Vad är specialkaffe?

Jay

Well-known member
Skall vi "kaffenördar" få fler att dricka bra kaffe, så kan jag tänka mig att tulla lite på definitionen av specialkaffe.
Varför? Varför inte bara rekommendera ett gott kaffe till någon utan att ge det en definition? Varför ge en definition av något och sedan kompromissa för att det ska passa din rekommendation till dina vänner? Det verkar väldigt bakvänt och kontraproduktivt...
 

Molarin

Well-known member
Varför? Varför inte bara rekommendera ett gott kaffe till någon utan att ge det en definition? Varför ge en definition av något och sedan kompromissa för att det ska passa din rekommendation till dina vänner? Det verkar väldigt bakvänt och kontraproduktivt...

Varför svälja definitionen med hull och hår om man inte håller med om den? När dessutom den rikstäckande organisationen Scae Sweden inte heller verkar stå bakom den så börjar man ju undra...

Specialkaffe kanske inte är lika med SCAA´s Specialty Grade Coffee
 

Jay

Well-known member
Varför svälja definitionen med hull och hår om man inte håller med om den? När dessutom den rikstäckande organisationen Scae Sweden inte heller verkar stå bakom den så börjar man ju undra...
nej, duva kan ju vara en fågel eller det kan vara en ny slags flygplan som bara existerar i fantasin och som ersätter det vi tidigare kallade för duva. Relativism FTW?

Det är ju inte så att SCAE's definition är ett enormt frånsteg från definitionen, det är snarare så att den inte täcker tillräckligt, vilken helt enkelt kan betyda att man ville göra en snabb definition tills man har tid att uppdatera hemsidan, och kanske inte tänkte igenom hundra procent vad man skrivit.

Specialkaffe kanske inte är lika med SCAA´s Specialty Grade Coffee
Special kaffe kommer från begreppet Speciality Grade Coffee, som är en del av SCAA's definition. Hur tycker Du vi ska definiera special kaffe?
"Kaffe som är speciellt gott?".
 

martink78

Well-known member
Jag tycker inte heller man behöver svälja SCAA's definition med hull och hår, tvärtom tycker jag man skall vara medveten om att SCAA representerar ett specifikt ideal och att poängsättningen framförallt är en marknadföringsgrej och inte den slutgiltiga sanningen. Poängsättningen är ju ett trubbigt instrument som framförallt skall ses som ett instrument att öka medvetenheten kring olika kaffen och inte som ett sätt att definiera vad som är rätt och fel.
Efter vad jag läst (men ej sett själv) så är iden lånad från vinindustrin som poängsatt viner enligt samma modell för att kunna marknadföra finare viner till vanligt folk och där verkar det finnas samma diskussion kring poängsystemets för och nackdelar.

Det vore verkligen trist om man lät en organisation definiera vad som är specialkaffe, det riskerar att minska bredden på kvalitetskaffen. Däremot låter jag vara osagt hur en bättre definition skulle se ut, jag är inte säker på att det går att skapa en eller om det ens är nödvändigt...
 

Jay

Well-known member
Jag tycker inte heller man behöver svälja SCAA's definition med hull och hår, tvärtom tycker jag man skall vara medveten om att SCAA representerar ett specifikt ideal och att poängsättningen framförallt är en marknadföringsgrej och inte den slutgiltiga sanningen.
Efter vad jag läst (men ej sett själv) så är iden lånad från vinindustrin som poängsatt viner enligt samma modell för att kunna marknadföra finare viner till vanligt folk och där verkar det finnas samma diskussion kring poängsystemets för och nackdelar.
Det här får du gärna både utveckla och ge källor på.

Det vore verkligen trist om man lät en organisation definiera vad som är specialkaffe, det riskerar att minska bredden på kvalitetskaffen. Däremot låter jag vara osagt hur en bättre definition skulle se ut, jag är inte säker på att det går att skapa en eller om det ens är nödvändigt...
Vem tycker du ska definiera vad som är specialkaffe? Kunden?

Det riktigt läskiga med den här tråden är att man tycks anta att specialkaffe är ett slags begrepp som kan betyda vad som helst. Det är egentligen ganska enkelt: kaffet odlas med omsorg för att minimera defekter i koppen och maximera smakupplevelse av definerbara smaker. kaffet fraktas sedan med omsorg för att kaffet ska komma fram intakt utan att förstöras och ge defekter i koppen. kaffet lagras sedan på ett sätt som inte ger kaffet defekter, och bör konsumeras färskt. kaffet rostas sedan på ett sätt som gör att kaffets karaktär kommer fram enligt dess förutsättning. kaffet säljs sedan färskt, tillagas färskt på ett sätt som gagnar kaffet så att kunden får njuta av det kaffet så nära dess ursprung det går - rent, med karaktäristiska smaker och utan defekter i koppen.

vad är det som är så konstigt med det?
 

Molarin

Well-known member
kaffet odlas med omsorg för att minimera defekter i koppen och maximera smakupplevelse av definerbara smaker. kaffet fraktas sedan med omsorg för att kaffet ska komma fram intakt utan att förstöras och ge defekter i koppen. kaffet lagras sedan på ett sätt som inte ger kaffet defekter, och bör konsumeras färskt. kaffet rostas sedan på ett sätt som gör att kaffets karaktär kommer fram enligt dess förutsättning. kaffet säljs sedan färskt, tillagas färskt på ett sätt som gagnar kaffet så att kunden får njuta av det kaffet så nära dess ursprung det går - rent, med karaktäristiska smaker och utan defekter i koppen.

vad är det som är så konstigt med det?

Det där är en mycket bra definition! Kanske bara nämna något om processingen också? Sådär tycker jag att SCAE Sweden ska definiera specialkaffe!
 

Jay

Well-known member
Det där är en mycket bra definition! Kanske bara nämna något om processingen också? Sådär tycker jag att SCAE Sweden ska definiera specialkaffe!
I kort sammandrag är det vad SCAA's definition säger. Processing ingår ju i odlingen, eller kan särskiljas, men viktigt är ju att det görs i enlighet med övriga normer, d v s minimera defekt och påverka smakfaktorn positivt.

SCAA's koppningsskala utgår ju ifrån defekter, eller rättare sagt frånvaron av defekter. Smak är ju en annan sak som är viktig, att kaffet har en eller flera smakkaraktäristiker. Däremot behöver det ju inte vara syrligt. Tvärtom är det ju så, vilket klart framgår av J&N-blogginlägget någon länkade till innan, att man i Sverige kanske föredrar sådant, medan man i andra länder ratar det vid inköp. Man kan helt enkelt inte hitta en publik, och avstår att köpa det. Det har ju inget med kaffets inneboende kvalitet att göra, utan är en marknadsmässig smakfaktor.
 

mts

Well-known member
gourmetkaffe och finkaffe, allt som är dyrt och inte kan köpas överallt är för pöbeln därmed automagiskt specialkaffe (om de bara får höra det ordet). För egen del är det väldigt enkelt, special = speciellt, inte vanligt förekommande... varför göra det svårare? det intressanta är väl egentligen definitionen av vad som i sammanhanget är speciellt eftersom det är en värderingsfråga utifrån bedömaren.

I min värld är J&N "Zoegas skånerost" dvs märket jag alltid återvänder till, lite olika sorter utifrån vad jag är sugen på för dagen men varumärket är så inarbetat genom historiskt sett bra produkter att jag är säker på att inte bli besviken. Jag inbillar mig att mitt val av primär leverantör gör att jag kan sova hyfsat om natten väl medveten om att Johan E är ute i världen och säkerställer att även min kopp imorgon görs på bönor som hanterats så bra jag kan kräva för det pris jag betalar. När jag "lyxar till det" gör jag det med bönor från damatteo, koppi, haugaard, m.fl som med mindre produktion åtminstonde bör ha ytterligare bättre kontroll på produkten. Men klassas allt kaffe från J&N som specialkaffe? egentligen inte per min egen definition eftersom det är det kaffe jag dricker till vardags...

det är ett dilemma och öppet för grymt vid tolkning, jag ser egentligen inte behovet för definitionen ens, det är skillnad på kaffe och kaffe... låt det vara så också. Fräls dem som frälsas kan och låt resten dricka sin svarta koffeinhaltiga dryck där all karaktär rostats bort, ifrågasätter man inte kvaliteten på en dagligvara med så stort prisspann som kaffe så är man knappast mottaglig för en definition heller.

(lite diffusa och eventuellt osammanhängande/motsägesefulla tankar mellan händelserna i kvällens NFL, no pun intended.)
 

Calobra

Alnö Kaffehus
.... jag ser egentligen inte behovet för definitionen ens, det är skillnad på kaffe och kaffe... låt det vara så också....

Ger dig en poäng för ditt klargörande.
Gott kaffe är gott. Ansvarsfullt odlat, betalat, rostat mm är ansvarsfullt. Punkt.
Men begreppet special....?

Prova att ta några andra special och jämför...
Specialbröd,
Specialkött,
specialvin,
specialmorötter.
Jag antar att vanliga hemodlade morötter passar in där - men special?

Bort med begreppet special och kalla det vad det är istället. Ursprungskontrollerat - rättvist betalt - hantverksrostat mm.
 

Jay

Well-known member
Bort med begreppet special och kalla det vad det är istället. Ursprungskontrollerat - rättvist betalt - hantverksrostat mm.
Det råder inget tvivel om att det är rätt tveksamt om kaffet du själv säljer kan klassas som special, eller ens följer det du själv säger:
Colombia Armenia Excelso är kaffe från Armenia i Colombia som fyller screenstorlek Excelso (alltså ingen kvalitetsbenämning annat än storlek),
Cafe do Brasil Santos är kaffe från Santos i Brasilien. Med kanske en smak av Gevalia?

Ska vi kalla detta Special Kaffe för att det är mikro- eller "hantverksrostat" (vad nu det innebär), eller ska vi ta bort benämningen Special Kaffe så att allt "hantverksrostat kaffe i små skala" ska anses vara av samma kvalitet?
 

martink78

Well-known member
Det här får du gärna både utveckla och ge källor på.

Jag har läst diskussionen eller referenser till detta i bla Roast Magazine (Jul/Aug numret tror jag bla hade en artikel i ämnet) och diverse kaffeböcker. Vad gäller motsvarande rating av viner så har wikipedia en bra artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_rating

Vem tycker du ska definiera vad som är specialkaffe? Kunden?

Special kaffe är mig veterligen ingen skyddad term så vem som helst kan skriva en egen definion, precis om man själv kan definiera vad kvalitetskaffe är.

Det riktigt läskiga med den här tråden är att man tycks anta att specialkaffe är ett slags begrepp som kan betyda vad som helst. Det är egentligen ganska enkelt: kaffet odlas med omsorg för att minimera defekter i koppen och maximera smakupplevelse av definerbara smaker. kaffet fraktas sedan med omsorg för att kaffet ska komma fram intakt utan att förstöras och ge defekter i koppen. kaffet lagras sedan på ett sätt som inte ger kaffet defekter, och bör konsumeras färskt. kaffet rostas sedan på ett sätt som gör att kaffets karaktär kommer fram enligt dess förutsättning. kaffet säljs sedan färskt, tillagas färskt på ett sätt som gagnar kaffet så att kunden får njuta av det kaffet så nära dess ursprung det går - rent, med karaktäristiska smaker och utan defekter i koppen.

vad är det som är så konstigt med det?

Det är inte så konstigt, men din definition säger egentligen ingenting. Alla som producerar kaffe kommer naturligtvis hävda att deras kaffe odlas, transporteras och rostas med omsorg och därmed är specialkaffe.
Och även om man håller sig till det vi här menar med specialkaffe så finns det stora oklarheter eftersom alla har sin syn på vad som är defekter. Det visar ju bara diskussionen kring torkade kaffen, eller hur skall vi klassificera monsun kaffen? De lagras ju med flit så att smaken förändras, är det en defekt eller inte?
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Det råder inget tvivel om att det är rätt tveksamt om kaffet du själv säljer kan klassas som special, eller ens följer det du själv säger:
Colombia Armenia Excelso är kaffe från Armenia i Colombia som fyller screenstorlek Excelso (alltså ingen kvalitetsbenämning annat än storlek),
Cafe do Brasil Santos är kaffe från Santos i Brasilien. Med kanske en smak av Gevalia?

Ska vi kalla detta Special Kaffe för att det är mikro- eller "hantverksrostat" (vad nu det innebär), eller ska vi ta bort benämningen Special Kaffe så att allt "hantverksrostat kaffe i små skala" ska anses vara av samma kvalitet?

Hej Jay,
känns som du dissar mitt inlägg lite. Exakt vad retar du dig på?
Mig veterligt har jag nog aldrig påstått att jag säljer specialkaffe. Mycket pga av det är en så luddig beskrivning.
Tja, hantverksrostat var en term jag uppfann nu. Ungefär lika precis som "Special" så du har en poäng med "vad det nu innebär" ;-)
 

Jay

Well-known member
Det är inte så konstigt, men din definition säger egentligen ingenting. Alla som producerar kaffe kommer naturligtvis hävda att deras kaffe odlas, transporteras och rostas med omsorg och därmed är specialkaffe.
Och även om man håller sig till det vi här menar med specialkaffe så finns det stora oklarheter eftersom alla har sin syn på vad som är defekter. Det visar ju bara diskussionen kring torkade kaffen, eller hur skall vi klassificera monsun kaffen? De lagras ju med flit så att smaken förändras, är det en defekt eller inte?
Ja, det är riktigt att det är ett begrepp som inbjuder till att, också börjar, urholkas av mindre seriösa aktörer. Vad gäller defekter så finns det i klassificeringen jag länkade till tidigare om jag inte minns fel.

Om monsun kaffena håller en ren kopp, men lagras för att nå en för sitt ursprung specifik smak, så ser jag det inte som en defekt. Det har ju, tvärtom, med processen att göra. Däremot kanske inte alla monsunkaffen uppnår special status av andra skäl.
 

Jay

Well-known member
Hej Jay,
känns som du dissar mitt inlägg lite. Exakt vad retar du dig på?
Mig veterligt har jag nog aldrig påstått att jag säljer specialkaffe. Mycket pga av det är en så luddig beskrivning.
Tja, hantverksrostat var en term jag uppfann nu. Ungefär lika precis som "Special" så du har en poäng med "vad det nu innebär" ;-)
Det är inte meningen att det ska uppfattas som en "dissning". Däremot vill jag utreda varför en aktör som du själv ser en vits med att antingen kunna använda uttrycket helt godtyckligt, eller att inte använda det alls.

Som föregående talare skrev, så kan mycket riktigt vissa definitioner användas väldigt frikostigt, utan att egentligen stämma om man tittar närmare på dem. Så min fråga till dig var om du anser att vi ska ta bort benämningen special kaffe för att allt då som är micro ska kunna innebära samma kvalitetsdefinition? Eller har du bättre förslag på hur kunden ska veta vad som är hyfsat kaffe eller riktigt riktigt bra kaffe?
 

Calobra

Alnö Kaffehus
Det är inte meningen att det ska uppfattas som en "dissning". Däremot vill jag utreda varför en aktör som du själv ser en vits med att antingen kunna använda uttrycket helt godtyckligt, eller att inte använda det alls.

Som föregående talare skrev, så kan mycket riktigt vissa definitioner användas väldigt frikostigt, utan att egentligen stämma om man tittar närmare på dem. Så min fråga till dig var om du anser att vi ska ta bort benämningen special kaffe för att allt då som är micro ska kunna innebära samma kvalitetsdefinition? Eller har du bättre förslag på hur kunden ska veta vad som är hyfsat kaffe eller riktigt riktigt bra kaffe?

Som sagt tidigare - jag använder själv inte termen Specialkaffe.
Tycker inte att termen är bra helt enkelt. Just för att den kan användas godtyckligt.
Tyvärr har de flesta en-ordstermer en förmåga att bli missbrukade av kommersiella orsaker.
Googla på orden Fairtrade och Nestle så ser man lätt detta.
Micro kan inte heller användas kategoriskt. Micro kan vara bra eller blä.
Man kan nog aldrig sätta en enkel etikett på en påse så att kunden får alla svar på ett bräde.
Däremot kan man väl i så fall föra en upplysningskampanj där man försöker berätta vad kunden har att välja på.
 

Jay

Well-known member
Som sagt tidigare - jag använder själv inte termen Specialkaffe.
Tycker inte att termen är bra helt enkelt. Just för att den kan användas godtyckligt.
Med tanke på dels att det finns en definition som används bland professionella runt om i världen, så är det en ganska märklig diskussion huruvida man "gillar" begreppet eller inte. För det andra så kanske du inte haft någon anledning att använda begreppet?

Tyvärr har de flesta en-ordstermer en förmåga att bli missbrukade av kommersiella orsaker.
Googla på orden Fairtrade och Nestle så ser man lätt detta.
Fairtrade är en certifiering som urholkats av the big five. Kvarstår gör dock kärnvärderingen, men det kanske inte utnyttjas eller används för att gagna bönderna, som först tänkt, utan för att köpa konsumenten ett gott samvete utan att gräva djupare eller längre.

Special Kaffe är en benämning på kaffen som uppgår till ett koppningsresultat över 80. Det finns en slags naiv relativism i den här diskussionen där man utgår ifrån att det är en kommersiell benämning eller är helt subjektiv. Om du googlar på idido Misty valley så får du upp välkända kaffehandlare, information om både origin och koppningsresultat på en seriös sida som Sweet Marias. Transparensen smittar av sig. Det har funnits skandaler när man sålt kaffen som JBM där detta upptäckts genom just koppning, så att det skulle vara en helt biased affär med enbart subjektiva upplevelser är en önskedröm av samma bisarra art att robusta skulle tas tillvara bättre och nå samma framgångar som arabica. Det bygger på väldigt snäva referensramar....

Däremot kan man väl i så fall föra en upplysningskampanj där man försöker berätta vad kunden har att välja på.
Ja visst, det bör man göra.
 

martink78

Well-known member
Ja, det är riktigt att det är ett begrepp som inbjuder till att, också börjar, urholkas av mindre seriösa aktörer. Vad gäller defekter så finns det i klassificeringen jag länkade till tidigare om jag inte minns fel.

Ja, men det är ju det som är poängen, det är SCAA's definition på defekter. Det är ingen objektiv sanning utan bara hur just de definierar defekter. Andra har en annan syn på vad som är defekter eller inte, det är ju det diskussionen kring soltorkade kaffen handlar om.
 

martink78

Well-known member
Man kan nog aldrig sätta en enkel etikett på en påse så att kunden får alla svar på ett bräde.
Däremot kan man väl i så fall föra en upplysningskampanj där man försöker berätta vad kunden har att välja på.

Ja, detta är väl kontentan av det hela tror jag, oavsett vilket ettikett man använder så är det viktigaste att göra folk medvetna om att kaffe smakar olika så att de inte väljer kaffe efter en siffra, oavsett om siffran är pris eller koppnings-poäng.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp