Hur bra är din espresso - hur bra kan en espresso bli?

arto

Well-known member
Tycker skalan är bra. För varför ska man betygsätta dåliga och ännu dåligare kaffen. Jag tycker att en näst intill omöjlig 6:a har betydelse då det alltid finns någonting att förbättra i allt, bara att man kan motivera varför och vad en viss kaffe saknar för att stanna vid 5:an.

Vet inte riktigt om jag ska jämföra mina egna kaffen med riktiga smakupplevelser eller med imaginära smaker som jag kan tänka mig dom riktigt bra kaffena smakar. Men jag tycker att medelmåttakoppen smakar gott/bra så det får bli en 3:a. Skulle jag få smaka på en VM-vinnarkaffe så skulle den egna koppens inenhåll sänkas till 0,5, tror jag :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Lite förvånande är det att smaken på espresson tydligen inte är så viktig för den sammanlagda poängen trots allt?:unsure:

According to the USBC scoring sheets, the taste of the espresso is worth 63 out of 263 points (or 25% of your total score). In fact, according to the scoring sheet, it is more important to run a clean work station and have 20-30 second extraction times, etc. than it is to have good taste scores

Skumt att det spelar roll för poängen om extraktionstiden hamnar utanför 20-30 sekunder, bara smaken är bra så tycker jag att det spelar mindre roll om den är extraherad på 32 sekunder eller 27 sekunder...
 

niad

Well-known member
Känner att skalan inte är riktigt användbar för mig. Jag har inte druckit kaffet som levereras i diverse baristatävlingar och inte heller dricker jag ofta "på stan". Däremot har jag varit i Italien och företrädesvis då längst ned i södra delarna och på Sicilien och Sardinien ett flertal gånger. Jag känner då jag kommer dit att det är "som att komma hem" när det gäller smaken på de enkla jag beställer i olika barer m.m.

Hemma gör jag ett kaffe som ser suveränt ut och som beter sig exakt som det skall vad gäller tider och crema m.m. Jag skummar så jag får microskum och mjölken blir god. Jag dricker inte mitt "SödraItalienKaffe" hemma men det är verkligen inte långt ifrån och jag är övertygad om att det bara har att göra med att hitta rätt böna eller blandning. Det är därför jag skall börja rosta mer aktivt nu då mina hemrostningar är det godaste jag dricker.

Då jag bjuder så brukar folk spontant säga att det är det godaste de druckit ... inte vet jag om de dricker på stan ofta men jag har omvänt ett antal personer som inte druckit annat än bryggkaffe på mugg förr.

Kan alltså inte sätta betyg men kan säga att jag dricker det godaste kaffet som JAG nånsin smakat i Sverige hemma hos mig själv och det räcker gott för mig ;-)
 

arto

Well-known member
Tycker att 25% är bra tilltaget, det är trots allt en rätt stor del av totalsumman.

Men om t.ex. extraheringstiden har större tyngd så är det ju lite "skumt" :)

Så klart så ska extraheringen gå rätt till, men man undrar ju vad som anses med rätt. Tycker att smaksinnet är den bästa verktygen för att bedöma det, inte klockan.

Men det kanske är bra vid tävlingar då domarna möjligen uppfattar smaker olika (personliga preferences, får dom finnas?). Då är det skönt att det tekniska (rätt mängd, rätt tid, rätt flush osv) ger basen till poängen och dom olika smak-domen höjer nivån ett steg till.
 

cango

Well-known member
Lite förvånande är det att smaken på espresson tydligen inte är så viktig för den sammanlagda poängen trots allt?:unsure:



Skumt att det spelar roll för poängen om extraktionstiden hamnar utanför 20-30 sekunder, bara smaken är bra så tycker jag att det spelar mindre roll om den är extraherad på 32 sekunder eller 27 sekunder...

Detta beror på all tekniknördighet som finns omkring detta ämne i denna typ av forum, där man ser till sånt som går att mäta o kvantifiera etc, före subjektiva upplevelser som smak (som är som baken, delad).
 

Musicman

Well-known member
Tycker det där är ett omöjligt uppdrag - jag tycker nu att jag börjar göra riktigt gott kaffe och fina skumningar. Jämför jag med diverse kaffebarer gör jag definitivt godare shots (och jämfört med andra så är det ju tvärtom) men det är ju enligt MIN personliga smak. Någon annan kan ju tycka det motsatta, inte sant?:)

Men ok då, enligt den där skalan så anser jag att jag ligger på en trea.

Basta:cool:

Overandout

Musicman
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp