Träningen med Silvia fortsätter - kommentarer mottages tacksamt!

runeo

Well-known member
Jo, .... hur ser pucken ut efter bryggningen? Hål, skiktningar eller perfekt jämt motstånd mot vattnet?
Hur ser det malda kaffet ut?
Kan du "kväva" silvian med din malning?
 

stefanbo

Well-known member
Pucken tycker kg brukar vara väldigt jämn, vet inte om bilden som jag bifogade tidigare är någon vägledning. Det är ganska mycket klumpar i kaffet tyvärr, Rocky verkar bete sig så. Därav att jag ibland lör wdt, men just nu hoppar jag det då det tar sådan tid. Som det är nu så lör jag på finaste malgraden men kan ju som sagt pressa ut några cl utan problem.
 

runeo

Well-known member
Undersök pucken när du försiktigt slagit/smakt ur den ur filtret! Ser du vägar där vattnet under 9 bars tryck hittat en genväg ut?
Prov pre-infusion tricket ovan! Och temperatursurfa alltid innan varje skottl
Kör egen pre-infusion genom att slå på bryggknappen i ca 1,2 sekunder, slå ifrån och vänta i 2 sekunder för att låta vattnet fukta ca halva puckens höjd och sedan köra bryggningen.
 

stefanbo

Well-known member
Ok här kommer en liten uppdatering efter en ganska lång tystnad. Mycket har dock hänt på kaffefronten (och annars också, har flyttat). Har köpt en synesso dubbelkorg samt en platt skruv till spridarfiltret. Upplever filtret som bättre än original och får faktiskt ganska bra skott emellanåt. Jag funderar dock på tempsurfningen som Runeo beskrev. Har kört den ganska konsekvent men börjat tveka på sistånde. Jag behöver köra vatten flera gånger för att lampan ska tändas. Jag upplever dock inte att det är hundragradigt vatten som kommer ut sedan, borde det inte vara i den undre delen av tempcykeln när lampan just tänts? Och att sedan köra direkt?

Jag är ju inte direkt någon expert, men andra som beskriver tempsurfningen på Silvia väntar ju oftast 30-40 sekunder efter att lampan släckts. Vad blir skillnaden? Finns det folk här som har någon bra surfmetod? En annan fråga är om PID, hur skaffar man sig det i Sverige och blir det märkbara resultat efter installation?
 

runeo

Well-known member
Bra!
Du skall alltså få bryggaren att köra igång kokaren utan att göra av med allt vatten. Sen när lampan slocknat så kör man ut vatten till dess det slutar koka när det kommer ut till normalt atmosfärstryck.
Försök igen.
Ska korrigera min skrivning om detta.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Om jag fattat det hela rätt: syftet med en PID är ju att tvinga kokaren att hålla en viss temperatur. Vid en extraktion sjunker ju temperaturen och då får kokaren jobba för att nå upp till den temperatur sensorn är inställd på. Detta sker ju inte alltid när man vill att det ska ske... Med en PID tvingar man kokaren att gå igång när temperaturen är lägre än den, på PIDen, inställda och således eliminerar man tempsurfningen. Dock är det ju kokarens temperatur man ställer in och inte på vattnet som kommer ut ur spridarfiltret... Således krävs det att man, vid inställningen av PIDen, kompenserar för temperaturförlusten i godset och slangarna i bryggruppen (vägen från kokaren till spridarfiltret).

//Stefan (som testat PID utan att riktigt förstå syftet med den på just den maskinen)
 

runeo

Well-known member
Alternativet till PID, som är en intelligent termostat är en ointelligent termostat men med snävare marginaler på till/från slaget än originalets marginal på 12-15 grader C. Alternativt en tryckmätare till kokaren eftersom temperatur och tryck följs åt, om än inte linjärt!
 

Kronekull

Member
Hej!
Nu har jag också bytt till en dubbelkorg från Synesso och den låga skruven till spridarfiltret. Nu börjar det likna någonting!
I stort sett alla extraktioner blir bra och beskheten och syran som fanns förut är helt borta (Kör med Isola från J&N).

Runeo, vet du var det finns bättre termostater? (Som en sorts fattigmans PID.)
Nu när jag har fått in snitsen med temperatursurfning känns det som en naturlig del av bryggandet, men det vore förstås
skönt att slippa tänka på det överhuvud taget.

Är förvånad att Rancilio inte har tänkt på det från början, vill man inte att kunder på ett lätt sätt ska få till en bra kopp espresso?
/Magnus
 

runeo

Well-known member
Kör med den termostat du har och lägg pengarna på "för dyrt" kaffe i stället! (Jag har inte elfa-katalogen som kvälls-lektyr längre :)

Ingen större vits att sätta dit en termostat som slår på vid 100C och bryter vid 106C (Dubbelt så bra som original).
Du måste allafall tempsurfa eller räkna tid från "termostat till" eller "termostat från". 1 grads tempskillnad på kaffet under bryggningen kan dölja, framhäva eller förstöra smaker. Lika väl som 1 grams skillnad på en dubbel kan göra skillnad mellan gudasänd och hyggligt medioker espresso.

Har tre viktiga och bra tips, plus ett gratis!
Tempsurf mm.
http://www.youtube.com/watch?v=QhxvDusY3jk&feature=player_embedded

Få Silvia upp i temp snabbt.
http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia

The complexity of coffee. Förklarar var i tempskalan smak utvecklas av Ernesto Illy
http://www.podmerchant.com/coffee/complexity-of-coffee.pdf

Pre-tamp distribution,
http://www.home-barista.com/tips/nutation-how-to-do-it-right-t12625.html#p148048

Må gott, som espresso alltså
/Rune
 

stefanbo

Well-known member
Mycket läsning Runeo, frugan bara skrattar när jag säger vad det är jag läser som kvällslektyr :). Nu förstår jag tempsurfningen bättre när du korrigerade, trodde jag var helt ute och cyklade. Har sett videon tidigare och nu blir det exakt som i den när jag kör! Gjorde ett skott nu i em på nyköpt blå musetti rostat i februari och det blev fint förutom att jag måste justera malgraden lite.

Angående länken om att få upp i temp. För många handlar det väl om morgonkaffet och då kan väl bara sätta en timer på urtaget?

Tänkte också på länken om tampning. Förstod inte riktigt allt men var sensmoralen att man ska ta tampa med tryck och därefter snurra tampern för att försegla pucken utan tryck?
 

runeo

Well-known member
Rotera tampen försiktigt i kanske 5 graders vinkel, några varv. Inte mycket mer tryck än tampens vikt. Vitsen är att fylla håligheter och lösa upp "förhårdnader" genom att "skuva" malet kaffe försiktigt runt. När man istället rör om med en tunn pinne, så riskerar man att separera olika kornstorlekar ifrån varandra.
Därefter tampa normalt. Jag tycker att detta var en "major breakthrough" för mig i att få konsistenta skott och slippa "channeling"!
Kul att du roar frugan på kvällskvisten! :)
/Rune

PS
Eftersom jag har programmerar-gen i mig så är det helt naturligt att det blir tvärt om ibland!
"Tänkandet är rätt men utförandet buggigt"!
DS
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp