Fabian
Well-known member
Läste om " Weiss Distribution Technique" på Home-barista.com, och bestämde mig för att pröva detta, då jag som någon kanske sett tidigare skrivit om att jag fått mystiska ojämna extraktioner. Jag köpte mig en bägare eller vad man ska kalla dem, på pressbyrån, innehållandes någon sliskig chokladdryck, som jag misstänkte skulle smaka bättre än deras islatte, ifall jag ville dricka innehållet istället för att hälla ut det. Det var alltså från kyldisken, men jag minns ej vad den hette. Har sett de på ICA, Coop, osv.
Denna bägare avsågades någonstans upptill för att passa i övre delen av filterkorgen utan att glida omkring(se bild, glömde dock fota med kaffe i). Tanken är alltså att med hjälp av en tandpetare i mitt fall röra runt i kaffet efter malning för att få en jämnare distribution, och således även bättre extraktion av espresson. Detta går att göra utan att fixa och trixa med plastbehållare, men då spills det hemskt mycket kaffe ut på sidorna, med denna lilla behållare kan man gå lös ordentligt utan att spilla alls. Rörelsen med tandpetaren sker i mitt fill i form av mindre cirklar som jag låter "vandra" runt filtret(se bild).
Efter lite tandpetar-action lyfter man bort plastsaken, jämnar till ytan och tampar precis som vanligt. Har fogat ihop 3x2 bilder från två extraktioner, en utan "WDT" och en med. Det syns tydligt på den utan WDT redan från start att det är helt ojämnt, och mot slutet har halva pucken blondat totalt, medans andra halvan fortfarande har lite kvar att ge. I koppen finner jag ca 6 cl espresso, ungefär en tredjedel crema.
Med WDT däremot, blir det otroligt mycket bättre. Ingen hundraprocentig superjämn extraktion kanske, men notera att detta var mitt absolut första skott med denna teknik. Det håller sig jämnt hela vägen och resultatet efter extraktion är ca 6 cl espresso, varav hälften crema efter att "guinnes-effekten" avstannat.
Detta förefaller vara en teknik som verkligen förbättrar resultatet, i alla fall vid användande av en Rancilio Rocky Doser, andra dyrare kvarnar har förmodligen avsevärt bättre distribution i filtret.
Bönan är Mauro De Luxe, för övrigt.
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html
Denna bägare avsågades någonstans upptill för att passa i övre delen av filterkorgen utan att glida omkring(se bild, glömde dock fota med kaffe i). Tanken är alltså att med hjälp av en tandpetare i mitt fall röra runt i kaffet efter malning för att få en jämnare distribution, och således även bättre extraktion av espresson. Detta går att göra utan att fixa och trixa med plastbehållare, men då spills det hemskt mycket kaffe ut på sidorna, med denna lilla behållare kan man gå lös ordentligt utan att spilla alls. Rörelsen med tandpetaren sker i mitt fill i form av mindre cirklar som jag låter "vandra" runt filtret(se bild).
Efter lite tandpetar-action lyfter man bort plastsaken, jämnar till ytan och tampar precis som vanligt. Har fogat ihop 3x2 bilder från två extraktioner, en utan "WDT" och en med. Det syns tydligt på den utan WDT redan från start att det är helt ojämnt, och mot slutet har halva pucken blondat totalt, medans andra halvan fortfarande har lite kvar att ge. I koppen finner jag ca 6 cl espresso, ungefär en tredjedel crema.
Med WDT däremot, blir det otroligt mycket bättre. Ingen hundraprocentig superjämn extraktion kanske, men notera att detta var mitt absolut första skott med denna teknik. Det håller sig jämnt hela vägen och resultatet efter extraktion är ca 6 cl espresso, varav hälften crema efter att "guinnes-effekten" avstannat.
Detta förefaller vara en teknik som verkligen förbättrar resultatet, i alla fall vid användande av en Rancilio Rocky Doser, andra dyrare kvarnar har förmodligen avsevärt bättre distribution i filtret.
Bönan är Mauro De Luxe, för övrigt.
http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html