad om att det var någon skillnad i resultat.

Jag tänker inte börja konkurrera med J&N men är det skillnad i kvalitet så får det kosta (hoppas jag).
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
iRoast har jag haft, Genecafé har jag nu, Hottop skippade jag pga priset. Ska du köpa en Genecafé så är det Gokaffe här i sverige som gäller, men jag skulle tro att du får dumpa ut bönorna för kylning för bästa resultat (och lättare bedömning av rostningsgraden).

Men vill du bygga själv och härja ute så kan du fixa en rostare ev en gasolgrill kanske? Men en roterande trumma för bönorna.
 

niad

Well-known member
Kan du dra snabbt vad som skiljer sig mellan I-Roast2 och GeneCafe? Förutom kapacitet, hur är resultatet, är det värt lite mer än det dubbla att köpa en GeneCafe?

Såg att de vill ha nära tio lapp för en Hottop i Danmark för övrigt, aj aj.
 

blomkål

Active member
Jag som aldrig har använt vare sig en genecafé eller en iroast2 vågar ändå ge mig på ett försök att förklara ett par skillnader. Genécafen är en trumrost som ger generellt längre rostningstider vilket ger mindre syrlighet, och lämpar sig därmed bra, framförallt för espresso. Iroasten rostar betydligt mindre mängder och använder sig av varmluft (som en popcornmaskin), detta ger enligt skolboken en rostprofil som passar bra för andra bryggmetoder, alltså det ena är inte bättre än det andra, men de är olika. Jag tror båda rostarna är bra
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Både iRoast och Genecafé är egentligen varmluftrostar. Men Gene är ingen "ren" luftrost, den ger reflekterande värme genom plåten mitt i den roterande kammaren, osv. Någon egen hybrid-variant eller vad man nu ska kalla det för.

Fördelar för Genecafé:

- Jag tycker att det är lättare att träffa rätt rostningsgrad med Gene.
- Den kan rosta mer bönor per rostning.
- Den är tyst som en mus.
- Den är snyggare.
- Man har bättre kontroll över tider och temperaturer.

Fördelar för iRoast:

- Den tar mindre plats undanstoppad.
- Den är billigare att köpa.



Om det är skillnad i smak mellan två identiskt rostade bönor, den ena från iRoast och den andra från Gene... Det vet jag inte. Men bara att man slipper oljudet från iRoast är värt en heeel del. iRoast låter som en dammsugare ungefär, som en högvarvig odämpad dammsugare.:cool:
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Niad, känner att jag lägger mig i här fast att jag nog får anses som partiskt...

Vore jag du så skulle jag glömma I-Roasten, varför undrar någon? Därför att steget till en Gene Café prismässigt är ganska litet, iallafall har det varit så tidigare. Valet, som du själv nämner, bör hellre stå mellan Gene Café:n och Hot Top:en. Om priset inte är några problem ska du absolut gå på Hot Top:en då den har en bra kylning av bönorna. Jag skulle nog avstå den dyraste Hot Top:en "P" som är programmeringsbar utan gå på mellanmodellenen "D" eller kanske till och med den enklaste grundmodellen. Hot Top:en är ju dessutom känd för att vara fint byggd och robust. Gene Café:n har inte samma fina kylning som Hot Top:en då bönorna kyls i samma behållare som rostningen sker i. Är Hot Top:en smärtsamt dyr är Gene Café:n prisvärd, kylningen antingen vänjer man sig vid och avbryter rostningen lite innan bönorna är klara och låter rostaren kyla eller så tar man bönorna när de precis är klara och kyler själv genom att tappa ur dem manuellt. Det sista är nog att rekommendera ifall man är riktigt kaffenördig då snabb kylning viktig.

Jag började min bana med ugnsrostning, gick över till CR-100 då ugnsrostningen blev för rykig (lathet och prylintreeset inverkade kanske menligt också) och vintras bidde det även en Gene Café. Jag rostar mest med Gene Café men CR-100:an jobbar någon gång i månaden då jag vill ha presskaffe med lite friskare och bärigare karaktär...

Även jag har funderingar åt Hot Top:en, men den är lite för dyr känns det som. Jag menar du hamnar ju på minst det dubbla jämfört med Gene Cafén. Fast det vore ju läckert...
Köp en Hot Top, mod "D" skulle jag nog valt. ("P" modellen kostar 1100 € + moms, frakt & tull när jag kollade i vintras!!!!!)

Just ja, vill förtydliga KG, Gene Cafén är en hybrid men platsar i trumrostarkategorin.
 

niad

Well-known member
Många bra tips och en del klargöranden. Intressant att få reda på från säker källa att Gene Cafe inte är optimal vad gäller kylningen. Jag skall se vad jag kan få för bidrag till en HotTop, det är den det suger efter nu käner jag. Det är helt klart en seriös satsning isåfall.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag tror att Ho Top:en är den bästa rostaren man kan köpa som vänder sig för hemmabruk. Det finns dock en liten liten risk att den rostar för långsamt. Man ska alltid förvärma den ordentligt innan man börjar har jag läst på många forum då det begav sig. Det som är negativt med den är att den har filter som ska bytas då och då, nu TROR jag att det inte behövs, Gene Café:n t ex behöver ju aldrig bytas filter på. Det skulle vara om det är något icke-metalliskt (typ) filtermaterial som långsamt äts upp av värmen då förståss, men verkar inte det långsökt...
 

Large

Well-known member
Hottopen är ca 1300:- dyrare i sin enklaste variant än Gene Cafen. Kylningen, som nämnts tidigare, är bättre, dessutom verkar Geneanvändarna ha svårt att höra när bönorna "poppar" (crackar)medan detta inte verkar vara ett så stort problem i Hottopen.

Vad säger Genevetranerna ?

Ingen av rostarna håller i längden för att göra flera rostningar efter varandra utan bör svalna mellan rostningarna.
 

cango

Well-known member
tre rostningar efter varandra med Gene har jag gjort utan problem. Mer har jag inte behov för, men har inte hört att det skulle vara ett problem med några till. (kanske inte 10-20, då bör man kanske skaffa sig en probat, eller vad de heter...)
förutom filtret som ska bytas i hotoppen, så läste jag att rengöring skall vara lite jobbigt (plocka isär grejer etc) samt att man skall vara försiktig med "chaffen", de kan tända på... Men, jag vet inte - har bara läst det.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Hottopen är ca 1300:- dyrare i sin enklaste variant än Gene Cafen.
Vad ligger "D" och "P" modellerna på idag, har du priserna?

Kylningen, som nämnts tidigare, är bättre, dessutom verkar Geneanvändarna ha svårt att höra när bönorna "poppar" (crackar)medan detta inte verkar vara ett så stort problem i Hottopen. Vad säger Genevetranerna?

Visst maskeras crackljudet av bönorna när de rasslar runt, faktiskt mer än jag trodde då jag rostade första gången. Men jag tror det var av KG jag fick tipset att sätta örat invid filterburken, då hörs det. Fast å andra sidan ser man ju bönorna mycket tydligt då bönbehållaren är av glas.
 

zix

Well-known member
Nu är ju Behmor-rosten såpass långt kommen att den har visats på SCAA (tror jag att det var?) i USA. Den fick pris för bästa produkt, finns bilder och lite text på CG. Det är allt den jag spanar efter för min del.
 

Large

Well-known member
Vad ligger "D" och "P" modellerna på idag, har du priserna?


Jäpp, tittar man på Hasbean så tar de ca 70GBP, dvs en dryg tusing, extra för displaysatsen och P-varianten går loss på 640 GBP för en komplett maskin, eller 9000 lök. Med så mycket lök får det iaf att tåras i mina ögon :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Behmor i all ära... men såg inte den ut att vara enormt stor? Typ som en micro... och ful som stryk... Men det ska bli kul att se hur den är/blir i slutändan med priser och allt.

Jag rostar numera 2 gånger på rad, med en kort kylning emellan (genen får kyla sig själv medans jag kyler bönorna i min egna bönkylare). Det känns som man sparar en del tid och bök med att plocka fram och bort allt och inte behöver rosta fullt så ofta.

Så jag tycker definitivt att mängden bönor man kan rosta per gång bör vara mer än det en iRoast klarar av. Men det beror väl på hur mycket kaffe man förbrukar.

Jag skulle definitivt förespråka en Genecafé framför en iRoast.

Hottop... har filter som måste bytas ut. Den är större (tror jag). Eventuellt bättre, men jag har inga erfarenheter från den så det är svårt att säga så mycket.

Jag gillar definitivt att kunna se bönorna så bra i min Genecafé, spontant känns det som om jag kunde få klaustrofobi i en Hottop.

:coffee:
 

zix

Well-known member
Behmor är säkert ful. Den ser ful ut på bilderna. Spelar noll roll för mig, är den för ful för att få vara med i köket så får den stå nån annanstans. Fast inte är den fulare än de flesta microugnar, och den ska rena röken väldigt bra. Joe Behms målsättning har varit att få fram en riktigt bra trumrost som vanligt folk kan köpa och skulle vilja köpa.
Röken är nog det som de allra flesta inte gillar med kafferostning, så det är en av de sakerna han har jobbat mest med, och vad det verkar har han lyckats riktigt, riktigt bra. Kool design och prylstatus tror jag inte ens fanns med på listan, och jag tycker att det är helt rätt. Av det jag kan läsa ut verkar Behmor vara just det Niad frågar efter, nämligen en "riktig rostare".
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Men röken är ju en av ingredienserna till receptet på färdigrostade bönor, när det börjar ryka mer så... Så lite misstänksam blir jag mot att filtrera/katalysera bort röken, men ochså nyfiken. :)

Rykandet hör til och doftar gott.:cool:

Japp, min gissning är att någon admin tycker att jag är helt skruvad! LOL! (angående min snurrande avatar, det är inte mitt verk)
 

zix

Well-known member
Jag gillar också lukten av bönor på rostning. Och jo, nog kommer det att bli svårare när man inte har röken att gå på. Jag hoppas att det andra - färg på bönor, knäppningar - ska räcka, och att man lär sig så småningom. Tydligen ska det vara bra insyn i rosten, vi får väl se... väntar ivrigt på mer nyheter om den.
 

blomkål

Active member
Jag tycker också att behmor- rosten verkar grymt intressant. Vi får bara hoppas att den kommer i 230V version snart. Tills dess är varmluftspistolen mitt alternativ.
 

zix

Well-known member
Varmluftspistol är ett bra alternativ, inte tu tal om annat. Synd att det är såpass ineffektivt bara, jag ser det mer som en backup numera. Kaffet i ugnen blir också bra, fast visst är varmluftspistol/skål ett strå vassare.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,669
Inlägg
155,727
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp