Vad har ni i kvarnen just nu?

Roenbaeck

Well-known member
Mio från Rinos

Jag lunchade med en kollega på söder och han tog mig till Rinos (Hornsgatan 45). Mycket trevligt bemötande och kaffe. Gissar att det var Rino själv jag pratade med. Köpte med 250g av hans egen blandning Mio, som smakar riktigt riktigt bra!
 

Dunne

Well-known member
Mitasaras: jag hade en påse trip som veckans kaffe för 1 månad sen. Det var jäkla bra. Såhär skrev jag: "Det är ett fantastiskt gott kaffe, det är elegant, lagom med syra och en fyllig kropp. Eftersmaken har en ton av lime och man kan känna touchen av cocos från Fazendan." Det var väldigt gott, dock inte så att jag minns just det där :), men det är väl därför man skriver :).
 

AA

Skottjägare
Filicori Gran Crema Delicato.
Fick en laddning av tantens ena vänninor (hon serverar det på resturangen hon driver, Di Penco). Hade faktiskt aldrig smakat denna böna hemma innan men den var precis som jag förväntade mej. En bra klassisk italiensk barblandning.
Ganska söt och med lagom syra som smälte samman med den relativt kraftiga chokladigheten. Lång eftersmak som man går och suger på länge.
Ett relativt dyrt men helt OK kaffe som rekommenderas om man gillar denna typ av kaffe.

Ha de´

/AA
 

Daffy Duck

Well-known member
Det här ska bli intressant...

picture.php
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
OMG!:D

... bara folk inte går omkring och bygger upp för stora förväntningar nu. Då blir man sällan annat än besviken över verkligheten. ;)

Så vi säger: "Åh, nej! Vad synd om dig, har du inget annat att dricka?" Så förväntar du dig illasmakande kaffe och blir nöjd när det i själva verket är helt OK kaffe. Fan vad jag kan trolla.:cool:

Drack förresten 4 ESSE för första gången i min Eva Solo idag. Det blev helgott, så det blev en kanna till senare på kvällen. Det var alldeles för länge sedan jag körde min Solo kanna...

Imorgon ska jag köra den i Conan. Det ska bli kul! Fast jag måste nog damma ur min Cona först, den har stått och väntat länge på att komma till bruk...:blush:
 

Molarin

Well-known member
Har haft 4 Esse i kvarnen nyss och den var enligt mig inte alls lika bra som innan evolutionen. Tror att rostningen var lite för hård. Helt ok med mjölk men platt som espresso.

Push var det däremot fin styrka och kreaftfullhet i, utan att förlora nyanser. Bra barkaffe.
 

MaZ

Well-known member
Jag har ju druckit den hos sälskrället så jag vet ju hur den smakar. ;)

Den var ju så färsk då att den fräste i koppen.
 

Faktor

Well-known member
Körte det lilla jag hade av Åres Harar Ilily Deratu men den visade sig vara på tok för färsk (5 dgr) och hade lite toner utav råkaffe i sig(?) Obehaglig känsla. Men jag tror den har stor potential vilket kändes i början av koppen. Den där lite klassiska Harrar-känslan, blåbärsaktigt och fint.
Nu sitter jag och tröstar mig själv med en aeropressad Aricha 9 från Haugaard :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Körte det lilla jag hade av Åres Harar Ilily Deratu men den visade sig vara på tok för färsk (5 dgr) ...

Men är 5 dagar verkligen "på tok för färskt"?

Jag brukar vänta i tre dygn med att dricka från nyrostade. Om jag har slut på annat rostat kaffe alltså. Annars blir det väl allt från typ 3 dagar till en vecka innan jag börjar använda mig av bönorna, exakt tid beror på när förra omgången tar slut.

Vad säger alla andra, som rostar eller har köpt nyrostat? Är det jag som är en weirdo som dricker kaffe yngre än en vecka?:huh: EDIT: Tillräckligt intressant för en egen tråd, jag skapar en...
 

hippokid

Well-known member
Men är 5 dagar verkligen "på tok för färskt"?

Jag upplever att det handlar mycket om hur snabbt bönorna packas och hur väl påsarna är förslutna. Åres kaffepåsar expanderar alltid väldigt mycket när det kommer hit, påsarna sväller som Michelin-gubbar och ramlar ned från hyllan, vilket jag misstänker beror på att de packar påsarna väldigt snart efter rostning. Andra leverantörers påsar sväller inte alls på samma vis, kanske de låter kaffet vila lite längre innan packning? Bara en fundering.
När jag rostat själv och förvarat i en plastburk med en envägsventil och klämt ut lite gas då och då, så har jag samma erfarenhet av att det känns för färskt förrän efter någon vecka eller så. Däremot i början när jag rostade och hade kaffet i vanliga burkar så var det som bäst efter tre-fyra dagar.
Märker du någon skillnad, hur snart efter rostning packar du dina bönor KG?

j
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,770
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp