Socker i kaffet?

Coffeehead

Well-known member
Jay: Det var på Mellqvists bar på söder som en av baristerna bestämt tyckte att jag skulle testa deras dåvarande blandning med socker, vet ej om det var något speciellt just denna gång för när jag druckit alla andra gånger där så har detta inte sagts till mig och jag kan inte påminna mig att det smakade annorlunda vid detta tillfälle.
 

Jay

Well-known member
Fråga honom nästa gång!
Min naturliga reaktion skulle vara att baristan var osäker på hur kaffet kom ut och inte visste hur man parerade kaffets surhet t ex genom temperaturen på Synesson (jag har för mig att de har en där?), och därmed ville vara på säkra sidan om att kaffet smakade sött och gott?
Det låter onekligen konstigt dock...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Men om man går till ett ställe som specialiserar sig på kaffe och där kaffet och mjölken fungerar ihop i harmoni, så anser jag personligen att socker är en styggelse.

Öhhh, även om man råkar tycka att det är godare med socker i sin espresso? Konstigt.

Vad är meningen med att köpa en Aricha 9 från Haugaard för dyra pengar och sedan hälla socker i den?

Meningen är självklart att man ska få en god espresso/cappu/whatever.


Då kan man ju lika gärna hålla sig till Lavazza färdigmalet från Konsum.

Om du tror att det smakar lika med färdigmalen Lavazza och Aricha bara för att man har socker i espresson så har du lite kvar att lära dig.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det är som att salta/krydda maten utan att smaka på den först. Ganska oartigt.

Jag pepprar alltid min mat utan att smaka. Alltid, oavsett om jag äter hemma eller på restaurang. Och det är varken knasigt, konstigt eller oartigt.

Det beror helt enkelt på att jag gillar peppar på min köttbit. Mer peppar än mina barn vill ha på maten (så jag pepprar på min tallrik, för att bespara dem för stark mat), och mer än genomsnittsvensson (så jag vet att maten på restaurang inte är tillräckligt pepprad, inte ens om jag köper en pepparstek, vilket för övrigt är en favoriträtt).

Att däremot döma ut folk som inte har samma smak som du som mindre vettiga och oartiga, det är oartigt.
 

Jay

Well-known member
Öhhh, även om man råkar tycka att det är godare med socker i sin espresso? Konstigt.
Tycker man att smaken av socker är det väsentliga så har jag inga problem med det. Men om man är intresserad av kaffe verkar det konstigt. Som att gå på en whiskyprovning och hälla cola i, när man försöker hitta subtiliteter.

Meningen är självklart att man ska få en god espresso/cappu/whatever.
Om socker är en så viktig del av ens kost att man måste dryga ut kaffet med det oavsett hur det serveras, så är det upp till dig. Jag förstår bara inte vitsen.

Om du tror att det smakar lika med färdigmalen Lavazza och Aricha bara för att man har socker i espresson så har du lite kvar att lära dig.
Och du ville förstås inte förstå poängen med att om du vill bli knallfull på whisky och cola så är det kanske onödigt att köpa Macallan när det går lika bra med en flarra Teachers.
 

Jay

Well-known member
Jag pepprar alltid min mat utan att smaka. Alltid, oavsett om jag äter hemma eller på restaurang. Och det är varken knasigt, konstigt eller oartigt.
Jo det är det.

Det beror helt enkelt på att jag gillar peppar på min köttbit. Mer peppar än mina barn vill ha på maten (så jag pepprar på min tallrik, för att bespara dem för stark mat), och mer än genomsnittsvensson (så jag vet att maten på restaurang inte är tillräckligt pepprad, inte ens om jag köper en pepparstek, vilket för övrigt är en favoriträtt).
Kul att det funkar för dig. Jag har en kamrat med liknande sexuell böjning för ketchup.

Att däremot döma ut folk som inte har samma smak som du som mindre vettiga och oartiga, det är oartigt.
Det handlar inte om vad jag har för smak eller icke smak, utan att jag påstår att folk använder socker av ohejdad vana. En del gör det säkert inte, men förvånansvärt många gör det. En hel del känner inte ens skillnaden, men hävdar ändå att de behöver socker, eller tror att de fått socker i om man påstår att man har gett dem. Jag har t o m överenskommelser med flera av mina kunder att inte ge dem socker trots att de ber om det, eftersom de ibland gör det av ohejdad vana.
 

snabbkaffe

Well-known member
Att jämföra socker i kaffe med cola i whiskey tycker jag inte riktigt går hem. Du säger att kaffe är naturligt sött, och isf förstärker man denna sötma med socker. Cola är en helt annan smak än whiskey, skulle jag vilja påstå.
(Peppar är även det en smakförstärkare. Ketchup är väl något annat?)

För vissa är det viktigare hur drycken smakar, än att leta nyanser under sitt drickande. Vi har alla, mer eller mindre, olika smaklökar och preferenser. Vissa gillar mer sötma än andra. Vissa gillar rött, vissa gillar blått, och vissa gillar grönt ;)
(jag skulle personligen t.ex inte använda ordet sött för att beskriva smaken av kaffe, men återigen - alla tycker vi olika)

Vitsen, som jag ser det, är att det ska vara gott för den som dricker det. Oavsett om det innebär utan socker, med socker, eller på något annat sätt.
 

TTobbe

Well-known member
Jo det är det.

Kul att det funkar för dig. Jag har en kamrat med liknande sexuell böjning för ketchup.

Det handlar inte om vad jag har för smak eller icke smak, utan att jag påstår att folk använder socker av ohejdad vana. En del gör det säkert inte, men förvånansvärt många gör det. En hel del känner inte ens skillnaden, men hävdar ändå att de behöver socker, eller tror att de fått socker i om man påstår att man har gett dem. Jag har t o m överenskommelser med flera av mina kunder att inte ge dem socker trots att de ber om det, eftersom de ibland gör det av ohejdad vana.

Så låt dom använda socker du behöver inte dricka min dotter vill gärna ha socker på köpt risgrynsgröt och den är söt utan.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Som att gå på en whiskyprovning och hälla cola i, när man försöker hitta subtiliteter.

Whiskyprovning? Det vore i så fall att jämföra med att hälla socker i kaffet vid koppning, vilket självklart vore rätt knasigt.

Om socker är en så viktig del av ens kost att man måste dryga ut kaffet med det oavsett hur det serveras, så är det upp till dig. Jag förstår bara inte vitsen.

Jag har inte socker i mitt kaffe. Men vitsen med att ha socker i kaffet (för de som har socker i kaffet) är väl att det smakar godare då? (enligt deras smaklökar och preferenser)

Och du ville förstås inte förstå poängen med att om du vill bli knallfull på whisky och cola så är det kanske onödigt att köpa Macallan när det går lika bra med en flarra Teachers.

Att jämföra kaffe + socker med whisky + cola förstår jag inte riktigt... Tycker du att kaffe + mjölk är att jämföra med whisky + fanta?:unsure:
 

Coffea

Member
Det här med socker i kaffet slog mig häromdagen när jag stod framför den elämndiga "rävgiftsmaskinen" på jobbet. Där MÅSTE jag ha socker i kaffet för att det ska vara drickbart. Men jag måste säga att det finns många andra tillfällen då socker passar i kaffet och det faktiskt förhöjer smaken av ett redan gott kaffe. På BC09 snackade vi om att man ska dricka sitt kaffe med lite kärlek och kunna njuta av kaffe och att en god kopp kaffe kan dyka upp när som helst där man minst anar det. Jag dricker mycket espresso och capuccino när jag är på café eller dylikt. Men en slät kopp kaffe efter en lunch ute med bara en gnutta socker i och ett eller två Marie-kex till det kan vara himleskt gott, fastän man har sina fördomar att det på lunchhaket brukar vara garvsyra på kanna som serveras.
 

robbowan

Well-known member
Visserligen är jag helt för att folk skall få dricka vad de vill men ibland vill man bara ta sig för ögonen...

Jag har jobbat med baristor som vägrar göra som kunden vill - av yrkesstolthet, eller kanske snarare hantverkarstolthet vilket jag har stor förståelse för. Gör man det så tummar man däremot (med stor sannolikhet på) servicen och är ens yrke att mecka kaffe (drinkar, mat etc) eller att tillhandahålla vad gästen ber om?

Jag har som sagt var förståelse för båda.

Jag har ett flertal gånger varit med om att kunder vill ha en specifik sak utförda på sitt inköp (mat, dryck, rum etc) och sedan varit missnöjda med vad de fått trots att man innan utfärdat varning.

Antingen accepterar man att kocken/baristan/receptionisten vet bäst eller så gör man det inte.

Salt/peppar/socker finns tillhanda men skall man acceptera att en kock inte vill steka köttet mer än medium rare, att en barista inte vill servera extra varm mjölk till latten etc i servicens heliga namn?
 

snabbkaffe

Well-known member
Beställer jag en mjukglass med nötkross så vill jag väl inte ha en mjukglass med tuttifrutti-strössel, bara för att GB-gubben tycker det är godare? :)
 

Jay

Well-known member
Läste ett intressant inlägg i en bok av Jancis Robinson angående vinprovning, att fysiologer kommit fram till varför många blandar i socker i sitt te och kaffe; det är nämligen så att de inte dricker det på rätt sätt. Drycken når fram till mitten och bakre delen av tungan och missar toppen av tungan där man känner sötma. Om man utbildar folk i hur man dricker, kan man avvänja dem från socker.

I de kretsar jag rör mig i anser man allmänt att mjölk kompletterar kaffet, medan socker förorenar och/eller förändrar kaffets karaktär. Vet inte om jag är helt enig med den definitionen.

För övrigt hade jag en fantastisk upplevelse för en del veckor sedan då vi hade en termos med franskpressat kaffe för smakprov framme för kunder att ta. Jag har för mig att det var ett kaffe från Musasa, Rwanda, vi hade. En dam frågade om hon kunde få socker till och jag förklarade att det i kaffets naturliga smak fanns smakspår av råsocker i eftersmaken. Hon tog en slurk och bad genast om att få köpa 250gr för fransk press eftersom det var det första kaffet hon någonsin smakat som hon inte behövde sockra!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
...varför många blandar i socker i sitt te och kaffe; det är nämligen så att de inte dricker det på rätt sätt. ... Om man utbildar folk i hur man dricker, kan man avvänja dem från socker.

Lätt bland det knäppaste jag har hört. Alla som inte tycker som jag måste skolas om och indoktrineras att lära sig det rätta sättet. Mitt sätt.:unsure:

Tänk om folk kunde lära sig att acceptera att olika människor tycker om olika saker. En del vill ha söta godisar och andra vill ha salta godisar. Varför skulle någon av ovanstående godisätare "ha fel"? Varför kan de inte bara få ha olika smakpreferenser? Jisses...

:coffee:
 

FabianP

Well-known member
Denne och robustadiskussionerna är lätt de mest polariserande trådarna på forumet...

Själv kan jag tycka att en minimal nypa socker kan lyfta en syrlig singelböna, framförallt om man kör dem kort och hårt. Inget jag gör varje gång, men någon gång kan det slinka ner. Det jag inte förstår är de som öser ner fyra skedar socker i en cappu/latte, men det är varken mina tänder, mage eller smaklökar som tar/har tagit stryk. :)

/Fabian
 

martink78

Well-known member
Jag ser väl inget fel i att utbilda folk. Om man nu känner mer sötma genom att dricka på ett speciellt sätt så är jag bara glad att få reda på det. Jag tycker inte det är konstigare än att lära sig hur man brygger kaffe så att det inte smakar beskt och bittert.
Och det enda jag begär av folk är att dem ger förslagen en chans, om de sedan ändå tycker kaffet inte är sött nog eller föredrar att brygga i otvättade kannor för att dem gillar den smaken bättre så tycker jag dem skall göra det.
 

Mayhem

Well-known member
Att utbilda gemene man så att denna kan göra ett medvetet val ser jag inget fel i, men när bildningen väl är genomförd skall gemene man likväl tillåtas välja själv. Hans val är inte på något sätt mindre värt för att han följer egna preferenser istället för den rådande smakeliten.
 

Jay

Well-known member
Tänk om folk kunde lära sig att acceptera att olika människor tycker om olika saker. En del vill ha söta godisar och andra vill ha salta godisar. Varför skulle någon av ovanstående godisätare "ha fel"? Varför kan de inte bara få ha olika smakpreferenser? Jisses...
I vanlig ordning så drar du helt missvisande paralleller. Jag hävdar att många gånger är det av ohejdad vana man lägger i socker, liksom man av ohejdad vana saltar maten utan att smaka den (vilket jag ska erkänna att jag gör med t ex pommes frites på hungry jacks, eftersom de aldrig saltar, något jag lärt mig av erfarenhet).
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp