Renovering av ECM Raffaello!

PF013

Well-known member
... och förresten, när den stått orörd ett tag så fräser det faktiskt en liten sekund när man flushar. Väldigt tydligt när det slutar också, så det går nog att få till nån rutin där. Men det känns som det tar rätt lång tid innan det blir så varmt. När jag stod och labbade i kväll och drog ett tiotal skott så var det inte mer än ett par gånger som den blivit fräsvarm mellan skotten. Då är det ganska svårt att få nån känsla för hur mycket man ska flusha. Kanske ska vrida upp pressostaten en aning till.
 

Marv

Well-known member
.Men det känns som det tar rätt lång tid innan det blir så varmt. När jag stod och labbade i kväll och drog ett tiotal skott så var det inte mer än ett par gånger som den blivit fräsvarm mellan skotten. Då är det ganska svårt att få nån känsla för hur mycket man ska flusha. Kanske ska vrida upp pressostaten en aning till.

Min 4.5 L La Scala tar 45-60 min innan den är genomvarm. Flushandet föreklades avsevärt genom temperturproben som jag satt i grupphuvudet.
 

PF013

Well-known member
Jag ska definitivt få in en prob i huvudet. Det tråkiga med den här typen är att den skruv som det är lätt att få in en prob genom sitter innan trevägsventilen. Jag lurar lite på att borra lite i huvudet och få in en prob i kanalen precis över spridaren. Problemet är att det lätta sättet är att borra rakt framifrån, vilket inte blir jättesnyggt. Det kanske går att borra snett uppifrån, men det blir en ganska riskabel manöver...
 

theseal

Kaffeterroristen
Nu är det uppdukat för rostning och espressokväll med kollegorna i morgon! Men det innebär att jag får gå ut i verkstan och hämta morgonkaffet...

IMG_5444s.jpg


Det ser lite ut som Besten (dvs min K6:a) inte är lika kaxig när Raffe (ska uttalas på bästa öschötska, Owhaffe) kommit till stan. :lol:

this town is not big enough för oss två, lets duel att sun-down!
 

danwi

Well-known member
Jag lurar lite på att borra lite i huvudet och få in en prob i kanalen precis över spridaren. Problemet är att det lätta sättet är att borra rakt framifrån, vilket inte blir jättesnyggt. Det kanske går att borra snett uppifrån, men det blir en ganska riskabel manöver...

Borde inte vara så riskabelt med en snygg uppspänning i fräsen. Det borde gå att göra med god precision, det gäller bara att veta var man inte får borra :)
 

Marv

Well-known member
Jag ska definitivt få in en prob i huvudet. Det tråkiga med den här typen är att den skruv som det är lätt att få in en prob genom sitter innan trevägsventilen. Jag lurar lite på att borra lite i huvudet och få in en prob i kanalen precis över spridaren. Problemet är att det lätta sättet är att borra rakt framifrån, vilket inte blir jättesnyggt. Det kanske går att borra snett uppifrån, men det blir en ganska riskabel manöver...

VA ! Bangar du litet borrande ? Det trodde jag inte om dig ;)
 

PF013

Well-known member
VA ! Bangar du litet borrande ? Det trodde jag inte om dig ;)

Nej, inte bangar jag. Man måste bara jobba sig upp till det, med lite CAD-modeller och så. Sen hade jag ganska bråttom att få ihop maskinen till i kväll, så jag har inte hunnit mäta upp allt. Så gruppen kommer plockas ner igen i närtid. Förhoppningsvis så dyker prylarna upp från espressoparts.co.uk upp till dess, så jag kan bygga ihop med fräscha delar. Men min order står fortfarande som "processing", och de har inte svarat på min fråga om vad som händer.

Maskinen har stått på hela dan idag, dels för att den skulle vara varm och gosig till kvällens event, dels för att hjälpa till att hålla verkstan på en anständig temperatur, och kanske framför allt för att mäta upp hur mycket den drar. Alla tre syften uppfylldes med bravur. Snitteffekten över en dag uppmättes till ganska precis 300 W, plus 0.25 kWh för uppstarten. Detta i en omgivningstemperatur på 15 ºC, så det blir mindre inne i köket. Inte riktigt så illa som jag var rädd för, men en isolering av kokaren ligger definitivt på önskelistan. Typiskt att jag börjat tycka att det är trevligt med varma koppar på maskinen i stället för att hålla på och förvärma med vatten...

Mina kollegor tyckte det var kul att vara med på lite rostning, och en del blev det drucket också. De var lite fega med maskinerna, så det blev mest jag som fick barista loss. Välbehövlig övning, både för mig och Raffe. Det är långt kvar till några godshots, men det är riktigt trevligt hur man kan stå och bara pumpa skott efter skott, både med och utan mjölk utan några direkta väntetider. Och de blir riktigt anständiga också. Jag tror nog jag och Raffe kommer bli goda vänner med tiden. ;) Och om jag ska låta en dam komma mellan oss så får hon nog heta Linea...
 

Teddy

Active member
Såna kondingar (plastfilm, till skillnad från elektrolytkondensatorer) borde i princip hålla hur länge som helst. Den enda anledning jag kan komma på att de skulle bli dåliga är transienter på elnätet, som ger små kortslutningar i kondingen. Dessa är av "självläkande" typ, vilket innebär att små kortslutningar bränns bort av sig själv. Om detta händer tillräckligt många gånger (gärna på en bit av plastfilmen som är extra tunn) så kan en större bit av lindningen tappa kontakten med resten. Då borde man kunna få så stora bortfall som jag sett här.

Skulle det inte kunna vara så att hög temperatur, som inne i espressomaskinen, bryter ner kondingens isolerande plastfilmer i förtid?

Andra plaster som jag jobbar med är inte så förtjusta i hög temp under lång tid. Så efter några tusen timmar i t.ex. 80° så brukar många polyamider bli lite sprödare mm.
 

PF013

Well-known member
Du har nog helt rätt i att plasten påverkas negativt av värmen. Polypropylenfilm är det i de jag tittat på.
 

Pac

Maskindoktorn
Ett problem med espressomaskiner är värmen.

Temperaturen inanför höjlet kan på ställen vara runt 100 grader. Om man vill bygga en produkt som garranterat håller länge i de temperaturerna måste man gå på milspecade elektronikkomonenter, vanlig industri- eller automotive-spec får begränsad livslängd.

Tyvärr verkar tillverkarna inte riktigt ta hänsyn till det här; Gicar som bygger mycket av elektroniken för de Italienska tillverkarn kör mig veterligt med vanlig industrispec på sina komponenter. Så det är inte konstigt om komponenterna börjar "bete sig" efter ett tiotal år. Speciellt mot bakgrund att många maskintillverkare sätter elektroniken precis ovanför brygghuvudet(som är en av de varmaste platserna i en espressomaskin... :()

Å andra sidan kanske köparna bryr sig mer om priset än om maskinen kommer att gå i 50 år med tanke på att vanliga avskrivningsplaner ligger på några år. Så problemet drabbar inte första eller ens andra ägarna.
 

Marv

Well-known member
Ett problem med espressomaskiner är värmen.

Temperaturen inanför höjlet kan på ställen vara runt 100 grader. Om man vill bygga en produkt som garranterat håller länge i de temperaturerna måste man gå på milspecade elektronikkomonenter, vanlig industri- eller automotive-spec får begränsad livslängd.

Tyvärr verkar tillverkarna inte riktigt ta hänsyn till det här; Gicar som bygger mycket av elektroniken för de Italienska tillverkarn kör mig veterligt med vanlig industrispec på sina komponenter. Så det är inte konstigt om komponenterna börjar "bete sig" efter ett tiotal år. Speciellt mot bakgrund att många maskintillverkare sätter elektroniken precis ovanför brygghuvudet(som är en av de varmaste platserna i en espressomaskin... :()

Å andra sidan kanske köparna bryr sig mer om priset än om maskinen kommer att gå i 50 år med tanke på att vanliga avskrivningsplaner ligger på några år. Så problemet drabbar inte första eller ens andra ägarna.


Detta är ännu ett skäl till att isolera sin kokare, temperaturen inne i maskinen bör sjunka ordentligt med isolering.
 

PF013

Well-known member
Nu har jag plockat ner gruppen igen, för uppmätning och CAD-modellering inför borrning. Bilder kommer förhoppningsvis i kväll...
 

PF013

Well-known member
Ok, lite bilder:

IMG_5449s.jpg

Kopplingarna till höger går till HXen, den översta till den varma anslutningen. Mellan dessa går det en kanal för cirkulationen. Från den varma anslutningen går dessutom en liten kanal upp i "brunnen" där vattnet sen går ner i det lilla hålet i det utbytbara munstycket.

För att följa vattnet vidare går vi till en genomskärning. Genom centrum, från rakt framåt till rakt bakåt:
huvud1.gif


Det ställe där det skulle vara enkelt att placera en tempprob är i kanalen från vänster. Men den hamnar då innan 3-vägsventilen. Inte helt tillfredställande!

Det enkla sättet att få in en prob närmare kaffet är att borra rakt framifrån:
huvud2.gif

Jag tror dock att det blir svårt att få det speciellt snyggt, då proben och kabeln kommer ut mitt fram på grupphuvudet.


Det enda alternativet jag kommit på hittills är att borra snett:
huvud3.gif


En fördel här är att man kommer nåt tiotal millimeter närmare kaffet med proben. En nackdel är att det krävs en stadig fräs för att lyckas. Men vänta! En sån står ju numera i verkstan! Sen behöver man definitivt fundera på hur man spänner upp huvudet...
 

hrbrun

Well-known member
antar att vi här anar skillnaden mellan PF013 och hrbrun. hrbrun är en anings snurrig i pallet efter att ha provat typ 3-4 sorter singel malt senaste timmarna, PF har skissat angreppsvinkel för borren i det nya grupphuvudet... :)

jag säger bara EN sak... schkål! och nu går jag ut till disken....
 

Marv

Well-known member
Jag tror mest på alt 3. En vild ide skulle kunna vara att fräsa ett spår fram till hålet där 3-vägsventilen ansluter och sedan låta proben gå ner längs det hål som vattnet redan kommer i. Låter man proben gå hela vägen ner där får du probe-toppen väldigt nära kaffet. Svårigheten blir att få tätt i övergången mot 3-vägsventilen.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,770
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp