Lite funderingar av en nybörjare

Gringubben

Well-known member
ja detta var något liknande. alltså först ett vanligt filter med massa hål och precis under det ytterligare ett med enbart ett hål i, detta gör att det blir mer "crema" men gör också att det blir ett motstånd i filtret i sig, vilket det inte skall vara, enbart kaffet skall ge motståndet vad jag har förstått.
Men jag slipade bort för mkt så den klarade nu inte trycket.
Så nu kör jag på enbart dubbelfiltret, men funderar på att modda det med, DOCK bara med att borra upp hålet lite, så att de klarar trycket.

Var nu precis och köpte espresso hos en riktigt kaffehandlare som malde det åt mig, får se hur det fungerar när jag kommer hem:)
Hoppas det blir bra nu då. Fick du ett par olika malgrader?
 

kafferookie

Well-known member
IMG_3619.jpg
Hoppas det blir bra nu då. Fick du ett par olika malgrader?

nja han frågade lite om maskinen, jag sa billig skit som de står 15 bar på. då malde han de han brukade ge folk med budgetmaskiner. provade nu precis.
Smaken var såklart mkt bättre än icas färdigmalda, och äntligen rann det igenom lite långsamt:)

*Men undrar hur lång tid det skall ta att göra en dubbel espresso, ska de va samma tid som en enkel? dvs 18-30 sek som de står i min bok:)

*Och om det skulle gå för långsamt, kan jag kompensera det genom att inte packa så hårt? nu tog jag i ordentligt.

*Ytterligare ett litet problem, säg att det ska ta 25 sek att brygga en kopp, när det har hållt på att rinna i ca 10 sek så tänds min värmeindikator som visar att jag måste stänga av och vänta några sek på att det ska tempa upp igen, jag antar att det inte är bra för resultatet att man pausar mitt i allt? ibland klarar den dock att köra i 25 sek, men den är lite otillförlitlig.

han i kaffebutiken malde 250g bönor av espressosort till mig, för 52 kr, lite dyrt kan jag tycka? Men det kanske är normalpris, bäst och roligast vore såklart med egen kvarn, funderar fortfarande.
Det blev lite bubbligt i koppen jag gjorde nu, men de försvinner kanske när jag borrar upp hålet lite.
Tycker ni jag ska borra upp hålet lite grann för att få bort fakecremaeffekten? känns som man kan laborera lite bättre sen när det inte alltid automatiskt blir creama. Alltså bara borra upp, inte såga upp som det andra så att det försvagar konstruktionen.

Jag gjorde en dubbel (den på bilden), fyllde dubbelfiltret och pressade med ca 15kgs tryck, då rann det igenom hyffsat långsamt.
Sen gjorde jag en enkel med 7g kaffe i dubbelfiltret, 15kgs tryck här med , men då rann det igenom ganska så snabbt igen:(
 
Senast ändrad:

Stefan Böna

Mr Microtext
52 kronor dyrt för en kvart? Hoppsan... Jag betalar runt hundringen per kvartskilo och tycker det är normalt.... :huh:

Enkla skott är inte så enkla (no pun intended) alltid. Fick aldrig till det med Silvians singelfilter, men med nuvarande maskinen funkar det bättre. Kanske har portats och/eller filterkorgens utformning med saken att göra...

//Stefan (som inte minns senaste gången kaffebönorna kostade mindre än runt 400:-/kg)
 

kafferookie

Well-known member
52 kronor dyrt för en kvart? Hoppsan... Jag betalar runt hundringen per kvartskilo och tycker det är normalt.... :huh:

Enkla skott är inte så enkla (no pun intended) alltid. Fick aldrig till det med Silvians singelfilter, men med nuvarande maskinen funkar det bättre. Kanske har portats och/eller filterkorgens utformning med saken att göra...

//Stefan (som inte minns senaste gången kaffebönorna kostade mindre än runt 400:-/kg)

haha ok det är nog inte dyrt då. Nån som har tid att försöka ge lite mer ingående svar p mina frågor i senaste inlägget?
 

osks

Well-known member
Visa bilaga 12289
*Ytterligare ett litet problem, säg att det ska ta 25 sek att brygga en kopp, när det har hållt på att rinna i ca 10 sek så tänds min värmeindikator som visar att jag måste stänga av och vänta några sek på att det ska tempa upp igen, jag antar att det inte är bra för resultatet att man pausar mitt i allt? ibland klarar den dock att köra i 25 sek, men den är lite otillförlitlig.

Det är fullt normalt att temperaturen sjunker under bryggtiden och inget att bry sig om. Visst kanske den sjunker mer än vad man vill på en så billig maskin, men det finns ändå inget att göra åt det (utom att köpa en bättre ;) ).
 

Gringubben

Well-known member
Visa bilaga 12289

nja han frågade lite om maskinen, jag sa billig skit som de står 15 bar på. då malde han de han brukade ge folk med budgetmaskiner. provade nu precis.
Smaken var såklart mkt bättre än icas färdigmalda, och äntligen rann det igenom lite långsamt:)

*Men undrar hur lång tid det skall ta att göra en dubbel espresso, ska de va samma tid som en enkel? dvs 18-30 sek som de står i min bok:)

*Och om det skulle gå för långsamt, kan jag kompensera det genom att inte packa så hårt? nu tog jag i ordentligt.
Det såg kanske lite bubbligt ut på bilden, men det kanske blir olika beroende på var kokaren är i uppvärmningscykeln. Tempsurfning är något du kan kolla efter på forumet. Priset är normalt för bönor av italiensk importtyp.
Det ska ta i runda slängar 25 sek och bli runt 5 cl av en dubbel. Allt från 18 till drygt 30 funkar. 15 kg är rätt.
Tror inte du ska hålla på och borra i filtret.

*Ytterligare ett litet problem, säg att det ska ta 25 sek att brygga en kopp, när det har hållt på att rinna i ca 10 sek så tänds min värmeindikator som visar att jag måste stänga av och vänta några sek på att det ska tempa upp igen, jag antar att det inte är bra för resultatet att man pausar mitt i allt? ibland klarar den dock att köra i 25 sek, men den är lite otillförlitlig.

han i kaffebutiken malde 250g bönor av espressosort till mig, för 52 kr, lite dyrt kan jag tycka? Men det kanske är normalpris, bäst och roligast vore såklart med egen kvarn, funderar fortfarande.
Det blev lite bubbligt i koppen jag gjorde nu, men de försvinner kanske när jag borrar upp hålet lite.
Tycker ni jag ska borra upp hålet lite grann för att få bort fakecremaeffekten? känns som man kan laborera lite bättre sen när det inte alltid automatiskt blir creama. Alltså bara borra upp, inte såga upp som det andra så att det försvagar konstruktionen.

Jag gjorde en dubbel (den på bilden), fyllde dubbelfiltret och pressade med ca 15kgs tryck, då rann det igenom hyffsat långsamt.
Sen gjorde jag en enkel med 7g kaffe i dubbelfiltret, 15kgs tryck här med , men då rann det igenom ganska så snabbt igen:(
Funkar inte att köra enkla i dubbelkorg.
Det där med 14 g för en dubbel är inte hugget i sten heller. Kan ofta vara bra att fylla på mer.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det är ju detta som blir problemet. Ju mer färskrostat kaffet är desto grövre kan man mala (inom rimliga gränser förstås), eftersom färskt kaffe sväller mer än ett äldre och därför är det svårt att fastslå vilken malgrad som funkar hos försäljaren...

Med detta sagt så verkar ditt skott lite för tajt. Testa att dosera lite mindre så länge. Däremot: ju smakade det? Jag har dragit dubbla ristretto (tre cl/dubbel) på bortåt minuten och de har varit sagolika! Bara för att extraktionen tar exakt 25 sekunder och ger exakt sex cl, betyder det inte att kaffet smakar kanon!

//Stefan (som en gång i tiden körde med färdigmalet; aldrig igen)
 

Gringubben

Well-known member
Som Stefan sa så kan det nog vara en god idé att prova med något mindre kaffe i korgen.
Creman såg lite bubblig ut och jag tyckte det såg ut som om det mer droppade än rann.
Eventuellt kan lösare tampning funka också.
Annars verkar malgraden vara något sånär i närheten av hur det ska vara.
Vilken sorts kaffe är det?
 

kafferookie

Well-known member
Stod bara italienskt på hanns kaffeburk, men de ska inte vara någon skit. Jag ska prova att packa de lite lösare. Men vid nästa inköp så ber jag om snäppet mer grovmalt kaffe så att jag kan tampa med 15kgs tryck då?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
...vid nästa inköp så ber jag om snäppet mer grovmalt kaffe...

Det var ju det... Nästa gång kanske kaffet är äldre (kommer det dessutom från en burk, så är garanterat inte färskt) och då krävs det troligtvis en finare malgrad. Eller så är det inte så... Kanske är det till och med färskare och behöver malas grövre? Förstår du problematiken?

Vad jag försöker säga är att det är svårt att hitta rätt utan egen kvarn och då blir inlärningen också svårare...

//Stefan (som inte nog kan trycka på vikten av att kunna mala hemma)
 

kafferookie

Well-known member
jo jag har förstått att det är kvarn som gäller, får se hur de blir. ska besöka lite kaffebarer för att se om detta verkligen är något för mig innan jag lägger närmare 10 papp:) har nämligen inte druckit kaffe förrän nu. Är nog i egentligen mer intresserad av kulturen och baristagrejjen mer än jag tycker det är gott:)
Nej kaffet var inte i en burk egentligen, i ett sånt där genomskinligt rör som de tappar ut bönor i en skopa under och häller direkt i kvarnen. så färskt tror jag nog att det är.
 

Gringubben

Well-known member
jo jag har förstått att det är kvarn som gäller, får se hur de blir. ska besöka lite kaffebarer för att se om detta verkligen är något för mig innan jag lägger närmare 10 papp:) har nämligen inte druckit kaffe förrän nu. Är nog i egentligen mer intresserad av kulturen och baristagrejjen mer än jag tycker det är gott:)
Nej kaffet var inte i en burk egentligen, i ett sånt där genomskinligt rör som de tappar ut bönor i en skopa under och häller direkt i kvarnen. så färskt tror jag nog att det är.
10 papp ska du väl inte behöva lägga?
Tänk på att beg-marknaden är hyfsat stor. En vettig kvarn ska du kunna få för runt 3500, tycker jag. Eller mindre till och med.
Som maskin är det antingen high end hemmamaskin eller kommersiell. Där hittar man nog något från 5 och uppåt. Om man inte har mer tur, kanske.

Kaffet i rören såldes i lösvikt, men kommer från en påse. Du kan fråga nästa gång.
När det gäller malgrad så kan den till och med behöva ändras från morgon till kväll ibland.

Edit: Den här kan ju vara något. http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?34775-S-Demoka-M-207-kaffekvarn!
 
Senast ändrad:

kafferookie

Well-known member
hade isåfall tänkt rancilio silvia och en rocky, blir runt 8000, men får se hur jag gör. får nog köra på detta tills vidare. ny provade jag med lite mindre kaffe och packade inte stenhårt, fick till 5cl på 25 sekunder och de smakade bra.
 

kafferookie

Well-known member
här är en som blev bra tidsmässigt och smakar bra - http://youtu.be/ICNS8io_3Vo

Provade även att göra en Caffé con gelato, se bild.IMG_3632.jpg
Fast den kanske mer skall göras så att man äter den med sked och inte dricker antar jag.
Men smakade gott, måste köpa cappucinokoppar. lite smått med espressokoppar.
 
Senast ändrad:

Gringubben

Well-known member
här är en som blev bra tidsmässigt och smakar bra - http://youtu.be/ICNS8io_3Vo
Det tar sig.
Det du ska tänka på är att maskinen inte är så viktig i sammanhanget utan bönorna och kvarnen.
Jag har fått till vettiga skott ur en DeLonghi köpt på blocket för 200.
När det kommer till maskin, så är instegsmodellerna Silvia och Classic bättre än plastskräpet rent kvalitetsmässigt, men lämnar fortfarande en del övrigt att önska när det gäller ångkapacitet.
Om det nu är latte art du vill lära dig så går det lättare med high end hemmamaskin/kommersiell.
Köpa nytt blir snordyrt och kvalitetsmaskiner går inte sönder i första taget.
 

kafferookie

Well-known member
ok och med high end hemmamaskin/kommersiell innebär?
För mig är ju en rocky och silvia det man verkligen sucktar efter men var inne och tittade på forumsmedlemmars kaffehörn och ser att det finns lite kraftfullare grejer:)
 

Gringubben

Well-known member
ok och med high end hemmamaskin/kommersiell innebär?
För mig är ju en rocky och silvia det man verkligen sucktar efter men var inne och tittade på forumsmedlemmars kaffehörn och ser att det finns lite kraftfullare grejer:)
Att tänka på är att kvarnar är betydligt svårare att hitta än maskiner.
Rocky är bra nog att mala till espresso, men det kan tänkas att du vill byta upp dig i framtiden.
Hemmakvarnarnas skivor behöver bytas betydligt oftare. En annan sak att tänka på.
Här är ett exempel på det man menar med high end hemmamaskin, fast det finns så klart dyrare också.
http://www.blocket.se/stockholm/Espressomaskin_Quick_Mill_Andreja_Premium_40541213.htm?ca=11&w=3

Sedan ett exempel på kommersiell. Det finns allt från en till fyra gruppers. Vanliga på blocket är tvågruppers.
Engrupps är sällsynta, men ett superalternativ till ovanstående hemmamodell, om än kanske inte lika snyggt designade.
http://www.blocket.se/stockholm/Espressomaskin_3_grupper_40494722.htm?ca=11&w=3
Det här tycker jag är ett vettigt pris i och med att en bra kvarn ingår.

Edit: Om du siktat på rocky så tror jag (utan att veta till 100%) att den här är bättre.
http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?34775-S-Demoka-M-207-kaffekvarn!
Även rockyn behöver nya skivor med tiden.
 
Senast ändrad:

Gringubben

Well-known member
vad tror ni om detta?
http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?34772-S-Bra-maskin-samt-kvarn

fast verkar inte va lätt att hitta reservdelar mm till den maskinen. vill gärna ha någon som är vanlig i sverige.
Maskiner i det segmentet är inte vanliga i Sverige.
Många köper delar på nätet lite överlag till maskiner och kvarnar i alla fall, så nog lär det finnas. Det man brukar byta är bryggruppspackning med ett par års intervall och såna finns garanterat.
Expobar brukar vara prima annars, så jag tror inte det är något fel på den här heller.
Jag tror man kan räkna den som semikommersiell. Inte tillräckligt kromblänkande för att vara utpräglad hemmamodell och på ett litet café med liten omsättning skulle den kanske klara sig. Innehållsmässigt har den det som krävs för att göra bra kaffe och skumma mjölk samtidigt. HX med kopparkokare, jag skulle säga att det är ett bra köp.
Kvarnen som är med är inte heller dum.

Undrar vad säljaren uppgraderat till?:)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp