Knivkunskap - Global GF-34 eller G-2?

johey

Well-known member
Vad är det för skillnad mellan Global GF-34 och Global G-2? De är båda kockknivar om 20 cm och tillverkade av samma material enligt vad jag har förstått. Hur motiveras en prisskillnad på över 100%?
 

Tamper

Well-known member
GF-serien är "Drop forged", "hamrad" vilken är en helt annan tillverkningsmetod.
Den är mer robust och tålig än g-serien.


Ståltypen är den samma på båda. "Cromova 18" som är Globals egen stålblandning.

Äldre globalknivar kan ha en annan stålblandning, VG-10



http://www.yoshikin.co.jp/w/index.html

Det finns även en PRO-serie som endast säljs i Japan.

Personligen tycker jag att knivarna är övervärderade och att det finns en massa andra knivar som är minst lika bra till en bråkdel av priset. Har du vägarna förbi tyskland så finns det massor att välja på.

Jag vill också passa på att varna för piratkopior. Köper du en billig globalkniv på ebay så är det troligen en piratkopia.
 

mts

Well-known member
håll dem i handen så förstår du :)
Tror inte att du märker nån direkt jätteskillnad hemma, däremot om du skulle stå en halvdag och skiva på en krog skulle du nog vara nöjdare med den dyrare.
men så var det ju det där med vetskapen om att det finns en bättre kniv som skulle göra dig så otroligt mycket bättre i köket, som med allt annat vi lite lagom störda tvunget måste ha.

Två av de bästa kockar jag arbetat med kör uteslutande med dukas kobe-knivar hemma, tokvassa och prisvärda.
 

johey

Well-known member
Aha, olika tillverkningsmetoder alltså.

Det finns ju ett set med fem knivar i G-serien för runt 3500 kronor på olika ställen. Däri ingår G-2, så därav min fundering om varför GF-34 är så mycket dyrare.

Senare såg jag också att den sistnämnda är 27 cm och inte 20, vilket förstås kan motivera ett högre pris.

Jag kör nu med ett knivset som jag förvisso tycker är helt ok. Dorre för 250 kr inklusive knivblock. Vet inte riktigt om Globalsetet för 3500 kr kan vara 14 ggr bättre som priset antyder, men så kanske man inte kan tänka i alla lägen. :)

Har inte riktigt bestämt mig för att uppgradera knivarna hemma. Tänkte mest rådgöra lite med er som har bättre koll än jag. DUKA Kobe säljs tydligen bara styckvis, men ihopsamlat blir det 2000 kr för motsvarande Globalsetet. Det är ju bra. Då kan man ju dessutom optimera bort brödkniven, som jag ändå bara tycker pulveriserar brödet och är omöjlig att slipa. Andra åsikter gällande brödkniv? Kanske är bättre med en dyrare.
 

FabianP

Well-known member
Har en billig Fiskarsbrödkniv, som inte är särskilt kul alls, tycker det är grymt mycket bättre prestanda i Globals brödkniv. Brutal skillnad.

Jag har fyra Globalknivar, men efter att ha köpt en Hiromoto Aogami Super från japanesechefsknife.com, kommer det inte bli fler Global. Finns många knivar där dock som får Global att verka billigt...

/Fabian
 

[SH]

Well-known member
Då kan man ju dessutom optimera bort brödkniven, som jag ändå bara tycker pulveriserar brödet och är omöjlig att slipa. Andra åsikter gällande brödkniv? Kanske är bättre med en dyrare.
Jag har en uppsättning Global-knivar hemma och en av dem är brödkniven G-9 (den som brukar följa med i olika set). Den är suverän på att skära bröd och den är inte slö än efter ca 9 år i tjänst. Och jag skivar mycket bröd då vi i princip bara äter hembakat bröd samt några köpta surdegslimpor (med hård skorpa).
 

dan nilsson

Well-known member
Jag anser att Globals knivar är fruktansvärt överskattade, svåra att hålla vassa och fula.
För hemmakocken behövs inget "Bättre" (dyrare) än Victorinox, en brödkniv, en kocckkniv 18-25 cm, kanske en flexibel att putsa kött o sånt med och en mindre skalkniv. Köp till ett diamantstål så är du hemma....

Jag är kock och har både Victorinox och Satake´s dyrare varianter hemma, gissa vilka som används mest....
 

Sir Anselm

Well-known member
Jag har ett par Victorinox, och de är bra. Men för mig handlar det mycket om känsla och design. Så för mig är det värt lite pengar för att få snygga knivar. Wüsthof Classic Ikon White är några som jag tittar på. Möjligtvis Porsche också.
 

baristashopen

Active member
Jag antar att det är keramiska slipstenar som gäller när man ska få rätt skärpa på sina knivar? Vilka slipstenar rekommenderar ni till ett par riktigt slöa Globalknivar? ska man ha en grov och en superfin och vart köper man dessa?
 

Tamper

Well-known member
Skärpa knivar är en kunskap som inte är helt lätt att lära sig.
Vad du skall köpa beror helt på den ambitionsnivå du har.

Mina förslag med lite olika ambitionsnivåer:
- Lämna in knivarna för proffessionell slipning. underhåll slipningen med ett keramiskt "Hundben" (finns i jaktbutiker)
- Köp en keramisk rullslip. Det finns några riktigt bra japanska som funkar med våtslipning, t.ex.: http://www.minosharp.jp/
- Köp en "slipmaskin" Edgepro apex eller liknande nämnt i denna tråd. Viktigt är att kunna slipa med konstant slipvinkel.
- Köp Japanska Whetstones och lär dig slipa för hand. t.ex. http://www.minosharp.jp/
 

johey

Well-known member
Jag har en våtslipsten som jag efter ett par timmars övning lyckas få mina vanliga hushållsknivar vassare med än innan jag började... Utom en av knivarna som jag tror jag förstörde.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp