Tips om skumning

mts

Well-known member
förstår din frustration helt och fullt men det är ju ingen anledning till att kategorisera och vara tjurig mot vänliga själar som på ett eller annat sätt gör sitt bästa för att svara på dina frågor, det är ju inte direkt så att vi får betalt för det... så lite ödmjukhet kanske vore på sin plats.

Nåja, jag hade stora problem i början som jag konstaterat nu i efterhand främst berodde på att jag faktiskt inte visste vad jag skulle söka efter, allt det här pratet om att riva papper, virvla osv gjorde mig tokig. Såg skitenkelt ut på youtube, DC:s skumningsguide är helt uttömmande, det finns verkligen inget mer att fråga om efter den om man fattar.

men inte f-n blev jag bättre för det!

Jag tog mig själv till ett ställe där jag visste att kaffet var bra (zanzibar på norrmalmstorg när det var superbt där) och bad om att få titta och lyssna på hur de gjorde. Då fick jag höra ljudet, se virveln och hur han lutade kannan för att få rätt effekt.

Efter det kunde jag koppla ihop allt vad folk skrev om, de lågupplösta filmerna på youtube fick en bättre mening och jag följde... hmm, jag tror att det var lupoos eller treefingers råd om att köpa musettibönor på willys, ett par liter mjölk och spendera en kväll med att bara träna.

Det duger inte att göra två cappus på morgonen och sen på kvällen igen utan det enda som gäller är långpass för att hitta rätt, men tro mig, det lönar sig både estetiskt och smakmässigt!

du bor ju i gbg, där finns det massor av bra och kunnigt folk som säkert gärna hjälper dig. Dels har du ju ställena som damatteo, marmelad m.fl men även kaffemaskinen som har jättetrevlig och kunnig personal.

Lycka till!
 

Buffeln

Well-known member
Buffeln- ????????????????
"Bästa av allt är att ny maskin måste man börja om"

Upplever du att du hjälper mig nu?

Det är väldigt olika hur man bidrar här på forumet inser jag.
Två huvudkategorier.
En som mest verkar vilja raljera och har inget att komma med alls och en som verkar läsa inläggen och sen hjälpa till med lite tips och råd.

Jag gillar den andra kategorin bäst.
Tack Tobiemme, Almapeso, Jojo mfl som verkligen försöker hjälpa mig.

Du kan ju starta ett eget forum, så kan du själv välja vilka du vill ha med. Här är tyvärr även vi raljerande, icke hjälpsamma människor utan något att komma med välkomna.
 

Kson

Well-known member
Tack mts. Visst skadar det inte med ödmjukhet och jag uppskattar svar som försöker hjälpa mig enormt mycket. Dock så är det faktiskt lite enerverande när man talar om att man har ett problem och att man har strävat ganska länge och sen sitter det ändå nån som bara säger att man ska träna...

Utgångspunkten är liksom inte att jag inte har försökt. Det är inte en latte på morgon och ngn på kvällen utan som de flesta som varit i min situation inser så håller man på ganska mycket med detta.

Att de finns kanonställen i stan vet jag och Marmelad, Bar Italia mm är helt fantastiska...men de har inte en Giada i hemmiljö att tampas med och som flera påpekar så varierar det säkert med olika apparater.
Så för att klargöra så är jag enormt tacksam för hjälp men förstår inte att det finns de som tar av sin tid bara för att skriva saker som inte leder till ngt. Jag vet att det finns en skumningsguide från DC och den är kanonbra, inte tu tal om det.

Jag vet även att youtube har massa klipp men det finns en oändlig mängd.

Därför är det så värdefull när personer som tex Tobiemme som har erfarenhet av en Giada lämnar så bra tips som han gjort och som även flera andra kommit med. Detta är jag mycket tacksam för och det hoppas jag att alla som bidragit till mig förstår.

Så jag känner nog både lite ödmjukhet men ser samtidigt inte poängen med att trampa på en som redan ligger...

Ger nu upp hoppet om att få ordning på detta via detta forumet och får väl hitta andra vägar

Tack
 

Ernst

Well-known member
Hej Kson!

Jag tänkte ge dig några tips - men jag vågar faktiskt inte...

*trippar härifrån på tå*
 

Kson

Well-known member
Hej Ernst

Jag antar att du har kollat i tråden och tycker att jag ska vara mer ödmjuk. I såfall kan du kanske kolla hur tacksam jag verkligen är mot de som kommit med tips och råd vilket är de flesta. Helt suveränt bra hjälp.

Men sen har det varit ngn som mest kommit med ......inget ...och att göra lite lustigheter när det enda jag behöver är hjälp och goda råd känns väldigt onödigt.
Så trampa du på tå Ernst. Jag tror säkert att jag hade haft nytta av dina goda råd vilket känns trist att gå miste om men jag har fått mycket av er andra vänliga själar som jag nu håller på att testa.
 

Pedant städtant

Active member
Har du provat större kanna ?
jag kör med 0.6 kanna med mjölk nästan upp till pipinfästningen
när jag kör med mindre mjölk så brukar det inte bli så bra

Så min tanke är att det är svårare att få till en mindre mängd mjölk ?
 

Kson

Well-known member
Pedant städtant Vad snällt av dig. Ska genast testa. Jag har gjort på 3 dl kanna så detta kan vara en lösning. Superbra. Börjar utveckla gråa hår nu i det närmaste. Jag återkommer med besked
 

Ernst

Well-known member
Jag ska inte bråka med dig. :nowink: Så här får du mitt bästa tips.

Skumma kallt vatten med en droppe diskmedel i. Då ser du hur ångstrålen beter sig under ytan och hur microskummet bildas. När det ser ut som mjölk har du gjort det riktigt bra.

*springer ut ur tråden innan nån får skäll för att ha försökt skoja*
 

larjo11

Well-known member
Hur håller du kannan?
Håll handen under botten på kannan så känner du hur varm mjölken är. När det är för varmt att hålla kvar handen är det dags att stänga av ångan. Annars blir det välling. Funkar om du har normal känsel i handen.
Jag brukar dra ingång ångan med pipen (på ångmunstycket) en bit ned, ca 2 cm kanske, och sedan dra upp pipen ganska snabbt till strax under ytan. Det kan tjuta lite nån sekund i början. Var inte rädd att få några luftbubblor på vägen att hitta den bästa placeringen av pipen. De går att jobba ner sedan. Sedan drar jag den pipen någon mm tills det börjar riva o dra in luft o virveln börjar ta fart. När jag fått tillräckligt med luft så drar jag ner pipen en bit till för att blanda o värma mjölken.
I början han jag inte värma mjölken så mycket innan jag brände handen o det var dags att sluta. Den sista finputsningen gör man på sidan om genom att dunka kannan i bänken och rör den i en cirkelrörelse så man för mjölken att att åka runt. På så sätt kan man få skummet o mjölken att blanda sig lite bättre.
Hoppas inte min förklaring blev för lång. Lycka till.
 

mts

Well-known member
har testat en super giada ikväll, efter att ångan hade blåst 'torr' var det i princip precis som med silvian, gaggia classic eller nån annan maskin med mer eller mindre samma spec. Tyckte inte att jag fick bra snurr med .35l men däremot med en större kanna var det inga problem alls.
Smög ett bra tag för att få bra tryck ur ångröret, den var lite ojämnare än min silvia så jag fick flera gånger höra "slurp" och se virveln dyka.

Såååå diskmedelstricket kanske fixar det för dig, hålla kannan 45 grader så ytan blir större och du enklare ser cirkulationen kan också underlätta... ja, det är jäkligt svårt. Släng upp en film när du skummar så kan vi få mer kött på benen.
 

Kson

Well-known member
Ernst:) Underbart av dig att komma igen. Det var skönt att du tog mitt inlägg på rätt sätt. Jag har nu ikväll fått riktigt mycket bra hjälp och med diskmedelstricket, lutning på kanna samt byte till större modell börjar jag i alla fall få hopp om att kunna en dag dricka en skön latte med bra skum.

Det jag nu har insett är att jag måste köra ångan riktigt riktigt torr och se till att jag inte blåser på full fart hela tiden. Fortfarande kokar det för mig men jag har fått vettigt skum vid två kannor i alla fall. På 10 liter mjölk iof...Ja skam den som ger sig.

mts & Larjo11: Jag tar er på orden som en vilsen själ! Har nu bytt även kanna och arbetar med mer lutning. Men visst är ångröret väääldigt kort på Giadan ?

Ja jag tänder nu pannlampan och fortsätter kampen.

och alla som hjälper tänder jag ett extra ljus för. Utan er hade Giadan bott på gatan nu...

Så fortsätt stödja:)
 

Kson

Well-known member
Äntligen är livet skumt!!!
Nu verkar det bli kanonbra skum.

Det som var knepet var vinkeln och virvel. Så varma och skummiga hälsningar till er alla som har hjälpt mig. Extra tack till dig Ernst som läste av min tråd och "vågade" återkomma. Alla ni som kommit med era olika konkreta tips har värmt och skummat min själ. NU ska jag ägna mig åt att finslipa och träna när det finns ngt att träna på!!!!

Ha de gott och hoppas ni njuter goda koppar kaffe allihop!
 

treefinger

Well-known member
Oj, hur kan jag ha missat den här tråden. Fantastiskt underhållande. Roligt att höra att du kommit underfund med hur man får till skumningen Kson! Visst är det så att vinkeln och och virvel är nyckeln. Ett par sekunder sch-sch-ljud.. sedan strävar man bara efter virvel och tyst o fint, så att bubblorna slås sönder till mikroskum.
 

Kson

Well-known member
Tack Treefinger! Alltid kul att man uppskattar trådarna. Det var visst några känsliga själar som kände sig lite trampade på tårna men jag fick superbra hjälp från flera håll så det var fantastiskt. I dag gjorde jag en närmast perfekt latte på morgonen och skummet blev så mjukt och krämigt så jag började nästan gråta.

Vilken skillnad när lutning på kannan och virvel etableras. Det känns somatt det är grundtipsen man ska dela med sig av. Filmer på youtube är liksom en ganska lång omväg.

Här är nu mitt stalltips till ett bra skum.

1. Rostfrikanna fylld till drygt en tredjedel med röd mjölk.
2. Kör ut kondensvatten så du vet att det är torr ånga du arbetar med
3. Luta pipen mot ångröret
4. Sänk ångrör 2 cm ned och låt det tokvirvla i ca 10-15 sek
5. För ångröret mot ytan men inte över.

Där ska det nu vara tyst och bara pysa lite mjukt då kommer skummet som ett brev på posten.

Så håll tillgodo omdet är ngn mer stackare som sliter med detta.
 

ninjamac

Member
Detta svaret hör egentligen hit - men jag skrev det i den här tråden av misstag, och det hör ju ändå liksom hit, så det kan väl få stå kvar.

Jag har själv en Giada de luxe, med kort ångrör.. Jag använder en standard 3,5dl låg, bred kanna - kolla här på impro - scrolla ner till fjärde bilden den låga breda kannan som heter "Mjölkkanna 0,35l Pris: 130:-".

Du skriver att du har problem att vrida ut röret? Eller missförstod jag dig? Om du KOPPLAR UR maskinen och öppnar locket så kan du nog justera rörets "bana" genom att lossa fästet lite (försiktigt), vrida ut röret och fästa igen. Åtminstonne kan jag göra det på min maskin.

För mig har det hela tiden funkat riktigt bra att göra fin microfoam, fram tills för några veckor sedan - jag tror att det är dags att byta packingar på min, får inte tillräckligt tryck.

Men även innan funkade det bara att skumma till en liten latte/cappuchino, direkt efter termostaten slagit av värmaren, eller, som någon skrev innan, att låta termostaten gå igenom en hel fas (blåsa ut ånga) och börja skumma när värmelementet slår på igen. För en stor latte har detta varit nödvändigt nästan hela tiden med min maskin.

Du skrev något annat som fick mig att oroas: "innan mjölken börjar koka". Jo - som säkert redan påpekats så ska du knappast i närheten av de temperaturerna. Mjölkproteinet bränner redan runt 75 grader (stämmer väl ungefär, eller hur?). Jag skummar med handen på kannan tills det börjar bli lite väl varmt att hålla bekvämt, gissningsvis ca 65 grader. Tycker personligen det verkligen smakar apa när mjölken blivit för varm. Förvånansvärt många kafféer som inte har koll på detta för övrigt..
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,763
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp