Tips om skumning

Kson

Well-known member
Hej allihop! Kan någon ge mig korta konkreta tips om hur jag får till bra skump på en Supergiada. Som det är nu kokar mjölken innan skummet är klart.

Använder röd mjölk, 3 dl kanna fyld till nästan hälften, inte riktigt. Please inga långa svar nu med bilder och filmer utan bara lite korta konkreta tips som ni tycker funkar bra för er!
 

Tobiemme

Well-known member
först av allt: använd kall mjölk och en kall mjölkkanna av stål i lämplig storlek (ca 0,6 lit till två cappu). sedan:

1. blås ur första ångan helt, tills lampan tänds och börja skumma först då.
2. sikta på ett pspsps-ljud genom att hålla munstycket nära ytan och försök skapa en virvel
3. SLUTA I TID.

ibland kan en mjölkskumningstermometer vara bra, men man kommer långt med att öva många gånger på sluta skumma långt innan man tror att det är klart...
lycka till!
 

Kson

Well-known member
Skumt är det

Tackar Tobiemme! Kort o konkret och nyttigt

Jag använder alltid kall mjöl, kannan är stål 3 dl och jag pyser ut första ångan för att få bort överskottsvattnet. Men sen så vill det sig inte riktigt. Jag har bra drag på ångan och kör på rejält men undrar om man kanske inte ska ha fullt blås på ? Kan det vara felet?

Fösöker att hålla mynstycket ganska nära ytan men inte över. Har nu labbat med detta i flera veckor och ca 10- 15 liter men får inte till det. Hade en enklare maskin tidigare och hade aldrig problem med skumningen då. Ja käre värld vad man får kämpa.
 

Tobiemme

Well-known member
tack själv! :)
jag hade själv en Giada förut och jag upplevde att just skumningen gick att få till hyfsat på den. men det tar tid att lära sig!!! med alla maskiner.

förresten, blåser du ut allt vatten tills lampan tänds? om inte, testa det! du får mycket bättre och jämnare drag i ångan om du börjar när lampan tänts igen. (det kan krävas att du blåser ut en hel del vattenånga...)
 

Kson

Well-known member
Kan vara ngt

Kul med en somhar erfarenheter från Giadaträsket...kan nog bli så att jag fäljer i Domobarspåren efter dig men inte riktigt än..

Jag brukar endast blåsa lite ånga när kaffelampan slocknat och ta ånga då. Menar du att jag ska blåsa ånga tillskaffelampan (grön lampa) tänts igen?
 

nocavity

Active member
Tycker Tobiemme slog huvudet på spiken när han säger att man skall sluta skumma långt innan man tror det är klart.
Har själv haft väldiga problem med skumning, och nu som först börjar jag få fason på eländet, tack vare att jag slutar långt innan. Kan snart vara dags att lägga upp en bild på sin första rosetta :)
 

djneo

Well-known member
Du vill att lampan ska vara tänd för att värme elementet i kokaren är på då och din maskin tappar inte tryck efter halva skummningen. Det bästa är att blås ur allt vatten och sen blåsa tills ångan blir lite torrare. Sen börja skumma. Se till att du inte blåst ur allt tryck bara och att lampan är tänd lycka till.
 

Kson

Well-known member
Kanon

Ja det här var nyttiga tips. Man blir ju lätt lite "fastlåst" när det känns som att man testat allt. Testade nyss med att blåsa ångan lite torrare och det blir helt klart en förbättring. Dock hinner det liksom inte riktigt skumma tills sig innan mjölken kokar. Knivigt värre detta. Kan inte se vad jag gör för fel för nu följer jag alla goda tips och råd men får inte riktigt till det ändå.
 

Kson

Well-known member
Snälla Lupoo.Varför svarar du på denna tråd när du inte vill hjälpa till. Jag skrev inledningsvis att jag inte behöver tips om filmer eller avancerade uppsatser utan korta konkreta råd. Föreslår att du läser igenom inläggen innan du lägger ned tid på onödiga svar. Jag anser nog att det finns mer tips än - träna- Bla har Tobiemme mfl har mkt konkreta saker som hjälper men att skriva att jag ska träna känns onödigt. Jättetack till er som orkar hjälpa!!!!
 

ströwarn

New member
Kson: Jag tycker lupoo gett dig det mest givande råd man kan ge ang. mjölkskummning.

Plugga in de tre punkterna Tobiemme skrev och, likt Lupoo sa, träna på dem.
Det finns inga genvägar.
 

Kson

Well-known member
Ströwarn: Ja det kanske du tycker men det är väl ändå jag själv som bäst bedömer om jag upplever det som hjälp eller ej? Att säga åt oss som behöver få råd och stöd att vi ska träna är ganska onödigt. Det är ju liksom det vi håller på med men när man har försökt att få till bra skum en längre period och börjar misströsta så kommer ngn och säger att man ska träna. Käre värld vilken hjälp!!

Så återigen om ni som faktiskt tycker att det kan finnas saker att tänka på vid skumningen har lust att hjälpa till så är jag mer än tacksam.

Ni som mest ägnar er åt att ta billiga poäng och inte har några konkreta tips förutom det självklara att övning ger färdighet kan väl njuta av er förträfflighet och göra er en latte med ert suveräna skum och njuta av detta istället:)
 

Almapeso

Well-known member
Kson: Det är för övrigt inte lätt att komma med korta precisa råd om själva problembeskrivningen är såpass tafatt.

Vi förstår att mjölken hinner koka innan du får till bra skum,
men hur pass länge skummar du innan du blir tvungen att sluta?
Kan det vara så att du har fel teknik och därav inte hinner få fram något mikroskum? Beror detta på att du håller kannan fel? Har du en dålig vinkel? Hur förhåller sig skumpipen till mjölkytan, d.v.s borrar du ner den långt ner eller lägger du den vid ytan?

Dessa och säkert flera är viktiga komponenter för att kunna ge korta och konkreta svar.

Och skumningsguiden som postades innan är en superb guide för att kunna utesluta faktorer som ger det resultat du idag får. Samt att många här kan direkt relatera till denna och då har vi en gemensam grund att utgå ifrån.

(ursäkta den smärre novellen, men vad jag är ute efter här, som du kanske förstår, är en mer gedigen problembeskrivning att utgå ifrån)
Lycka till
 

Buffeln

Well-known member
Den hårda verkligheten är tyvärr att det bara är träning som gäller, precis som Lupoo säger. Om du frågar tio personer på forumet hur de skummar mjölk så kommer du få tio lite olika svar. Alla har hittat ett sätt som passar dem bäst och de har hittat det genom att de lagt ett gediget antal timmar vid maskinen, använt DC:s skummningsguide och tittat på Youtubeklipp.

Och det bästa (?) av allt är att om du byter maskin så får du (nästan) börja om från början igen... :)
 

jojo

Well-known member
Jag tror du behöver skumma med ångtippen lite annorlunda än vad du gör nu. Du måste höra riva-papper-ljudet "shh-shh-shhh-shhh" när du skummar..

Jag får i princip alltid så mycket skum att jag bara värmer mjölken i slutet.

(ps. Utgå från guiden... korta tips kommer inte hjälpa. ds)
 

Kson

Well-known member
Almapeso

Stort tack för ditt inlägg. Jag förstår att problembeskrivningen är lite snäv men det hjälper mig ganska mycket det du tar upp. Det som sker är att det inte blir ngn direkt skumbildning utan ångan blåser med sån kraft i mjölken att det skvalpar ganska rejält och sen efter kanske 25 sek blir det välling istället och doftar sådär jolmigt som kokad mjölk gör. Jag har en Giada och på den så är ångröret relativt kort tyvärr men jag lutar kannan lite grann och försöker få mjölken att snurra runt i kannan.

Ångröret doppar jag endast strax under ytan och låter det vara där. Har även testat att sänka det ganska djupt men då skrek det av bara den.

Jag har även testat Baristamjölk och inte märkt ngn skillnad. Har även varierat mängden ganska mcyket för att testa om det berodde på det men samma resultat. Jag vill gärna även säga att jag har hållit på flera veckor med detta innan jag tog upp det här så jag är inte helt grön och har testat 2 ggr...
 

Kson

Well-known member
Ja det har jag gjort. Jag växlar om till ångläge, låter den stå tills lampan slocknar och blåser sen kort ut kondensvattnet och blåser tilll det är torr ånga. Stänger sen ångvredet en stund för att sen blåsa på. Det är kraftigt tryck på ångan nästan så jag tror att det är förmycket ...
 

Almapeso

Well-known member
Almapeso

Stort tack för ditt inlägg. Jag förstår att problembeskrivningen är lite snäv men det hjälper mig ganska mycket det du tar upp. Det som sker är att det inte blir ngn direkt skumbildning utan ångan blåser med sån kraft i mjölken att det skvalpar ganska rejält och sen efter kanske 25 sek blir det välling istället och doftar sådär jolmigt som kokad mjölk gör. Jag har en Giada och på den så är ångröret relativt kort tyvärr men jag lutar kannan lite grann och försöker få mjölken att snurra runt i kannan.

Ångröret doppar jag endast strax under ytan och låter det vara där. Har även testat att sänka det ganska djupt men då skrek det av bara den.

Jag har även testat Baristamjölk och inte märkt ngn skillnad. Har även varierat mängden ganska mcyket för att testa om det berodde på det men samma resultat. Jag vill gärna även säga att jag har hållit på flera veckor med detta innan jag tog upp det här så jag är inte helt grön och har testat 2 ggr...

Jag har inga erfarenheter av Giadan så jag vill inte leda dig på fel spår.
Men många av oss som tidigare hade problem provade med att börja med ångröret en bit under ytan och dra igång maskinen.
Efter ett par sekunder så höjdes ångröret till ytan för att "riva papper".
Där gjorde vi en tväromvändning efter 3-4 sekunder för att istället sänka ner pipen under ytan igen och få till rotationen. (alltså inte riva papper för länge)

Jag (m.fl) fick då längre tid till att få mjölken homogen och krämig än ett mjölklock eller vällinglock som jag antar att det bildas om endast det övre skiktet skummas.
Det viktiga är att all mjölk roteras och blandas ihop än att det övre skiktet ska skvättas ihop.

Prova det några gånger och se om det iallafall börjar arta sig.
 

Kson

Well-known member
Buffeln- ????????????????
"Bästa av allt är att ny maskin måste man börja om"

Upplever du att du hjälper mig nu?

Det är väldigt olika hur man bidrar här på forumet inser jag.
Två huvudkategorier.
En som mest verkar vilja raljera och har inget att komma med alls och en som verkar läsa inläggen och sen hjälpa till med lite tips och råd.

Jag gillar den andra kategorin bäst.
Tack Tobiemme, Almapeso, Jojo mfl som verkligen försöker hjälpa mig.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp