Vad har ni i kvarnen just nu?

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Märker du någon skillnad, hur snart efter rostning packar du dina bönor KG?

Jag har inte provat olika sorters förpackning, eller medvetet väntat med att förpacka kaffe, så jag har ingenting att jämföra med.

Jag packar kaffet till mig själv, och till försäljning, inom tio minuter efter rostningen. Oftast efter typ 6 minuter.

Kaffet tillförsäljning kommer jag att packa i ziplock påsar. Kaffet till mig själv förvarar jag i Ikeas glasburkar med "tryck-dit-locket"-silikontätning utan spännen. Tätningen i sig är rätt mjuk och jag tror att den fungerar som en automatisk envägsventil, eftersom den är tät men det byggs aldrig upp något tryck i burken.
 

Faktor

Well-known member
Men är 5 dagar verkligen "på tok för färskt"?

Jag brukar vänta i tre dygn med att dricka från nyrostade. Om jag har slut på annat rostat kaffe alltså. Annars blir det väl allt från typ 3 dagar till en vecka innan jag börjar använda mig av bönorna, exakt tid beror på när förra omgången tar slut.

Vad säger alla andra, som rostar eller har köpt nyrostat? Är det jag som är en weirdo som dricker kaffe yngre än en vecka?:huh: EDIT: Tillräckligt intressant för en egen tråd, jag skapar en...

Ja du egentligen är det kanske inte på tok för färskt, men när kaffet smakar kvistar och nedfallna löv och en ton av råkaffe så är det för färskt för min smak. Åre brukar må bra av att få vänta i alla fall ca 8 dagar efter rostdatum anser jag.
 

Faktor

Well-known member
Intressant. Hur pass mörkrostat är det då?
Kanske behöver lite mer ljusrostade bönor mer tid på sig att mogna?

Det är en bra fråga som jag skulle svara på om jag inte druckit upp allt :D Vill minnas att det var förhållandevis ljust.

Det är möjligt att din teori stämmer tror jag

För att stanna on topic kan jag berätta att jag fått en halv påse Kenya Kangocho av min käre kollega som jag ska ta och testa i aeropressen snart.
 

Faktor

Well-known member
Koppi Milestones espressso rostad den 6/10. Innehåller Don Mayo (Hector Bonillas estate), Hacienda La Esperanza (Panama) och en Sumatra från Aceh-provinsen.

Oj vad gott det blev! Munkänsla riktigt fet och "trögflytande" (vilket passar bra eftersom koppi beskriver den som sirapsaktig). Supersöt med en liten syra på slutet. Mjölkchokladigt. Gott!!!

Nu blir det inte mer kaffe för mig idag tror jag :D
 

jojo

Well-known member
J&N La Bomba till espresso. En cremabomb helt klart, god djup kaffesmak och lite sträv på tungan. Maskulin helt enkelt. :)

Harrar Longberry körs i aeropressen. Inte lika förtjust i detta kaffe. Även det väldigt koncentrerat och smakrikt, men nästan lite väl pepprigt. Längtar till nästa påse, favoriten Idido Misty Valley.
 

Axel

Well-known member
Koppi Milestones espressso rostad den 6/10. Innehåller Don Mayo (Hector Bonillas estate), Hacienda La Esperanza (Panama) och en Sumatra från Aceh-provinsen.

Oj vad gott det blev! Munkänsla riktigt fet och "trögflytande" (vilket passar bra eftersom koppi beskriver den som sirapsaktig). Supersöt med en liten syra på slutet. Mjölkchokladigt. Gott!!!

Nu blir det inte mer kaffe för mig idag tror jag :D
Vänta bara tills Operation Cherry Red kommer!
 

Buffeln

Well-known member
Koppi Milestones espressso rostad den 6/10. Innehåller Don Mayo (Hector Bonillas estate), Hacienda La Esperanza (Panama) och en Sumatra från Aceh-provinsen.

Jag öppnade ett likadant paket idag, men fick inte till första skottet, så det får nog bli några till. :) Öppnade samtidigt en påse Estate Kangocho Kenya AA+ och en Da matteo Sumatra Lintong till presskannorna.
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Testar för tillfället en "Stardust" från Dellerhagen för att se hur rostningen är. Kanske den enda espressoblandningen med Aricha i? Men annars är det mitt favoritkaffe Mauro DeLuxe, i den andra kvarnen som gäller.
 

Englund

Well-known member
Om jag inte minns fel tror jag Illias kör en blandning med Aricha 17 i....men det lät onekligen intressant med Dellerhagens variant. När kommer den ut så att man kan prova?
 

Ante

Well-known member
Kör en för mig helt ny böna just nu. Fazenda Tileco som är ett organiskt kaffe från Brasilien.
Processing: Fully Wshead, Sun-Dried

Trevligt kaffe med drag åt chocklad,det är rostat 7/10 och avnjöts första gången 3 dagar efter rostning. Har inte kört någon espresso på det sen dess men imorgon blir det en dubbel för att se hur och om kaffet upplevs annorlunda.
 

Buffeln

Well-known member
Jag gjorde lite "Pytt-i-panna" till presskannan på jobbet idag av skrapet i en påse J&N Misty valley och en påse Da matteo El borbillon. Det blev en riktigt god blandning! Jag har svårt att beskriva den på annat sätt än "Frukt och nöt mix". :) Blandningen har mer fyllighet än sorterna har var för sig.
 

Zapp

Member
Just nu är kvarnen tom... men det är ett delikat problem... vet inte om jag har tålamodet att dricka upp det som är kvar i de öppnade påsarna innan jag går loss med presskannan på de andra :)
picture.php
 

Buffeln

Well-known member
Dagens I-landsproblem... :lol: Gör som jag. Gör ett eget hopkok och se vad som händer. Det blir oftast inte alls som man tänkt sig.
 

Hopdemon

Active member
Zapp, jag tycker att alla de kaffen som står till höger i bild, dvs alla utom Monsun Malabar, som jag inte uppskattar alls, gör sig utmärkt som espresso. Missa inte att testa det. Utmärkta i presskanna, aeropress, brygg etc också. Goda kaffen helt enkelt. Trevlig smakresa får man väl önska dig.
 

Englund

Well-known member
Äsch, det är inget fel på Monsun Malabar, man måste bara vara på det humöret :)

Lite som att man ibland går igång på en "äkta italiensk" espresso efter att ha druckit ljusrostat ett tag...
 

Forumstatistik

Trådar
14,675
Inlägg
155,769
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp