Marran goes manual (medeltida?)

Jemo

Well-known member
inspirerad av en annan tråd här på forumet (http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=3370) dammade jag av enkelfiltret (som jag inte har använt på ganska länge). två saker förvånade mig: 1) det går faktiskt att göra riktigt bra shots med enkelfiltret, 2) det krävs grövre malning jämfört med dubbelfiltret. jag mindes det som tvärt om på båda punkterna.
 

marran

Well-known member
Även jag blev inspirerad av den faktiskt!

När jag har vant mej lite med electrafiltret tänkte jag göra en liten jämförelse mellan singel, dubbel och dubbel elektra.

Det jag kan säga nu om elektrafiltret är att det verkar ge en mjukare, sötare och mindre kraftig espresso. Mer volym givetvis, nu får jag ut en "riktig" singel (drygt halv illykopp). Det känns mer lättjobbat, inte lika lätt att kaffet slår över, utan "bredare" sweetspot. Det blir "mer plats mellan smakerna", inte lika kompakt spektra, kan det vara det som menas med "clarity"?

Det är så att smaktonerna bara finns där, och är lättare att känna var för sej, inte att dom anfaller som en massiv enhet.

Låter något av det här vettigt? Undra vad man kan förvänta sej av enkelfiltret då, ännu mer kompakt och spektakulärt kaffe, fast ännu svårare att jobba med, och ännu svårare att särskilja individuella smaker?

Helt klart ska detta forskas i!

Jag har för övrigt bytt packningar i maskinen nu, jag tyckte inte alls kolvtätningarna var särskilt svåra att få dit...
Jag kunde dock inte byta den översta tätningen i brygghuvudet, då måste man ha en låsringstång. Hursomhelst har jag mycket skönare känsla och "glid" i spaken nu.

Bytte även de andra packningarna, och det var nog i grevens tid, man blir mörkrädd när man ser vad det är kvar av det ända som skiljer en från en massa trycksatt ånga.
 

Jemo

Well-known member
ett känt problem med milleniumvarianten av pavonis levamaskiner är ju att nylonkolven i grupphuvudet skruvas av från axeln då och då. jag brukar alltid behöva skruva fast min i samband med rengöring (oftast har den gängat av sig ett eller ett par varv, och det är tillräckligt för att strypa inloppet av vatten från kokaren och i värsta fall trycka loss spridarfiltret när man för hävarmen ända ner). jag börjar tröttna på detta meck och funderar på en mer permanent lösning. jag vet att det finns kolvar i mässing att köpa men de är lite för dyra. jag funderar på om det möjligen skulle funka att använda teflontejp (gängtejp som rörmokare använder) på axeln. någon som har testat?
 

fiddlerman

Well-known member
Marran, eller någon som har Zassenhaus.
Jag köpte en Zassi som mallar fantastik men det finns ett fel.
Justeringsskruv losnar när jag mallar kaffe om jag inte håller i den. Då blir kaffet grovt malet till slut. Jag tror att det saknas någonting på denna. Kan någon berätta för mig vad som håller fast justeringsskruven?:huh:
 

Jemo

Well-known member
det är likadant med min. tror helt enkelt man får leva med det. jag brukar hålla fast skruven när jag maler. har också markerat en referenspunkt på skruven så jag vet ungefär vad jag ska utgå ifrån när det ställt om sig.
 

marran

Well-known member
Jag gör exakt likadant som Jemo, tror dessutom jag har skrivit i den här tråden och förbannat just detta

Dessutom har jag satt ett gummiband lindat måånga varv precis under skruven, så att det håller emot lite, då behöver man inte hålla lika hårt själv
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Säger som Arto, sätt en liten droppe gänglåsning (locktite) av den svagare sorten, annars får ni kasta hela maskinen om ni vill demontera den. Locktite håller upp till 240 grader om jag inte missminner mig.
Alternativt så tar ni och klämmer lite försiktigt på gängen med en tång så att ni stukar gängan lite.
 

augusto

Well-known member
Jag köpte en Zassi som mallar fantastik men det finns ett fel.
Justeringsskruv losnar när jag mallar kaffe om jag inte håller i den. Då blir kaffet grovt malet till slut. Jag tror att det saknas någonting på denna. Kan någon berätta för mig vad som håller fast justeringsskruven?:huh:

Nej, jag har inte en Zassi, men jag skulle prova att lägga en fjäderbricka... eller att ha dubbla justeringsskruvar mot varandra... eller t.o.m. bådadera. :)
 

augusto

Well-known member
En stålfjäder - med korrekt motstånd och dimensioner - kan också vara en bra lösning. :blush:
 

fiddlerman

Well-known member
Hej, Tack för alla bra tips. Jag använde locktite och det verkar fungera fantastisk bra. Augusto, din ide med dubbla justeringsskruvar mot varandra låter också genialt, desutom finns det plats till det på gängarna. Få se om den losnar igen. Det verkar som att jag har hittat den perfekta lägget med. Annars kan det vara jobbit att bryta låsning och låsa om för många gånger med locktite. Graderingen är markerat med fall det ändras.
 

augusto

Well-known member
Om jag får alla mått på skruvar (fjäderbricka eller stålfjäder) då kan jag söka bland mina "insamlingar" och - om jag har det - skickar jag det till er. Det ska inte kosta något. :blush:
 

marran

Well-known member
Eftersom det har varit lite dött här en stund tänkte jag visa vad som händer när man försöker bjuda en fotograf på en espresso, i det här fallet en tyvärr lite för gammal (8 månader) Arcaffe Rotonda
kaffe.jpg
 

arto

Well-known member
marran,

det där ser riktigt gott ut :D Vet inte om jag gillar den svartvita framställningen, men låt gå den här gången :)

Brukar du köra en press per kaffe eller drar du hävarmen flera gånger? Jag undrar för att jag har läst att Pavoninarna suger luft genom pucket när man gör fler drag och undrar ifall det inte påverkar resultatet negativt?
 

marran

Well-known member
Jag kör bara ett press, jag kan inte ens trycka igenom hela den utan blondning, fast jag kör elektrafilter.

Fast jag kör med lång preinfusion, och ett litet "förpump" som ser till att hela gruppen är vattenfylld, annars är det även luft man trycker på, det ger en "svampig" känsla jag inte gillar.

Ang. den svartvita framställningen som du kallar den så la jag faktiskt inte märke till det förrän nu, ska höra med fotografen vad han säger. Vad jag vet så är skärpedjupet väldigt kort, det är därför bara kaffet, gruppen och koppen är i fokus.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,771
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp