RiktigtKaffe besöker Johan&Nyström V47

Grindmaster Flash

Well-known member
Har hämtat mitt kaffe nu. Passade på att köpa lite te också. Vilket trevligt ställe, har inte haft vägarna förbi tidigare.

Har någon ngt tips på vanlig ugnsrostprofil för detta kaffe?
Annars provar jag att köra vid konstant temperatur och ta ut direkt vid andra cracken.

Vh
T
 

Gholam

Well-known member
Hämtade också ut mina. Bara en kvart innan stängning; och de som jobbade där hade ingen aning om någon Roast Jam. Men envis som jag var så ringde de runt lite och frågade och allt löste sig till slut. Håller med om att det är ett riktigt trevligt ställe. Man kunde även stå å pilla på Dalla Corten. Blev lite sugen på deras Cappukoppar, både de med deras egna loggo på och deras nyinkomna. Ska nog köpa ett gäng när den nya maskinen dyker upp.
 

martink78

Well-known member
Hämtade också ut mina. Bara en kvart innan stängning; och de som jobbade där hade ingen aning om någon Roast Jam. Men envis som jag var så ringde de runt lite och frågade och allt löste sig till slut. Håller med om att det är ett riktigt trevligt ställe. Man kunde även stå å pilla på Dalla Corten. Blev lite sugen på deras Cappukoppar, både de med deras egna loggo på och deras nyinkomna. Ska nog köpa ett gäng när den nya maskinen dyker upp.

Det är priset man betalar som pionjär.. ;) Jag kan varmt rekommendera att ta en shot eller två och verka nördigt intresserad av allt. Då berättar de gärna och låter en smaka. Iaf har det funkat för mig.
 

Mayhem

Well-known member
Hämtade också ut mitt råkaffe och biljett igår. Passade även på att köpa en påse hyllade Sweet Holy Moses och snart utgående Zege Wild Forest, samt en drös teer att ge bort som present. Antagligen blir det ett första försök till rostning ikväll... :)
 

danwi

Well-known member
Intressant, har jag förstått det rätt att den arbetar både med infravärme och varmluft? Kafferostning med infravärme har jag bara läst om men inte sett någon rost för.
Går det att styra temperatur profilen på ugnen?

Jag har ännu inte sett ugnen i verkligheten men produktbeskrivningen säger ju att det ska vara luftcirkulation i ugnen. Det borde ju rimligtvis vara bra även vid reflowlödning för att få jämnare uppvärmning.

Det verkar bara vara så att man kan styra vissa parametrar i temperaturprofilen så den är troligtvis inte användbar direkt för kafferostning. Men köper man en reflowugn att ha hemma så kanske man är kapabel att bygga en ny styrning ;)
 

danwi

Well-known member
Det där var en fantastiskt billig och bra kretskortsugn. Stor arbetsyta hade den också trots sin relativt lilla storlek. Undra bara om de med "cycle time" menar profillängd. För i så fall räcker det inte långt för kaffet. Såvida inte IR-kanonen kan hetta upp bönorna ordentligt.

Jag länkade visst lite snett. Jag beställde den mindre varianten (T962) med arbetsyta 180x235 mm, övriga specar i princip samma. Cykeltiden verkar vara tiden för hela profilen. Priserna när jag beställde (via elektronikforumet.com) låg på 3562 kr för T962 och 4875 kr för T962a så den var definitivt prisvärd!

Skulle nog inte vilja begränsa till en rostprofil på 8 minuter. Låter som man måste vara lite väl våldsam vid rostningen i så fall :)
 

Grindmaster Flash

Well-known member
martink78:
Två kalasbra teer blev det för mig som är såld på fina kinesiska teer av fin kvalle.
Lite dyrare Formosa Dong Ding (kul namn) (halvfermenterat)
Lite mindre dyrt Qi Shen Mao Jian (lite osäker på stavningen).
Båda är mycket bra :)

Vh
T
 

martink78

Well-known member
martink78:
Två kalasbra teer blev det för mig som är såld på fina kinesiska teer av fin kvalle.
Lite dyrare Formosa Dong Ding (kul namn) (halvfermenterat)
Lite mindre dyrt Qi Shen Mao Jian (lite osäker på stavningen).
Båda är mycket bra :)

Gillar också fina kinesiska teer (som jag nog dricker mer av än kaffe om jag skall vara ärlig), fast jag föredrar gröna eller puh er framför oolong, möjligtvis lite ljusare oolong. Jag köper dem dock oftast hos In the mood for tea och vet inte hur J&N's står sig i jämförelse.
 

martink78

Well-known member
Jag länkade visst lite snett. Jag beställde den mindre varianten (T962) med arbetsyta 180x235 mm, övriga specar i princip samma. Cykeltiden verkar vara tiden för hela profilen. Priserna när jag beställde (via elektronikforumet.com) låg på 3562 kr för T962 och 4875 kr för T962a så den var definitivt prisvärd!

Skulle nog inte vilja begränsa till en rostprofil på 8 minuter. Låter som man måste vara lite väl våldsam vid rostningen i så fall :)

8 minuter räcker om det är bra fart på varmluften, jag rostar rätt ofta runt 8 min i min iRoast. Har man varm luft som cirkulerar så är värmeöverföringen rätt effektiv och då behöver man inte lika långa tider som för trumrostar. Därmed inte sagt att det inte är bättre om man kan rosta längre tider men det är i alla fall värt att du testar att rosta med den.. :)
 

danwi

Well-known member
8 minuter räcker om det är bra fart på varmluften, jag rostar rätt ofta runt 8 min i min iRoast. Har man varm luft som cirkulerar så är värmeöverföringen rätt effektiv och då behöver man inte lika långa tider som för trumrostar. Därmed inte sagt att det inte är bättre om man kan rosta längre tider men det är i alla fall värt att du testar att rosta med den.. :)

Det är ju iofs helt rätt. Det ska bli intressant och se vilka parametrar som det går att ratta på på ugnen. Men det låter hälsosammast att köra lödprofilen för blyfritt :lol:

Vi i Linköpingsgänget ska få bönorna skickade så vi väntar med spänning! Dom borde dyka upp i början av veckan och sen blir det rostning av! :coffee:
 

DS

Well-known member
Jag är förtvivlad över att behöva meddela att jag fått förhinder och inte kan vara med på rostningsträffen. Jag hoppas att det finns nån som kan hoppa in i mitt ställe och ber er andra om en ordentlig redogörelse efteråt. Tråkigt, men ibland blir det inte som man tänkt sig...
 

Mayhem

Well-known member
Rostade mina tre första batcher om cirka 100 g vardera under kvällen, lite olika mörkhetsgrad men inga fancy profiler eller så ännu. Imorgon blir det första provsmakning som förhoppningsvis leder till någon form av idé om vilket håll man skall fortsätta laborationerna... :coffee:
 

Mayhem

Well-known member
Tycker det helt saknas diskussion om hur rostningarna går... sitter alla och hemlighåller sina resultat? :unsure:

Efter att ha pratat lite med Richard (J&N) under kaffehelgen på Sjöhistoriska gjorde jag ett nytt försök igår kväll med lång rosttid men lite lägre temperatur. Avsmakning ikväll, sedan rost av ny batch...
 

alpvik

Member
Låter som en grymt kul kväll! Nu blir man ju lite sugen på att ta klivet och börja rosta lite själv... Har inte lockat mig så mycket tidigare när det fortfarande finns så mycket färdigrostat att utforska. Men ett sådant evenemang får man ju inte missa i framtiden... Kul initiativ återigen till evenemang!
 

HE

Well-known member
Jag har rostat 3 olika batcher och tror jag kommer bidra med följande upplägg.
Jag blottar strupen i hopp om att jag inte är helt ute och cyklar med min rostning i varmluftsugn.

start 200grader
ca 7min 215 grader
8min 225 grader
8,50min omrörning
9,55min 230 grader
första crack 10,55
11,30min 230 grader
12,45min 225 grader
15min STOP.

Här borde det stå en snygg recension från kaffecompagniet som fått provsmaka:lol:
 

Gholam

Well-known member
Tycker det helt saknas diskussion om hur rostningarna går... sitter alla och hemlighåller sina resultat? :unsure:

Efter att ha pratat lite med Richard (J&N) under kaffehelgen på Sjöhistoriska gjorde jag ett nytt försök igår kväll med lång rosttid men lite lägre temperatur. Avsmakning ikväll, sedan rost av ny batch...

Inte jag! Jag går och väntar på min Behmor som ska komma idagarna. Kanske att jag kör en batch i köksungnen för säkerhetsskull. Ska rapportera då!
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Hämtade precis mitt råkaffe och ska försöka hinna rosta under morgondagen. Återkommer med en rapport då.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,805
Medlemmar
19,374
Senaste medlemmen
samuel_k
Topp