Bra köksknivar? Förutom Global?

Ducceniclas

Well-known member
Sabatier har varit goda trotjänare de senaste åren. Tunna fina handtag och fantastisk skärpa. Det är som med kaffemaskiner - smakar det så kostar det ;)
 

Daffy Duck

Well-known member
Jag måste faktiskt slå ett slag för japanska knivar. Dessa har oftast en betydligt finare skärpa, med en vinkel på ca 15° tack vare tunnare blad, jämfört med europeiska som ofta har en vinkel på 20-25° och ett tjockare blad. Detta i kombination med ett stål med högre hårdhet, vilket gör att skärpan håller längre. Det man bör vara försiktig med är att skära i hårdare saker, som t.ex frysta matvaror, pga att hårdheten gör att eggen spricker.

Mitt tips är att titta på Hiromotos serie Tenmi-Jyuraku Aogami Super. Mycket prisvärda knivar som är gjorda för att användas, och inte bara att titta på... Knivarna har en kärna och egg av kolstål med en hårdhet på RC 63 (jämfört med ett RC på ca 50-55 för europeiska knivar), och är sedan överdragna med ett rostfritt stål för att förhindra oxidering.
Finns att beställa från http://www.japanesechefsknife.com/.
En butik som jag varmt kan rekommendera! Från beställning till att jag hade knivarna i handen tog det mindre än en vecka! Från Japan!
Behöver jag tillägga att jag är mycket nöjd med knivarna? :)
 

Bilagor

  • Img481.jpg
    Img481.jpg
    32.6 KB · Visningar: 35

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
HD-4 Boning Knife 150mm(Honesuki) är lätt min favorit. Perfekt längd och form på bladet!

"
Ichiro Hattori, the Stubborn Craftsman who Never Compromises to any quality issuesHe is now 65 years old. His knife making career has started at the age of 18, when he joined his farther's kitchen knife factory "Masahiro" in Seki. In 1971, he has opened his own workshop and started producing his own brand high quality kitchen knives and hunting knives. The "Hattori"brand knives have quickly gained great reputations from the end users both in domestic and overseas for the finest workmanship.

In the final finishing work, he gives his special care to check every detail, blade grinding and polishing flows, warping, angles and handle shaping, fitting etc etc... Every knife that does not meet with his strict quality standard, is returned to be reworked from the begining or thrown away.
His "Never Compromise" attidude to seek the finest workmanship has made him called as "World's Best Knife Craftsman". He was also honored to receive "Excellent Skilled Craftsman Award" from Seki Knife Industrial Association. When you hold his knife in hand and actually use it, you will know and admit that he really deserve it.

We would like everyone to experience his fine work, but his production is very limited due to the time consuming hand works. We will try to maintain as many inventories as possible, and will update the inventory condition everyday. If however you find your knife not in stock, please email koki@kencrest.us for next availability and reservation.


Låter ju bra, och följande bör väl ses som ett bevis på att de gör bra knivar:

"
We are having a continuous delivery problem on the Hattori HD series Damascus Kitchen knives, because of the far demands than they can produce. So far, the "Out of Stock" items have usually become available in a reasonable time, but now it is taking much more times than anticipated."

Jag är i alla fall jäkligt nöjd med mina! :)
Det ska va´ japanskt!
 

Daffy Duck

Well-known member
Japanese Chef´s Knifes är nog faktisk ett av de bästa företag jag har handlat från! Någon mer serviceminded än Koki får man leta efter! Innan jag handlade sökte jag av nätet och såg att JCK får genomgående högsta betyg av i stort sett alla kunder! Så också från mig!
 

Daffy Duck

Well-known member
HD-4 Boning Knife 150mm(Honesuki) är lätt min favorit. Perfekt längd och form på bladet!
Hattori gör verkligen fina knivar, men det känns inte som en kniv man plockar fram för vardagsbestyren, som att hacka upp en halv lök eller skiva lite falukorv, utan det är mer en kniv för helgen! :)
Jag var faktiskt sugen på Hattori, men valde Hiromoto istället, dels för att de flesta Hattori var slutsålda dels för att Hiromoto känns mer som en "brukskniv"!
Tänkte dock komplettera med någon Hattori och ev en Chinese Cleaver när ekonomin och "regeringen" tillåter! :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hattori gör verkligen fina knivar, men det känns inte som en kniv man plockar fram för vardagsbestyren, som att hacka upp en halv lök eller skiva lite falukorv, utan det är mer en kniv för helgen! :)

Haha, inte då! Mitt set med Hattori får stå för all knivtjänstgöring, om det så är för att skära upp plasten på köttfärsförpackningen eller något mer finskärande.

Jag har dock sparat ett par "fulknivar" i köket, de får rycka in om man nu skulle behöva choppa något som är hårt/fruset.

Tänkte dock komplettera med någon Hattori och ev en Chinese Cleaver när ekonomin och "regeringen" tillåter! :)

Skänk då en tanke åt Hattori HD - Honesuki. Den är smidig med sitt smala men ändå stabila blad, fingerhöjden är fri mot skärbrädan och spetsen är just spetsig så man kan lätt styra den vid behov (typ följa rundningen runt en apelsin som ska trancheras, eller vadfan det nu heter).

:)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Yes, kul att den här tråden ploppade upp! Jag funderade just på vad jag ska ge till min kompis/grafiker. Han håller på med en helt ny design till min hemsida.

Tadaa, eftersom Honesukin fanns i lager beställde jag en sådan. Han ska få den i present. :)
(ska bli kul att se hur snabbt man får den)

Om han sedan någon gång får tummen ur och byter ut kugghjulet i kvarnen så kan jag mata honom med färskrostat kaffe resten av hans liv. Det var han som fick min Isomac Granmaccinino, och den har fortfarande inte fått ett nytt kugghjul...
 

Daffy Duck

Well-known member
Jag måste nog investera i några whetstones också och lära mig slipa knivarna. Det blir dyrt och bökigt i längden att behöva åka och lämna in dem...
Någon som har något tips på var man kan få tag på slipstenar i olika grovlekar för en rimlig penning?
 

GuruX

Well-known member
Är det ingen som använder skärpestål för att RÄTA UT eggen?
Jag har en Victorinox med fibroxhandtag (kanonbra studentalternativ) inköpt på Clas Ohlson. De har faktiskt riktigt schysst pris på de knivarna.
Använder rätt ofta skärpestålet för att räta ut eggen på den. Eggen böjer sig nämligen efter ett tags användande. Tänk dig att eggen böjer sig runt om ett U. Det är vad som händer. Skärpestålet tar då inte fram ny egg på kniven, utan rätar ut U:et till ett I istället =o) Ny egg behöver jag bara ta fram när eggen har blivit slö "på riktigt".
När jag rätar ut eggen drar jag typ två drag på varje sida av eggen. Sätter eggen längst in på skärpestålet och drar den med ryggen på kniven först. Motsatsen till att tälja alltså.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag måste nog investera i några whetstones också....
Någon som har något tips på var man kan få tag på slipstenar i olika grovlekar för en rimlig penning?

Tja, jag beställde mina från japanesechefsknife.com :)

Jag använde att skärpestål innan jag skaffade Hattori. Jag gissar att det beror på den mjukare metallen i europeiska knivar, att de behöver skärpestål så ofta (i jämförelse). Hattorin får bara smaka på whetstones, finkorniga om de bara behöver "en liten touch", och grövre om de blivit slöa "på riktigt".

När de blivit lite slöa så är de ungefär som vanliga knivar, när de vanliga knivarna är vassa. :lol:
 

Daffy Duck

Well-known member
Skärpstål fungerar till de lite mjukare europeiska knivarna, men inte till de flesta japanska. Där är det stenar eller ev diamantbrynen som gäller. Skärpeeffekten uteblir när kniven är hårdare än skärpstålet... :)

[Edit] Du var visst lite snabbare, KG :)
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag köpte mina Shapton Glass brynen hos http://japanesetools.com/. Kan rekommenderas då den svenske importören av Shaptons prylar inte tog hem dem. Dessa brynen står i en klass för sig jämfört med de brynen jag testat tidigare (vanliga brynen på Clas O, Lansky arkansasbrynen, andra arkansabrynen). De tar otroligt mycket på eggen trots att det är med normala mått mätt superfina brynen... En fröjd att arbeta med.
Han jag pratade ang ordern har följande kontaktinfo:
sayuri@japanesetools.com
Sayuri Sumimoto Stanley
CFO
HMS Enterprises, Inc.
51 Shattuck St.
Pepperell, MA 01463
TEL 1-978-433-6927
FAX 1-978-433-4951
Toll Free 1-877-MY-BENCH (692-3624)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Vad köpte du för grovlekar på glasstones?
Det stör mig lite att jag misslyckades med mitt köp av glasstones (old story, inte från japanesetools).

Det är dessutom dags att ge knivarna en omgång med sten, ska göra det idag tror jag.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag köpte 1000, 2000 och 4000. Jag tvekade faktiskt lite på 4000 stenen eftersom jag tänkte att då får man minsann nöta i dagar för att polera ytan på eggen. Kunde inte haft mer fel... Dessa stenar är verkligen inte som de jag använt tidigare. Känner inte att jag saknar någon ännu finare sten.
 

augusto

Well-known member
NETTOs vecka 19 blad - som gäller från 05/05 till 11/05, visar ett "Begrensat antal äkta Globalknivar" - Cromova 18 Stainless Steel.

G22, tandad, L 20cm 599:-
G3, kockkniv, L 21cm 599:-
G5, köttkniv, L 18cm 599:-
GS3, allkniv, L 13cm 449:-

Kan dom vara äkta? Finns massor av kopior på Globalknivar. Jag drömmer om en riktig bra kniv (kanske två). (G 5 - GS3). Kan det vara något att ha? Det är mycket pengar till mig, därför är jag rädd. :unsure:
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp