Bra köksknivar? Förutom Global?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Sågtandad tomatkniv för tunna skivor?

Näääh, inte behöver man sågtandade blad om man bara har vassa knivar. :D Dessvärre hade jag inga tomater hemma så man tager vad man haver, en citron:



Tänkte ta en närbild så man kan se hur tunn skivan är, med en referens för tjocklek i bakgrunden... Men det blev inget vidare, tampern är för långt bort:



Här är en bättre bild. en närbild på kniven med citronskivan ovanpå. Och jag är ingen kock, det här är första skivan jag försökte skära riktigt tunn överhuvudtaget. Det går säkert att skära ännu tunnare om man vill det.



Och det hela avslutades med att jag åt upp hela citronen som en uppfriskande sur liten godis, yummy!
Piggnade man till lite grann (det var mitt i natten).
 

Joakim C

Well-known member
Fan... Nu vill ju jag också ha såna. Det bästa i detta fallet är iof att det är lättare att övertyga min sambo om nya knivinköp än om kaffeprylar (hon är tedrickare).
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Annat intressant jag har läst om (men inte upplevt eller provat än) är att om kniven är RIKTIGT vass när man skär lök, så behöver man inte gråta. :)

För det är när lökceller mosas lite grann som de avger dittan och dattan som gör att man blir lite tårögd, men har man en apvass kniv så bara delar man på löken och knappt något mosas alls. Och man slipper tårarna.

Det vore riktigt coolt om det är så. Som sagt, inget jag provat än, men läst i ett knivforum (och fler personer på forumet intygade att det var så). Skumt, men coolt. :cool:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Förresten, det KAN hända att jag får en räkning från tullen i brevlådan om en månad eller så, så ta inte det som en garanti att jag har fått det tullfritt (än).

Det hände när jag beställde kikare från USA, men det blev billigare än från sverige hursomhelst (och dessutom kunde jag beställa en cool liten "piratkikare" som inte finns i europa... he he he).
 
S

Slane

Guest
Fan... Nu vill ju jag också ha såna. Det bästa i detta fallet är iof att det är lättare att övertyga min sambo om nya knivinköp än om kaffeprylar (hon är tedrickare).

Beställ några riktigt bra japanska te när du ändå är i farten så kanske hon blir enklare att övertala!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Diskmaskinen? Hädelse!:mad:
Självklart sköljer man av/diskar de för hand, torkar med en kökshandduk och hänger upp de på magnetlisten direkt efter användning. ;)

Dels så blir alla knivar sämre i diskmaskinen (agressivt diskmedel på den tunna eggen) och dels så har de här knivarna trähandtag. Och trä blir ju som bekant uttorkat i diskmaskinen, kan få snygga sprickor och grejer om man nu gillar det... :)
 

Form

Well-known member
Är det inte sådant som kallas för patina? :)

Stämmer det att skärpan påverkas efter diskning i maskin? Men visst är det självklart att trä ska diskas förhand. Våra Backaryd från Anders Petter diskas ibland i maskinen och ibland förhand detta beroende vem som har använt dom.
 

Joakim C

Well-known member
Jag är med Mr Isomac här.. Skulle aldrig få för mig att stoppa knivarna i maskin. Direkt efter användning ska de diskas av (för hand), torkas och upp på listen igen. Detta gäller speciellt om man har kolstålsblad då de rostar direkt om man inte tar hand om dem.
 
S

Slane

Guest
Det vispar runt en hel del vatten oxå som kan få knivarna i rörelse och eggen kan skadas. Har aldrig mina knivar där.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Stämmer det att skärpan påverkas efter diskning i maskin?

Jag har inte gjort några tester men jag har läst om det på flera håll. Citat från olika hemsidor på nätet:

"Wash any knife immediately after using with hot, soapy water. Do Not Soak. Do Not put your knives in the dishwasher, it will split wooden handles and dull the blade. Before using your Chef's Knife, realign its edge with a sharpening steel."

"
Although CUTCO cutlery is dishwasher safe, we recommend you hand-wash your products in hot water, using a mild dishwashing liquid such as Palmolive®. Dry them after washing. Allowing items to soak may cause staining as a result of the mineral content in some water.

Safety is also a concern when placing your cutlery in the dishwasher:
  • The edges can be damaged as they clash against each other.
  • The cutlery can fall through the rack and become damaged as a result of resting on the heating element or getting caught in the washing mechanism.
  • The sharp edges of the cutlery can damage the plastic protective coating of the machine."
" Can I clean my Take-A-Part Game Shears in the dishwasher? A: Just like any good kitchen knife, these shears are Stainless Steel, it is recommended that you do not wash them in the dishwasher, but rinse them in running water, promptly dry them and apply 3-in-1 Oil or a light gun or machine oil to help prevent corrosion."


"What should you do to properly maintain your knives? Below is a list of 6 important knife care tips.

1) Never ever, and I repeat NEVER, put your knives in the dishwasher. The harsh chemicals from your dishwasher detergent will pit your knives and the dry cycle will also damage your knives. In addition, if the sharp edges of your knives bump up against anything else, like your plates, it will damage and dull your knives. Instead, as soon as possible after using your knives, wash them by hand with a mild detergent and hand dry them. Don't allow the knives to drip dry because moisture will dull your knives and will damage the wood handles of knives.


2) Always use a cutting board. Don't cut on your countertop. Not only is cutting on your countertop bad for your countertop, it's bad for the blade of your knife too. And never use a glass cutting board. Glass cutting boards may be pretty but they are also pretty horrible for a knife. It's a quick way to dull and ruin a knife.


3) Regularly use a honing steel to maintain the edges on your knives, but learn how to use the honing steel properly. To learn the right technique, ask the dealer where you buy your knives to sell you a good honing steel and to also show you how to use it.


4) Have your knives professionally sharpened. Although there are lots of knife sharpeners available for in-home use, I don't recommend using them. It's too easy to permanently damage your knife. Instead use your honing steel regularly and take your knives to a professional for sharpening a few times a year. If you take care of your knives properly you won't need to get your knives sharpened more than a few times a year depending on how much you use your knives.


5) Don't store your knives in a drawer with lots of metal objects, such as your kitchen utensil drawer. The edges of your knives will get banged against the other metal things, damaging and dulling the edges of your knives. You can still store your knives in a drawer, but don't have that drawer crowded full of other items. Just keep your knives in that drawer. Another option is to use a wood block to store your knives.


6) Use the correct knife for the task at hand. Don't use your serrated bread knife for chopping and dicing. Don't use your boning knife to slice your bread. Instead, use a chef's knife (also called a cook's knife or a French knife for chopping, slicing and dicing. Use a paring knife for peeling and trimming, and for cutting and slicing small items. A utility knife is great for slicing meat and cheese. A boning knife is for cutting meat and poultry. A fillet knife is a great for cutting fish. And, as you would expect, a bread knife's best use is cutting bread.
With proper use and care, your knives will last you a long time and will help make your kitchen cutting tasks easier and more enjoyable."


 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ooopss, min andra beställning med Hattori knivar verkar ha hamnat i tullen... :(

Man får ett tracking nummer på försändelsen, och på förra försändelsen så fanns inga mellanlandningar hos tullen, men nu står det att min kniv har idag kommit till tullen i sverige... :unsure:
Det är en Santoku kniv som jag beställt, de var slut i lager sist.
 

Form

Well-known member
Tur att det var detta paketet och inte det förra! För tullen baserar väl sig på priset?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Japp, tullen tror jag ligger på typ 3% och sedan tillkommer momsen förstås på 25%. Jag återkommer när jag fått kniven om vad det blev för avgifter.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,786
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp