Marran goes manual (medeltida?)

marran

Well-known member
nu har jag hört, han har dragit ner färgmättnaden på allt utom kaffet.
Det svarta i bakgrunden är dörröppningen till köket, det vita är väggen :)
 

arto

Well-known member
Bilden är mycket fin och sådär kaffig som en kaffebild ska vara :) Ska du skriva ut den och hänga upp som en tavla? Jag tror nog att många uppskattar den sänkta färgmättnaden i bakgrunden, men det skulle vara skoj att se en med färg överallt också :)

Jag har aldrig sett en Pavoni i action, det vore lärorikt att få pressa med en någon gång och jämföra mot Achillen. Tror att dom har rätt olika smakprofiler :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Bilden är mycket fin och sådär kaffig som en kaffebild ska vara :) ............... Jag tror nog att många uppskattar den sänkta färgmättnaden i bakgrunden

Definitivt. Det framhäver kaffet, smart!

Det måste jag göra när jag knäpper kaffebilder någon gång. Har faktiskt inte tagit bild på en enda extraktion, kopp eller rosetta än, och jag ska ha en firma som heter "Bildteknik"...:lol:
 

TMC

Active member
Tjena, levavänner - lyfter denna härliga tråd!

Mycket kaffe har runnit sedan jag var inne och skrev i denna tråden sedan sist...men det har inte runnit hit någon tamper värd namnet :lol:

Vad har ni för rekommendation och råd beroende på om man bör köra med platt eller konvex tamper till min maskin? (51 mm)

Såg förresten en kort film om en dragning på en Europiccola och jag blev förvånad över att den killen (en tråd här inne någonstans) bara lyfte armen (ganska snabbt) väntade 4-5 sekunder innan han pressade och pressade ganska fort (det föreföll mig vara ganska lite kraft han la på med armen för att pressa)...så "enkelt" tycker jag inte att jag "kör"....hmmm :D
 

guitfritz

Active member
Tjena, levavänner - lyfter denna härliga tråd!

Mycket kaffe har runnit sedan jag var inne och skrev i denna tråden sedan sist...men det har inte runnit hit någon tamper värd namnet :lol:

Vad har ni för rekommendation och råd beroende på om man bör köra med platt eller konvex tamper till min maskin? (51 mm)

Jag startade en annan tråd om Europiccolan. Den utvecklades sedan i en annan riktning och då fick jag detta svar från just marran:

Ang. tamper tror jag flat är bäst till europiccola.

Den har ingen skruv som håller spridarfiltret som sticker ut och kan störa pucken

I alla fall jag har aldrig haft problem med sidechanneling (antagligen beroende på den högsmala pucken), vilket väl är den främsta anledningen till att man kör konvex tamper

Vidare tror jag att eftersom vattnet kommer jämt fördelat och i princip med jämt tryck överallt till skillnad från en pumpmaskin, så är tampningen betydligt mindre kritisk.

Som jag nämnde i den tråden är jag personligen sugen på en Reg Barber med US curve till min 49mm-Pavoni.

Det borde ju finnas någon anledning till att La Pavoni själva slänger med en plasttamper med lätt konvex bas... Eller?
 

guitfritz

Active member
Dom har en dam vid svarven ;)

Igår dök min Reg Barber tamper upp, precis en vecka efter att dom dragit pengarna från kontot, levererad ända fram till dörren.

Finnishen är grym !!! - Det mörka trähandtaget som jag valde på tampern är nästan identiskt med det trä som jag har på min europiccola.

51,3mm visade sig vara alldeles utmärkt, tampern går inte riktigt ner
i botten på filtret vilket blir utmärkt då kaffet ändå ska ligga emellan.

Märker omedelbart jämnare och bättre resultat än med skräpet jag använt till nu - Tror det blev 10st espressos igår kväll till nu på morgonen. :coffee:

Ni som inte har en riktig tamper till er manuella maskin KÖP KÖP KÖP !

Ahaa! Hittade inlägget jag visste fanns här i tråden någonstans!:)
Kolla även sidan 15 här i tråden -- där finns förklaring till val av just denna tamper.
 

TMC

Active member
Stort tack guitfritz, skall genast kika på sidan 15 och även leta upp din tråd! Skall kika på någon ny god böna att köpa med mig hem inför helgen...tips när man vill ha så lite beska som möjligt?
 

TheSentinel

Well-known member
Någon som vill knåpa ihop en enkel beskrivning på hur ni
går till väga för att rengöra era La Pavoni's.

Har haft isär bryggruppen ett par gånger och kört citronsyra i tanken,
men undrar om det finns något bättre att använda till
dessa pärlor, man vill ju inte förstöra kromet eller insidan av tanken.

Tips någon ?

*saknar min kvarn som är på rep* :unsure:
 

Alfredo

Well-known member
Fick ett alternativt munstycke till ångröret på min Europiccola idag.
Så nu ska jag testa att skumma med enkelhål ett tag.
Jag har 1st 1mm hål på mitt nya munstycke och det märktes direkt att jag fick mer tid på mig att skumma på, om det är bra eller dåligt kan jag dock inte uttala mig om ännu.
Hur stort brukar hålet vara på andra munstycken med 1 hål?
 

marran

Well-known member
Mycket intressant Alfredo!
Jag själv har problem med att hinna få tillräckligt mkt skum innan mjölken blir för varm, känns som ångan skulle vara blöt eller ngt, så den värmer mjölken onödigt mkt. Det skulle vara väldigt intressant att testa annat munstycke, vart hittade du det?
 

Alfredo

Well-known member
Tyvärr så blev det egen tillverkning. Nu ska jag dessutom testa ett lite större hål typ 1.2mm. Då jag fick ett par snygga i mässing till skillnad från en mycket estetiskt frånstötande men fungerande prototyp i aluminium.
Om någon vill testa själva principen kan jag donera prototypen till behövande.
 

Heffa

Well-known member
Klart att man är intresserad av att testa ett munstycke med ett hål.... ;)

Kan du inte berätta mer hur du har tillverkat munstyckena i mässing?
Jag har ju en maskin i koppar/mässing och det vore otroligt kul att försöka bygga ett nytt munstycke i samma material.
 

mikfri

Well-known member
Jag gissar att det går att genomborra en kupolmutter i rostfritt och göra en enkel ångpip till pavonin. Vet någon vad det är för gängstorlek så underlättar det eventuella köp för de som vill testa. (Jag har Pavonin på jobbet om någon undrar varför jag inte mäter själv...)

Kupolmuttrar kan man oftast hitta hos båttillbehörsbutiker.

/m.
 

macahekee

Active member
Förra helgen gjorde jag något jag borde gjort för länge sen, jag rengjorde grupphuvudet.

Om man skruvar av muttrarna högst upp på pistongen, tar bort clipet som håller spaken i pistongen, skruvar loss brygghuvudet (optional) och knakcar högst upp med en klubba. Då kommer spridarfiltret ut, det sitter bara fastklämt med packningen.
Då kan man titta in på kolven, som i mitt fall var täckt med en millimeter kaffeguck, det var även en millimeter kaffeguck på insidan av spridarfiltret.

Det var som oljegegga, jag torkade bara bort det med hushållspapper och så vart grejorna skinande rena direkt! Sen sätter man tillbaka spridarfiltret och trycket dit packningen med lämpligt vektyg, jag använde handtaget på en smörkniv av trä.
Nu har jag varit tvungen att gå ner ett kvarts varv på zassen i malningsgrad, så mycket tryck snodde gucket av mej. Det ryms även mer vatten i kolven nu, fast det gör inte så stor skillnad då kaffet ändå hinner blonderas på ett halvt drag ungefär. Espresson blir nu smakrikare och kraftigare, helt enkelt bättre på alla punkter!

Detta är en procedur som tar en kvart, jag rekommenderar alla att göra den om man inte gjort den redan, jag kommer nog försöka göra det en gång i månaden i alla fall.

Nästa steg nu är att byta packningar i hela maskinen, fast den verkar hålla tätt så det är ingen panik på det.
Jag ska även försöka ordna en manometer, så man ser hur trycket är när man ska börja extrahera, jag tror man får betydligt bättre koll på bryggtempen då. just nu går jag efter säkerhetsventilen, jag tror inte den är särskilt konsekvent.

Jag lyckas inte knacka ut spridarfiltret. Sitter som berget! Något tips?
 

Fabian

Well-known member
Jag vet inte hur hårt jag skulle våga banka, det har inte varit så svårt när jag gjort det. Gick förresten hem till mina föräldrar häromdagen, när leva-maskin-suget blev för stort. Tror att jag har gått och blivit bättre på mjölkskumningen på Pavonin efter att ha haft en Silvia något halvår. Märkligt, men kul!
 

Bilagor

  • IMG_0074.jpg
    IMG_0074.jpg
    64.6 KB · Visningar: 29

macahekee

Active member
ok, har provat knacka med hammare (med skydd mellan) men det gick inte. tog sen av hela huvudet och höll det upp-och-ner mot en skärbräda och tryckte men det gav inte heller något resultat..

ingen som haft samma problem?
 

bchi

Well-known member
ok, har provat knacka med hammare (med skydd mellan) men det gick inte. tog sen av hela huvudet och höll det upp-och-ner mot en skärbräda och tryckte men det gav inte heller något resultat..

ingen som haft samma problem?

Låter lite märkligt. Jag brukar börja med att skruva av toppmuttern. Sedan dra spaken allra längst ner. Jag tror den tar i spridarfiltret lite då så att den ruckas en aning. Sedan gör jag som du, vänder uppochner och trycker mot en skärbräda. Det borde gå. Annars får du ta i lite mer ;)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,771
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp