Tillbehör för Decent Espresso

trisse

Well-known member
Gott :) och hett! Det fick mig faktiskt att börja överge min älskade Robot :confused: (efter att ha köpt samma blandning och misslyckats med att få samma smakprofil trots att vi använder likadana malskivor)

Känner inte att jag riktigt kan ursäkta utgiften för en Decent än, så f.n. står det en Flair 58 på bordet istället. Efter en del experiment tror jag att det snarare är filterkorgen än temperaturprofilen som står för den största skillnaden. Har tänkt knåpa ihop en längre jämförelse tids nog.
Har du sett projektet Gaggiunio? Ett ganska rejält modd som i princip gör om en gaggia (eller silvia) till en Decent. Visst har Decent en annan kokare osv men resultatet ska bli väldigt lika.


 

Jonken

Well-known member
Aha så samma kvarn med annat namn eller?
Ja.
Såpass. Ja tempprofile är något jag aldrig testat. Men tillslut är det så många variabler att det måste bli väldigt svårt att hamna rätt?
Jag menar att alla maskiner har lite olika temperaturprofiler. Med en Decent går den att ställa in nästan fritt och jag vet inte exakt vad Mayhem använde. Med Roboten faller temperaturen ~2-12 grader beroende på om man förvärmer och hur mycket. Flair 58 har svagt ökande profil.

Jag fick ju gå efter minnet av hur det smakade, så inte helt tillförlitligt.. men med Flair 58, liknande korg och samma mängd in:ut vill jag inte påstå att det var svårt att hitta något med liknande smakbild. Det blev inte dåligt med Roboten, men jämförelsevis lite tråkigare (den enda korgen man har att välja på har hög/förlåtande lägstanivå i min erfarenhet men samtidigt inte riktigt lika högt i tak).

Vill poängtera att Flair 58 har ganska många begränsningar så jag tror absolut att Decent är värd 5-6ggr mer i vad man får för pengarna även om den uppenbarligen inte heller är perfekt. Har haft den i varukorgen några gånger men det är ju väldigt mycket pengar. Om man bara fokuserar på vad man kan få i koppen går det till synes att komma lindrigare undan.

Visst är det Pesado du kör med nuförtiden?
Ja, Pesado HE för ljusrost i alla fall. Det var kanske det som lockade mig mest med Flair 58.
Har du sett projektet Gaggiunio?
Ja, kul steg i rätt riktning. Jag är ganska tveksam till hur nära det kommer, men om inte annat rejäl uppgradering till Gaggia Classic / Rancilio Silvia.
 
Senast ändrad:

Askan

Member
Tack allihopa för bra råd. Jag kommer beställa utan några tillbehör.
Kommer även byta ut den korgen som ingår mot en Pour over och köpa nån annan korg från annat ställe .


Nån som har tips på korg och tamper?
En dum fråga kanske, men passar alla tillbehör för 58 mm till alla andra 58 mm? Om jag t ex har en tratt och portafilter från DE , en VST -korg och sen nån annan tamper, kommer de passa ihop?


Kollade lite recensioner på youtube och tror den blir perfekt för mig. Tack för tips!
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
passar alla tillbehör för 58 mm till alla andra 58 mm? Om jag t ex har en tratt och portafilter från DE , en VST -korg och sen nån annan tamper, kommer de passa ihop?
I stort sett. Förhoppningsvis får du i alla "58mm"-korgar i Decents bottenlösa portafilter. Men trattar, korgar och tampers är alla aningen olika. Chansen är att de kommer funka, men ha olika mycket glapp eftersom det kan skilja några tiondels millimeter.

Tampers av äldre italiensk modell är ofta mindre än 58mm för att nå långt ner i filterkorgen, som oftast är lite koniska och det var större variation förr.

När VST introducerade rakare precisionskorgar kom det också lite större tampers, cirka 58.3-58.8mm. Med de allra största finns det en liten risk att de inte går i alls eller att pucken sugs upp när man drar upp tampern igen (speciellt om man gör det snabbt).

Min Normcore V4 "58.5" går ner i de 5 korgarna jag har hemma nu (gammal Gaggia singelkorg, 2st IMS, VST och Pesado HE), lite olika djupt men tillräckligt för normal dos. Den lämnar en minimal ring otampad som man får öva sig att ignorera om man inte vill tampa igen som jag gör :rolleyes:

Det sägs att Bravo gör den bästa med nivåreglering, men den kostar en bra slant. Finns massor att välja på, bäst valuta för pengarna just nu kanske är från MHW-3Bomber, men du får stå ut med 58.35 ;)

När det kommer till första generationen precisionkorgar verkar en del gilla Pullman mer än VST. Men om du ändå mest tänker köra mellan- och mörkrost kan du nog lika gärna spara en slant och välja IMS. Borde gå att hitta på plats i Malmö så att man kan testa passform innan köp.
 
Senast ändrad:

Mayhem

Well-known member
Fick du reda på vad som låg bakom de svarta partiklarna? Behandlar du ditt vatten på nåt sätt eller direkt från kranen?

Decents två möjliga förklaringar var vattnet eller mjölkrester.

Vattnet verkar för mig väldigt osannolikt. Okej om maskinen hade haft en kokare, där det över lång tid kan byggas upp med partiklar/sediment från vattnet som inte följer med ut i ångan. Här pumpas ju vatten konstant genom en termoslinga och sedan direkt ut som ånga. Förstår inte hur det skulle kunna byggas upp de mängder partiklar jag såg.

Kör bara vanligt kranvatten, som i Stockholm inte är hårt eller på annat sätt konstigt, genom en BWT filterkanna. Tror tidigare ägare använde någon fancy mineraltillsats typ Third Wave Water men vet inte vilket vatten han blandade det i (rent kranvatten/filtrerat vatten/butiksvatten på flaska?). Om något vattenrelaterat fel skulle jag mest misstänka för mycket av dessa tidigare tillsatser…

Mjölkrester verkar mer sannolikt, även om det då känns som en miss i designen av maskinen om så mycket mjölk kan sugas in och bli kvar i systemet. La Marzocco brukar numera ha en vacuumbrytare på ångventilen som skall förhindra att mjölk kan sugas upp i röret. Kanske behöver Decent något liknande.
 
Senast ändrad:

Mayhem

Well-known member
Ja jag har faktikt mest läst negativa åsikter om DE-vågen. För mig känns vågen som ett av de viktigaste tillbehören, så kanske ska spara in på nåt annat och lyxa till det med en Lunar. En sån lösning med spillbrickan verkar snyggt och smart och kanske nåt för framtiden.

Skulle köpa en Acaia eller vänta på Decents nya våg och se om den får ett bra mottagande (och då möjligen köpa något billigt att använda så länge).

Just spillbrickan avskyr jag dock. Kan förstå varför man valt keramik till vattentanken, då många foliehattar är nojiga kring plast, men inte fasen återanvänder väl någon vattnet från spillbricken? Upplever spillbrickan som dåligt designad (vatten från gruppens spillrör rinner på något vis ofta över gallret och ner längs utsidan?!), allmänt ful (smälter inte in med maskinen i övrigt) och framförallt klumpig.

Att hålla på och mickla med våg under spillbrickan framstår för mig som för omständigt vid tömning och påfyllning. Tänkte snarare försöka ge mig på att designa en ny spillbricka med egen integrerad våg. Perfekt jobb för en 3D-skrivare om jag bara har tid och ork att ta tag i det någon gång…
 

Askan

Member
I stort sett. Förhoppningsvis får du i alla "58mm"-korgar i Decents bottenlösa portafilter. Men trattar, korgar och tampers är alla aningen olika. Chansen är att de kommer funka, men ha olika mycket glapp eftersom det kan skilja några tiondels millimeter.

Tampers av äldre italiensk modell är ofta mindre än 58mm för att nå långt ner i filterkorgen, som oftast är lite koniska och det var större variation förr.

När VST introducerade rakare precisionskorgar kom det också lite större tampers, cirka 58.3-58.8mm. Med de allra största finns det en liten risk att de inte går i alls eller att pucken sugs upp när man drar upp tampern igen (speciellt om man gör det snabbt).

Min Normcore V4 "58.5" går ner i de 5 korgarna jag har hemma nu (gammal Gaggia singelkorg, 2st IMS, VST och Pesado HE), lite olika djupt men tillräckligt för normal dos. Den lämnar en minimal ring otampad som man får öva sig att ignorera om man inte vill tampa igen som jag gör :rolleyes:

Det sägs att Bravo gör den bästa med nivåreglering, men den kostar en bra slant. Finns massor att välja på, bäst valuta för pengarna just nu kanske är från MHW-3Bomber, men du får stå ut med 58.35 ;)

När det kommer till första generationen precisionkorgar verkar en del gilla Pullman mer än VST. Men om du ändå mest tänker köra mellan- och mörkrost kan du nog lika gärna spara en slant och välja IMS. Borde gå att hitta på plats i Malmö så att man kan testa passform innan köp.
Tack ännu en gång för råden. Känns som bomber och IMS -korg blir alldeles perfekt för mig! Beställde precis maskinen och fick upp pulsen en del :)

Känns som det finns en hel del att lära kring korgar men det får komma efter hand. Tänkte börja med en 18 g och ta det därifrån.
 
Senast ändrad:

Askan

Member
Decents två möjliga förklaringar var vattnet eller mjölkrester.

Vattnet verkar för mig väldigt osannolikt. Okej om maskinen hade haft en kokare, där det över lång tid kan byggas upp med partiklar/sediment från vattnet som inte följer med ut i ångan. Här pumpas ju vatten konstant genom en termoslinga och sedan direkt ut som ånga. Förstår inte hur det skulle kunna byggas upp de mängder partiklar jag såg.

Kör bara vanligt kranvatten, som i Stockholm inte är hårt eller på annat sätt konstigt, genom en BWT filterkanna. Tror tidigare ägare använde någon fancy mineraltillsats typ Third Wave Water men vet inte vilket vatten han blandade det i (rent kranvatten/filtrerat vatten/butiksvatten på flaska?). Om något vattenrelaterat fel skulle jag mest misstänka för mycket av dessa tidigare tillsatser…

Mjölkrester verkar mer sannolikt, även om det då känns som en miss i designen av maskinen om så mycket mjölk kan sugas in och bli kvar i systemet. La Marzocco brukar numera ha en vacuumbrytare på ångventilen som skall förhindra att mjölk kan sugas upp i röret. Kanske behöver Decent något liknande.
Låter väldigt märkligt. Vatten känns osannolikt med den konstruktionen. Kanske mjölk då, men som du säger är det ju ett riktigt konstruktionsfel isåfall och då borde ju massvis av ägare drabbas. Vad kör man för typ av disklösning genom ångröret?
Det är inte nån packning/O-ring?

Håller med, designen på spillbrickan är helt obegriplig. Trist om den dessutom slabbar ner i köket.
 

Pediatrik

Well-known member
Sworks har jag också tittat på tidigare. Bra att veta att de håller hög kvalitet! Valde du guld-PF? ;)
Vad gör handtaget på gruppen för nytta egentligen? Har inte sett det på några andra maskiner än Decents.
 

Wilderwein

Well-known member
Sworks har jag också tittat på tidigare. Bra att veta att de håller hög kvalitet! Valde du guld-PF? ;)
Vad gör handtaget på gruppen för nytta egentligen? Har inte sett det på några andra maskiner än Decents.
Det är ett handtag för att hålla emot när man drar åt PF. Maskinen är så lätt att den gärna rör sig. En av anledningarna till att jag inte har ett sug efter en decent.
 

Pediatrik

Well-known member
Det är ett handtag för att hålla emot när man drar åt PF. Maskinen är så lätt att den gärna rör sig. En av anledningarna till att jag inte har ett sug efter en decent.
Ok, det var det jag misstänkte! Nåja, mitt sug är för närvarande ganska låggradigt. Tror jag skulle behöva ”klämma” på en Decent irl innan ett köp oavsett.
 

Mayhem

Well-known member
Beställde precis maskinen och fick upp pulsen en del :)
Lycka till! Vilken variant blev det?

Ett originaltillbehör att överväga är förresten deras andra variant på ångpip med tre hål. Men det handlar väl även om teknik och vilken kanna man använder. När jag bytte till en mindre kanna några månader tidigare blev det svårare att skumma utan att mjölken sköts över kanten med den ursprungliga pipen med ett hål.

I samband med avkalkningen bytte jag till pipen med tre hål jag köpte när maskinen var på service och den fungerar bättre för mig. Passade även på att installera de uppgraderingar som släppts sedan min maskin tillverkades, vilket var det nya distributionsblocket (i någon form av engineering grade plast) och nytt vattenfilter.
 

Mayhem

Well-known member
Låter väldigt märkligt. Vatten känns osannolikt med den konstruktionen. Kanske mjölk då, men som du säger är det ju ett riktigt konstruktionsfel isåfall och då borde ju massvis av ägare drabbas. Vad kör man för typ av disklösning genom ångröret?
Det är inte nån packning/O-ring?
Citronsyra/avkalkning, från tanken genom hela systemet. Oftare än så bör man dock rengöra med vanligt rengöringsmedel i kallt vatten som man värmer upp via ångröret, men det kommer ju inte så långt in i maskinen.

Enligt John på Decent så skulle det inte finnas något svart som kunde fragmenteras sönder längs med vattenvägen i ångsystemet åtminstone.
 

Askan

Member
Lycka till! Vilken variant blev det?

Ett originaltillbehör att överväga är förresten deras andra variant på ångpip med tre hål. Men det handlar väl även om teknik och vilken kanna man använder. När jag bytte till en mindre kanna några månader tidigare blev det svårare att skumma utan att mjölken sköts över kanten med den ursprungliga pipen med ett hål.

I samband med avkalkningen bytte jag till pipen med tre hål jag köpte när maskinen var på service och den fungerar bättre för mig. Passade även på att installera de uppgraderingar som släppts sedan min maskin tillverkades, vilket var det nya distributionsblocket (i någon form av engineering grade plast) och nytt vattenfilter.
Det blev en DE1 pro. Funderade på ångpipan, sen blev det bara lite till pengar för att få XL sen lite till för vit…. Helt plötsligt långt över min budget så jag backade allt och körde allt basic utan några uppgraderingar. Väldigt snabba måste jag säga. Beställde i måndags kväll och beräknad ankomst för leverans i morrn. Har tyvärr inte fått varken kvarn eller korg till dess (blev en VST -korg till slut).

Tänkte på det med disken att frågan är om den är gjord för mjölkrester. Normalt behövs alkali för att diska bort påbränningar av protein.

Har du tips på nån enkel vattenbehandling?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp