Hur får man bättre resultat?

Light Head

Well-known member
Jag har haft min Silvia ett tag och hunnit med ca 1-5 skott /dag. D.v.s. så har det blivit något hundratal. Kanske har resultatet blivit lite bättre och framför allt jämnare, men hur skall man göra för att ta ett rejält kliv framåt när gäller smaken/resultatet?

Finns det några givna saker man skall börja laborera med? Det senaste jag försöker testa är något mindre kaffe och inte fullt så högt tryck när jag tampar.

Anledningen till frågan är att jag stannade till på Geijersgatan i Göteborg för en kopp hos Viktors som smakade otroligt gott och jag inser att jag inte är i närheten med mina egna skott...


Är det hårdvaran som är så avgörande?
 

Wilderwein

Well-known member
Hej. Jag tror 80% sitter i hantverket om du kör på samma bönor och 20% hårdvara. Det här med espresso är allt annat än lätt. Jag pratade med en av Svergies bästa baristor och han sa då att ju bättre han är desto mer inser han att det finns att lära. Sedan avslutade han med att säga " jag kommer nog aldrig att hantera det till 100%" det tycker jag ger oss amatörer en tankeställare.

Visst vettiga saker måste man ha men sedan är det övning och åter övning som ger skillnaden, något jag tycker du ska skaffa är bottomless porta filter till din Silvia, dels för att smaken blir lite mer tydlig men också då det är ett bra verktyg för att utveckla ditt hantverk.

Lycka till.

K
 

Light Head

Well-known member
Tänker testa naket, skall låna av en bekant. Man säger ju att det blir lättare att "se" vad man gör och hur man kan förbättra sig..
 

Sörplarn

Active member
Är på samma spår Light Head, vill uppgradera för att få ett bättre resultat. Dock tycker jag själv att jag klämmer skott minst lika bra eller bättre än tex Viktors.
 

Light Head

Well-known member
Är på samma spår Light Head, vill uppgradera för att få ett bättre resultat. Dock tycker jag själv att jag klämmer skott minst lika bra eller bättre än tex Viktors.

Skall absolut inte förringa din kompetens! En svår parameter är ju även tillfället,, och att man inte själv dricker det man själv dragit. Men om du får bättre skott än det jag upplevde i går på Viktors... :p

Kan ju även vara ett ovanligt lyckat skott som jag fick?!

Har du något "knep" som du lärt dig? Något tips? Är medveten om att det inte räcker med teoretisk kunskap, det sitter i handlaget helt enkelt.
 

Light Head

Well-known member
Är på samma spår Light Head, vill uppgradera för att få ett bättre resultat. Dock tycker jag själv att jag klämmer skott minst lika bra eller bättre än tex Viktors.

Skall absolut inte förringa din kompetens! En svår parameter är ju även tillfället,, och att man inte själv dricker det man själv dragit. Men om du får bättre skott än det jag upplevde i går på Viktors... :p

Kan ju även vara ett ovanligt lyckat skott som jag fick?!

Har du något "knep" som du lärt dig? Något tips? Är medveten om att det inte räcker med teoretisk kunskap, det sitter i handlaget helt enkelt.
 

Mayhem

Well-known member
På en maskin med så pass stort temperaturspann som Silvia är nog temperatursurfning en av de viktigaste grejerna att bemästra. Ett bottenlöst portafilter hjälper verkligen för att lära sig distribution och tampning. Sedan vet jag inte vad du kör för kaffe, blandningar i klassisk italiensk stil (tyngre smaker, hårdare rostning, oftast en del robusta) fungerar bra i Silvians originalkorgar men den nya skolans ljusrostade kaffen brukar vara optimerade för mycket högre dosering som nästan kräver trippel eller åtminstone dubbel-och-en-halv korg.
 

Sörplarn

Active member
Ska inte påstå att mitt kaffe är bättre än det du dricker på Viktor, är själv väldigt nöjd efter mina besök där, och även väldigt nöjd när jag kommer hem...

Mindre kaffe och inte tampa så hårt är bra tips. Väg kaffet så du vet vad mycket kaffe det egentligen är du har i korgen, då är ju en beroende variabel fast iallafall. Titta på resultatet i koppen, är det överextraherat, smaka, häll ut och vrid kvarnen till underextraherat, titta och smaka. Vrid tillbaka....

Gå till Viktor och köp en espresso, titta och smaka. Ta med dig en påse av deras kaffe hem, är väl Bella de kör va, så har du en referens. Ändra och prova dig fram så du vet när och varför set smakar på ett visst sätt.
 

Light Head

Well-known member
Intressant reflektion! Jag har testat lite olika, har märkt att ljusrostade blir lite för bleka i smak, medan mörkrostade tenderar att få en boost ju mörkare de är. (min egna känsla som inte bygger på annat än just en känsla)

Har hittills testat, utan någon inbördes ordning:
J&N Isola
J&N La Bomba
Lavazza röd
Lavazza svart
Lavazza guld
Kaffemaskinen Visconti
Waxholms Milano
Waxholms Bianco
Kahls Intenso
Kahls Kenya
Circa Vit
Molinari Espresso silver
Molinari Oro guld


De som blivit extra lyckade har varit Milano, Visconti, La Bomba och Circa.

Har inte tempsurfat, inte mer än att jag ser till att tömma ut vatten så att termostaten slår till och när lampan är släcks kör jag ett skott.

Låter Silvian bli ordentligt varm innan jag kör, minst 45 minuter.
Försöker hålla både kvarn och maskin rena och städade. Gör ofta lite större brygghusrengörning.
Har testat att värma koppen med flushvatten, men är faktiskt lite osäker på om jag gillar när resultatet blir så mycket varmare än om muggen är rumsvarm.
Mal kaffet i en Eureka Mignon, upplever att resultatet är väldigt jämnt.
Tampar lite lättare och en dubbel espresso blir ca 6-7cl på 18-22 sekunder.
Creman blir fin (varierar i mängd mellan olika bönor, men det ser fint ut)

Resultatet blir en god doft och smaken är riktigt okej! Känner tydlig skillnad mellan olika skott och de olika sorternas karraktärer kommer fram relativt tydligt. Eventuellt får jag fram lite för mycket av beska, kan det bero på för hård tampning? För mycket kaffe? Eller vad?
 

hne

Well-known member
För hög temperatur. Jag väntar 30s efter värmen slagit av och spannet för riktigt gott kaffe är inte mer än 15s långt. Kan skilja mellan olika maskiners termostater kan jag tänka.
 

AndersL

Well-known member
Förutom naket och tempsurf tror jag det är viktigt att du exprimenterar utanför 6cl och 22sek med olika bönor. Mina bästa skott har varit runt 24g, 4cl och 35s+.
 

pojoel

Well-known member
Nu hade ju jag turen att hitta en färdigpimpad Silvia, men jag skulle ha svårt att tänka mig livet med henne utan pidden.
 

Light Head

Well-known member
Mm, men det blir ju en slant om man skall pidifiera Silvian... Är det inte bättre att satsa på en "61-maskin", eller något i steg 2 eller 3?
 

Light Head

Well-known member
Nu har jag kört på ett tag, och resultatet? Övning ger färdighet! 25% av skotten blir riktigt bra, de flesta hamnar på riktig ok (men ovana kaffedrickare tycker det är väldigt gott), och 25% hamnar lite lite snett... "ok" men min snålhet tillåter mig inte att hälla ut och dra ett nytt skott.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp