Träningen med Silvia fortsätter - kommentarer mottages tacksamt!

stefanbo

Well-known member
Som rubriken lyder alltså... Börjar få till hyfsade skott med min Silvia och Rocky nu tycker jag. Eller snarare så blev det bra med Baristas espressoblanding, se den här: http://www.barista.cc/o.o.i.s/151. Har nu bytt till Isola som jag haft tidigare och då vill det sig inte riktigt. Videon nedan är typisk för hur jag gör (förutom strulet med spillbrickan innan skottet i mitten av filmen).

http://www.youtube.com/watch?v=_de5locAOhA

Lite fakta: 18 g JN Isola (spiller väl något gram på WDT) rostat 20/1. Malt på finaste på min nollade Rocky (som rengjordes förra veckan).

Skottets längd är 24 sekunder men det börjar blonda (enligt mig iaf) redan efter 10 och den blir bara typ 3cl. Det känns som om jag nästan alltid får så korta skott (i volym alltså). Varför? Jag har inte kört WDT tidigare då jag lyckades med Baristas espressobönor, men började för någon vecka sedan då det blir så himla stora klumpar med Rocky enligt min mening. Jag kunde inte hitta några sprickor i pucken. Smaken på detta skott var väl en tvåa av fem (som man får på ett vanligt café) men det var rätt så vattnigt och lite surt.

Kommentarer mottages tacksamt på allt mellan himmel och jord som kan göra mina skott bättre! Fråga på om jag ska förklara något mer om hur jag gör eller inte gör :)


ps. Passar på att slänga in en fråga till när jag ändå håller på. Kan någon se om min tamper är lagom stor i filtret? ds.
 

Bilagor

  • bild-1.jpg
    bild-1.jpg
    87.7 KB · Visningar: 84

Stefan Böna

Mr Microtext
Ta och väg hur mycket du tappar när du vevar runt. Det ser ut att vara en del... Nu kanske jag har större korg än du, men jag har bortåt 24 gram i min (Synessos dubbelkorg). Prova sedan att dosera kanske 20 gram åtminstone.

Det ser ut att rinna väldigt snabbt. En otrevlig syra på kaffet tyder på en för lång extraktion för det kaffe som finns i korgen (är det beskt har det gått för kort).

Mal du verkligen vid din nolla på kvarnen? Gör du det kanske du ska kolla om kvarnen lider av sned motoraxel, eller vad det nu var. Det finns massor skrivet om detta på forumet (du får söka). Har för mig att detta fenomen visade sig då...

Om du inte kan flytta tampern i sidled just något i korgen när du tampar, är det inget fel på storleken! :)

//Stefan (som nu ikväll gjorde sina första cappuccinos efter rusten; lite knackig hällning men bra mjölk)
 

hne

Well-known member
Det kan bli sådär om bulten som håller spridarfiltret spräcker den svällande pucken också. Det kanske låter bakvänt, men prova mindre kaffe i filtret. 18g ryms uppenbarligen inte eftersom du behöver skrapa bort en massa (slöseri!). Creman blir dessutom tunn och ljus om vattnet håller för låg temperatur. Spola genom mer vatten (ett par deciliter) om du inte har tid att vänta trekvart på att maskinen ska bli genomvarm så hålls vattentemperaturen mer stabil genom skottet.
 

stefanbo

Well-known member
Det kan bli sådär om bulten som håller spridarfiltret spräcker den svällande pucken också. Det kanske låter bakvänt, men prova mindre kaffe i filtret. 18g ryms uppenbarligen inte eftersom du behöver skrapa bort en massa (slöseri!). Creman blir dessutom tunn och ljus om vattnet håller för låg temperatur. Spola genom mer vatten (ett par deciliter) om du inte har tid att vänta trekvart på att maskinen ska bli genomvarm så hålls vattentemperaturen mer stabil genom skottet.

Mitt problem är nog inte att maskinen är för kall. Den får nästan alltid stå på en timme innan jag kör. Jag tempsurfar ju inte utan flushar bara innan skottet. Tror du ändå att det är för kallt?

Tränade lite till i morse och tog då mer kaffe. Första skottet laddade jag med 19 gram (egentligen 21 men 2 försvann vid wdt). Svintight när jag satte dit portafiltret. Det droppade hela tiden och jag stannade vid 60 sekunder och 1 cl. Smakade ok men inte mer. Minskade då med 1 gram till 18 (detta är alltså fortfarande mer än skottet i filmen då jag inte räknar svinn utan hela bönor i den). Kändes tight men lite lättare att sätt i portafiltret. 45 sekunder och 1 cl välsmakande kaffe utan otrevlig syrlighet.

Så nu fick jag alltså en enligt mig välsmakande espresso. Enda problemet är att den är så himla liten, 1cl känns rätt trist, skulle iaf önska en 3cl när jag gör en dubbel. Så vad tror ni, hur ska jag gå vidare för att behålla smaken men öka volym?
 

stefanbo

Well-known member
82f3d1d6-df07-2985.jpg


Pucken efter sista och bästa skottet. Vad tycks?
 

Tamper

Well-known member
Tycker det ser ut som att du har Way too much kaffe i. Dra ner på mängden och öka mal lite grövre så får du nog dina 4cl. Jag kör max 16gram i silvians dubbelkorg och ca 20 i synessokorg.
 

stefanbo

Well-known member
Tycker det ser ut som att du har Way too much kaffe i. Dra ner på mängden och öka mal lite grövre så får du nog dina 4cl. Jag kör max 16gram i silvians dubbelkorg och ca 20 i synessokorg.

Ok. Tycker också att det verkar vara mycket i, och ska prova att Minska mängden. Men du tror inte det blir som filmen i första inlägget visar då (i vilken det var typ 16 g i); snabb blondering och för syrlig? Övriga faktorer borde ha varit stabila över alla skotten jag redovisat. Vill inte verka smart här då jag i detta sammanhang verkligen inte är det, bara tänker högt i ett förvirrat tillstånd
:).

Eller vänta, kanske köra något grövre men samma mängd som sista. Nu är det snurrigt :)
 

runeo

Well-known member
Vägen till lycka med Silvia

Hej

1.
Silvian är otroligt känslig på avståndet mellan "pucken" och silen när du satt i handtaget.
Köp den släta skruven här och byt ut original som håller spridarfiltret. Originalskruven förstör din släta och täta yta i pucken när du vrider filterhantaget på plats.

Pucken skall inte vara högre än att ytan är oförstörd om du vrider filterhantaget på plats, och sen öppnar och tittar på ytan.

2
Distributionen börjar redan när du fyller filtret från kvarnen.

För filtret runt i cirkel under utkastet, och vinkla det så att du distribuerar bra redan från kvarnen ända ut mot kanterna. Alltså fyller hela ytan med kontinuerligt ganska jämn tjocklek och konsistens redan nu.

När du sen fördelar och distribuerar med fingret, kör minst i de fyra väderstrecken och rör dessutom fingret i en liten cirkel så att du i princip styr kaffet framför dig längst med filtrets ytterkant.
På det sättet "kavar" du kaffet framför dig så att du fyller ytliga områden med lite kaffe. Speciellt runt ytterkanten av filtret.

Vad gäller temperaturen.

Utan att ha handtaget i
Kör bryggning i två sekunder, vänta 3-4 sekunder. Om kokarlampan inte tänds, repetera.

När kokarlampan tänts, vänta till dess lampan slocknar och temperaturen är vid termostatens bryt-temperatur.
Kör bryggning till dess ångtrycks-ljudet försvinner (hett vatten som INTE kokar vid övertryck, kokar vid atmosfärstryck) och det kommer vatten som inte kokar. Nu är bryggvattnet ca 100 grader i brygghuvudet.

Släpp fram nån sekund extra bryggning.

Sätt i handtaget och brygg. Slå på strömbrytaren för ånga efter några sekunder och i max ca 20 sekunder av extraktionen så slipper du få för svalt vatten i slutet av skottet, vilket försämrar extraktionen och smaken.

Lycka till!

Tips som fungerat för mig. Från Silvian med PID till Giotto Evo.
/Rune
 
Senast ändrad:

mts

Well-known member
hehe alla tycker vi nog olika...
för egen del hajade jag till vid hur lite kaffe du använder och att du inte får så mycket motstånd när du sätter i filtret... liten mängd kaffe = snabb blondning är mina erfarenheter av silvia.. förutsatt att hon är fint surfad och alla andra hundratals variabler då såklart

Sen maler jag robustablandningar bra mycket finare än singlar och rena arabicablandningar av anledningen att de annars riskerar att blonda för fort.

det ska inte vara lätt :)
 

swirve

Well-known member
Köp en synesso-korg så blir livet lättare! :) Kör synesso dubbelkorg med runt 18g och tycker det är bra mycket lättare att få bra skott med den än med orginal.
 

stefanbo

Well-known member
Tack för alla tips, även om de spretar åt lite olika håll. Ska snart lägga en beställning på bl.a. Knockbox och slänger nog ner en sån skruv som du pratade om Rune.

Blir lite osäker när vi pratar om mängd kaffe i filtret, jag tycker jag har pressat i så mycket det går tidigare och att det som sagt varit väldigt tiggt att få i filtret. Nästan så att jag fått hjälpa till med andra handen får att få i det uppåt. Jag har ett naket filter, E61, som jag inte använt på ett tag då det inte gick så bra. Ska jag ta fram det igen då det ju har större korg (tror det är trippel som kom med) och jag kanske lär mig mer om hur jag gör med det? Är det förresten 21gram i e61 trippel? Hur långa extraktioner kan ,an förvänta sig där?
 

runeo

Well-known member
Då du har så mycket kaffe i, alltså pucken så hög att den tar i silen då du vrider filterhandtaget på plats, ja tom svårt att få fast handtaget, kan du var förvissad om att Silvian aldrig ger dig en Ok espresso.

Med original skruv med bulthuvud som håller spridarfiltret på plats, så skall du inte ha något märke i kaffet/pucken när du vridit handtaget på plats och direkt lossar handtaget igen. Rekommenderar också Synesso filtret. Dess ökade höjd gör att du rimligtvis kan komprimera pucken några mm till bort från spridarfiltret. Köpte det till Silvian, men använder det som bästa filterkorg till Giotto Evon också!

Fyll filtret fullt utan att packa kaffet, bara ge filtret några lätta dunk från sidan med handflatan och distribuera.

Testa att följa mina tips i inlägget ovan till punkt och pricka en gång.
Tror att du får ditt godast skott! Ja eller avslöja mig som bullshitter! :)
 
Senast ändrad:

stefanbo

Well-known member
Ska prova dina instruktioner runeo, förhoppningsvis i em.

Kan någon verifiera om e61 naket portafilter brukar levereras med trippelkorg? Är inte kunnig nog att avgöra det själv...
 

mts

Well-known member
har svårt att köpa att kaffet inte ska ta i silen när handtaget sitter på plats, då finns det spelrum för det att forsa runt och kanalisera friskt... då är de inte så konstigt att shoten ser ut som den gör även om den borde rinna snabbare.
 

stefanbo

Well-known member
har svårt att köpa att kaffet inte ska ta i silen när handtaget sitter på plats, då finns det spelrum för det att forsa runt och kanalisera friskt... då är de inte så konstigt att shoten ser ut som den gör även om den borde rinna snabbare.

Än så länga har jag haft mina skruvmärken i pucken. Igår gjorde jag några skott där jag försökte minska mängden kaffe. Gick som minst ner till 14 gram minus lite för svinn men det blev ändå märke efter skruven. Så frågan är hur lågt man ska gå för den sakens skull. Och jag har som sagt fått bra shots med skruvmärken. Det känna inte som om det blir niagarafallet bara för skruvmärket, men vad vet jag... Ska nog ändå köpa en lägre skruv och ett synessofilter (dubbel) gör att försöka minska felkällor.
 

runeo

Well-known member
@mts:
Skojar du?

Avståndet till silfiltret är en del av "pre infusion" och lite långsammare uppbyggnad av trycket. Dessutom kommer ju vattnet via restriktorer.
Att pucken sen sväller upp till silfiltret är ju inte konstigt. Speciellt inte på Silvian.
 
Senast ändrad:

Kronekull

Member
Hej!

Är mitt (nästan)första inlägg är på forumet men har läst runt i ca ett halvår. Köpte en Silvia för några veckor sen och har precis samma problem som Stefan med skruvavtryck i pucken, blondering efter kort tid.
Det blir till att köpa ett annat dubbelfilter och lägre skruv och försöka få bukt med det.

Jag har en Electrolux EEG8000 kvarn (tror jag att den heter) men känner att det får bli en uppgradering i framtiden.
/Magnus
 

runeo

Well-known member
@Stefanbo:
Det är nog ett ganska optimalt avstånd mellan puck och silfilter då pucken precis nuddar original skruvhuvudet.
Ett bra sätt att lyckas är annars att alltid ha ett tillräckligt färskt kaffe!
@Kronekull
Electroluxen maler bra, sprider bra, ingen statisk elektricitet, hettar inte upp kaffet och klumpar väldigt lite. Har en sån tillsammans med en K3 Touch Alu.
Som alla andra kvarnar så är det microjustering som gäller och det verkar fungera mycket bra på den.

Som jag ser det är trixet med Silvian att temperatursurfa som jag beskrivit ovan. Kör egen pre-infusion genom att slå på bryggknappen i ca 1,2 sekunder, slå ifrån och vänta i 2 sekunder för att låta vattnet fukta ca halva puckens höjd och sedan köra bryggningen.
Sen som med alla andra maskiner gäller att distribuera väl och i hela filtret, inte slå loss pucken från ytterkanterna, ha färskt kaffe.

Silvian är mycket bra men väldigt kinky om du slarvar det minsta.
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp