Vad har ni i kvarnen just nu?

Macca

Member
J&N Panama Cruz SunDried rostat 13/1...
Det här är inte kaffe, det är inte kaffe! Det är något mer... gudomligt!
Ungefär så smakade min första kopp aeropress. Sen kan jag nog inte säga så mycket om hur bra bönan är, men det var min bästa kopp kaffe någonsin. Det är fruktigt och en massa fina smaker.

(15g kaffe med 2,2dl vatten var mixen, 1 minut i aeropressen.)
 

treefinger

Well-known member
Yes! Jag knep en påse Aricha 9, rostat av haugaard. Officiellt slut och uppbokat.. så jag trodde aldrig jag skulle få återse det här kaffet. Men idag hade jag tur!! Men först måste jag dricka upp J&Ns Rwanda Gatsinga och haugaards Palmira.

Sånt här kaffe borde man ha hemma, när man har det som sämst.
 

Faktor

Well-known member
Själv kör jag Koppis Fazenda Camocim. Har kört två presskannor och måste säga att det är ett jäkligt gott kaffe. Inte så syrligt utan mer fylligt, chokladigt sött. Riktigt mumsigt.
 

demo

Well-known member
Jag har för mig att Aricha 9 är mkt syrlig, stämmer de? Har inte JN nåt sånt kaffe?

Sen undrar jag vad ni rekomenderar för kaffe till nån som har sjysst maskin och kvarn och den enda erfarenheten han har av att göra espresso är att läsa här på forumet MASSOR.

Köpte mig Isola och Brasilian yellow Bourbon från JN idag. Och en mjölk kanna jag sett tagits upp på forumet som var nedsatt från 95kr till 47,50 som sedan ikassan drogs av ytterligare 50%. Så en mkt fin mjölk kanna för 24 kronor.

Har ja gjort bra köp av kaffen till att börja exprementera med min silvia och rocky? Är dem lätta att få till bra skott? passar dem bra till mjölkdrinkar som cappu och latte?
 

Molarin

Well-known member
Isola ska passa bra till cappuccino och caffè latte. Bourbon-bönor blir lite för svaga för att göra latte av tycker jag, men de funkar ypperligt som ren sepresso.

Aricha 9 är mer fruktig än syrlig. J&N´s Idido Misty Valley påminner om Aricha, prova den!
 

demo

Well-known member
tack molarin. snabba svar här.

Har provat mistyvalley som press och brygg, men den va för fruktig och konstig. Tycker du ja borde prova den som epsresso?
 

lupoo

Well-known member
Har provat mistyvalley som press och brygg, men den va för fruktig och konstig. Tycker du ja borde prova den som epsresso?
Jag tycker att den är en utmärkt böna till espresso. Lätt överdoserade singelskott är mitt recept.

För övrigt är det lite "back to basic" i den egna espressokvarnen, öppnade just en påse Mauro De Luxe, det var ett tag sedan jag hade den äran att beskåda en riktig robusta crema.
Påsen är från den batch som har diskuterats för sin avvikande smakprofil. Nu var det ett tag sedan jag hade De Luxen här hemma, men nog är denna lite mer kärv och saknar lite av sötman. Eller så är det så att jag har gått på arabica alldeles för länge...;)
 

demo

Well-known member
ska testa de, kanske gillar de som espresso.

Mina bönor som jag köpte från JN är rostade 18/12 de exakt en månad gamla nu? Låter de som ett bra datum?
Tycker de svårt att få tag i nyare om man inte beställer från nån som rostar hemma.
 

AA

Skottjägare
J&N Idido rostade 13/1.
Lite väl färska ännu men i mitten på veckan kommer dom att smaka mumma!
Körde trots färskheten upp en påse idag av bara farten...

/AA
 

mts

Well-known member
Panama Cruz Sun Dried (J&N 13/1)... i förrgår var den lite spetsig, igår var den lite bättre, idag är den underbar. Inte ofta ajg gör två dubbelskott men idag vart jag tvungen att köra en till.
imorgon åker kanske "honungspåsen" åker i kvarnen också, ser fram emot den ännu mer.
 

Tobiemme

Well-known member
Åre Jazz, rostade 19/1. mkt gott hittills, men kanske lite väl ungt? syran är lite kartig, fast med snyggt bett (crisp?). en fyllig och gedigen espressoblandning. ska labba vidare.
 

Buffeln

Well-known member
Estate Coffee Amaro Gayo. Friskt, fruktigt med len chokladeftersmak med ett stänk av citrus.

PS. Gjorde precis en presskanna som jag glömde av i 20 minuter, men kaffet smakade ändå helt okej. Skummt! DS.
 

demo

Well-known member
isola och Brasilian yellow bourbon.


Jag får alltid så korta shots på brasilian, jag kör redan ganska fint. ska ja mala grövre? eller testa att tampa lösare? eller helt enkelt ta lite mindre kaffe?

jag kör på en ungefär 7,5 gram per kopp.
 

Buffeln

Well-known member
isola och Brasilian yellow bourbon.


Jag får alltid så korta shots på brasilian, jag kör redan ganska fint. ska ja mala grövre? eller testa att tampa lösare? eller helt enkelt ta lite mindre kaffe?

jag kör på en ungefär 7,5 gram per kopp.

Malningsgrad och dosering gör stor skillnad. Tamping påverkar marginellt.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp