Lite funderingar av en nybörjare

kafferookie

Well-known member
En fråga angående skummning av mjölk. Jag använder arla late art 2,6%. Vet inte om det är för att mitt ångrör späder ut mjölken för mycket men när jag ser på klipp där de skummar så ser ju mjölken ut som grädde när de häller. Är det denna typ av mjölk man använder.

Jag är medveten om att mitt ångrör är skit, men det kommer väll lite vatten ur alla ångrör va? om ni bara ångar i ett mätglas, hur lång tid tar det då för era maskiner att få ihop 2 cl?
 

Gringubben

Well-known member
En fråga angående skummning av mjölk. Jag använder arla late art 2,6%. Vet inte om det är för att mitt ångrör späder ut mjölken för mycket men när jag ser på klipp där de skummar så ser ju mjölken ut som grädde när de häller. Är det denna typ av mjölk man använder.
Man använder röd standardmjölk.
Finns massor att läsa om skumning i hantverksforumet.

Jag är medveten om att mitt ångrör är skit, men det kommer väll lite vatten ur alla ångrör va? om ni bara ångar i ett mätglas, hur lång tid tar det då för era maskiner att få ihop 2 cl?
Lite vatten kan finnas i ångröret. Man blåser på tills det kommer "torr" ånga innan skumning.
Har aldrig ångat så lite som 2 cl. En kanna går fortare än bryggningen i min maskin. (Kör samtidigt.)

Det är nog inget fel på själva röret, utan kapaciteten som är klenare i instegsmodellerna, plus ofta själva panarellon.
Ingen instegsmodell vad jag vet kan skumma och brygga samtidigt heller. Antingen brygga innan och vänta på att tempen ska gå upp till skumningsläge. Då har creman hunnit sjunka ihop under tiden.
Eller skumma innan och tempsurfa fort som attan innan bryggning. Då är det bråttom med microskummet i mjölken.
 

kafferookie

Well-known member
nja menade inte 2 cl mjölk utan att om du håller ett glas och låter det ånga i det, hur lång tid tar det att få ut 2 cl vatten då? mitt rör kanske späder ut mjölken mer än andra, är väll därför mjölken inte blir så tjock eftersom det är vatten i.
 

osks

Well-known member
nja menade inte 2 cl mjölk utan att om du håller ett glas och låter det ånga i det, hur lång tid tar det att få ut 2 cl vatten då? mitt rör kanske späder ut mjölken mer än andra, är väll därför mjölken inte blir så tjock eftersom det är vatten i.

Inget illa menat, men det är mycket troligare att du inte har fått in tekniken än. Alltså snarare det, än att det kommer ut så mycket vatten att det späder ut mjölken. Mjölken blir inte tjock bara av att värmas.

Jag är inget bra på att lära ut hur, men ett bra tips är att öva med vatten och diskmedel. Mycket billigare än att öva med mjölk, och det är bara att öva om och om igen tills det sitter.

Den här videon är mycket bra: http://www.youtube.com/watch?v=KxAvYoymUbM
 

kafferookie

Well-known member
Ok, får öva lite då:)
Förresten. Silvia med pid, är det nått som går att köpa i nått paketpris eller måste man beställa det separat och montera?
 

Gringubben

Well-known member
Ok, får öva lite då:)
Förresten. Silvia med pid, är det nått som går att köpa i nått paketpris eller måste man beställa det separat och montera?
Har aldrig hört talas om att Silvia säljs färdig med pid, utom beggad på blocket då.
Du tycks ha snöat in på Silvia. Är det för att alla andra har det eller är det för att du känner att det ska vara sprillans nytt?
Nyfiken bara.
 

kafferookie

Well-known member
ok man behöver kanske inte se alt i siffror heller. Ja jag har nog snöat in lite på silvian och rockyn eftersom det verkar vara den vanligaste maskinen att börja med i hemmet. För mig är 8000 som det blir för dessa två mkt pengar, men då är grejerna nya. Jag hade absolut inte velat lägga 8000 på något begagnat även om jag då hade fått bättre grejer eftersom de från början kostade mer. Men jag tror att silvian kommer att duga åt mig då jag kanske kommer att göra 1-2 koppar om dagen, självklart kommer det att bli många många fler koppar den första tiden då det egentligen är tillverkningen av kaffet jag tycker är roligast.

Har även tänkt att köpa in en kvarn bara och köra vidare med min egen billiga maskin men de känns lite lamt att ha en riktig kvarn och sen köra det i en skitmaskin.

Vet inte om jag skall köpa ännu, som sagt. intresset för att bli en bra barista och få mer kunskap är mkt större än att faktiskt dricka kaffet, vet inte om jag kan motivera ett köp faktiskt:)
 

Large

Well-known member
Om kaffeintresset initialt är såpass svagt och 8000:- är mycket pengar för dig så avråder jag dig från köp.
Gå en kaffekurs istället och prova på hur det fungerar att trycka kaffe. Om det var allt du förväntade dig att det skulle vara, köp något välskött begagnat av en kaffenörd som fastnat i uppgraderingsträsket istället.
 

kafferookie

Well-known member
denna maskinen med kvarn för 2000 spänn kanske?:)
http://www.blocket.se/goteborg/Kaffe....htm?ca=20&w=3

Att köpa en sådan här stor maskin och troligtvis gammal skrämmer mig dock som inte kan något om dessa maskiner. kan va svindyrt att renovera eller?


http://www.kaffegrossisten.se/espressomaskiner/rancilio/rancilio-silvia-startpaket-halvautomatisk
Hur verkar detta paketet? är detta ett bra kaffe att börja med, hur färskt är det när man beställer så. Hur får man annars tag i kaffe för att få så färskt som möjligt?
 
Senast ändrad:

kafferookie

Well-known member
är det alltid lösa filter som man sätter i filterhandtage eller finns det handtag där de sitter fast i?
 

kafferookie

Well-known member
Tror nog tamejtusan att jag beställer en silvia och en rocky plus baristapaket - http://www.kaffecompagniet.se/kop.asp?art=100973
Det blir 8000:- Ska fundera det sista i helgen så om någon har något bättre förslag att lägga fram för de pengarna så säg jättegärna till men jag hittar inga passande begagnade grejer.
Lägger jag till ytterligare 1000:- så får man med en "basstation" som kvarn och maskin kan stå på , hade kanske varit smidigt och sett snyggare ut?
 

tnordl

Well-known member
Silvia och Rocky kommer du nog bli nöjd med. 1000 kr för basen hade jag hoppat över och lagt det på en PID istället. PIDad Silvia förenklar för dig och espresson blir mycket bättre. Själv ägare till en PIDad Silvia och Rocky, har inte dryckit bättre espresso an hoss mig själv (nu rostar jag bönerna också, så färskt blir det.).

När du fått den (utan PID) måste du lära dig temperature surfing, kolla silvia temperature surfing på youtube, så lär du dig snabbt. Rocky grinder, skall justeras också (min ligger mellan 2-5, beroende typ av böner och rostning) börja kanske på 6 och sen gå ner steg för steg tills du får rätt exractions tid (22-28s). Enkelt filtret som kommer med Silvian är notoriskt svårt, lägg det åt sidan och kör med dubbelfiltret.

Tomas
 

Coriander

Well-known member
Håller fullständigt med föregående talare. Det är stor skillnad med en pid på silvian. Tempsurfande funkar ok men det går åt en massa vatten och tid. Har haft en pidad silvia och nu har jag en giotto evoluzione. Kan erkänna att jag gjorde minst lika goda espressos på silvian men giotton har högre kapacitet och jag får en högre lägstanivå.
 

kafferookie

Well-known member
tänkte beställa från kaffecompaniet, läste lite om folk som fått rabattkoder, finns det på denna sida tro?
 

kafferookie

Well-known member
hoppas på det!:)

En grej jag funderat på är vattentanken. jag kommer nog inte kunna lyfta ur tanken varje gång jag ska ha i nytt vatten pga att det är för krångligt.
Men om jag fyller på från en kanna direkt i så blandas ju det med en del gammalt vatten som är kvar i tanken. För jag antar att man inte kan köra maskinen tills den tömt vattentanken, det kan väll vara skadligt för maskinen? Man vill ju ha fräscht vatten till varje kopp menar jag.

Jag beställde även en påse la bomba och en bellabönor. Bör jag köpa nån billigare variant på ica nu i början när man experimenterar och isåfall vad för bönor?
 
Senast ändrad:

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp