Bra köksknivar? Förutom Global?

FabianP

Well-known member
Yirgacheffe: Jo, jag är medveten om att kolstålet är känsligare, men det verkar ju samtidigt som att det har andra fördelar. Upplever du att de "förändras" när man har använt dem ett tag? Rost, skärpa eller hur de är att slipa t.ex. :)
Har inte diskmaskin, och hade aldrig i livet kört några sådana knivar i den ändå. Tror att whet stonen kan göra underverk på mina Globalknivar också.

Fasen vad man vill köpa knivar när man kollar på JCK...

/Fabian
 

Yirgacheffe

Well-known member
Förändringen för mig har bara bestått i att kolstålet mörknat. En av knivarna fick en liten rost-prick när jag var bortrest & en vän lånade min lägenhet. Jag upplever att de håller skärpan ganska länge och då det skall till att slipas så lämnar jag dem till en som kan det bra mycket bättre än vad jag har möjlighet att träna upp i vanligt hemmakök.
 

FabianP

Well-known member
Så länge det är patina, är det ju bara trevligt... :)

Hoppas att JCKs kombinerade 1000/4000 whet stone räcker till att börja med, och att jag lär mig hur slipstenen skall dras (floskelvarning) relativt snabbt.

/Fabian
 

martink78

Well-known member
Jag är ingen expert på knivar och slipning av dem, men för mig har det varit mycket enklare att öva upp sliptekniken (använder ett diamantstål) med kolstålet. Slipar jag en rostfri kniv fel så är det svårare att få bra skärpa igen, kolstålet går mycket fortare att rätta till även om man råkat sabba det (vilket jag gör rätt ofta).
Dessutom tvingas man slipa oftare med kolstål så man håller liv i tekniken bättre.
 

FabianP

Well-known member
Nu är det spänd väntan på en Hiromoto Aogami Super santoku, 160mm, samt JCKs kombinerade #1000/4000 whet stone. Fortfarande chockad över de $7 det kostar i frakt, och JCKs grymma kundsupport!

/Fabian
 

FabianP

Well-known member
Fått hem och provskurit med den nu; Jäklar alltså... Globalknivarna var inte i närheten så vassa när de var nya, det är iaf säkert. Känns som att stå med ett rakblad i handen :)

Dock: Skulle antagligen behöva både en grövre och en finare slipsten, den grövre för att få rätt på Globalknivarna, och därefter inte låta dem gå ner sig så att grövre än #1000 behövs, och finare för att få riktig finish i skärpan. Drar mig dock lite för priserna på dem.

/Fabian
 

hrbrun

Well-known member
Två knivar och en #1k/4k wet stone beställda! Ser mycket fram emot att sätta japanen i en lök. Och en stek. Och en tomat.
 

hrbrun

Well-known member
FabianP: det blev en Hattori HD-4 och en Hiromoto Damascus (kunde inte motstå den fantastiska mönstringen på dom!). Har fått mail från Koki, knivarna är i posten alla redan.

Den som väntar på något gott väntar alltid för länge...................
 

FabianP

Well-known member
Du får återkomma med vilken du gillar bäst! :)

Fastän jag är grymt nöjd med min Aogami, lockar Damascus hårt..

/Fabian
 

hrbrun

Well-known member
beställde knivarna i söndags em svensk tid. på torsdagmorgonen kl 8.20 ringer det på dörren. har aldrig blivit så förvånad över att se en postkille stå med ett paket till mig. med japanska tecken på. och frakten kostade endast $7. Helt rubbat (på det bra sättet alltså).

Har bara smygtestat knivarna lite, skurit apelsin. Började med Hiromoto Damascus och det var en glädje att finskiva en frukt! Nästa apelsin fick hälsa på Hattori, och hejhallåherrejössesdramigbaklängespåenskrindaochmålamigblåöverhelakroppenochdoppamigihonungförattsenbadabastu vad den kniven var vass...... Imorrn blir det det mat med mycket frukt och grönsaker som måste skäras. fint.
 

FabianP

Well-known member
Någon som har #8000-slipsten att rekommendera? Skulle behöva en för att kunna lägga underhållsfinish på Aogamin, och få upp den riktiga skärpan i Globalknivarna.

/Fabian
 

FabianP

Well-known member
Jag kunde inte hålla mig längre, blev en kniv till förra veckan. JCK Kagayaki CarboNext, 125mm Petty. Dessutom med det mycket trevliga tillvalet "Extra Sharpness". Vansinnigt trevlig kniv, och webshop! Beställning på söndag, hämtade på fredagen. Och då hade tullen ändå hunnit lägga sina smutsiga händer på det.

Frågan är om jag inte behöver en 270mm Sujihiki också. Och en chinese clever..

/Fabian
 

ask2

Well-known member
För alla som vill ha väldigt vassa knivar rekommenderar jag http://www.edgeproinc.com/
Jag har haft deras apex modell i 6-7 år nu och har rysligt vassa knivar. Till och med så vassa
att jag inte vågar slipa de fullt ut. Nöjer mig med en anings slöare..
Kör med Wusthoff och har slipat de regelbundet de senaste åren. Väldigt enkelt och väldigt bra!!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,669
Inlägg
155,726
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp