Bilden är mycket fin och sådär kaffig som en kaffebild ska vara ............... Jag tror nog att många uppskattar den sänkta färgmättnaden i bakgrunden
Tjena, levavänner - lyfter denna härliga tråd!
Mycket kaffe har runnit sedan jag var inne och skrev i denna tråden sedan sist...men det har inte runnit hit någon tamper värd namnet :lol:
Vad har ni för rekommendation och råd beroende på om man bör köra med platt eller konvex tamper till min maskin? (51 mm)
Ang. tamper tror jag flat är bäst till europiccola.
Den har ingen skruv som håller spridarfiltret som sticker ut och kan störa pucken
I alla fall jag har aldrig haft problem med sidechanneling (antagligen beroende på den högsmala pucken), vilket väl är den främsta anledningen till att man kör konvex tamper
Vidare tror jag att eftersom vattnet kommer jämt fördelat och i princip med jämt tryck överallt till skillnad från en pumpmaskin, så är tampningen betydligt mindre kritisk.
Dom har en dam vid svarven
Igår dök min Reg Barber tamper upp, precis en vecka efter att dom dragit pengarna från kontot, levererad ända fram till dörren.
Finnishen är grym !!! - Det mörka trähandtaget som jag valde på tampern är nästan identiskt med det trä som jag har på min europiccola.
51,3mm visade sig vara alldeles utmärkt, tampern går inte riktigt ner
i botten på filtret vilket blir utmärkt då kaffet ändå ska ligga emellan.
Märker omedelbart jämnare och bättre resultat än med skräpet jag använt till nu - Tror det blev 10st espressos igår kväll till nu på morgonen.
Ni som inte har en riktig tamper till er manuella maskin KÖP KÖP KÖP !
Förra helgen gjorde jag något jag borde gjort för länge sen, jag rengjorde grupphuvudet.
Om man skruvar av muttrarna högst upp på pistongen, tar bort clipet som håller spaken i pistongen, skruvar loss brygghuvudet (optional) och knakcar högst upp med en klubba. Då kommer spridarfiltret ut, det sitter bara fastklämt med packningen.
Då kan man titta in på kolven, som i mitt fall var täckt med en millimeter kaffeguck, det var även en millimeter kaffeguck på insidan av spridarfiltret.
Det var som oljegegga, jag torkade bara bort det med hushållspapper och så vart grejorna skinande rena direkt! Sen sätter man tillbaka spridarfiltret och trycket dit packningen med lämpligt vektyg, jag använde handtaget på en smörkniv av trä.
Nu har jag varit tvungen att gå ner ett kvarts varv på zassen i malningsgrad, så mycket tryck snodde gucket av mej. Det ryms även mer vatten i kolven nu, fast det gör inte så stor skillnad då kaffet ändå hinner blonderas på ett halvt drag ungefär. Espresson blir nu smakrikare och kraftigare, helt enkelt bättre på alla punkter!
Detta är en procedur som tar en kvart, jag rekommenderar alla att göra den om man inte gjort den redan, jag kommer nog försöka göra det en gång i månaden i alla fall.
Nästa steg nu är att byta packningar i hela maskinen, fast den verkar hålla tätt så det är ingen panik på det.
Jag ska även försöka ordna en manometer, så man ser hur trycket är när man ska börja extrahera, jag tror man får betydligt bättre koll på bryggtempen då. just nu går jag efter säkerhetsventilen, jag tror inte den är särskilt konsekvent.
ok, har provat knacka med hammare (med skydd mellan) men det gick inte. tog sen av hela huvudet och höll det upp-och-ner mot en skärbräda och tryckte men det gav inte heller något resultat..
ingen som haft samma problem?