kaffekurser

bertilkarlsson

Active member
Jag har upptäckt att det inte är så lätt att få till en espresso alla gånger. Har helt plötsligt inte lyckats med espresson, som blev så bra igår, och jag som gjorde precis lika dant. Man kan bara inte begripa vad som är fel.
Nu förstår jag att det är många parametrar som ska stämma och tränas in. (Jag läser ganska flitigt på forumet). Jag blev sugen att gå en kurs och se när någon erfaren gör kaffet.
Jag hittade Kaffemaskinens kurser och kurser som Baristacenter ger. Jag kunde inte
gå på grundkurserna Kaffemaskinen gav, så det blev så att jag gick "mjölkskummningskursen" där och "Kaffe hemma" på BaristaCenter.
Mjölkskummningskursen var en höjdarkurs, trevlig stämmning, lagom nivå på teorin och mycket övning om man ville.
BaristaCenter gav en dålig kurs. Den var dåligt förberedd. Endast en handledare trots att halva kursen var praktisk övning, och ca 12 deltagare. Endast en maskin om man inte räknar de privata maskiner som några kursdeltagare hade tagit med. Ett stänk av besserwisser-attityd, mm.
Ja, ni förstår att jag är klart besviken på den kursen och kände ett trängande behov att ge en liten recension.

Är det någon annan som har gått kurserna?

/Bertil
 

Bjarne

Well-known member
Jag gick Barista bas för några veckor sen. 4 deltagare var vi då, så vi fick ganska bra med tid vid maskinen. En av deltagarna var dock väldigt pratsam och tog nästan över, men jag känner att jag hann lära mig grunderna. Handledaren var väldigt kunnig i ämnet, men kanske kunde varit strängare mot "egotrippade elever" som bara vill prata om sina egna prylar.

Hoppas du inte tappar sugen och hittar en kurs som passar. Lycka till!
 

bertilkarlsson

Active member
Nej, jag tappar inte sugen, och det var kanske lite dumt att "hänga ut" Baristacenter så som jag gjorde. Men jag tyckte att kursen inte alls motsvarade kursbeskrivningen, och jag blev väldigt besviken.

/Bertil
 

Jemo

Well-known member
jag gick kaffe hemma kursen hos baristacenter och jag tyckte den var ok. vi var 4 deltagare plus kursledaren. om jag ska klaga på något så var det att den inledande teoridelen var lite för basic (för mig alltså, men eftersom det marknadsförts som en nybörjarkurs så kan man ju egentligen inte klaga på att de börjar från grunden) och lite för lång i förhållande till det praktiska passet. men vi fick hyfsat med tid att öva på de delar vi själva tyckte vi behövde förbättra och kursledaren var väldigt bra på att förmedla den typ av kunskap man inte riktigt kan läsa sig till. framförallt ledde kursen till ett genombrott för mig när det gäller mjölkskumning (som jag varit usel på tidigare men numera fixar hyfsat).
 

arto

Well-known member
Bättre att hänga på kaffemaskinsbutiken nån timme per vecka och glo på när dom duktiga baristorna lagar kaffe där? :D Samtidigt lägg dm motsvarande kurspengarna på lite goda råvaror :p
 

Jemo

Well-known member
rätt analys arto. kunskapsmässigt hade jag fått ut nästan lika mycket av att hänga över axeln på en duktig barista. eller ännu hellre haft en duktig barista hängande över axeln på mig och gett några tips då och då på små modifieringar som gör stor skillnad. men jag såg kursen mer som en kul grej att göra när jag ändå var i stockholm i annat ärende. och om man ser det på det viset så tycker jag att jag fick valuta för pengarna. det kostade ungefär lika mycket som en teaterbiljett och det var ungefär lika kul som en kväll på teatern.
 

Bjarne

Well-known member
Håller helt med dig arto, skulle hellre "hänga" med en bra Barista. Problemet är nog att jag är så ny i denna hobby att jag tog kursen innan jag snubblade på detta härliga forum. Spenderar på tok för mycket tid med att läsa era inlägg (tycker iallafall flickvännen) och jag lär mig massor, men jag skulle verkligen behöva praktisk coaching (i Stockholm då) så jag får till "knycken". Än så länge är jag väldigt ojämn i mina resltat.

Tack alla ni som bidrager till innehållet dagligen. Content is king!
 

lupoo

Well-known member
bertilkarlsson sa:
Nej, jag tappar inte sugen, och det var kanske lite dumt att "hänga ut" Baristacenter så som jag gjorde. Men jag tyckte att kursen inte alls motsvarade kursbeskrivningen, och jag blev väldigt besviken.

/Bertil
Jag tycker att det är lika bra att vara "ärlig", och din kritik mot kursen är i alla fall "saklig"/konstruktiv. Forumet fyller ju en funktion att förbättra kvaliten på kurser/annat som finns, ingen vill ju ha ett "bad name".
Så vem vill bli RikigtKaffe.se:s Sverker "ska det verkligen vara så här" Olofsson? 8) ;)
 

bertilkarlsson

Active member
Jag håller också helt med arto. När jag gick kursen förra veckan var det ca tolv personer på kursen ( jag räknade inte). EN handledare och endast en maskin förutom de privata maskiner som några tagit med. Kursledaren hade ingen tid att praktiskt hjälpa var och en vid de olika maskinerna. När de till exempel skriver en sådan sak som " du lär dig skumma mjölk som ett riktigt proffs" och "du lär dig göra bättre kaffe än på många kafeer" så förväntar man sig ganska mycket av den praktiska delen.

Teoridelen var ok, även om den var på låg nivå.

/Bertil
 

Joppe

Well-known member
Kahls i Götet har ju också espressokurser. Jag var på deras LatteArt-kurs för ca en månad sedan. Torkel var ensam instruktör. Vi var ca 10 deltagare och kunde jobba på 2 bryggrupper. Det hela kändes ok. Men det gäller att komma ihåg att på 3 tim kurs så får du lite teori, tips om hur du kan göra (och inte göra). Mängdträningen får du räkna med att stå för själv hemma vid din egen maskin.
 

Joppe

Well-known member
Största minuset var nog att övningarna gjordes på en proffsmaskin. När man sedan kommer hem till sin lilla Napolissima så krävs nog delvis annan teknik.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Joppe sa:
Största minuset var nog att övningarna gjordes på en proffsmaskin. När man sedan kommer hem till sin lilla Napolissima så krävs nog delvis annan teknik.

Hmmmm, en rätt bra poäng där.

Besvärligt att få till bra kurser, och det finns ju så många olika varianter på maskiner... Man borde ta med sig SIN maskin till en dylik kurs och få lite tips och praktisk visning av hur man ska bete sig för att få rut det bästa av den maskin man har.

Att få se hur det går till på en La Marzocco ger kanske inte så mycket när man sedan åker hem till sin Napolissima...
 

ficklampa

Well-known member
men kaffemaskinens kurser är väl på hemmamaskiner också?
jag vet att butiken i stockholm har en massa sådanna uppställda så det vore konstigt om de inte användes under kurser?
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Självklart är det så. Var och en efter förmåga, hemmautrustning och intresse. Spännande att prova olika också.
 

tobbeg

Active member
Jag är lite sugen på att gå en kurs nånstans i Malmötrakten(bor i lund). Är det nån som vet om några trevliga kurser som är strax över nybörjare, gärna med lite latteart?
 

Massiv

Massivo utan o
.......brukar vara lite efter i debatterna här men jag har bara gott att säga om BaristaCenters kurser,har ofredat dom två gånger,Bas och Workshop och tycker att dom varit skitbra!!När jag var där var det rätt så små grupper dvs mycket tid vid maskinen,men det vet man ju aldrig innan....Och Micke som höll i kurserna vid dessa tillfällen var klockren tycker jag!!Det var otroligt inspirerande för mig iallafall,och lärorikt :D
 

Trase

Well-known member
Kaffemannen säljer julklappspresentkort till kommande kurs!

Jag kommer inte ihåg om det stod något datum angivet, inte heller kommer jag ihåg kursnivån...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp