Vad har ni i kvarnen just nu?

keex88

Well-known member
tjenare alla kaffeälskare.

jag behöver tips och råd från er!
nu är de så att jag försöker övertyga en vän till mig att börja dricka rikigt kaffe dvs; "färsrostade och hela bönor" och INTE färdigmalet fulkaffe från äffären.

de enda jag kan komma på och säga är att den största skillnaden jag känner är eftersmaken, att man inte känner den beska smaken och att man får lite längre eftersmak på kaffet.

vad tycker ni är den största skillnaden? jag antar att alla har ju druckit en vanlig kopp färdigmalet vakumförpackat LL eller Zoega och gevalia nångång.

va tycker ni?
 

keex88

Well-known member
ja fösrtår, vilket kaffe skulle vara bra att ge som första test så man känner en stor skillnad? nåt du kan rekomendera? nåt som är ganska mkt åt söta hållet, kanske me lite choklad ton och ganska mkt arom, lång eftersmak me lite syrlighet.

haha låter som ett drömkaffe men vem vet. nån kanske redan har hittat de.
:)
 

Zebbe

Member
pyttelite 5 estatse från JochS kvar, öppnade arichan(rostad på Da Mateo) idag. har en påse yirgacheffe från Kahls hemma också.
 

mts

Well-known member
burr, skulle köpa kaffe förrförra söndagen (dålig dag att shoppa på btw) och i brist på annat fick det bli en svart påse från kahls, på påsen står det Fazenda Recreio LOT 113. Smakade bara skit, verkar som att de hade rostat bort varenda liten trevlig ton i kaffet, hade lika gärna kunnat köpa nån gammal sunkig böna ur ta-själv på ica.
I lördags tröstade jag mig med 250gr Gethumbwini Estate från damatteo rostat 19/11, känns tryggt att gå tillbaks till damatteokaffe även om det inte är helt kostnadsoptimalt. Bara av att läsa vad de skriver om kaffena gör en glad och sugen på en kopp :)
 

Kson

Well-known member
Du bör testa Passalacqua Mehari som innehåller en fyllig ganska rund och stark smak med toner av choklad och inslag av lite nötighet och en traditionell beska från Robustan som avslutning. En ganska trevlig blandning som jag alldeled nyss själv testade för första gången och som jag tror kan upplevas positivt för dig.
 

keex88

Well-known member
låter intressant Kson.

enda problemet är väll att just denna beskan är nåt som inte upskattas, robusta är nog ingen höjdare för mig.

jag läste lite om brasilian yellow borboun. me en stark sötma, vaniljig smak och nötliknande, och toner av choklad. den låter ju helt underbar. men läste att den passar bäst som espresso och först och främst ett espresso kaffe. nån som provat köra de som brygg? eller nån liknande?
 

Buffeln

Well-known member
Smakade bara skit, verkar som att de hade rostat bort varenda liten trevlig ton i kaffet, hade lika gärna kunnat köpa nån gammal sunkig böna ur ta-själv på ica.

Japp, har samma erfarenhet av Kahls. Köpte en Yirgacheffe i höstas som smakade unket och kemiskt på något sätt. Den åkte i soptunnan med turbofart! Förstår inte hur man kan lyckas så totalt förstöra bönor som annars känns som ganska säkra kort. :(
 

Buffeln

Well-known member
låter intressant Kson.

enda problemet är väll att just denna beskan är nåt som inte upskattas, robusta är nog ingen höjdare för mig.

jag läste lite om brasilian yellow borboun. me en stark sötma, vaniljig smak och nötliknande, och toner av choklad. den låter ju helt underbar. men läste att den passar bäst som espresso och först och främst ett espresso kaffe. nån som provat köra de som brygg? eller nån liknande?

Yellow borboun passar utmärkt som brygg eller press och ger en tydlig nötig smak med lite citrus i eftersmaken. Passalaquan hade jag nog mycket hellre kört i espressomaskinen. Där är den riktigt god.
 

Kson

Well-known member
Beskan i Meharin är inte särskilt dominerande, ganska låg andel Robusta i Meharin men visst den finns där så man ska veta om den tyckar jag innan du köper upp dig.

Yellow Bourbon har jag också fått tips om som en söt böna som jag har på inköpslistan och hoppas kunna smaka av snart.
 

keex88

Well-known member
kom gärna med komentar efter du testat den. skulle va kul se om edn även passar bra som "vanligt" kaffe och inte bara som espresso.
 

mts

Well-known member
kom gärna med komentar efter du testat den. skulle va kul se om edn även passar bra som "vanligt" kaffe och inte bara som espresso.

mehari smakar inge vidare som press iaf, ytterst få espressoblends som funkar för annat än just espresso i mitt tycke, möjligen isola från J&N.

Monsun malabar är en ständig återvändare för min del när jag vill köra både och, misty valley funkar också grymt bra även om det känns lite slösigt att köra den som press. Harrar är också en trevlig allaround vid närmare eftertanke.... :)
 

keex88

Well-known member
ska nog testa köra yellow bourbon som brygg, låter bara för god för att jag ska avstå.

när ni väger upp erat kaffe tex 6gram perkopp (brygg) väger ni då 6 gram bönor eller 6g malda bönor?

monsun bönorna har ja nog lite svårt för. lite för gammal för min smak, kommer nog uppskata den när ja kommer upp i åldern lite. den har ju lite träig whiskey / tobak smak.

som ung 22åring drar jag nog mer åt de sööööööta karamell/choklad, Lite syrliga hållet och samtidigt lite fruktig.....ibland undrar jag om ja komer hitta nåt sånt kaffe!!
 

Fabian

Well-known member
Yellow Bourbon är supergod, men jag har bara kört den som espresso. Den lär inte vara dålig i bryggaren heller kan jag tänka mig
 

Ante

Well-known member
Nu har jag laddat upp med kaffe så man kan hitta något slags lugn i all julstress. Har lite fina chokladpraliner till också (Champagne-Jordgubb, Havtorn och Fläder)

Men först ska dom provas utan att störa smaklökarna med annat. Har bara provat J&N rostningar tidigare så det ska bli kul att pröva Costas versioner.
picture.php
 

kellogs

Well-known member
...
när ni väger upp erat kaffe tex 6gram perkopp (brygg) väger ni då 6 gram bönor eller 6g malda bönor? ...!


Är inte 6 gram alltid 6 gram? Förlusterna i en kvarn, på grund av att en del satannar kvar i kvarnen, bör väl anses vara försumbara.

Och förövrigt kör jag på Kenya AA Gethumbwini Estate, och Rwanda Gatsinga.

Sjukt trevliga kaffen i aeropress
 

keex88

Well-known member
låter som en mkt trevlig blandnong...sötma från rwandan och fruktigheten från kenyan låter mt trevliga ihop... frågan är om du kör dem var för sig eller om du testat mixa dem tisammans?
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp