Stora bubblor i creman

rhide

Well-known member
Hej!

För någon månad sedan gick jag över från att använda tråkiga mocka-bryggare till en riktig espressobryggare :) Jag har precis börjat bli lite varm i kläderna och har läst en hel del på internet, men har lite problem med att göra bra espresso (inte så konstigt kanske...)

Jag har ingen tryckmätare, men min temperaturmätare säger ca 100C (+-5C), min newtonmeter ca 200N (+-10N) och doseringen är ca 8g(+-1g) per 3-4cl. Problemet är att creman får ganska stora och fula bubblor.

Jag känner mig osäker på vad anledningen är.. bör jag dosera mer kaffe kanske? Råd och tips för en stackars, men gedigen nybörjare vore trevligt ;)

Tack på förhand!



---- Tillägg --------
Såg precis att det redan finns en hel del trådar på detta ämnet.. hm. Typiskt misstag >.<

Jag tror i alla fall mitt problem faller under en egen rubrik, jag hittade nämligen ingen hjälp när jag letade runt...
Jag brukar alltid förvärma porta-filtret och spola vatten genom maskinen med filtret i, jag maler bönor i affären på finast möjliga malning (Zoegas espresso), extraktionstiden brukar ligga runt 20-25 sekunder - helt enkelt - jag hittar ingenting som skulle kunna vara fel :S

Någon som har några spontana (eller för all del mer raffinerade :p) tankar?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Vad har du för espressomaskin?
Vad har du för kvarn?
Vad har du för kaffebönor?

EDIT: OK, nu kom det tillägg...
Prova att mala lite grövre och försök att istället dosera lite mer kaffe i portafiltret. Prova att byta kaffesort, är bönorna gamla och torra kanske?
Har du försökt länge/flera gånger/fler inköp av kaffebönor?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hah, den ser rolig ut! Jag gillar spaken på sidan (det ska vara spakar och grejer på en espressomaskin ;) ).

Det trista med att inte ha en kvarn hemma är ju att du inte kan "finlira" så mycket med malningen. Hmmm, mal små mängder kaffe med lite olika inställning och skriv på påsarna vad du hade för inställning och vilken böna det är i (nästa gång du ska handla alltså).

Sedan är det bara att åka hem och prova de olika malningarna på rad, så får du se vad som händer (blir det värre är det åt fel håll, bättre så är du på rätt väg).

Sedan kan du finlira mer med olika dosering till den malning som verkar fungera bäst, osv.
 

rhide

Well-known member
Jag har redan testat lite olika grovlek, men olika bönor kanske kan vara värt att testa. Har inte tampningen eller förvärmningen mycket större betydelse dock?

Kan också vara värt att nämna att "pucken" man borde få efter att ha gjort en shot mest ser ut som en vattnig lerpöl eller i bästa fall lite brunaktig snö hos mig... är det kanske fel på maskinens tryck? (skall kunna komma upp till 15 bar dock), eller kan DET botas genom att helt enkelt pressa hårdare?
 

Molarin

Well-known member
Mitt förslag är att du mal lite grövre och överdoserar ett par gram. Kan iallafall fixa "puckproblemet".
 

majkeloak

Well-known member
Två ideer!
Jag har upplevt att med denna typ av filterhållare, (med två ganska små hål istället för kanaler där kaffet rinner ut) kan det finnas risk att kaffet lixom bubblar ut snarare än rinner ut. Ser du sådana tendenser, så kanske de största bubblorna kommer av att kaffeskummet blåses upp som såpbubblor.

Vidare såg jag i en spec. att denna maskin är utrustad med:
"unique ThermoCreamTM feature creates a thick and creamy espresso"

Kan det vara en typ av "crema enhancer" som diskuterats och sågats i många trådar här?

Filterhållaren på min C3 är var av denna typ. Jag var snabb med att borra och såga bort denna "förbättrare" och nu lång tid efter minns jag inte på vilket sätt strukturen på creman var före/efter ingreppet.
/Mikael
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jaha, har den "crema enhancer" tjofräs så vete sjutton hur man ska göra. Jag har aldrig använt en sådan maskin, så jag vet inte hur den beter sig och hur creman blir, vet bara att jag har läst att creman blir rätt kass i sådana apparater tyvärr. :(
 

Lars

Well-known member
Vad är det för diameter på portafiltret? Har du tur, så kanske du kan hitta ett annat filter som passar. Denna typ av anordning brukar inte föra något gott med sig.

Off topic, men jag måste bara fråga: Vad är det för skapelse som din avatar visar?
 

RepMike

Member
Jag har upplevt att med denna typ av filterhållare, (med två ganska små hål istället för kanaler där kaffet rinner ut) kan det finnas risk att kaffet lixom bubblar ut snarare än rinner ut.

Ja och nej kan väl jag säga som har sådant på Isomacen :)
Rinner det för fort igenom, för grovmalet kaffe tex, så kan det "bubbla" en del men annars har det aldrig varit något problem.
Dock är det bra mycket coolare med kanaler.. ;)
 

rhide

Well-known member
Wow! Tack för alla svar! Trevligt med ett aktivt forum :p

När jag fick maskinen satt det någon form av plast-pryl inuti portafiltret, som tydligen skulle ge lite mindre crema. Usch tänkte jag och sågade bort den (eller plockade bort kanske) innan jag ens testat den :E Ska jag sätta tillbaka den kanske?

Tack för tipset med grövre malning och överdosering, ska testa det. Angående filtret, jag mätte det med en millimeterlinjal och såg att det är 58mm (längst upp), så det är väl bra? Dock så finns det bara ett enda hål på undersidan av filtret, medan översidan ser ut ungefär som en sil.. säger det något? Om man ska skaffa ett nytt, några rekomendationer? och vad bör det kosta?

Min avatar visar en cafe-latte som jag hittade på googles bildsök :)
 

Lars

Well-known member
Angående filtret, jag mätte det med en millimeterlinjal och såg att det är 58mm (längst upp), så det är väl bra?

Det känns ju som den vanligaste storleken, men det finns förstås inga garantier för att andra filter passar. Jag tror dock att det kunde vara bra och testa med ett "vanligt hederligt" filter om det nu är så att det inte fungerar med det du har.
 

Rated

Active member
Jag har Kenwood Café Retro jag med och jag känner igen problemet. Créman blir dessutom väldigt tjock när man använder vissa bönor. Jag kan inte svära på att det inte är min C3 kvarn som ställer till hela eländet. Kan inte beskriva hur dåligt den maler och hur svår den är att rengöra (vilket f.ö. sker väldigt sällan).

Jag funderar på att uppgradera kvarnen innan jag ger min Kenwood yxan. Tycker nämligen att hela bryggaren osar Kalle Anka-kvalitet. Mycket skrammel, dålig ånga och till råga på allt har handtaget till spruckit.
 

rhide

Well-known member
Har haft min maskin någon/några månader nu som sagt, men jag är helt klart nöjd med den. Jag tänker definitivt byta ut några delar och köpa lite tillbehör, men själva maskinen har jag absolut inte hittat några större fel på.

Som sagt är jag ny till kaffevärlden, och har i princip inte sett fler filter än mitt eget och en av mina kompisars - filtret man får till har endast ett enda hål i botten, men ser ut ungefär som en sil på ovansidan... är det det som är crema-enchancern? Om man ska skaffa en ny, hur ska den då se ut och vad bör den kosta?

Tacksam för svar ;)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
filtret man får till har endast ett enda hål i botten, men ser ut ungefär som en sil på ovansidan... är det det som är crema-enchancern?

Jag misstänker att du tog bort någon eventuell crema-enhancer när du tog bort någon plastpryl i filtret. Är ditt handtag nu i princip

- En "korg", sil, litet filter uppifrån där man häller i kaffet.
- Helt tomt under "korgen" (utom att den har en botten med ett hål förstås).
- Underifrån ett öppet hål rakt ner (eller via en ränna)

Så låter det väl som ett helt normalt filterhandtag? Fast utan rännan som kaffet rinner i när det lämnar filterhandtaget och närmar sig koppen.

Jag skulle då misstänka att det är "fel" på dosering och malning och att det inte ger någon skillnad alls om du byter handtag. Prova det där med att köpa olika malningar nästa gång du köper kaffe, där har du "the way to go".

Många säger att kvarnen (eller i det här fallet avsaknaden av den) är en viktigare faktor i frambringandet av en bra espresso än själva espressomaskinen till och med! Och har man ingen kvarn kan man ju inte fippla med malningen, och då faller det där med "en bra espresso" rätt snabbt och blir till "tunn crema" eller "bubblig crema" eller "ingen crema" istället (misstänker jag).

Till och med OM du har en kvarn och OM du har fifflat och ställt in den helt perfekt för dina kaffebönor dag 1 så kan det vara så att du bara måste ändra på malningsgraden till dag 2, 3 eller 5 för att det ska stämma. Varför?

Kaffebönorna har torkat lite, åldrats lite, luftfuktigheten har ändrats (det var stekande sol dag 1 och ösregn dag 2 och 3). Så även OM du får till och hittar "rätt" malning i butikskvarnen genom att prova olika malningar så betyder det inte att det är just DEN graden som du ska ha till din maskin med de bönorna. Det betyder bara att du ska ha den malnigen till din maskin med de bönorna just nu, idag. Det stämmer nödvändigtvis inte imorgon längre...:blush:
 

rhide

Well-known member
Tack för de lugnande orden... hehe, var rädd att Rateds yxa kanske skulle behöva besöka min bryggare också :blush:

Jag får helt enkelt fortsätta experimentera och loggföra olika malning mängd kaffe och tampning och hoppas att inget brinner upp
 

Lars

Well-known member
Som sagt är jag ny till kaffevärlden, och har i princip inte sett fler filter än mitt eget och en av mina kompisars - filtret man får till har endast ett enda hål i botten, men ser ut ungefär som en sil på ovansidan... är det det som är crema-enchancern? Om man ska skaffa en ny, hur ska den då se ut och vad bör den kosta?

Tacksam för svar ;)

Vad är det för maskin din kompis har?

Jag tror inte att det bara beror på filtret, men det kan vara en bidragande orsak. Om du får till kaffet, så att du får en långsammare och mer stabil genomrinning, så kommer det förmodligen inte att skapas några bubblor. Jag misstänker att anledningen till att bubblorna skapas i det här fallet är att det kommer för mycket kaffe på en gång genom hålet på portafiltret och att bubblorna skapas ungefär på samma sätt som såpbubblor. Om du har möjlighet att lägga upp bilder, dels på filtret och dels på hur det ser ut när kaffet rinner igenom hålet i filtret. Det skulle kanske även vara intressant med en bild på slutresultatet i koppen.
 

majkeloak

Well-known member
... filtret man får till har endast ett enda hål i botten, men ser ut ungefär som en sil på ovansidan...
Tacksam för svar ;)

En förtydlingsfråga för att se om jag har förstått uppbyggnaden på rätt sätt:
Filterhållaren(delen med handtaget, som man sätter filter/silen i) har väl två hål där kaffet rinner ner i koppen?

Filtret (som man sätter i handtaget) var det det som du beskrev som "sil på ovansidan och ett hål i botten. Efter passage av detta enda hål rinner kaffet ner i "hållaren" för att fördelas i de två hålen ner i koppen?

OM det är så, undrar jag hur litet detta enda hål i det så att säga dubbelbottnade filtret är? Dvs smalaste passagen för "allt" kaffe tillsammans?

Om konstruktionen inte är enligt min gissning ovan, kan du nog glömma detta inlägg.

/Mikael
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp