Oboy

ja vadå

Well-known member
Har fått ungarna på min sida. Gjort Oboy med ånga och alla tyckte det slog microvärmd eller spisvärmd Oboy. Mycket krämigare och framförallt bättre blandad, slipper Oboysörjan i botten av glaset. :)

Trevlig helg på Er
 

Boris

Well-known member
Så du har inte provat att packa Oboy i portafiltret och köra sisådär 25-30 sekunder? ;)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Skippa oboy helt och hållet säger jag. Använd en bra kakao och syrup av god kvalitet. Då börjar ungarna tillbe dig som en Gud där hemma ;)
 

wesaft

Well-known member
Jag kör på samam taktik som Cheffalo, funkar kanon.
Finns det förresten någon chokladsyrup som inte är så söt?

När jag väl skummat klart så river jag lite 70% fin choklad över med ett rivjärn. Chokladen smälter rätt in i skummet, mums!

Om man ska vara riktigt lyxig ska man utgå från en riktigt god choklad (Galler 70% och Klaus 70% är mina favoriter)
smälta ner chokladen och sen skumma. Lite överkurs kanske, men smälta ner en god choklad kan vara ännu godare :p
 

zix

Well-known member
Jag tror att du kanske har en alltför positiv uppfattning om barns goda smak, cheff... iallafall om jag ska döma av mina och mina kompisars barn, där de flesta är under 10. Jag har nu äntligen börjat kunna blanda Oboy med kakao/honung utan att ungarna misstänker nåt och börjar klaga, men får de "ren" varm choklad så säger de bläh eller tröttnar efter en klunk.

Mjölkångning till choklad är ju annars kanon! En av de oväntade vinsterna med espressomaskin för våran del.
 

NiklasM

Well-known member
Har jag föstått det rätt - ni blandar mjölk & Oboy och sen skummar ni mjölken "som vanligt? Låter ju fantastiskt...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ångad Oboy är ju sketagott (det är till det jag har ångat upp en hel liter till i ett drag).

Syrup har jag, men tycker att det är för sliskigt med det. Eller gör jag fel? Hur ska man bete sit med syrup egentligen?:unsure:

Jag har beställt chokladpulver från http://www.monbana.com/en/produits.php?rubrique=1 , får se om det blir godare än Oboy.

Varm choklad gjord med "Ögonkakao" och socker har jag i och för sig aldrig skummat, men jag vet att skummad Obay är godare än "vanlig" kakaobaserad tjofräs. I alla fall tror jag att jag vet att det kan bli så ibland.:cool:
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Kan vara så, zix, men jag har aldrig gillat oboy. Inte ens när jag var liten. Smakar ju bara socker. Oboy är ett djävulens påfund ;)
 

zix

Well-known member
Jag håller helt med dig, tycker inte heller om oboy (fast när jag var liten gjorde jag iofs det). Men måste man använda det så blir den iallafall godare med lite kakao/honung i.

Kakao/honung, plus lite extra kryddor, ett exempel är kanel och ingefära, är bra mycket bättre än oboy enligt min tunga. Skummat eller uppvärmt i gryta spelar ingen roll, oboy är helt enkelt inte lika bra.
 

Molarin

Well-known member
1- I med mjölk i en STOR kanna.
2- På med Oboypulver, blanda lite med sked eventuellt.
3- Skumma på, mer skum gör det lenare och godare.
4- Häll upp och njut.

Nänänä...

1. I med mjölk i en mjölkkanna
2. Skumma på, hej å hå
3. Blanda lite skummad mjölk med pulver i botten av glaset
4. Fyll på med resten av mjölken och gör nån snygg art
5. Njut

Min var ett steg mer, då måste den vara bättre. Tror jag.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Nänänä...

1. I med mjölk i en mjölkkanna
2. Skumma på, hej å hå
3. Blanda lite skummad mjölk med pulver i botten av glaset
4. Fyll på med resten av mjölken och gör nån snygg art
5. Njut

Min var ett steg mer, då måste den vara bättre. Tror jag.

Nänänä

1. I med mjölk i en STOR mjölkkanna.
2. På med Oboypulver, blanda lite med sked (eftersom vi har så mycket pulver, vi har ju mycket mjölk under pulvret ochså)
2. Skumma på, hej å hå
3. Häll lite mjölk i en liten kanna.
4. Skumma hårt, hej å hå.
5. Häll upp den varma chokladen.
6. Skeda på med en vit klick i mitten av chokladen i koppen/muggen.
7. Ta chokladsås och rita en ring runt den vita klicken i mitten.
8. Ta ett etsningsverktyg och fixa en snygg stjärna.
9. Servera och njut.

Min hade mer steg, så min måste vara bättre.
 

ja vadå

Well-known member
Tror inte mina barn skulle uppskatta en god 70% choklad, ngt jag själv gillar skarpt. Men en 6 och 7 årings smakpreferenser är inte riktigt utvecklade ännu, men med tiden så får man sakteliga introducera dom i chokladens fantastiska värld. Och kaffet oxå, och cigarrens och....:cool:
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Nja, alltså, den 70%-iga chokladen kommer ju inte uppfattas som 70%-ig choklad när du blandar den med mjölk.

Ta en bra choklad (gärna 63-70% kakaohalt) smula sönder och blanda i en liten mängd varm mjölk (så det smälter) Överför till större mängd kall mjölk som du skummar upp med ångarmen. Söta gärna med t.ex(!) vaniljsyrup av god kvalitet. Prova det på ungarna! Har ni fött upp dem på något annat än Familjen Dafgårds färdiga rätter kommer de tycka det är jättegott, jag lovar! :cool:
 

Rated

Active member
Vet inte om det är samma sak med ångrör, men när ja vid ett par tillfällen försökt skumma choklad gjord på mjölk och ögonkakao mha en skumvisp har denna tätt sig vesäntligt mkt svårare att skumma än vanlig mjölk. Näst intill omöjligt faktiskt att få några vättiga bubblor.

Erfarenheter någong? Eller möjligen några fakta?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Vet inte om det är samma sak med ångrör, men när ja vid ett par tillfällen försökt skumma choklad gjord på mjölk och ögonkakao mha en skumvisp har denna tätt sig vesäntligt mkt svårare att skumma än vanlig mjölk. Näst intill omöjligt faktiskt att få några vättiga bubblor.

Erfarenheter någong? Eller möjligen några fakta?

Har aldrig provat med kakao, men med Oboy går det bra.
 

brengen

Well-known member
hmm skumma oboy med pulvret i mjölken

.... kanske man skulle ta och testa att skumma mjölk med återhämtningspulver efter träningen.... :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp