Produkttråd: Dalla Corte Mini (och Super Mini)

danwi

Well-known member
Pressostaten jobbar bara för ångan. Bryggruppen ska ju ligga under 100 grader så det borde inte vara så mycket ånga där :)
 

gabrtr

Member
tyvärr blev det ingen avkalkning denna gången heller( inte av mig iaf). pratade med kaffemaskinens serviceverkstad som ansåg att maskinen bör lämnas på service (jag har ju fortfarande garanti på den). jag var inne med den i eftermiddags så nu är det bara och vänta och se vad dom hittar. tänkte höra med dom sedan hur dom tycker att man ska lösa problemet med att tappa ur vatten ur kokaren.

ps. om inte maskinen vore så ny skulle man nästan lämnat kokaren till någon som kan peta dit en ny genomföring i botten med nån liten kran för urtappning.

Hur gick det? Var det kalk ut i T-kopplingen som var problemet? Jag har själv fått exakt samma sak som du beskriver. Eftersom jag själv aldrig har mjölk i kaffet har jag tills vidare "löst" problemet genom att koppla bort ångkokaren... Men den borde väl fixas, kan ju vara trevligt att bjuda på annat än mikrad mjölk.
 

sky

Active member
Det håller ju längre än jag behöver =) men trycket går ner snabbare än jag trodde det skulle. Kan väl köra på fullt i kanske 30 sekunder sen är mätaren i botten, då hinner iofs mjölken koka i ungefär 20 sekunder så det räcker ju mer än väl för att skumma mjölken. Sen tar det ju iofs bara några sekunder sen är trycket tillbaka, jag hoppas att det är så det ska va :)
 

sky

Active member
När jag ändå håller på kan jag ju ställa en kanske självklar fråga, det är ju ett trippel filter man fick med ska jag då lämpligt vis få ut större mängd kaffe än från dubbelfiltret jag hade till silvian? Jag får iaf inte ut mer kaffe innan det blondar på denna, för det mesta mindre men det är ju inte maskinens fel (channeling antar jag).

Ni här som har dalla corten använder ni preinfusionen (är det ett ord?) man kan ställa in? Har dålig koll på va preinfusion ska va bra för, får ta och läsa på om det.
 

danwi

Well-known member
När jag ändå håller på kan jag ju ställa en kanske självklar fråga, det är ju ett trippel filter man fick med ska jag då lämpligt vis få ut större mängd kaffe än från dubbelfiltret jag hade till silvian? Jag får iaf inte ut mer kaffe innan det blondar på denna, för det mesta mindre men det är ju inte maskinens fel (channeling antar jag).

Om du knackar på portafiltret så: Försök att undvika det! Risken för kanalisering ökar markant om du knackar!

Ni här som har dalla corten använder ni preinfusionen (är det ett ord?) man kan ställa in? Har dålig koll på va preinfusion ska va bra för, får ta och läsa på om det.

Preinfusion gör att pucken fuktas innan trycket börjar byggas upp vilket innebär att kaffet får chansen att svälla och fördela sig bättre. Detta ska minska risken för kanalisering. Det är inte så att det ska göra bästa skottet bättre utan snarare leda till bättre repeterbarhet. (Källa: Professional Barista's Handbook) Jag kör numera med 2 sekunders preinfusion.

Vad gäller ångan så tycker jag det låter helt normalt!
 

PF013

Well-known member
Vad gäller ångan så tycker jag det låter helt normalt!

Faller verkligen trycket ner till noll (så att vacuumventilen öppnar)? I så fall känns det som att ångmunstycket inte är riktigt dimensionerat till kokarens effekt. På HX-maskinen som jag håller på att renovera så faller trycket till 0.7 bar med tvåhålsmunstycke och 0.5 bar med fyrahåls när man ångar konstant. Detta med en kokare på 2000W.
 

danwi

Well-known member
På min maskin faller trycket ner till _nästan_ noll på sådär en halv till en minut. Jag kollade inte om det går så långt att vacuumventilen öppnar om jag väntar längre.

Den återhämtar sig dock rätt fort när man stänger ångvredet.
 

PF013

Well-known member
På kokaren sitter det en ventil som är öppen när det inte är tryck i kokaren. När vattnet kokar stängs den av ångflödet och hålls stängd av trycket. Utan en sån blir det vacuum i kokaren när den kallnar och ångan kondenserar. Detta mosar en kokare ganska ordentligt!

Man känner igen denna ventil på att den pyser ånga precis när vattnet börjar koka. När den stänger märker man att trycket börjar stiga i kokaren.

Edit: kolla http://www.bellabarista.co.uk/pdf/DallaCorteminicloserlookv2.pdf, sidan 6, vacuum breaker
 

sky

Active member
Då förstår jag vad ni menar med vacumventilen.

Funkar andra dubbelkokare likadant? Eftersom man läst så mycket att dalla corten ska ha väldigt bra ångkapacitet så trodde jag det skulle va bättre, fast detta kanske är bra har inget att jämföra med. Med silvian kunde man ju ha ånga på mycket längre tid, men det beror väl kanske på att det är bara ett hål på det ångmunstycket mot tre som på denna. Om det är möjligt att byta till ett munstycke med bara ett hål så borde ångan lämpligt vis vara längre?
 

danwi

Well-known member
Det är ju tre ganska grova hål i standardmunstycket på DCM. Minskar man hålstorleken så kan man naturligtvis ånga en längre stund, med "rätt" storlek så kommer trycket stabilisera sig på en nivå som ligger nånstans mellan noll och det tryck som pressostaten är inställd på oavsett hur länge man kör ångan.

Sen kan man fundera på vilken hålstorlek som är relevant. Ska man bara skumma mjölk (och inte frosta av frysen :)) så fungerar det bra som det är. När jag har övningsskummat med diskmedelsvatten har jag inte känt att ångkapaciteten varit för liten - då har jag ändå kört bara kollat, hällt ut och fyllt på mellan skumningarna!
 

Matte_L

Active member
Jag blir lite undrande.
År detta en rent filosofisk diskussion eller är det så att ni inte lyckas skumma klart innan ångan tar slut?
På min maskin tar det ca 10-15 sekunder att skumma mjölk till två stora latte, ungefär det samma som till 4 cappu. Skall jag göra fler än 4 cappu så brukar jag mellanservera till gästerna, för att kaffet inte skall bli kallt och tappa all crema. Då hinner ångan att byggas upp till max igen medan jag gör resterande kaffe.
Hos mig är det aldrig mjölkskumningen som är problemet, utan begränsningen till en bryggrupp.

Jag anser att det är bättre fart i ångan på DCM än på många kafemaskiner som jag har testat. Ibland går det för fort tycker jag, man hinner inte riktigt polera till den där perfekta glansen på mjölken, speciellt när man bara skall skumma lite mindre mjölk.

/
 

danwi

Well-known member
För min del är det nog rent filosofiskt, det är inte något som helst praktiskt problem att trycket sjunker :)

Jag håller med om att det nästan är lite för bra drag på ångan. Man har inte många sekunder på sig när man skummar en liten kanna (och det är ju trots allt det jag oftast gör).
 

cango

Well-known member
ja, rent filosofiskt. Jag fick täppa ihop 2 hål, för att hinna med. Nu går det hur bra som helst, dock är jag ingen mjölkmänniska, så lattearten är grov... ;-)
 

sky

Active member
Helt filosofiskt för mig med, skummar i en 0.4 liters kanna och det går fort (för fort när man är van vid silvian). Jag har tränat mycket nu i helgen på att skumma, köpt en helvetes massa mjölk de på ica kollar på mig som jag vore helt knäpp efter jag vart där och köpt fyra 1,5 liters mjölkpaket för 2:a gången idag :)

Vet att man kan träna med vatten och en droppe diskmedel men jag tycker inte det känns likadant som med mjölk.
 

sky

Active member
Min dalla corte har börjat pysa/fräsa/tjuta/puttra hela tiden när den är på (men används inte), vilket den inte gjort innan. Det låter lite som när man hör att det kokar men mycket lägre. Det låter som det kommer från övre delen av ångkokaren. Den funkar i övrigt mycket bra men är det nått man bör oroa sig över och/eller något man kan åtgärda? Min första tanka var att det läcker nått någonstans men det kan jag inte se att det gör.
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp