Bra köksknivar? Förutom Global?

Tamper

Well-known member
Cool.

Ett hett tips.
Köp ingen elektrisk knivslip från OBH-nordica eller liknande. De sabbar kvalitetsknivar på nolltid.

Lämna in kniven till nån som kan, eller köp en riktiv knivslip.
Jag har själv en Edgepro Apex som är bland det bästa man kan köpa. Kolla in http://www.edgeproinc.com/

Grundskärpan underhåller man med ett keramiskt "hundben"

Diamantslipplattor kan förstöra knivarna om de är av hårt stål då diamantkornen släpper och sätter sig i kniveggen.

Om man inte är så fixerad av utseendet på sina knivar så kan man leta efter köksknivar på loppmarknader eller i antikaffärer. Gamla svenska kolstålsknivar från eskilstuna knivfabrik är superbilliga men de rostar och måste slipas ofta.

Själv kör jag med Victorinox och Global, men är också sugen på en damasksmidd japansk kniv
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag ska definitivt inte köpa någon elektrisk knivslip eller någon annan "automatisk" knivslip heller.

Som sagt är det kvalitet som gäller. ;) Jag har redan beställt några japanska Whet Stones (våtslipstenar), men funderar på att köpa ett helt set med Shapton GlassStone system, med stenar på tex 500, 1000, 2000, 4000, 8000 och kanske till och med 16000... overkill ska det vara... :D
 

Tamper

Well-known member
Det svåra för en ovan användare är att hålla konstant vinkel när man slipar eggen med whetstones. Utan nån form av stöd som hjälper till att hålla vinkeln konstant är det nästan omöjligt oavsett hur bra slipstenar man har.
Ett felaktigt drag på stenen och sen är skärpan borta.
Därför är edgepron och liknande "slipmaskiner" mycket mer lättarbetade.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jaja, det är klart. Men helt ovan att slipa är jag inte (jag har haft ett byggföretag och slipat X antal verktyg/knivar/stämjärn osv). Och jag samlade på knivar i mina yngre år, så slipa en kniv kan jag.

Kanske inte helt exakt 100% så att jag får till rakbladskärpa, men så har jag inte haft riktigt fina slipstenar förr heller. Nu använder jag en keramisk slipstav till mina köksknivar och den fungerar finfint. Det är lite av tjusningen ochså att lära sig att bemästra sliptekniken.

Som någon skrev i ett knivforum om tex Edge Pro: "An edge pro is a great alternative if you haven't the patience (or coordination) to get the hang of free-handing, or just need to churn out a lot of knives fast. Actually, you can use it to safely reprofile a blade with the coarse stones so you have nice flat bevels to practice freehanding on with some fine stones."

Och det låter ungefär som jag ser/såg på liknande lösningar.:cool:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Och så idag kom knivarna. Snabb leverans som kom ända fram utan besök från långfingriga tullare.
He he he...

Och jag säger bara goddamn vad snygga de var! Och sköna handtag som f-n, jag älskar handtagen. De snygga och ger bra grepp! Snacka om våldsam skillnad mot Globals metallhandtag, här är det trähandtag som är bekväma! :D

Och så vassa knivarna var sedan... Jag slipade mina två "finknivar" som jag haft sedan tidigare (en inox kockkniv från Fiskars och en Japansk Satake no vac allround) med mina nya Whetstones och av de två blev den japanska vassare (som vanligt) men ändå inte i samma klass som Hattori, de är jäkligt vassa!:D:D:D

Jag köpte en ny magnetlist i ek med dolda magneter från Cervera idag, håller på att olja in den för fullt. Där ska knivarna hänga fint och skonsamt. Skönt med ek mot bladen istället för metall, som det är på "vanliga" magnetlister.
 

Lars

Well-known member
Jag kör ett Eva Solo knivställ till mina Wustof Dreizak Classic. Jag har haft knivarna i 6-7 år och är mycket nöjd. Från början hade jag 20 cm Kockkniv, Filékniv, Skalkniv och Brödkniv. För ett par år sedan kompletterade jag med en mindre kockkniv, som har blivit något av en favorit. Det enda jag saknar är någon form av "no vac" kniv. Skulle vara perfekt eftersom jag hackar rätt mycket rotfrukter. Otroligt sköna knivar i klassisk design. Global gör säkert bra knivar, men jag tycker inte att handtagen är sköna.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Äh, "no vac" funktionen tycker jag inte är särskilt fungerande. Kniven är bra i sig, bra mått och man kan få upp bra skärpa. Men jag tycker inte att det fastnar mindre grönt på bladet än andra "normala blad".
 

Lars

Well-known member
Äh, "no vac" funktionen tycker jag inte är särskilt fungerande. Kniven är bra i sig, bra mått och man kan få upp bra skärpa. Men jag tycker inte att det fastnar mindre grönt på bladet än andra "normala blad".

OK. Bra att veta. Jag har aldrig testat en "no vac" kniv, men tänkte att det kunde vara smidigt. Då spar jag de pengarna!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
OK, ok, bildbevis kommer senare. Ikväll kanske, måste jobba lite först...
Fast det blir inte en bild på ett komplett kit i så fall, jag saknar en Santoku, såg att de har fått den i lager nu och ska väl beställa den under dagen.
 

Yobean

New member
Lite smånördigt, men tomatkniv...

apropå knivar...

investerade för några år sedan i en Victorinox Tomatkniv. Vet inte om den fortfarande finns kvar på marknaden. I vilket fall är det en riktigt kul liten leksak att ha i köket. Den har egg som en brödkniv och är tunn med en rundad spets. Går att göra riktigt riktigt tunna skivor av diverse grönsaker - ex. tomat :) (duh!), paprika och andra grönsaker med lite hårdare skal.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det finns, i alla fall hos Global. (Deras tomatkniv tyckte jag såg riktigt frestande ut och jag kan garantera till 110% att jag hade köpt en sådan om jag gått på Global-linjen).

Däremot kan jag ochså säga att om man har en vass kniv så behöver den inte vara sågtandad. Man kan skära fina skivor med en slät kniv om den bara är riktigt vass (som typ, en Hattori... :lol: ).
 

Budha

Well-known member
Hade så svårt för att inte ha ett par hattori hanzo knivar så jag
beställde mig 2st hattori knivar, HD-2 och HD-7, hoppas dom är bra =)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
2:an har jag, den är fin.

Ska se om jag får till lite snygga bilder ikväll, kan ta bilder på ett par andra saker som jag fixat till ochså, mer espressobaserat då (bl.a. tampstöd).
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Få se... Inlägget om att jag beställde knivarna skrev jag 28/12 2006 och inlägget om att knivarna kom fram skrev jag 2/1 2007.

Om du läser alla inläggen i den här tråden så kan du se att jag slaviskt har updaterat om mina förehavanden med Hattori knivarna. ;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
OK, bildbevis avkrävdes och bildbevis ska Ni få.
En av mina Hattoris i min egna hand:



Här hänger de på magnetlisten i ek (jag ska komplettera med en Hattori HD Santoku till "gluggen" i magnetlisten, beställer den senare idag tror jag):

 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,786
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp