Yirgacheffe

PerryE

Active member
I dag öppnade vi en påse med yirgacheffe. Måste säga att det var lite annorlunda - var tvungen att mala två klick grövre på Rockyn samt tampa aningen lättare. Det såg ganska OK ut när det rann ner i shots-glaset men creman blir definitivt lite tunnare än vad jag brukar få - och smaken var minst sagt "mild". Är det meningen att det skall smaka och se ut så här? Brukar köra Isola och DeSica normalt men har precis averkat 500g Monsun Malabar - alla de kaffesorterna ger mycket bättre crema och smakar mycket mer.

Någon som fått till Yirgacheffe så det blivit bra?
 

JvD

Well-known member
Jag är på inget sätt espressoproffs MEN att bara justera malningsgraden är kanske inte en tillräcklig justering, du kanske också måste dosera lite annorlunda, etc. Vad gäller creman så är Yirgacheffe ett rent arabicakaffe vilket kan betyda mindre "kräm" en från andra espressoblandningar.

Jag får rätt ofta till yirgan MEN då förståss i andra bryggtekniker ;-)
 

Tobbe_L

Well-known member
Har precis testat en hemmarostad bladning på
40% Yirgacheffe
40% Barasiliansk Santos
20% Indiskt Monsoned Robusta

Reslutated blev riktigt trevligt.
Robustan o Santosen gjorde att det blev lite bättre helhet i smaken jämfört med ren Yirgacheffe.

Men jag fick också ändra kvarnen till lite govare.
Men det tycker jag är normalt att man får ändra lite mellan olika bönsorter.
 

PerryE

Active member
TobbeL - jag skulle också kunna tänka mig att Yirgacheffen vinner på att blandas med andra bönor. Emellertid vill jag försöka få till den så bra det går "ren" först -

JvD - skulle Yirgacheffen bli bättre på överdosering (för espresso) eller passar det bättre som presskaffe?
 

JvD

Well-known member
Har faktiskt ingen som helst aning hur vad lite överdosering egentligen kommer att inneböra för slutprodukten vad gäller just espresso. Men jag antar att det gäller såväl för vanligt press som för espresso att olika bönor behöver doseras lite olika, malas lite olika och behöver olika extraktionstid. Jag driver bara press och eva solo och det kan skilja rätt mycket från en och samma böna om jag mal för grovt, doserar för lågt och har en för kort "exktaktion". Du får helt enkelt prova dig fram. De "regler" som finns och som säger 14gr kaffe för en dubbel är ju inte på något sätt helig.

OT: Perry, du får gärna berätta hur ECM Botticelli II är att leva med? Har egentligen aldrig varit särkilt intresserad av en stor frustande maskin hemma men just denna (inkl någon till i samma storlek) ser dock lite småintressanta ut.
 

PerryE

Active member
Botticelli II är ganska OK faktiskt - enligt vissa tester sägs det att den är som en Silivia fast ett snäpp "bättre" (vad som nu menas med det ...). Kokaren är hyfsat OK - 4 dl - och numera börjar jag få kläm på ångningen av mjölken - det är ganska bra kapacitet tycker jag själv. Allt som allt fungerar det mesta bra och den känns väldigt gedigen. Tyvärr verkar ECM ha leveransproblem och jag vet inte riktigt varför - kaffemaskinen säljer inte längre ECM och det var där jag köpte min som var ett demoex.

Så - den passar bra in i köket hemma och gör både bra espresso och väldigt bra cappuccinos. När vi haft besök hemma har det gått riktigt smidigt att göra 6 cappuccinos på raken eftersom den har bra ångkapacitet. Dessutom är den fulsnygg ....
 

Tallinn

Well-known member
Vi har verkligen olika upplevelser av Yirgan! Själv fick jag mala finare men hade sedan inga problem med creman, tjock och curryfärgad var den.

Tyckte egentligen aldrig om yirgan ren men med mjölk kom jag ihåg att det kom till sin rätt.
 

PerryE

Active member
Hmm... får testa lite fler varianter i helgen. När jag malde och tampade som vanligt blev det en "superristretto" som bestod av någora droppar. När jag gjorde cappuccino med OK malning och tampning kändes kaffesmaken otroligt svag.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp