Dax för en riktig rostare...

zix

Well-known member
är det svårt att få till en bra mörk rostning med hemmautrustning (tycker du)?
Nä.
Alla rostmetoder jag har använt mig av (Ugn, poppare, varmluftspistol, trumma) klarar det. Problemet är snarare att det, som JvD säger, i vissa fall går lite för fort på slutet. Detta är inte så lätt att råda bot på i en omoddad popcornpoppare, men med en enkel omkoppling där man driver fläkten för sig och värmeslingan för sig så går det att dra ut på det. Då stänger man av värmeslingan (men inte fläkten) i någon/några sekunder, sätter på den igen, stänger av o.s.v. Vill man finlira så kan man koppla nån form av effektkontroll på värmeslingan. Variac, tyristorstyrning eller vad det heter.
I ugn är det jättelätt att bromsa upp rostningen. Man flyttar ner plåten till mitten eller längst ner, sänker värmen lite och/eller tar ut plåten oftare för att röra om i bönorna. Det räcker ofta med en av dessa tre.

Nu ska vi i och för sig dra en skiljelinje mellan riktiga profiler och ren temperaturstyrning på känn. I och för sig fin skiljelinje, men: att rosta enligt vissa profiler innebär att man tar upp bönorna i temperatur enligt en viss kurva, som ett exempel (förenklat) långsamt i början, snabbare i mitten, långsammare på slutet. För att kunna skapa och använda sig av profiler på ett vettigt sätt måste man kunna mäta temperaturökningen och rita upp en kurva på hur den förändras efter inmatad effekt. Sen hittar man en lämplig profil för just sin böna. Segt jobb, och därför tycker jag att det är steg 2 i rostningen. Dock har varje rostmetod som sagt en inneboende profil från början, och det finns också olika typer av proffsrostar som lämpar sig för olika rostningar. Grundskillnaderna är samma som jag tjötade om förut: varmluftsström ger väldigt effektiv och snabb värmeöverföring, kortare rosttider men är svårare att använda för mörkare rostning. I grunden alltså. Indirekt värmeöverföring, som i en gaseldad trumrost, ger längre rosttider men är därmed också lättare att använda för mörkare rostning (mindre risk att bränna bönorna, och de som gillar dessa rostar säger också att de mörka rostningarna blir bättre i dem)

För övrigt: det vet folk kanske redan här, men det går fint att nörda in sig genom att koppla temperaturgivaren via ett interface till en dator, så har man det som behövs för att kunna börja jobba med rostprofiler i sin popcornrost. http://www.toomuchcoffee.com/index.php?module=Pagesetter&func=viewpub&tid=3&pid=78
 

kafei

Well-known member
tack tack för alla svar!
jag lär mig massor.


Det känns nästan som att man vill gå på en gene café direkt. Eftersom jag bara prövat att rosta i ugn vet jag inte hur stor skilnad i ressultatet blir mellan att rosta i den eller i en iRoast/CR100. Om skillnaden inte är väldigt stor sparar man ju några tusenlappar, jag menar ugnen ingår ju i hyran av lägenheten...;) Det som lockar med att ha en rostare för mig är främst smidigheten och ännu mer kontrollen. Och då jag främst dricker espresso vore det ju nice att kunna rosta lite långsammare... Hmm... What to do...?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Priset inkl frakt hos danska och engelska leverantörer hamnade dock upp emot 1500-1600 kr jmf i-roast 2200 kr. Då tyckte jag att några hundralappar till för lite mer styrningsmöjligheter på profilsidan vart OK. Att sedan gå upp från 2200 kr till Genecaféns ca 3500 kr, visst, mycket mer rost för pengarna, men någonstans får man försöka sätta stopp. Jag hade ju egentligen bestämt mig för den "enkla" cr-100.

Det är just det där. Små steg : lite till så får jag... lite till utöver det så... om man lägger till lite så...

Och plötsligt så har man hamnat LÅNGT från det man siktade på. Gäller inte bara kafferostare, gäller i minst lika stor andel espressomaskiner.

Mitt tips: rosta i ugn om det är första "prova på". Vill du ha en apparat, köp en billig CR-100.

Bara så att du för prova på, får blodad tand, får testa.
Vet du redan innan du har provat att det här verkligen är något för dig... visst, kör på en Genecafé. Annars, prova med en billigare/gratis variant (ugn).

:coffee:
 

zix

Well-known member
Kafei: what to do.. Varmluftspistol kan du få att rosta 20-minutersrostar utan problem. Frågan är isåfall mer om du orkar röra med trägaffel och hålla i pistol så länge. Varmluftspistolen kan du köpa för cirka en hundring på clas ohlson. Skål kostar kanske också en hundring, en djup skål, förslagsvis stengods, som är lagom stor i diameter då (ca 20 cm funkar för mig, helst 18 men mer än 15). Du kan också styra temperatur lätt och snabbt (avstånd, effekt).

Varmluftspistol blir inte likadant som ugnsrostning, men iRoast m.fl. är inte heller likadana som ugn. Stor skillnad på direkt varmluftsström (iRoast), blandad direkt/indirekt varmluftsström (pistolen) och ugn.

Som jag ser det ger alla metoder vi pratat om hittills tillräcklig kontroll. Det är lätt att frestas att tro att man har kontroll med processorstyrning, när det i själva verket är maskinen som har kontrollen...

Jag vill inte leda dig bort från Genecafé så sett, det är säkert en jättebra och prisvärd rost, och flera här på forumet har den och intygar gärna detta. Bara så att du inte tror att det är det enda möjliga med dina behov.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det känns nästan som att man vill gå på en gene café direkt.

Spontant känns det som... du kommer inte att bli besviken.

Eftersom jag bara prövat att rosta i ugn vet jag inte hur stor skilnad i ressultatet blir mellan att rosta i den eller i en iRoast/CR100.

Tyvärr har jag ingen bra input om just det. :(

Det som lockar med att ha en rostare för mig är främst smidigheten och ännu mer kontrollen. Och då jag främst dricker espresso vore det ju nice att kunna rosta lite långsammare... Hmm... What to do...?

Hmmm, OM du nu ska köpa en... så tror jag att du skulle bli mest nöjd med en Genecafé. Den fungerar, den är bra, smidig, tyst, kan rosta mycket åt gången.:cool:

OM du nu inte ska köpa en, så rosta i ugnen. Hmmm, besvarar det någon fråga alls.:unsure::lol:
 

kafei

Well-known member
Kafei: what to do.. Varmluftspistol kan du få att rosta 20-minutersrostar utan problem.

Kan vara helt klart värt att testa! Varmluftspistol låter mer kontrollerbart än ugn, som tar evigheter att få till den temperatur man vill ha när man höjer/sänker.

OM du nu inte ska köpa en, så rosta i ugnen. Hmmm, besvarar det någon fråga alls.:unsure::lol:

=) all input är tacksam!
Ett "lägger jag bara till en femhundring till så får jag..."-resonemang är ju verkligen ohållbart i längden. Då slutar det med att man sitter hemma med en Probat-rostare, och ett lån på banken, när man från början tänkt sig en CR100... :blush: :lol:


Jag fortsätter nog att använda ugnen ett tag till. Ett litet tag till i alla fall...
 

zix

Well-known member
Ja, varmluftsström reagerar snabbare än vanlig ugn. Jättemycket snabbare.
Men, eftersom du redan rostar i ugn och kanske måste fortsätta med det ett litet tag till: det tar inte evigheter att ändra temp i ugn. Den är långsammare på att höja tempen, men då får du hjälpa till genom att flytta upp plåten och att ta ut den mer sällan. Höjning kan du göra mellan första och andra crack, det funkar - om det behövs. Sänka temp i ugn är inga problem. Ut med plåt, öppna luckan, rör om i bönorna. Det stannar av ganska snart. Försiktigt bara så du inte sänker tempen för mycket. Vill du absolut ner mycket i temp under resten av rostning (om det har blivit riktigt fel från början), finns väl alltid möjlighet att låta luckan stå öppen efter att du har satt in bönorna igen.

Bönor som svettas "för mycket" eller för tidigt - till exempel när hälften ser genomsvettiga ut och den andra hälften är ljusa - innebär för hög tillförd värme. Sänk tempen lite (från 230 till 200 t.ex.)! Ut med plåten, rör om! Då får bönorna en chans att hämta sig lite och oljorna hinner sjunka in igen. In med dem igen efter tio-femton sekunder, stäng luckan och du ska se att saker och ting har stabiliserat sig.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Ett "lägger jag bara till en femhundring till så får jag..."-resonemang är ju verkligen ohållbart i längden. Då slutar det med att man sitter hemma med en Probat-rostare, och ett lån på banken, när man från början tänkt sig en CR100...

Hehe, du är inte ensam, vi är nog många här som sitter i samma båt... Särskilt på sistone då uppgraderingsfebern på forumet är så stark.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp