Vad har ni i kvarnen just nu?

Nu har jag laddat upp med kaffe så man kan hitta något slags lugn i all julstress. Har lite fina chokladpraliner till också (Champagne-Jordgubb, Havtorn och Fläder)

Men först ska dom provas utan att störa smaklökarna med annat. Har bara provat J&N rostningar tidigare så det ska bli kul att pröva Costas versioner.
picture.php

Var finns Costas? Har aldrig hört om dom.
 

Fabian

Well-known member
Har kört Tazza D'oro från Rom ett tag nu(inte den sorten som heter nästan samma och som finns att köpa i orange påse på kaffemaskinen), den överraskade positivt! Trodde det var en vanlig robustaspäckad rackare när jag fick påsen av mina föräldrar som nyss varit där, men det smakade inte alls så. Den är fin och len, med tydliga toner av söt kola och mörk choklad. Visade sig att det är en arabicablandning, färsk är påsen jag har dessutom. Supergod!

Öppnade och testade Koppi Beloya#9 från 26/11 i dag också. Har bara provat J&Ns två gånger och det var ett par dagar sedan, så jag kan inte riktigt säga om det är några större skillnader. Galet gott kaffe, men jag stör mig lite på eftersmaken, den är mer besk än vad Arichan blev. Upplevde samma med J&Ns.
 

Buffeln

Well-known member
Åre Harrar. Gott, men inget speciellt. Har ännu inte testat en åresort som "lyfter" riktigt. Har dock en påse Koppi Beloya på tillväxt! Den är rostad 2/12 så den får vila ett par dagar till. :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
hur länge brukar ni låta bönnorna "vila" efter rostning? ja tycker de räcker me 2-3 dagar. vissa säger 7?

Sedan är det olika beroende på om man ska göra espresso eller brygg. En del säger att man "måste" vänta längre om man ska göra espresso, jämfört med brygg.

Personligen så har jag inte testat och jämfört, och har således inga egna erfarenheter att komma med.
 

Fillip

Active member
Även jag har en påse Koppi Milestone rostat 2/12 som jag ser fram emot att testa om några dagar :)
Tills dess kör jag Rast Barista Espresso. Den senare nämnda rekomenderas varmt till de som gärna kör mjölkbaserat, kaffets karaktär låter sig inte luras och dödas av mjölken!
 

Skanke

New member
Jag kör för närvarande på en blandning av El Salvador La Esperanza från J&N (ca 2/3) och 1/3 Indien Monsun Malabar (också J&N) till brygg.

För espresso blir det Brasilien Yellow Bourbon alt. La bomba eller något annat trevligt.

Oavsett beror det helt på vad jag känner för när det närmar sig dags att beställa nya bönor.
 

bchi

Well-known member
Sten.
Följde med i en påse Rast Roma från Kaffemaskinen. Tror (och hoppas) att inte malskivorna tog för mycket stryk men det lät ganska illa.
 

Bilagor

  • sten.jpg
    sten.jpg
    97 KB · Visningar: 44

Buffeln

Well-known member
:eek:hmy: Usch! Sten i kaffet. De är hårda killar de där schweizarna!

Själv kör jag nu Koppi Beloya, men har inte riktigt fått till den som espresso. I morgon åker den i presskannan!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag trodde att de större rosterierna hade något bättre sätt att sortera bort sten... Men det kanske inte är så lätt?

Själv letar jag igenom varenda batch för hand, och ändå höll jag nästan på att missa en sten ungefär i storleken och formen av en kaffeböna för två veckor sedan! Det är de som är knepigast att se, hjärnan filtrerar bort den storleken och letar bara efter småsten.:nowink:
 

hrbrun

Well-known member
Testar just nu 4 ess, rostat 8/12 som landade i brevlådan 10/12.

Drog första skotten idag, och är positivt överraskad. Har liksom en mjukare smak än de kaffe jag använt

Har kört lite olika sorter inköpta på kaffebutikerna i Linkan. Men det ska jag sluta med nu. KG, tack för insatsen :)
 

lupoo

Well-known member
Har först avverkat en påse J&N Brasilien Yellow Bourbon. Fick inte till ett anständigt skott på hela påsen, detta ger ju "skottsäkerheten" en rejäl knäck:(.
Har nu börjat på en påse J&N Mysore Nuggets som inte heller ville vara med från början men nu kommer sig allt mer. Ett ganska trevligt kaffe med lite kryddighet i.

Tänka sig att JAG står och drar skott på singelkaffen, jag som bara har kört blandningar förr. Tiderna ändras och kafferesan växlar ständigt in på nya spår... Får nog skylla denna upptäckarlusta på Idido Misty Valley och Biloyan som verkligen funkade som espresso.
 
Köpte en påsa Da Matteo El Borbollón i helgen. Jag bryggde kaffet med Aeropress och blandade med het vatten efter. Smakar jättegott, ganska bärig och söt. Nästan inte som kaffe! (Det är gangska lätt rostat i alla fall)
 

fotogenicco

Well-known member
Café vero, guldpåsen.
Mustig och god, med en lite bitter eftersmak, som bitter choklad ungefär. Det doftar lite choklad under tiden man maler faktiskt. Kan varmt rekomendera detta kaffe, då det är många ovanliga smaker som man tidigare inte känner igen-!

Ha d , Nicholas
 

keex88

Well-known member
testade köra en kopp misty valley idag.. fan besviken ja blev. smakar ju knappt kaffe.

känns som 200oilika smaker av olika söta och sura smaker som blandas i ihop till nåt som inte alls smakar som kaffe, nästan mer som glögg eller nåt liknande.
Kaffe ska smaka KAFFE sen kan de va lite sött och nån fin eftersmak, men de här va inget för mig! förstår inte hur de har blivit en sån hit??

nån som testat biloya natural från JN? smakar den ungefär samma?
 

Englund

Well-known member
I min mun är Misy Valleyn riktigt trevlig, men smaken är ju olika :)

Nä Biloyan är inte alls som Misty. Biloyan var till att börja med en besvikelse när jag körde den som Aeropress/Guldfilter, men när den hamnade i espressomaskinen blev den helt underbar...!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,761
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp