Tips om skumning

mts

Well-known member
Bra tips! Men just det där med röd mjölk.. Det är ju olika färg på mjölken i olika delar av landet! Som här nere i österdanmark är ju mjölken ljusgul (och förpackningen gulorange).

mitt stalltips är att ALLTID använda vit mjölk och INGET ANNAT!!! :D
sen är det ju det där magiska med att fylla kannan tills pipen börjar, verkar vara likadant på alla kannor jag någonsin provat att skumningen funkar bäst då.

kul att man kunde hjälpa till med något, ser fram emot bilder i latte-art tråden.
 

Kson

Well-known member
Tack på korrigeringarna Ninjamac och mts:D Visst kan det blil ång resväg annars för röd mjölk som jag tipsar om...men fettprocenten kan vi väl enas om till 3 % oavsett färgen....Tack ska ni ha i alla fall för att jag numer varje dag avnjuter riktigt sköna lattes. Halleluja vilken lättnad!!!!
 

iZappa

Well-known member
Detta svaret hör egentligen hit - men jag skrev det i den här tråden av misstag, och det hör ju ändå liksom hit, så det kan väl få stå kvar.

För mig har det hela tiden funkat riktigt bra att göra fin microfoam, fram tills för några veckor sedan - jag tror att det är dags att byta packingar på min, får inte tillräckligt tryck.

Har du sjekket at ikke steamdysen har blitt delvis tett?? Stikk en binders eller nål inn i dysens to hull slik at du er sikker på at steamen har fri bane.
 

hpnotini

Member
Du vill att lampan ska vara tänd för att värme elementet i kokaren är på då och din maskin tappar inte tryck efter halva skummningen. Det bästa är att blås ur allt vatten och sen blåsa tills ångan blir lite torrare. Sen börja skumma. Se till att du inte blåst ur allt tryck bara och att lampan är tänd lycka till.

hmm.. jag har en supergiada, och läste denna text igår, då jag haft problem med just skummningen. Så ja slåg på ångknappen, väntade tills den värmt upp. öppnade ventilen och väntade på att den gröna "kaffe-lampan" skulle tändas. Men det tog ju evigheter! om den ens tändes... har jag missuppfattat de? Ångan var visserligen väldigt torr, men någon lampa tändes inte under den minut jag hade ventilen öppen..
Är jag för ivrig eller har jag läst fel?
 

Kson

Well-known member
Hej där,

Du har nog uppfattat korrekt men det är ibland svårt att skriva begripligt.

Jag väntar inte tills lampan tänds igen med ångläget på utan jag gör först min espresso. Därefter sätter jag maskinen i ångläget, dvs plippar ned brytaren så röd lampa lyser. Då lyser även den gröna lampan. När den släcks då öppnar jag ratten och börjar ta ut lite ånga. Det är här jag låter den ånga ut kondensvattnet i ca 10-15 sek. Sen stänger jag ratten, tömmer upp mängden mjölk och tar ut ånga.

Det du kan tänka på är att det enligt mig är noga med att endast ha mjölk till kannpipens början. Om du använder kanna...luta den framåt och ha muncstycket ca 2 cm ned med fullt blås.

Lägg gärna in merbeskrivning av vad du stöter på för problem me skumningen så ska jag se om jag kan komma med mer tips, jag lovar. Jag vet hur det känns och kan jag hjälpa till att ngn får ordning på sitt skum vore det givetvis positivt,
 

hpnotini

Member
tack tack tack!
Kan knappt vänta tills jag får komma hem och testa.
En liten sak bara, inte för att de kanske spelar någon roll.
Men när du säger "luta kannan framåt".
Menar du luta kannan ifrån mig, eller att jag lutar den emot mig?
Skall jag ha munstycket i mitten eller föra det och något håll åt kanterna?
Läste DC's guide om skummning, som i sig borde ha pris, men jag får liksom ändå inte till de :(
 

Kson

Well-known member
Du ska luta kannan från dig tycker jag. För mig är det enklast pga GIadans ngt korta rör. Jag brukar ha munstycket mellan hällpip och kannans mitt. Det brukar då bli ganska bra fart på mjölken, ofta skvalpar det rejält i början men sen kommer du att se att de är en regelbundenhet i skvalpet då har du fått till virveln som är nyckeln. Låt det virvlar en stund och sen kan du föra runt kannan i samma lutning men i en cirkel rörelse. Du borde då ganska snart märka att skummet börjar bildas. Låt munstycket ligga i överkant av skummet men inte över ytan. Skulle det komma över ytan är det inte ngn katastrof utan sänk ned det lite grann och kör klart.

Sen när du har skumbildning som du är nöjd med ska du akta dig för att köra för länge. Det ska liksom vara ett dovt väsande, då skapas skummet. Om det börjar låta lite skarpare igen ska du lugna ned ångan, föra upp munstycket ur kannan så du inte kokar mjölken.

Beklagar dessa kanske lite långa utlägg men det är min omförmåga att fatta mig kort kombinreat med att verkligen försöka hjälpa dig..
 

hpnotini

Member
tusen tack! Jag är bara tacksam att du skriver så tydligt och förstående, då gör det inget om det krävs ett par ord extra ;)
Skall testa såfort jag kommit hem!
Kommer säkerligen återkomma med följdfrågor då ;)
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,765
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp