Hur är Isomac Napolissima?

Tamper

Well-known member
Min newbie review

Är själv en nybliven ägare till Napolissima. Hade ambitionen att köpa en större maskin, men föll för ett bra begagnatpris på blocket.

Efter mycket testande med malningsgrader, inköp av en bra 53mm tamper, många blaskiga eller bittra shots så har jag nu fått ordning på det hela så att jag kan göra en välsmakande dubbel espresso.

Mina nybörjartips för Napolissima:

- Köp en kaffekvarn.
Förre ägaren av min maskin trodde att påskaffe från ICA skulle funka.

-Glöm bort att maskinen är klar efter 3 minuter.
När termostatlampan släckts, kör i genom 1 kopp vatten genom filterhållaren så att det blir rejält varmt.
Vänta sedan med att brygga tills lampan slocknat igen.
Jag har mätt vattentemperaturen i brygghuvudet och det ligger på cirka 93 grader vid start, och sjunker till 88 efter en deciliter.
Är filterhållaren kall så bryggs kaffet vid för låg temperatur.


-Rätt malningsgrad för kaffet.
Kräver mer justering från min sida men det funkar helt ok just nu.

- Kasta bort plastbiten som kallas tamper och köp en riktig. Innan jag köpte en riktig tamper så gick det inte att brygga kaffe.

- Använd filtret för dubbel espresso. Har inte lyckats med enkelfiltret och tänker inte testa igen på ett tag. Dubbelfiltret rymmer 12-14 gram om man stryker av det jämt med fingret. Jag mätte med med våg ett tag men nu behöver jag det inte längre.

-Tampa ganska hårt.

- Jag får drygt 6cl på 23 sekunder med en tjock melerad nötbrun crema med . Ingen beska och lagom styrka.

Betydligt bättre än många av de bäska espresso man får ute på stan.
 

TheJaff

Well-known member
Re: Min newbie review

Jättekul med en till ägare att utbyta "modellspecifika" tips med! Ett förtydligande bara:

Omedelbart när lampan släcks så är vattnet som lämnar huvudet 93 grader alltså? Mätte du vattnet i koppen eller i själva huvudet då? Man bör mao dra shoten direkt efter lampan släcks (surfning) för nå kallare vill man ju inte ha.

Övrigt så har jag faktiskt lyckats nästan lika bra med singelfiltret (när jag väl träffar rätt mängd kaffe i filtret.. variansen är ganska stor för mig fortfarande).

EDIT: Vilken tamper köpte du? Själv har jag köpt en Expressivo Presso 52mm.. hittade tyvärr ingen 53:a i Sundsvall.. men jag skulle gärna ha en som passade tajtare.
 

Tamper

Well-known member
Köpte en Presso Luce för en tvåhundring och den funkar utmärkt.

Temperaturen mättes direkt i huvudet med en snabb typ-K givare och ett noggrannt instrument.
 

Hawthorne

Well-known member
Har nu också skaffat mig en Napolissima.
Sikket kaos. Espressogörande nummer ett, två och tre har varit mindre katastrofer. Mycket o blaskigt, alternativt sumpigt. Nån crema har jag inte varit i närheten av.
Det jag lätt upptäckte var att jag måste skaffa en tamper. Det är ju helt omöjligt att få kaffet på plats annars.
Men det jag inte riktigt fattar är hur länge jag ska hålla på. Om en espresso ska ta ca 23 sek för en 6-7 cl, innebär det att jag ska ha knappen intryckt under den tiden och sen slå av, eller ska jag slå av när det runnit genom 6-7 cl? Som det är nu hinner det ju rinna genom hur mycket som helst på den tiden...men det kanske beror på andra faktorer.
Jag har kvarn o mal ganska fint (men har väl itne träffat perfekt ännu). Och när jag har rätt mängd (ca 14g) får jag nästan inte in filtret i brygghuvudet. Men det beror väl på att jag inte kunnat pressa kaffet så bra?
Lite hjälp åt en förvirrad nybörjare skulle uppskattas
 

Molarin

Well-known member
Tampar du ordentligt och får till rätt malning så blir det 6 cl på 23 sek.

Böja med att mala finare. Tampern som följer med duger till att få till en god espresso.
 

TheJaff

Well-known member
Misströsta inte Hawtorne.. mina första 4-5 (9-10?) shots blev också helt misslyckade. Nu blir säkert varannan bra (om jag har tur.. :)).

Se till att vara noggrann när du distribuerar kaffet i filtret och pröva dig fram med mängden tills det att du kan skruva fast handtaget utan problem men ändå att kaffet nästan tar i munstycket. Märke efter skruven i mitten får du definitivt.

Köp en konkav tamper som ger dig lite extrautrymme för den ganska stora skruven på Isomacs maskiner.. rekommenderar Expressivo Presso.

Försök tampa ganska hårt (20-25 kg uppskattningsvis) och se till att du tampar rakt ner..

När du träffar rätt bör kaffet börja rinna efter ca 5-10s och först vara ganska mörk i färgen. Vid 10-15s blir strålarna ljusa och krämiga för att sakta men säkert bli ännu ljusare och till slut kan man börja ana genomskinlighet vid ca 25s. Om allt står rätt till bör du ha ca 3-4cl med enkelfiltret och 6-8cl med dubbelfiltret.
 

Hawthorne

Well-known member
Ok. Undrar om jag är ute o cyklar eller har märkt ett fel i min förpackning. Det som jag fick med var två filter, samt en måttliknande tingest. Något som liknar en press har jag inte sett röken av.
Ska det inte vara det i napolissiman? Det verkar så med tanke på vad som står på kartongen iaf.
Accesoarer:
- Filter för 1-2 koppar
- Kaffemått
- Kaffepress

Det sista har inte jag hittat iaf..
 

Hawthorne

Well-known member
"The really small, cheap and nasty Isomac tamper is the one on the right"

Hmm, så den ska vara med i förpackningen? Då har nått definitivt blivit galet. Här ska klagas...
 

TheJaff

Well-known member
Hawthorne sa:
"The really small, cheap and nasty Isomac tamper is the one on the right"

Hmm, så den ska vara med i förpackningen? Då har nått definitivt blivit galet. Här ska klagas...
Den fanns med min Napolissima.. men du ska ändå skaffa en ordentligare tamper så skippa bråket med butiken, alternativt om dom säljer riktiga tampers så tycker jag att du ska kräva en sån som ersättning :)
 

Hawthorne

Well-known member
Jepp, det kunde de.
Fick en isomactamper för 241kr (ord. 360)

Nu återstår bara den pyttelilla detaljen att lära sig göra espresso. Hur svårt kan det egentligen vara ;)
 

Akoa

Well-known member
Har en fråga om Napolissiman; kommer jag som nybörjare märka någon större skillnad mellan Gaggia Classic, eller napolissiman, och i så fall vad? Någon som har erfarenhet av att skumma mjölk i napolissiman? Gaggia classic sägs ju vara mindre bra tills man byter ut röret?


Mvh
 

snaggvovve

Well-known member
Nu har min semester äntligen börjat och vad kan vara bättre att börja den med än att köpa en espressomaskin?
Körde till OnOff och köpte en Napolissima. Tyvärr hade de bara svarta i lager och jag ville ha en beige. Så det blev till att beställa, kommer i början på nästa vecka lovade försäljaren.
Maskinen kostade precis under 1500:- så det var fortfarande extrapris.

Blir till att köra med min moka-kanna ett par dagar till....men sen ska det experimenteras med Napolissiman. Förhoppningsvis kan det bli många goda espressos till fotbolls-VM.

Förresten, var köper man en Expressivo Presso tamper? Den ska vara 53 mm stor till Napolissiman om jag har förstått det hela rätt va?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp