Hur är Isomac Napolissima?

Cheffalo

Hedersmedlem
Ursäkta om jag lät lite grinig där, sippade just på dagens första kaffe. Hade nog inte verkat än :eek:
På balkongen, i solen, bland blommorna.. . ... . 8)
 

Large

Well-known member
ag vet att så länge jag sysslar med det jag gör kanske ingen kommer ta mitt intresse och engagemang på högsta allvar
Om det kan vara någon tröst så är detta fenomen inget unikt för kaffebranschen. Detta har jag sett hända "gurus" inom andra intressesfärer oxå. Ni kanske skulle bilda en förening... 8)

På grund av att jag sysslar med mitt största intresse till vardags så är det ingen risk att man "omkullsnackas" av mig.
Det tror jag alla vet som varit och hälsat på. Dock är detta inte den vanliga attityden hos försäljare så folk har garden uppe.

Trodde att fler nördar skulle dyka upp oftare för att prata, klämma och känna.
Jo, men det är dyrt med kaffe och man får jobba hårt för att ha råd med de små bönorna :) och sedan måste man få tid över för och fika oxå :lol:
Dessutom VAD skulle Silvia säga om hon visste att jag var och klämde och kände på andra :p Hon skulle ofelbart bara producera riktigt sura shots... :)
 

Cheffalo

Hedersmedlem
:lol:
Och jag som hört att Silvia är så bra
:lol:

Jo, jag vet hur det ligger till med allt det där. Blir bara lite frustrerad ibland, men jag ska nog kunna vänja mig vid det också ;)
Men, man måste inte handla för att klämma och känna. Så många klagar på att det inte finns nåt sortiment någonstans, så man kan just klämma och känna och prata (live) med annan nörd In Spe, så jag hade trott att fler skulle hänga här. Jag vänjer mig vid det också ;)
Det mesta vänjer man sig vid. Redan vant mig vid vädret, ikväll ska det grillas 8)
 

Kaiser

Well-known member
Men, man måste inte handla för att klämma och känna. Så många klagar på att det inte finns nåt sortiment någonstans, så man kan just klämma och känna och prata (live) med annan nörd In Spe, så jag hade trott att fler skulle hänga här. Jag vänjer mig vid det också

Cheffalo tappa inte sugen. Bland annat du med ditt generösa sätt att dela med dig av kaffekunskap är ett måste för oss som älskar riktigt kaffe.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Ingen dum idé :lol: Skulle vilja ha en sån där rostkula med vev att köra över öppen eld 8)
 

TheJaff

Well-known member
Imorrn eller på tisdag skulle jag tro att min Napolissima dyker upp. Har införskaffat en påse Zoegas färdigmalet kaffe som ska användas för experimentering. En blandning av Arabica och Robusta med tyngdpunkten på den senare vilket ska ge en rätt kärv smak och borde ge rätt så mkt crema.

När jag väl tränat upp tekniken ska det inhandlas lite färskmalet kaffe på lokala kafferosteriet för att se vad apparaten verkligen går för.

Återkommer i mitten av veckan.
 

Lars

Well-known member
Det finns en risk att det kaffet är för grovmalet och att det kan bli svårt att dra några slutsatser utifrån det, men det kan vara värt ett försök.
 

TheJaff

Well-known member
Lars sa:
Det finns en risk att det kaffet är för grovmalet och att det kan bli svårt att dra några slutsatser utifrån det, men det kan vara värt ett försök.
Jo ska som sagt inhandla "riktigt" färskmalet kaffe senare.. men för att förtydliga så var det här Zoegas-kaffet speciellt malet för espressomaskiner.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Oftast är det för grovt ändå. Bara så du vet det och inte klagar på maskinen om det inte blir perfekt ;)
 

TheJaff

Well-known member
Ja igår kväll kom jag hem med Napolissiman och packade upp den för ett första look innan det var dags att gå o lägga sig.

Helt klart nöjd med valet av en beige. Tycker den ser betydligt roligare ut än den svarta eller vita, lite så där klassiskt gammeldags fulsnygg. I övrigt så känns den ganska enkel o funktionell.. designen är inte så mycket att prata om.

Började med att köra igenom ett par liter vatten genom filtret samt ångpipen.. när det var gjort var jag såklart tvungen att pröva en första shot fast jag förkyld och trött eg. inte hade tålamodet för det.. och det kan sammanfattas med ett ord: katastrof :)

Allså, varför Isomac skickar med en tamper som är minst 5mm för liten i diameter fattar jag inte. Det är nog svårt för en nybörjare att få en jämn tampning utan att behöva flytta omkring den för att få tryck över hela pucken.

Försökte en 3-4 dubbla shots och tampade så hårt som 20-25kg i vissa försök men kom ändå bara upp som längst till 20sek innan det blondade sig. I stort sett obefintlig crema. Kanske är det som du skrev Cheffalo att det är för grovt malet kaffet. Behöver inte säga att det smakade rävgift oxå.

Ska ta mig ner på stan och köpa en riktig tamper samt lite färskmalet, riktigt kaffe idag, får pröva igen sedan.

Har ni frågor om själva apparaten är det bara att fråga.
 

Molarin

Well-known member
Jag har normalt en extraktionstid på 18-22 sek. Då tycker jag att det smakar godast. Tycke, smak, vatten, tampning, bönor och malning spelar ju in så det finns inget "rätt" eller "fel", bara "gott" eller "inte gott".
 

JvD

Well-known member
TheJaff, jag är övertygad om att du ganska snart vill ha en bra kvarn. Det har sagt tidigare och kan sägas igen men du har så mycket att vinna på det. Inte minst kan du lättare hitta den där perfekta malningsgraden som passar dig. Eller för att inte tala om möjligheten att anpassa malningsgrad efter bönblandning eller hur gammal bönan är. MEN har du en BRA kaffebutik i närheten kan du ju be om att få några påsar med olika malningsgrad för att hitta den som passa dig bäst.

Sedan tycker jag också du skall vara på din vakt med det kaffe som en del butiker säljer, tex ica och andra mindre, med kaffe som står framme i icke täta behållare. Bönorna torkar ut och blir trista och livlösa (stackarna;-). Vad gäller just Zoegas färdigmalda har jag samma erfarenhet som du, det är för grovmalet.

Utan att vara proffs skulle jad dock änvå vilja hävda att tampning inte alltid kan kompensera en felaktig malning. Små differense kanske kan korrigeras men inte för stora. Skulle man kunna pressa extraktionstiden på ett för grovmalet kaffe till ca 25 sekunder tror jag inte nödvändigtvis att creman kommer bara för det (här kan jag dock ha fel).
 

TheJaff

Well-known member
Två frågor:

1) jag har inte tillgång till våg att väga kaffet med så jag kör på volym-dosering. De flesta filmer/bilder jag sett så doserar folk upp till kanten av filtret, jämnar av det vid kanten med ett finger tex och tampar till sist. Problemet med den metoden att då tar mitt kaffe i själv munstycket uppe i maskinen!? Isomacar har ju dessutom en ganska ordentlig bultskalle i mitten som lämnar ett stort avtryck. När ni gjort en shot, är ert "duschmunstycke" då fullt med kaffe?

2) Det fanns inga 53mm-tampar på stan, endast 52mm.. så det är såklart lite utrymme kvar på sidorna men ljusår bättre än den medföljande tampern. Hur viktigt är den där sista millimetern?
 

zix

Well-known member
Svaret på 1) är att det blir märken efter mittmojen i mitt kaffe. Jag fyller upp och stampar hårt.
Men utan kvarn spelar det ingen roll hur mycket du fyller. Det rinner rakt igenom ändå.

Svaret på 2) är att den sista millimetern inte är viktig, jämfört med hur viktigt det är att du använder färskmalet kaffe, direkt från kvarn.

Malet kaffe blir odugligt för espresso på under en halvtimme. Packar du portafiltret och stoppar in det i maskinen (utan att göra espresso) så blir kaffet dåligt på under minuten p.g.a. värmen.
Färskmalet. Kaffekvarn. Färskmalet. Kaffekvarn. Färskmalet. Kaffekvarn. Färskmalet. Kaffekvarn. Färskmalet. Kaffekvarn. Färskmalet. Kaffekvarn.
 

wesaft

Well-known member
Jag har också 53mm, som tur är är sticker min skruv ut så mycket. Jag överdoserar gärna, får bättre resultat då.
Det du ska undvika är att fylla upp så mycket att när du drar åt så trycker skruven delvis sönder ditt packade kaffe och rinner genom snabbare.
Gärna skruvavtryck efter shoten men inte innan.
Men testa själv, kan vara så att du kan överdosera ännu mer och få bra resultat.
Studera din puck efter och se så kaffet inte tagit för stora genvägar igenom.

Oroa dig inte för millimiter, jag har en 53mm tamper, men det är ändå 1mm glapp för mig. Jag känner inget behov av en ny. Ta med dina filter till butiken och testa.
 

TheJaff

Well-known member
Ledsen att jag inte rapporterat här på ett tag.

Har faktiskt börjat få ordning på shotsen nu, trots att jag kör på färdigmalt fortfarande. Felet jag gjorde förut att jag helt enkel doserade fel, åt ena eller andra hållet.

Just nu tycker jag att jag får godkänt resultat vid runt 23 sekunder men däremot så får jag ganska "stora" shots, säkert närmare 8-9cl för en dubbel.. så det kanske inte är godkänt ändå :) Smakar ok iaf.. men jag har som sagt inga ordentliga referenser att gå efter.
 

TheJaff

Well-known member
Nu har Onoff höjt priset på beige och vit Napolissima till 1956kr. Den svarta kostar forfarande 1466kr. Tur man hann norpa en beige :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,723
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp