Kaffemängd

stipok

Well-known member
Jag har precis haft en kaffeperiod när inget riktigt fungerar och då använt det vanliga portafiltret med spouts. När kaffet nu blev bättre plockade jag fram det nakna portat igen och satte av ren lathet på en gammal filterkorg. Den gamla filterkorgen tar ca 18 gram jmf med 21-22 i den andra korgen.

Med den mindre filterkorgen blev det plötsligt lättare att undvika överextreahering och smaken blev något mjukare.

Så, hur mycket kaffe doserar ni och gör ni det av gammal vana eller är det medvetet?

Varierar ni kaffemängden mellan olika kaffen och finns det några kaffen där ni konsekvent över/underdoserar?
 

Light Head

Well-known member
Jag kör ungefär samma mängd varje skott, kaffet är nymalet, ca 18g

Men har märkt att färdigmalet kaffe, lite olika från sort till sort, tappar smaker överraskande snabbt när det får stå en vecka.
 

pojoel

Well-known member
Precis när jag trodde att jag fått koll på allt, och att kaffelivet skulle vara smooth sailing framöver, fick jag en knäpp på näsan när jag hällde Waxholms Bianco i kvarnen.

Från att ha behövt justera kanske ett kvarts varv hit eller dit på kvarnskruven, och stadigt hållit mig på en böna innan vågen slog över till 18 gram, blev jag nu dels tvungen att ratta malningsgraden tre varv finare, och inte en böna över 16 gram för att få till det!

Första portionen Waxholms Krut, med Biancons inställning, gav mig dels en slaskig puck, dels en halvcentiliter asfalt i koppen. Så, tre varv upp igen, och 17 kommanästanarton igen, och nu lever Silvia och jag lyckliga igen, så länge påsen varar. Tror jag.
 

Cykelmartin

Well-known member
Jag är fortfarande i inlärningsstadiet så kör hittills bara på enkla skott med 8g kaffe som standard.
Har dock märkt stor skillnad på olika kaffe fyller korgen olika, min högst ovetenskapliga teori säger mig att mörkrostade kaffesorter ger mer volym malet kaffe än ljusa sorter. Ex J&N's julkaffe, krävdes ca 10 g för att det skulle bli vettig mängd i korgen jämfört med ex monsun malabar som klarar sig på 8g.

Har monterat dubbelkorgen några enstaka gånger och fyllt med 14-16g, men har inte riktigt fått till tekniken på de dubbla ännu så de drar snett. Läge att skaffa naket tror jag:)
 

Light Head

Well-known member
I början hällde jag upp ett bestämt mått med bönor, utan att väga... Innan jag malde. Det funkade, men jag testade vara 2-3 olika kaffe
 

later

Well-known member
Jag är fortfarande i inlärningsstadiet så kör hittills bara på enkla skott med 8g kaffe som standard.
Har dock märkt stor skillnad på olika kaffe fyller korgen olika, min högst ovetenskapliga teori säger mig att mörkrostade kaffesorter ger mer volym malet kaffe än ljusa sorter. Ex J&N's julkaffe, krävdes ca 10 g för att det skulle bli vettig mängd i korgen jämfört med ex monsun malabar som klarar sig på 8g.

Har monterat dubbelkorgen några enstaka gånger och fyllt med 14-16g, men har inte riktigt fått till tekniken på de dubbla ännu så de drar snett. Läge att skaffa naket tror jag:)

Varför tror Du att det går bättre med naket?
 

stipok

Well-known member
Instämmer med later. Det är varken lättare eller svårare att extrahera med nakenfilter jmf med vanliga och om man inte får en någorlunda bra extraktion så blir det lätt kladdigt i köket...

Däremot ger nakenfiltret en fantastisk återkoppling och diagnos.
 

later

Well-known member
Instämmer med later. Det är varken lättare eller svårare att extrahera med nakenfilter jmf med vanliga och om man inte får en någorlunda bra extraktion så blir det lätt kladdigt i köket...

Däremot ger nakenfiltret en fantastisk återkoppling och diagnos.


Kladdigt i köket? Prickigt var ordet.
Är man bara ute efter den perfekta espresson,
då behöver man inte köpa nakenfilter för 550.-
 
Senast ändrad:

later

Well-known member
Jag kör ungefär samma mängd varje skott, kaffet är nymalet, ca 18g

Men har märkt att färdigmalet kaffe, lite olika från sort till sort, tappar smaker överraskande snabbt när det får stå en vecka.


Apropo "tappar smaker överraskande snabbt" Det påstås att man skall förbruka:
Nyrostat kaffe inom 7 timmar, Nymald kaffe inom 7 minuter, En espresso inom 7 sekunder.
Varav de två sista påståenden är sanna, påstår jag.
 
Senast ändrad:

onkelA

Well-known member
märker ibland att drypet inte är så porrigt som det är som bäst fast shotten smakar mycket bra, då kan jag ställa om något smått och få till en ännu godare shot, som jag utan naket inte hade vetat att jag missade...
(så naket pf necesse est)
ot sårry
 

asharidu

Well-known member
Om man har svårt med mängden kaffe så tycker jag man ska investera i en gram våg finns att köpa på aliexpress.com för bilig peng.
 
Senast ändrad:

osks

Well-known member
Apropo "tappar smaker överraskande snabbt" Det påstås att man skall förbruka:
Nyrostat kaffe inom 7 timmar, Nymald kaffe inom 7 minuter, En espresso inom 7 sekunder.
Varav de två sista påståenden är sanna, påstår jag.

"Regeln" du syftar på är:
Babbe's Rule of Fifteens:
-- Green (unroasted) coffee beans should be roasted within 15 months, or they go stale.
-- Roasted coffee beans should be ground within 15 days, or they go stale.
-- Ground coffee should be used within 15 minutes, or it goes stale.
http://coffeegeek.com/forums/espresso/questions/585525
 

onkelA

Well-known member
ingen kan väl seriöst mena att rostat kaffe borde förbrukas inom sju timmar?
15 dagar låter rimligt och stämmer bra med min erfarenhet om när jag börjar längta efter nästa laddning...
(då kaffet börjar kännas ointressant)
...vilket faktiskt har påverkat mitt MO:
jag rostar 1 kg (2x500 g) varannan vecka och har därmed färskt kaffe hela tiden
 

later

Well-known member

Jag syftar inte på någon regel. Jag läste en rolig text (på papper alltså - ingen länk) som handlade om kaffenördar
och deras förehavanden. Humor skall man inte förklara man förstår den eller förstår den inte.
Den kanske opassande här när så livsavgörande frågor avhandlas om den malda kaffet, och om dess kvalite kan hålla sig i topp efter malning i 7 eller 14 minuter
 
Senast ändrad:

later

Well-known member
övertygande sätt att presenta humor?

Du har rätt! Jag skall bättra mig
Det är roligt när utomstående granskar oss.
Jag blir alltid hånad av mina vänner när jag berättar hur man väger upp 15gr bönor på en guldvåg,
men det bjuder jag gärna på (inte på kaffet)
 
Senast ändrad:

hne

Well-known member
Jag provade väga 50 bönor av J&N FTO eftersom det var någon som skrev att någon sagt att det behövdes just 50 bönor till en kopp espresso. Min hushållsvåg gav utslag på 6g och då är de bönorna verkligen ovanligt små så med lite mer normala bönor kan det nog bli 7g av 50 bönor. Hur nördigt skulle det vara att stå och räkna bönorna innan man häller dem i kvarnen?
 

later

Well-known member
Jag provade väga 50 bönor av J&N FTO eftersom det var någon som skrev att någon sagt att det behövdes just 50 bönor till en kopp espresso. Min hushållsvåg gav utslag på 6g och då är de bönorna verkligen ovanligt små så med lite mer normala bönor kan det nog bli 7g av 50 bönor. Hur nördigt skulle det vara att stå och räkna bönorna innan man häller dem i kvarnen?

Hushållsvåg är för okänslig, klarar inte så små mängder. Jag har investerat i en liten våg från Kaffecompagniet 395:-
Min kvarn är alltid tom, jag kan välja bönor efter humör. 15gr i 14gr filtret ingen spill-alltid rätt, om allt annat är rätt inställt och tampat. Det är vikten som gäller inte antalet bönor eller malningstider.
Kvarnarnens behållare är dessutom dålig förvaringsburk för bönor. FTO hör till mina favoriter
 
Senast ändrad:

Hankki

Member
Hushållsvåg är för okänslig, klarar inte så små mängder. Jag har investerat i en liten våg från Kaffecompagniet 395:-

Man kan testa vågen med salt, en tesked fint havssalt väger 6,5g och en matsked då 19,5g.

Med 54 bönor lucaffé arabica slog min våg över till 7g
 
Senast ändrad:

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp