Tips-tråden: Bra rättvisemärkt kaffe hemma och på lokal

Cheffalo

Hedersmedlem
Precis. Tyvärr fipplade en kund med den kvarnen vi hade vår lilla provskvätt i så alla bönorna hamnade på golvet :(
 

MrBean

Well-known member
Cheff, någon ETA på er blandning?

Kör just en "noname" ekologiskt från Dominkanska Republiken som mojjan smugglat hem...å det går åt i rask takt när det är tentavecka på G *hua*
 

Jemo

Well-known member
nu har jag provat espresso tres flores från estate coffee. ekologisk och rättvisemärkt. ganska dyr (över 70 kr på coffeenet) men mycket bra. ganska ljus men tät crema (vackra "tigerränder"). lättjobbad. helt klart en av de bättre rena arabicablandningar jag provat (det smakar ju alltid lite bättre när samvetet förblir rent).
 

treefinger

Well-known member
Kört på denna blandning nu ungefär en vecka och jag tycker det smakar bra. Blev väldigt nyfiken direkt jag öppnade påsen då bönorna som är rejält rostade nästan badar i de oljor som trängt ut ur dem. De nästan klibbar fast i kvarnens bönhållare, aldrig sett något liknande :)

Hur som helst så tycker jag att bönan är lättjobbad och smakar bra.
 

MrBean

Well-known member
Har köpt mig en påse, fick en enkel shoot i butiken å det smakade mera...
Återkommer :)
 

wesaft

Well-known member
Fick en mycket fin kaffe av Cheffalo sist, gjord på denna goda rättvisemärkta böna.
Frågat Nespresso efter rättvisemärkta ultraristrettokapslar, värt ett försök.
 

knasper

Well-known member
Om det är Natura Equa vi talar om håller jag med treefinger. Maken till oljiga bönor, de ser ut som smarriga chokladbönor - rätt in i munnen med dem:nowink:

Visst är den lättjobbad och bra. 100% arabica, tror jag visst, men det tycker jag inte smaken antyder, nån som håller med?
 

MrBean

Well-known member
Nu har jag kört lite Natura Equa...
Reflektioner:
1. Så hårt har jag aldrig fått mala en böna, när man smakar en rå känns den ovanligt porös.
2. Den kladdar verkligen fast i kvarnen.
3. Härlig fräsch mörk espresso, lite kärv(?) men med lite mjölk så kommer den verkligen till sin rätt...svårt att säga några toner... men definitivt inget obehagligt....skall ta några "fixar" till.
Skulle nog vilja ha...10-20 robusta i....för att göra, mer smaker.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Visst en av de bättre FT? Tycker den ligger åt marzipan i smaken, speciellt med en liten(!) skvätt mjölk i.
 

wesaft

Well-known member
mailade och fick svar från Nespresso angående rättvisemärkta kapslar:

Hej Sam.

Tack för ditt mejl och att du liksom oss intresserar dig för kaffeböndernas situation.

På Nespresso har vi utvecklat ett eget program som vi kallar AAA sustainability programme, då rättvisemärkning av kaffe inte tar hänsyn till kvalitet på kaffet. Programmet är utvecklat i samarbete med Nestlé och Rainforest Alliance. Eftersom Nespresso köper in kaffebönor av en exceptionell kvalité, motsvarande endast 2% av värlsdproduktionen, vill vi säkerställa att den kvalitén även i framtiden kommer finnas tillgänglig för oss. Därför har vi utvecklat det här programmet som garanterar att vårt kaffe är odlat, köpt and producerat på ett sätt som respekterar den sociala och ekologiska miljön i produktionsländerna. Vi vill att våra kaffebönder tjänar på en relation med Nespresso och därför är kaffeböndernas situation ett centralt intresse för oss. 30 % av de bönor som vi köper in idag motsvarar till fullo vår AAA sustainability standard. Vi hoppas att 50% av våra bönor kommer uppfylla de kraven år 2010. Volluto är en av våra populära espressosorter som består till 100% av AAA-märkt kaffe.

De är på rätt väg iaf.

Kanske itne passade in i ämnet helt och hållet.
Nu har jag testat Natura Equa hemma. Äntligtn är jag tillbaka, får till smarrigt kaffe med ett överdoserat enkelfilter.
Inte behövs det något robusta den smakar fint.
 

MrBean

Well-known member
Tog lite godis med Marzipan testade till Natura Equa men lite mjölk i och helt klart en ton av Marzipan! Najz... ;)

Kul att du kollade upp Wes, men hon svarade inte på frågan riktigt om finkaffe i kapslar?
(2% av världsmarknaden ~100 000 ton kaffe...)
 

wesaft

Well-known member
Tar mig friheten att halvt dubbelposta lite :)

Kört igenom en påse till av Natura Equa Agust blandningen, den nya batchen som inte är lika hårt rostad. Den var rätt hårt dragen ändå, mörka oljiga, men kanske lite snällare rostad.


Nu har kaffemaskinen i GÖteborg äntligen fått in FTO från J&N som vi läst om i nyhetsbrevet.

FTO från J&N, rättvisemärkt blandning av Yirgacheffe, Harar och Sumatra Gayo Mountain.
Ser lugnt och fint rostade ut för att behålla karaktär, treeefinger rapporterade iof om en tidigare mörkt rostad batch.

FTO_bonor.jpg
 

treefinger

Well-known member
Ser lugnt och fint rostade ut för att behålla karaktär, treeefinger rapporterade iof om en tidigare mörkt rostad batch.

Mycket riktigt, wesaft. Den batch jag köpte av FTO var riktigt hårt rostad. Så hård att jag var tvungen att en extra gång spana in mina bönor och mycket riktigt fanns där några bönor som var helt förkolnade.

Roligt att se på wesafts bild att de backat rostningen. Det ser ju riktigt bra ut här ovanför.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp