Jag har också haft rostningspremiär

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Började med en näve (gillar exakta måttangivelser) Monsooned Malabar. Efter 220°c i 30 min och inget crack tar jag ut dem och kyler. Ser lite ljusa ut...

Provar att öka till 250°c och kastar in en näve Etiopisk Sidamo. Efter 12 minuter börjar det cracka och efter 15 min tar jag ut dem... Men har de crackat en eller två gånger? Ingen aning! Brandvarnaren pep, det rök lite och bönorna ser härligt mörka ut...

Avsmakning i morgon!

Tack, gokaffe!

Nice! Tror att Monsoon blev nog inte så bra de kan bli... kopierat från söta maria:

"Preheat oven to 500 degrees. Use oven thermometer to be sure.
  • Place beans on middle shelf. Wait about 5-7 minutes for the "first crack", then 2 minutes more to start checking for color. Crack the oven open quickly if you must. Oven roasting is slower than other methods, but if it takes more than 12 minutes to reach the medium brown color then you should turn up the heat to 520-530 as the initial temperature for the next batch. If a batch takes more than 20 minutes it will taste flat."
Och omvandlat med www.omvandla.nu så blir 500 grader Fahrenheit 260 grader Celsius. Och nästa angivelse på 520-530 F blir 270-275 C.

Så gissningsvis är väl 220 grader på tok för lågt om man rostar i en ugn... Lustigt att det kan vara så. En Genecafé kör jag med typ 230 grader C som maxtemperatur...:huh:
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Grattis då Molarin! Välkommen in i det lite kaffedoftande, sotiga och rökiga gäng hemmarostare här på forumet!

1:a och 2:a crack i ett nötskal: 1:a cracken knäpper ganska tydligt, 2:a cracken är mer ett rasslande. När 1 crack startar är det bara lite rökutveckling, men när 2:a cracken håller på då ryker det bra nog!

Återkom gärna efter provsmakning!

BTW, verkar som att du har en ganska kall ugn...
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Men nu är det väl ändå dags att höra en recension! :lol:

Molarin? Det är ju, ja vad är det..., två dagar sedan rostningen. Give it to us!
 

Boris

Well-known member
Så gissningsvis är väl 220 grader på tok för lågt om man rostar i en ugn... Lustigt att det kan vara så. En Genecafé kör jag med typ 230 grader C som maxtemperatur...:huh:

Jag hade ju samma erfarenhet. Min första rostning tog 24 minuter eller nåt i den stilen. Det räckte med att höja till en ugnstemperatur på 250 grader så sjönk tiderna till mellan 12 och 14 minuter. Min gissning är att värmen fördelas på ett helt annat sätt i en hetluftsrostare.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Vore jag som du skulle jag prova med varmluften för att du då får en jämnare (fördelad vill säga) värme i ugnen. Blev kaffet godare än utan luftcirkulation, kör med luft om inte låt bli... Har du dessutom en sån där perforerad plåt så borde du kunna rosta flera kg kaffe i stöten om du nu skulle vilja eftersom värmen letar sig ner genom bönlagret tack vare luftcirkulationen.

Har en bekant som rostar i varmluftsugn med goda resultat, enl honom själv alltså. Jag har druckit kaffet och det var det inget fel på förutom att han rostade det för hårt enl min smak. Men det är ju en smakfråga å andra sidan.

Det här med rostningstider... Fråga om tycke och smak även här. Själv konstaterar jag att jag gillar långsamt rostat kaffe som landar på rostningstider kring 20 minuter. Det långsammare rostade kaffet smakar verkligen sötare och har ett fylligare och mer komplext djup i smaken, på bekostnad av de örtigaste, syrligaste och teliknande tonerna i toppen på smaken...
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Det tar några rostningar innan man får kläm på det hela. Men ett tips är att passa bönorna noga på slutet då det går snabbt.
 

Boris

Well-known member
I väntan på svar från Molarin kan jag berätta att Sidamon har gjort stor nytta under framtagningen av min espressoblandning (för närvarande med arbetsnamnet Boris DeLuxe...)

Sidamon var ett utmärkt komplement till de lite tyngre Monsooned Malabar och Brasiliansk Santos som ligger som en fet, fyllig botten i anrättningen. :D
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Låter snajsigt!

Jag råkade lägga mina långa fingrar på en helt otrolig vildplockad Mocca för några månader sedan. Den skulle säkert göra ännu mer underverk för din espresso, fast den kanske man ska ta som single eftersom den var så totalt outstanding... Med en ruggig tur kanske jag kan få ett par säckar inför/under sommaren, det fanns bara 20 st för världsmarknanden men jag hoppas att mina långa tentakler (och att jag redan sagt att jag ska/kräver/måste ha ett gäng) gör att jag får hem den.

Hörru Molarin, inte har väl rosteriet gått och dött ihjäl, eller?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag råkade lägga mina långa fingrar på en helt otrolig vildplockad Mocca för några månader sedan.... Med en ruggig tur kanske jag kan få ett par säckar inför/under sommaren....

Då vet du att du bara måste höra av dig, så att man inte missar bönorna innsn de tar slut. Springer du på roliga bönor så är jag alltid intresserad.:cool:
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jadå, jag ska försöka lägga det på minnet. Annars har jag precis satt upp en rss på GoKaffe så du kan få det per omgående då jag skriver att de inkommit. Men jag ska försöka ta det i minnet också.

Asså den där Moccan var ett sånt där kaffe som jag tror man bara hittar en par gånger på ett decennium, ruggigt bra. Hoppas att innehållet i säckarna motsvarar det prov jag fick tidigare... Förutsatt att jag får hem det vill säga...
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Har inte du en container med kaffebönor ute i trädgården som alla andra??? Har för mig att du var "seriös" men jag mindes kanske fel...:lol::lol: Ah, nu förstår jag, den är för full fortfarande. (här har ni förklaringen att många kaffen är på upphällningen eller slut på GoKaffe...)

Skämt åsido, du tål det är jag säker på. Det kommer in en trevlig Guatemalsk böna också nu inom 2-3 veckor, trevligare än säsongens Antiqua. Den är självfallet inte alls lika häftig som Moccan, men trevlig liksom ändå... Så det kan ju vara en liten aptitretare innan augusti...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp