Dax för en riktig rostare...

knasper

Well-known member
Me too shop HasBean!

Men jag nöjde mig med en i-roast2. Kapaciteten räcker nog till mig. Jag tror jag gör av med 250-300 gr kaffe i veckan så två rostomgångar i veckan gör jag gärna. Skall man rosta ett par olika bönsorter innan blandning så är det rent av bra om man inte behöver göra för stora laddningar, eller?

Jag har tidigare rostat i stekpanna och tänkt att det får duga. Börjar snegla på en cr-100 men varför inte gå upp ett snäpp? Sedan är man ju igång och då börjar även genecafén bli ett alternativ. Kanske bäst att lugna sig och inte förköpa sig. Får se vad det blir nästa gång?

En liten undran, bara. Varför är det så svårt att hitta rostare till salu i Sverige? Bortsett Gokaffe (vilket duger fint om dom har sakerna i lager) finns det ju nada! Lokala Kahlsbutiken hade en Heartware Precision men den var aldrig intressant. Varför har övriga kaffeaffärer inga rostare?
 

kafei

Well-known member
Men jag nöjde mig med en i-roast2.

En liten undran, bara. Varför är det så svårt att hitta rostare till salu i Sverige? Bortsett Gokaffe (vilket duger fint om dom har sakerna i lager) finns det ju nada! Lokala Kahlsbutiken hade en Heartware Precision men den var aldrig intressant. Varför har övriga kaffeaffärer inga rostare?

Kul!!
Jag är rätt sugen på en iRoast 2 jag med! Håller med om att rostutbudet i svenska butiker är knapert... Brukar Gokaffe ha iRoasten vanligtvis (bara att den är slut för tillfället)??
Får man fråga vad rosten + frakt och det gick på från Hasbean?
 

knasper

Well-known member
GoKaffe har cr-100 som lite enklare rost för 1195 och genecafe (kostar väl ca 3500), ingen annan. Jag har inte hittat någon som för i-roast i Sverige. Risteriet och Kaffeagenterne i Danmark har rostare men den (eller dom) som för i-roast hade slut på den. Prismässigt blev det ungefär samma deal om man köpte från Hasbean i GB som någon av di danske, ungefär. Vad betalade jag, runt 2200 kr innalles, ungefär. Minnet är dåligt just nu men jag har för mig att deras pris var GBP 140 för i-roast2 och drygt GBP 20 i frakt. Ca 60 pund ggr ca 13,80 - nå't sånt.

Kan återkomma om "2-5 working days" med kommentarer om leverans och funktion. Det finns väl annars flera här som haft/har samma maskin?
 

knasper

Well-known member
kafei: OT - Afrika Bambaata? Vem kom först, bönan eller amerikanske hiphopgurun/grundaren av Zulu Nation/musikern? Och vem smakar bäst:D
 

zix

Well-known member
Varför har övriga kaffeaffärer inga rostare?
Antagligen är det för mycket pengar för de flesta med den prisbild som är nu på vettiga rostar. D.v.s. såna som rostar mer än en kaffekopp per omgång. Och potentiell mängd kunder blir därmed för liten - man ska BÅDE vilja rosta och vara beredd att hosta upp mycket pengar.
Om Behmor nånsin blir tillgänglig i sverige och den har bra pris så kanske, kanske att kundgruppen kan bli större...
Jag menar, kom igen, vad är en trumrost egentligen? Hur svår kan den vara att göra? Personligen skulle jag knappast ge mig på att försöka bygga en espressomaskin, det är för mycket tänk inblandat i sånt - hej Tobbe, jag är din största fan för att du orkar! Själv sparar jag sånt till min audiohobby.

Men en trumrost - det är liksom hur enkelt som helst i jämförelse. Ta en stor konservburk, sätt ett lock på den, kör igenom en stång och böj den till vev i ena ändan, palla upp schabraket ovanför en engångsgrill (eller om du vill vara miljövänligare, en liten resegrill) och tänd på så har du en rost. Efter tjugo minuters vevande är kaffet färdigrostat. Vill du styra ner temperaturen, kör in en plåt mellan kolen och trumman. Är det för låg temp så hade du trumman för högt upp, sänk den. Low-tech!
Naturligtvis är det bättre tempstyrning, bättre effektöverföring och smartare med en lätt ombyggd gasgrill. Självklart är det smidigare med infravärmeelement/kvartselement, som i hottop m.fl. Och givetvis måste man förpacka rosten på ett konsumentvänligt sätt om man ska sälja den till konsument. Men allt det som är riktigt svårt med produkten "trumrost för konsumenter" består i att göra den lättanvänd, accepterad i köket och samtidigt tillräckligt billig för vanligt folk. Och därtill att få igång en serieproduktion, distributionsnätverk och sånt. Kringverk, förpackning, bonusgrejer, sidekicks! Det har inte med själva funktionen att göra.
En espressomaskin däremot, det är lite annat...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag tycker att den där sista dryga tusenlappen för att komma upp till en Genecafé från en iRoast känns ganska billig trots allt.

iRoasten rostade bra, men det var lite svårare att träffa exakt rätt på rostningsgraden (i jämförelse med Genecafén). Ingen stor skillnad, men dock lite.

De två stora skillnaderna är mängden bönor som den kan rosta och ljudnivå. Med vår förbrukning av kaffe så skulle en iRoast få jobba... ofta. Och när man har ungar som sover vill man inte sparka igång en iRoast direkt... Den skriker mer än en dammsugare.
 

kafei

Well-known member
Det låter som ett bra pris.
Var den slut i Danmark alltså?
Jag väntar 2-5 arbetsdagar då.. :)

kafei: OT - Afrika Bambaata? Vem kom först, bönan eller amerikanske hiphopgurun/grundaren av Zulu Nation/musikern? Och vem smakar bäst:D

OT - hahaha:lol: jag tror minsann att våran hiphopguru kom före denna blandning! (det är den som remheden tog silver med i år). Afrika Bambaata (the man) må ha haft en ehm...intressant...klädsmak, men bönan smakar trots allt bättre! ;)
 

kafei

Well-known member
ett plus med att köpa genecafén är att den kan inhandlas på kaffemaskinen. "fysisk" butik + bra service = kalas.

men jag tror att som ett första steg får det bli en iRoast ändå. snart, någon gång..
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Brukar Gokaffe ha iRoasten vanligtvis (bara att den är slut för tillfället)??
GoKaffe kommer inte att plocka hem I-Roast då den nästan, nåja, är lika dyr som en Gene Café och då väljer man en Gene Café istället helt enkelt. Den känns heller inte prisvärd om man jämför den nedåt med CR-100 som är en enkel robust hetluftsrostare. Båda rostarna är slut för tillfället men CR-100:an är på ingående. Vad det gäller Gene Café... suck, ja själva roastaren är riktigt bra men...har en pågående "meningsskiljaktighet" som är helt absurd med tillverkaren... Jag hoppas att det löser sig och då är ju allt inte frid och fröjd men kanske såpass bra att GoKaffe fortsätter sälja Gene Café... Men som det känns just nu kan dom faktiskt dra dit pepparn växer. Upps, inte meningen att kidnappa tråden.

Jag säger som så, och jag är partisk, köp en Gene Café. Men är det i dyraste laget så ska du hellre välja en CR-100 framför en I-Roast same same but cheaper i princip. Är pengar ett mindre problem kanske det är bättre att välja den digitala eller varför inte den programmerbara Hot Top:en framför Genen?

Men jag håller med Zix då rostning faktiskt egentligen inte är en tekniksport... Det handlar om att värma bönorna tillräckligt varmt tillräckligt länge och sedan kyla dem, gärna snabbt. Klart!
 

JvD

Well-known member
Så allt snack om profiler är helt nonsen, eller? Jag är novis så ni får gärna utveckla.
 

zix

Well-known member
Det är klart att profiler inte är nonsens! Om du vill utveckla full kontroll över rostningen på en böna så är det värdefullt. Enligt min erfarenhet är det dock steg 2, och mycket viktigare för en professionell rostare att kunna styra detta än för en hemmarostare, eftersom de har kravet på sig att skapa en homogen blandning som ger samma smakresultat trots att bönorna är olika från säsong till säsong.

För att överhuvudtaget kunna använda dig av variabla rostningsprofiler på en och samma rostningsmaskin så måste du ha en värmekälla som är snabbt inställbar. Alternativt kunna lätt och snabbt flytta på värmekällan eller bönorna. Men man ska inte glömma att varje rostmetod har en inneboende profil också!
* Varmluftsrostar typ CR, iRoast m.fl och liten popcornpoppare har en typisk profil som lämpar sig bra för ljus och mellan- till mellanmörk rostning, och är bra på att ta fram kryddighet och de skarpa smakerna. Kort rosttid.
* Ugn är bra framförallt på att ta fram kropp och fyllighet. Medellång rosttid.
* Trumrost med infra- och gasvärme är också bra på kropp/fyllighet men bättre på kryddighet/skarpa smaker. Längre rosttider.
* Rosttrumma med varmluftsström ger liknande resultat som iRoast m.fl. fast bättre kropp. Kort till medellång rosttid.
* Varmluftspistol ger en profil som är som en blandning av ugn och popcornpoppare i karaktären. Kropp, men också kryddighet. Medellång till längre rosttid.

I alla rostmetoder kan profilerna styras i viss mån, om man jobbar medvetet med att styra temperaturen under rostningen. Man kan ju ha flera rostmetoder också... en poppare är inte dyr, och inte en varmluftspistol heller. Så får man pröva sig fram vad som funkar bäst med olika bönor.
 

kafei

Well-known member
Vet du vad den kostar hos kaffemaskinen? Jag kan inte hitta den i deras nätbutik. :(

Vet faktiskt inte. Skymtade den bara kort när jag var där (på Ringvägen) för ett tag sedan.


lassekongo -> vad skiljer iRoasten och CR100:an åt i funktion?

zix -> tack. det var intressant läsning! är det svårt att få till en bra mörk rostning med hemmautrustning (tycker du)?
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Instämmer helt med Zix. Rostningsprofiler ÄR INTE nonsens. Det om olika rostningsprinciper är bra skrivet ovan! Jag skulle bara vilja tillägga att mellan 1:a och 2:a crack är det bra ifall man kan minska effekten/värmen på rostningsmaskinen då bönorna själva börjar avge värme. Varför? Jo, det är lättare att pricka rätt rostningsgrad då rostningen inte går så snabbt då mot slutet. Ifall man inte kan sänka effekten så får man nästan en accelererande rostning mot slutet, dvs det går ruskigt snabbt. Sedan finns det ju smakskillnader som också kan vara ett skäl, men det tror jag inte vi går in på djupare nu här.

kafei: Skillnaden är inte så stor som priset anger. Båda är hetluftsrostare och ger ett resultat som hetluftsrostare ger. I-Roasten har naturligtvis en bättre temperaturstyrning som gör att bönmängden inverkar mindre på rostningen, samt att du i viss mån kan göra rostningskurvor även om den per definition rostar "snabbt" då det är en hetluftsrostare. Men om du har "vant" dig hur just den CR-100:a du använder så vet vilka tider och mänder som ger i princip samma resultat som med en I-Roast, fast till halva priset ungefär. Men är det en I-Roast du suktar efter så ska du naturligtvis gå på en sån. Jag menar den är ju mer "IT" än en simpel CR-100 då den kan styra temperatur osv. Och vem har sagt att den inte kan vara prisvärd ändå, det är ju en ytterst subjektiv bedömning... En Gene Café kanske är mer prisvärd än en I-Roast eller en CR-100 för all del, men "it's in the eye of the beholder" som det heter på ängleska... Jag säger att som hetluftsrostare (och nu generaliserar jag lite) så är en CR-100 mer prisvärd än en I-Roast, och att en dyrare rostare som Gene Cafén är mer prisvärd än I-Roasten... Men som sagt, det är en både subjektiv och partisk bedömning från min sida. Det är ändå upp till dig att avgöra vad som är vad...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
vad skiljer iRoasten och CR100:an åt i funktion?

Jag tror att iRoasten kan rosta lite mer åt gången (men är lite osäker på det). Sedan så har iRoasten färdiga profiler och mer exakt digital styrning.

Funktionsprincipen som sådan är ju samma, det är väl inställning/styrning av temperaturen och tiderna som skiljer.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
CR-100 står det angivet att den rostar 150 g åt gången men praktiskt sett hamnar man oftare åt upp mot 160 g är min erfarenhet. Hur mycket I-Roasten rostar i praktiken vet jag inte. KG?
 

knasper

Well-known member
I-roast rostar också 150 gr. (enligt angivelse). Får se om det går att sträcka lite uppåt. Jag håller delvis med Lassekongo om prisvärdheten på cr-100, den var eg. mitt förstaval. Priset inkl frakt hos danska och engelska leverantörer hamnade dock upp emot 1500-1600 kr jmf i-roast 2200 kr. Då tyckte jag att några hundralappar till för lite mer styrningsmöjligheter på profilsidan vart OK. Att sedan gå upp från 2200 kr till Genecaféns ca 3500 kr, visst, mycket mer rost för pengarna, men någonstans får man försöka sätta stopp. Jag hade ju egentligen bestämt mig för den "enkla" cr-100.

Hm, jag gör nu enbart kaffe i espressomaskin. Jag har förstått att det optimala skulle vara långrost då vilket i-roast kanske inte helt svarar mot. Om jag förstått det hela rätt kan i-roast rosta i maximalt 15 min uppdelat på 3 cykler. Rätt tempad hoppas jag att det skall bli bra, hur upplever ni som lever med i-roast och espressomaskin detta?
 

JvD

Well-known member
Det är klart att profiler inte är nonsens! Om du vill utveckla full kontroll över rostningen på en böna så är det värdefullt. Enligt min erfarenhet är det dock steg 2, och mycket viktigare för en professionell rostare att kunna styra detta än för en hemmarostare, eftersom de har kravet på sig att skapa en homogen blandning som ger samma smakresultat trots att bönorna är olika från säsong till säsong.

Tack Zix för ett mycket tydligt och informativt svar. Jag har tänkt det som så att tiden har en avgörande betydelse, i synnerhet vad som händer efter andra crack. Precis som Lassekongo säger så är ett av mina problem att värmen är rätt konstant i en poppare så värmen är den samma eller möjligen ökar. Många enklare maskiner är rätt snabba att komma igenom först och fram till andra crack medan andra lite större maskiner är lite långsammare. Häri ligger kanske en del av förklaringarna som du gjorde Zix. Detta är också anledningen till att jag själv såg i-roast som ett alternativ, just möjligheten att påverka rostningen mellan första och andra crack, att dra ut på tiden tex. I ugn och poppare tycker jag det är svårt alt det går för långsamt att justera tempen.
Jag kan för lite om Genemaskinen, men jag har uppfattat det som den är bra för lite långsamare och lägre rostningar och eftersom mina preferenser inte direkt lutar åt det hållet så har mitt intresse för den inte varit så himla stort. Visst vill man ha "kropp" men kan inte tänka mig att göra avkall på "kryddigheten" heller. Jag gör heller inte espresso hemma , som en del kanske vet. Åtminstone inte än ;-) Däremot vill jag gärna hitta ett bättre sätt att rosta mitt kaffe. KAnske ska jag testa varluftspistolen som är lätt att anpassa själv.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Ok, nu är jag partisk här igen då Knasper. Men jag rostar alltid mitt espressokaffe i Gene Cafén, tidigare rostade jag i CR-100:an men det gör jag aldrig sedan jag skaffade Genen. CR-100:an rostaren används enbart numera då det är vanligt presskaffe som gäller. Espresso anser jag blir så mycket bättre av att rostas lite långsammare, vilket en hetluftsrostare inte kan göra...
Så är det espresso som gäller för din del är det en ugn eller trumrostare som gäller anse jag, köp inte en hetluftsrostare! Du kommer ändå att köpa en trumrostare förr eller senare så det är bara ett onödigt inköp på vägen... Hårt, ja, men sant antagligen... Men råd är ju inte tvugna att följas. Vad säger ni andra som rostar espresso med lite långsammare rostningsmetod?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp