Mega rookie - please help!

Mr Q

Well-known member
Hej!

Jag är helt ny på detta med espresso liksom på forumet. Jag har nyligen köpt en maskin, Isomac Giada. Det är min andra maskin, jag började med en OBH Nordica. Jag skulle gärna ta litet råd om hur jag får till ett bättre kaffe. Här är mina förutsättningar:

-Färdigmalet kaffe på burk, Lavazza 100% Arabica och Gevalia Mastro Lorenzo
-Ingen stampare, utan en i plast som följde med första bryggaren OBH Nordica som står på hyllan nu
-Barmätaren går upp till ca 10 bar, ökar något upp 12
-jag får ofta pys (heter det channeling?)
-Liten eller obefintlig crema
-Grumligt kaffe
-Ingen vidare smak

HJÄLP MIG, JAG KAN INTE DET HÄR!!!:blush:
 

Stefan Böna

Mr Microtext
-Färdigmalet kaffe på burk, Lavazza 100% Arabica och Gevalia Mastro Lorenzo

Det är hart när omöjligt att få bra espresso (hemma) med färdigmalet. Speciellt från en burk. Det viktigaste man har till kaffegörandet är faktiskt en kvarn. Innan jag skaffade kvarn köpte jag mitt kaffe ur Zoegas-baren på Hemköp. Lyckade hitta en malgrad som funkade hjälpligt i den kvarnen... Dock mil ifrån det jag gör nu...

-Ingen stampare, utan en i plast som följde med första
bryggaren OBH Nordica som står på hyllan nu

Tampningen spelar ingen egentlig roll för resultatet. Det blir lite mindre gegg i grupphuvudet bara om man tampar.

-Barmätaren går upp till ca 10 bar, ökar något upp 12

Espresso bryggs i de trakterna. Till och med något lägre - 9 bar - har jag för mig.

-jag får ofta pys (heter det channeling?)

Pys? Kanalisering ser man bäst om man kör med naket portafilter. Då stänker det kaffe åt alla möjliga håll...

-Liten eller obefintlig crema
-Grumligt kaffe[/QUOTE]
-Ingen vidare smak[/QUOTE]

Har med kaffet att göra. Det enda du kan göra är att gå till en kaffehandel och få nymalet, gå hem och testa och gå tillbaka med en eventuell justering. Därför skaffar man kvarn...

//Stefan (som varit där du är, men som tagit sig en bit på vägen mot kaffenirvana)
 

Mr Q

Well-known member
Tack för råden!

En kvarn verkar vara nästa investering alltså. Kan ni rekommendera en kvarn i överkomlig prisklass?

Vilket kaffe är bra?

Sorry för kanske basala frågor, men allt det här är som en ny värld för mig.
 

AJ

Well-known member
Det är som Stefan säger nästan omöjligt att få till bra espresso med färdigmalet kaffe. De flesta färdigmalda espressokaffen som finns är till för moccabryggare som inte kräver lika finmalet kaffe som tex Lavazzas röda burk.
Gå till en specialkaffeaffär, i Nacka såg jag att tex Nacka te och kaffe www.nackatekaffe.se/ fanns. Gå dit och be dem mala kaffe åt dig, kanske 100gram per påse med olika malgrader. Märk ordentligt och gå hem och testa vilken malningsgrad som funkar bäst. Gå tillbaka och be dem mala nytt om det inte passar. Till slut så har du hittat en malgrad som funkar för din maskin. Problemet är att det är olika för olika kaffen och malgraderingarna skiljer från butik till butik (olika kvarnar oftast) samt att det kan bli ett fasligt springande innan man hittar rätt. Både Stefan och jag har gjort det. :)
Tyvärr är det enklaste och smidigaste men inte billigaste att börja leta efter en bra kvarn. Finns mkt att läsa här på forumet. Kolla Blocket efter begagnat för att få ner priserna.
Lycka till och välkommen.
/A
 

larjo11

Well-known member
Tack för råden!

En kvarn verkar vara nästa investering alltså. Kan ni rekommendera en kvarn i överkomlig prisklass?

Vilket kaffe är bra?

Sorry för kanske basala frågor, men allt det här är som en ny värld för mig.

Inga frågor är dumma. Alla har vi varit nybörjare. Vågar man inte ställa de dumma frågorna så kommer man inte framåt. Man finner iofs många svar genom att söka i forumet.

Överkomlig prisklass för en kvarn för espresso börjar på 2000kr. Billigare ger bara dåligt resultat.

Råd om kaffe bra kaffe kan ingen ge. Smaken är olika. Det är bara att prova sig fram. Titta mjukvarutråden så ser man vad andra tycker om olika kaffebönor.
 

Englund

Well-known member
Bättre tamper rekommenderas starkt. Snedtampning ger dåligt kaffe.
Trycket borde ner något på maskinen till ca 9 bar (om vi förutsätter att mätaren visar rätt).
Flusha innan du brygger
Pris/prestanda talar för Johan & Nyström vad gäller kaffe.
 

mts

Well-known member
Är en sån här kvarn bra? Den skulle matcha kaffemaskinen.

Vad gör en tampingmatta?

den funkar säger vissa, men vet inte om det är mer prisvärd än t.ex en m-203 från minomoka/monteriva.

tampermattan gör inget annat än att ligga och se söt ut, skyddar spoutsen på portafiltret så de inte skadas när du tampar mot ngt hårt, min diskbänk ser rätt ful ut just pga att jag körde mot den innan jag skaffade en liten gummibit.
 

Molarin

Well-known member
En sådan kvarn användes så sent som 2007 i Barista Cup. Det gick inte så bra men det berodde inte på kvarnen...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
inget annat än att ligga och se söt ut

Säger du först...

skyddar spoutsen på portafiltret så de inte skadas när du tampar mot ngt hårt, min diskbänk ser rätt ful ut just pga att jag körde mot den innan jag skaffade en liten gummibit.

Är inte det en motsägelse mot att den "bara ligger och ser söt ut"?

Förutom att eventuellt skydda spoutsen så skulle jag framhålla vikten av att skydda arbetsbänken/diskbänken. Nya portafilter är lätt att skaffa, om de skulle bli skadade. En bänkskiva i köket är besvärligare att byta ut.
 

Mr Q

Well-known member
Tack för råden, en annan fråga: Vilken mjölk är bäst? Jag har testat mjölk, mellanmjölk och baristamjölk. Jag tycker att mellanmjölken funkat bäst hittills.

Och kanna, är det solklart bättre med kanna än att skumma i ettstor glas t.ex.

mvh
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tack för råden, en annan fråga: Vilken mjölk är bäst?..

Jag tycker att mellanmjölken funkat bäst hittills.

Du svara på dina egna frågor ju. Då är mellanmjölken bäst för dig.
Det är sn smaksak vilken mjölk som "är bäst".


Och kanna, är det solklart bättre med kanna än att skumma i ettstor glas t.ex.

Skummar du i ett glas kan du inte känna med handen hur varm mjölken har blivit. Ja, det är solklart värt pengarna att löpa en kanna. Du behöver inte köpa en dyr Mottakanna, det duger precis lika bra med billigare kannor.

Som här: http://www.kaffegrossisten.se/shop/show_cat.asp?cat_id=34&head_id=0 den för 199:- kanske?
 

Mr Q

Well-known member
Finns det nybörjarkurser för sånt här?

T.ex. mjölkskumningen ska man inte ha så mycket bubblor va? Utan mer försöka få till en fluffig mjölk, utan att göra välling, något jag alltid lyckas göra DOH!
 

Tobiemme

Well-known member
jo, ett till tips inför att skumma mjölk på Giadan: släpp ut all den första ångan som byggts upp i en kanna och börja skumma mölken först när lampan tänds och nytt tryck håller på att byggas upp. jag upplevde en stor skillnad när ångtrycket blev mer jämnt på det viset!
 

Mr Q

Well-known member
Nu har jag varit på Nacka Forum och köpt hans specialblandning av bästa kvalitet, med finaste malningsgraden för 95 kr 500gr. Det var Kenya, Arabica och någon italiensk sort.
Sen köpte jag även en tamper och en matta. Givetvis var tampern för stor, trots hans försäkran att den passade alla hushållsapparater. Så första testbryggningen blev ett fiasko, då det började kanalisera (heter det så?), typ pös efter halva koppen. Men smaken var det inget fel på. Jag behöver en kanna också, så jag testade en stor glasburk, vilket funkade något bättre än de plastglas jag använt hittills.

Puh, svårt det här! :lol:
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Du ser! Nu är ju smaken bättre i alla fall! Ett steg i rätt riktning! :D

Gör som så att du tar med dig PFt (eller bara filterkorgen) till handlaren och visa på att tampern var för stor. Kan du inte få byta den? Det är ju alltid bättre att ha med sig filterkorgen så att man vet att tampern funkar. 58 mm behöver ju inte vara exakt detta i alla filterkorgar. Jag har några olika 58 mm korgar och det är lite olika passform i dessa. Med samma tamper...

Sedan tycker jag att du ska testa dig fram till vilken tamper du ska ha. jag köpte lite grisen i säcken, men det visade sig vara rätt för mig. Det gör ju inget om den ligger bra i handen och känns bra att använda?

//Stefan (som lärde sig göra kaffe först och skumma mjölken sedan för att nu träna latte-art)
 

Mr Q

Well-known member
Ja jag ska åka dit imorgon, synd för den var riktigt snygg solid i enda stycke rostfritt. Jag kan tänka mig att det är en 58mm och att jag behöver en 52mm utifrån det man kan se på kaffegrossisten.

Jag lyckades faktiskt få till en espressobryggning utan pys genom att trycka som en tok på den i Giada inbyggda tampern. Skumning i en mjölkkanna av porslin.

Det är ju galet gott! Det enda jag måste fråga er veteraner, hur många kaffe drar ni i er på en dag? Man borde bli litet konstig i magen efter ett tag eller? :lol::coffee:
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,764
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp