Val av espressokvarn till Sage bambino plus

Hejsan
Ny medlem här då jag precis impullsköpt en Sage bambino plus.

Behöver ju nu en kvarn.
Började med att kika på Sage smart grinder.
Väldigt ojämna recensioner vad det verkar. Gissar på att hardcore fanatiker säger att den är skräp och nybörjare säger att den är kanon? Har förstått det som att många tycker att den har hög användarvänlighet men lite ojämna malsteg så den är svår att ställa in precis som man kanske vill ha.

Kollade då vidare och hittade en Eureka mignon manuale.
Den här verkar få väldigt bra kritik, men användarvänligheten verkar för mig som nybörjare lite krånglig då det inte går att ställa in maltid och sånt, utan allt sköts manuellt. Kommer ser att vara ett problem för mig som nybörjare eller läsar man det enkelt med en våg bredvid för att få kontroll på mängden?
Läste också att den har platta malskivor, som många tyckte var bradå man kunde mala ljusare rostningar bättre. Men som jag fattade det så tappade espresson lite kropp av det istället.
Som jag känner nu så kommer jag nästan uteslutande köra mörk/mellanrost då jag gillar chokladnoter, och fyllighet.
Är platta skivor att räkna bort då?

Sen hittade jag kanske ett mellanting i baratza encore esp.

Är lite vilsen som ni kanske märker.
Har ni några tips angående dessa kvarnar, eller andra som skulle passa mig under 3000 kr, nytt eller begagnat.

Mvh Johan
 

Jonken

Well-known member
Hellre bra grundkvarn än extrafunktioner. Skillnaden koniskt vs. platt malverk är ofta misstolkad och överdriven. För dina behov tror jag mer på Eureka Mignon. Om du planerar att fylla bönbehållaren med bönor, dvs. inte köra "single dose" kan det vara väldigt trevligt med timer. Tänk såhär, du la mer än 3k på espressomaskinen, du lär inte ångra dig om du gör detsamma med kvarnen. (då tänker jag på t.ex. Eureka Mignon Specialita, inte Sage ;))

Vill man komma billigt undan är en handkvarn alltid ett alternativ. Svårt att slå valutan för pengarna du får med en Kingrinder K4.
 
Senast ändrad:
Hellre bra grundkvarn än extrafunktioner. Skillnaden koniskt vs. platt malverk är ofta misstolkad och överdriven. För dina behov tror jag mer på Eureka Mignon. Om du planerar att fylla bönbehållaren med bönor, dvs. inte köra "single dose" kan det vara väldigt trevligt med timer. Tänk såhär, du la mer än 3k på espressomaskinen, du lär inte ångra dig om du gör detsamma med kvarnen. (då tänker jag på t.ex. Eureka Mignon Specialita, inte Sage ;))

Vill man komma billigt undan är en handkvarn alltid ett alternativ. Svårt att slå valutan för pengarna du får med en Kingrinder K4.
Angående Specialista kontra manuale, är kvalitén densamma men specialista har fler funktioner?
 

Jonken

Well-known member
I stort sett, ja. De tar ganska bra betalt för det lilla extra, men du får en tystare, 20-30% snabbare kvarn med möjlighet till timer istället för att väga manuellt varje gång före / efter malning.
 
Skulle ju kunna vara skönt istället för att väga portafiltret vid varje malning.
Får kanske slänga in en köpannons och se om någon har en över inom min budget.
Tack för hjälpen.
 
I stort sett, ja. De tar ganska bra betalt för det lilla extra, men du får en tystare, 20-30% snabbare kvarn med möjlighet till timer istället för att väga manuellt varje gång före / efter malning.
Har blivit erbjuden en mazzer major Dr för 2000. Är det ett bra köp? Ser på bild mer ut som en maskin för att mala till påse eller liknande.
 

Wilderwein

Well-known member
Ja om den är fin är det ett bra pris. Kan med lite 3d printade bli en helt ok single dose kvarn. Jag gillar verkligen 83 mm skivorna som ssp.
 

Jonken

Well-known member
Ja där har du en rejäl och snabb kvarn. Bra köp :)

(vill du går det som sagt att modda och även t.ex. lägga till timer om du är händig)
 

Jonken

Well-known member
Om du inte moddar Majorn får du acceptera att det blir ett par gram rester mellan malningarna.. Men t.ex. en Specialita lämnar också över ett gram. Antingen maler man lite som man slänger eller så låter man det bara följa med, behöver inte vara hela världen. Den maler kanske 3ggr snabbare än de andra men tar stor plats..
 
Om du inte moddar Majorn får du acceptera att det blir ett par gram rester mellan malningarna.. Men t.ex. en Specialita lämnar också över ett gram. Antingen maler man lite som man slänger eller så låter man det bara följa med, behöver inte vara hela världen. Den maler kanske 3ggr snabbare än de andra men tar stor plats..
Och just den här varianten verkar ju mer vara gjord för att mala ner i påse, så då kan jag inte mala direkt ner i portafiltret utan massa espresso som kommer sprida sig på köksbänken.
Känns smartare att köpa en kvarn gjord för ändamålet.
 
Fick tag på en kvarn.
Blev en Eureka zenith club e som hade malt ungefär 900 espressos.
Fick betala 1000 kr så kändes som ett kap.
Hur lång livslängd har knivarna?
 

Jonken

Well-known member
Också bra pris. Om det verkligen bara gått 900 doser genom lär du egentligen aldrig behöva byta skivor, i hemmamiljö. Kontrollera att de känns vassa om du vill. Sen kan du kanske fundera på det igen om 5-10 år.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp