Hjälp en okunnig vad jag skall köpa för ca 3-5000kr.

Davil

Well-known member
Som jag har förstått det, och jag är ingen expert, så är den största skillnaden mellan hx och db att du betydligt smidigare kan leka med ex olika temperaturer och tryck vid bryggningen. De som verkar ha betydligt bättre palett än jag har kan ex. föredra att köra en viss böna eller blandning med något lägre temperatur än en annan.

Att styra exakt bryggtemperatur gör du enkelt på en DB eftersom du har två separata system. På en HX blir det lite mer komplicerat. Dels är det svårare att bestämma exakt temperatur med ex. en PID. Vill du nå en exakt temperatur med en HX-maskin så behöver du lära känna din maskin lite mer, använda flushen och ex. räkna sekunder för att veta när temperatur är korrekt. Jag förstår inte mekaniken bakom men det är så jag har förstått det iaf. Utöver själv flushandet reglerar man temperaturen genom att ändra trycket du har i kokaren, dvs. vill du ha något lägre temperatur för en böna så kommer du behöva dra ner trycket i kokaren och därigenom få lite mindre resurser när det kommer till att skumma mjölk.

Summa summarum...du kan enklare pilla med parametrar med en DB (som har PID) och bestämma exakt temperatur och tryck. Du kan få samma precision på en HX men det kräver att du kanske behöver kompromissa med mängd ånga i kokaren och att du får räkna sekunder för att köra igång bryggningen vid exakt rätt tillfälle.

Jag har själv en HX-maskin och är mycket nöjd med den men visst är man lite nyfiken på om det skulle göra stor skillnad med en grad upp eller ner på en typ av böna. Det finns en intressant artikel på home-barista om hur man kan laborera med temperaturer på HX-maskiner också.
http://www.home-barista.com/hx-love.html

Tack för ett mycket bra svar!
Jag måste erkänna att jag har blivit lite skraj (speciellt efter att ha läst i din länk). Det låter inte helt enkelt att lyckas med en HX-maskin. Men man lär sig väl kanske...

Klart jag skulle vilja ha en dubbelkokare helst, men jag har helt enkelt inte pengar som skulle räcka till en kvarn isf. Det är om jag skulle vänta en hel lång månad till nästa lön men jag hatar att vänta.
 

TheDude

Well-known member
Tack för ett mycket bra svar!
Det är om jag skulle vänta en hel lång månad till nästa lön men jag hatar att vänta.

Personligen är jag sådan att jag vill fundera en lång tid på vad jag ska köpa innan jag slår till och verkligen köper. Att vänta en månad (eller två) och verkligen läsa in sig och fundera igenom vad man verkligen vill ha, är ett litet pris för att inte råka ut för att man i år framöver kommer ångra sig för att man köpte fel pryl från början.
 

AndersL

Well-known member
Enkelt förklarat är en hx en enkelkokare med övertryck (ånga) runt 125grader som funkar perfekt att ånga med men mindre bra att brygga med. Därför har den en värmeväxlare som kyler vattnet på vägen från kokare till gruppen. Efter ca 30min är vattnet som kommer ut ur gruppen över 100grader dvs delvis ånga. Därför måste man flusha en hx men det är inget att vara rädd för! Hx funkar utmärkt så länge man inte är väldigt känslig för tempvariation.

Väl sagt detta så är det en skön känsla att slippa en variabel. Har DB med PID men varierar tempen väldigt sällan beroende kaffet (är inte tillräckligt bra på att uppfatta smakskillnader). Har du råd med en DB så råder jag dig trots allt att köpa en och börja med en billig kvarn, våg och wdt. Men som sagt kvarnen måste mala tillräckligt fint annars är det helt kört.
 

TheSentinel

Well-known member
Jag kollar köp och sälj här på forumet som en tok, men det är lite dålig aktivitet där tyvärr :mad:.

Likaså blocket hittar jag inget som ser intressant ut heller, eller så är det jag som söker på fel "sökord".

Bra grejer till bra pris försvinner oerhört snabbt. Ett tips är att köra med bevakningar på det du söker exempelvis med blockets app. Tänk på att många stavar som krattor och särskriver. Ibland lönar det sig att söka på konstiga stavningar och liknande. "Kaffeapparatur" eller "kafé kokare" kanske ger napp mitt i allt :D Men viktigast är att du vet exakt vad du letar efter.
 

hne

Well-known member
Enkelt förklarat är en hx en enkelkokare med övertryck (ånga) runt 125grader som funkar perfekt att ånga med men mindre bra att brygga med. Därför har den en värmeväxlare som kyler vattnet på vägen från kokare till gruppen. Efter ca 30min är vattnet som kommer ut ur gruppen över 100grader dvs delvis ånga. Därför måste man flusha en hx men det är inget att vara rädd för! Hx funkar utmärkt så länge man intväldigt känslig för tempvariation.

Enkelt förklarat är det en tryckkokare för ånga med ett rör genom, i vilket man pumpar kallvatten och hoppas att den stora massan luftkyld metall i bryggruppen ska hinna kyla eller slutvärma lagom mycket. Så länge maskinen fått värma upp ordentligt och det lilla rörets antagna kallvatten inte är över typ 100 grader varmt funkar det förvånansvärt bra.
 

Coriander

Well-known member
Jag har en Giotto evoluzione, dvs en HX. Hade en Silvia med pid tidigare. Jag talar endast av egen erfarenhet, men är tämligen övertygad om att färskt kaffe malet i en bra kvarn, spelar större roll för resultatet i koppen än en grad upp eller ner.
Jag kör alltid en "flush" innan jag stoppar i pf och brygger. Tycker att jag får jämnt resultat. Blir det kanalisering beror det mer på gamla bönor eller mitt tillkortakommande. Men som sagt det är min upplevelse av det hela. Sen finns det säkert bättre/sämre hx-maskiner.
Behöver kaffet en högre temp, flushar jag först, sen maler, tampar och slutligen brygger/Henrik
 
Senast ändrad:

Davil

Well-known member
Personligen är jag sådan att jag vill fundera en lång tid på vad jag ska köpa innan jag slår till och verkligen köper. Att vänta en månad (eller två) och verkligen läsa in sig och fundera igenom vad man verkligen vill ha, är ett litet pris för att inte råka ut för att man i år framöver kommer ångra sig för att man köpte fel pryl från början.

Jag är tyvärr helt tvärtom. Jag är otroligt otålig när jag ska köpa något :-\.

Bra grejer till bra pris försvinner oerhört snabbt. Ett tips är att köra med bevakningar på det du söker exempelvis med blockets app. Tänk på att många stavar som krattor och särskriver. Ibland lönar det sig att söka på konstiga stavningar och liknande. "Kaffeapparatur" eller "kafé kokare" kanske ger napp mitt i allt :D Men viktigast är att du vet exakt vad du letar efter.

Jepp, jag kör bevakningar och kollar även manuellt men folk vill inte sälja något som är intressant för mig hehe.

Tack för tipsen på sökord.
 

Davil

Well-known member
Enkelt förklarat är en hx en enkelkokare med övertryck (ånga) runt 125grader som funkar perfekt att ånga med men mindre bra att brygga med. Därför har den en värmeväxlare som kyler vattnet på vägen från kokare till gruppen. Efter ca 30min är vattnet som kommer ut ur gruppen över 100grader dvs delvis ånga. Därför måste man flusha en hx men det är inget att vara rädd för! Hx funkar utmärkt så länge man inte är väldigt känslig för tempvariation.

Väl sagt detta så är det en skön känsla att slippa en variabel. Har DB med PID men varierar tempen väldigt sällan beroende kaffet (är inte tillräckligt bra på att uppfatta smakskillnader). Har du råd med en DB så råder jag dig trots allt att köpa en och börja med en billig kvarn, våg och wdt. Men som sagt kvarnen måste mala tillräckligt fint annars är det helt kört.

Tack för en bra förklaring!

Enkelt förklarat är det en tryckkokare för ånga med ett rör genom, i vilket man pumpar kallvatten och hoppas att den stora massan luftkyld metall i bryggruppen ska hinna kyla eller slutvärma lagom mycket. Så länge maskinen fått värma upp ordentligt och det lilla rörets antagna kallvatten inte är över typ 100 grader varmt funkar det förvånansvärt bra.

Tack nu har jag helt fattat hur en hx-maskin fungerar :).

Jag har en Giotto evoluzione, dvs en HX. Hade en Silvia med pid tidigare. Jag talar endast av egen erfarenhet, men är tämligen övertygad om att färskt kaffe malet i en bra kvarn, spelar större roll för resultatet i koppen än en grad upp eller ner.
Jag kör alltid en "flush" innan jag stoppar i pf och brygger. Tycker att jag får jämnt resultat. Blir det kanalisering beror det mer på gamla bönor eller mitt tillkortakommande. Men som sagt det är min upplevelse av det hela. Sen finns det säkert bättre/sämre hx-maskiner.
Behöver kaffet en högre temp, flushar jag först, sen maler, tampar och slutligen brygger/Henrik

Hur länge flushar man ungefär?
Blir det inte sämre kapacitet över till att skumma mjölk pga flush?

Låt säga att man gör flera skott på rad. Då behöver man kanske bara flusha innan första skottet och inte mellan varje eller?

Blir det mycket "spillvatten" när man flushar?
 

Coriander

Well-known member
Beroende på hur högt tryck man har ställt kokaren, får man flusha olika länge. Låt säga att jag flushar ca 10 SEK. Om du söker på "waterdance" på tex home-barista.com så finns det bra förklarat. Man spolar ut för varmt vatten och då kommer det att fräsa och bete sig som ett "kokande vattenfall". När det är bra temp rinner vattnet mer kontrollerat ur grupphuvudet. Då är det lagom temp och dags att brygga. Finns säkert en uppsjö med klipp på tuben om detta fenomen.
Jag flushar ut ca 2 dl. Den här proceduren har mig veterligt aldrig påverkat skumfunktionen. Ett högt ställt tryck i kokaren ökar skumkapaciteten men det ger en högre temp och du måste flusha ut desto mer vatten. Det gäller bara att hitta en bra balans med hur mycket kaffe man gör på dagarna. Jag använder min maskin 4-5 gånger/dag och då behöver jag inte ha superhög skumkapacitet för den mängden.

Man behöver inte flusha mellan varje skott. Går det 5-10 min mellan varje skott kan du behöva flusha. Återigen spelar kokartrycket en roll. Ett högt ställt tryck ger en kortare tid till tempen på bryggvattnet blir högre än önskat.

Mycket info på en gång. Jag är ingen expert på ämnet, det finns mycket mer info på nätet att hämta.
 

Coriander

Well-known member
En sak till. Anledningen till att jag valde hx framför DB var följande argument:
I en DB står varmt vatten still i ett hett kopparrör/grupphuvudet. I en hx flushar du fram fräscht vatten från tanken till kaffebryggningen.

Å andra sidan står ju vattnet still i tanken på en hx, så jag tror inte att det ena bryggsättet ger bättre vattenkvalitet än det andra...
 

Davil

Well-known member
Beroende på hur högt tryck man har ställt kokaren, får man flusha olika länge. Låt säga att jag flushar ca 10 SEK. Om du söker på "waterdance" på tex home-barista.com så finns det bra förklarat. Man spolar ut för varmt vatten och då kommer det att fräsa och bete sig som ett "kokande vattenfall". När det är bra temp rinner vattnet mer kontrollerat ur grupphuvudet. Då är det lagom temp och dags att brygga. Finns säkert en uppsjö med klipp på tuben om detta fenomen.
Jag flushar ut ca 2 dl. Den här proceduren har mig veterligt aldrig påverkat skumfunktionen. Ett högt ställt tryck i kokaren ökar skumkapaciteten men det ger en högre temp och du måste flusha ut desto mer vatten. Det gäller bara att hitta en bra balans med hur mycket kaffe man gör på dagarna. Jag använder min maskin 4-5 gånger/dag och då behöver jag inte ha superhög skumkapacitet för den mängden.

Man behöver inte flusha mellan varje skott. Går det 5-10 min mellan varje skott kan du behöva flusha. Återigen spelar kokartrycket en roll. Ett högt ställt tryck ger en kortare tid till tempen på bryggvattnet blir högre än önskat.

Mycket info på en gång. Jag är ingen expert på ämnet, det finns mycket mer info på nätet att hämta.

Jag har kollat på några klipp på tuben och det ser inte invecklat ut mer än att det blir lite extra spill.

Men högst upp på min "vill ha lista" står Expobar Brewtus IV som jag har hittat för ca 10500 från Holland (plus frakt)
http://www.koffiewarenhuis.nl/product/9/15/876/Espressomachines/Expobar/Expobar_Brewtus_IV/

Men det är långt kvar till lön så kanske dyker det upp något bra på blocket innan...

En sak till. Anledningen till att jag valde hx framför DB var följande argument:
I en DB står varmt vatten still i ett hett kopparrör/grupphuvudet. I en hx flushar du fram fräscht vatten från tanken till kaffebryggningen.

Å andra sidan står ju vattnet still i tanken på en hx, så jag tror inte att det ena bryggsättet ger bättre vattenkvalitet än det andra...

Man kan ju flusha lite innan man kör ett skott med en db också i om man vill iof :)
 

Coriander

Well-known member
Exakt. Vad du än köper i den prisklassen kommer du bli nöjd. Vad det lider kanske jag ska säga. Det tar ett tag att bli kompis med sitt krom-monster
 

Davil

Well-known member
Uppdatering!

Igår ÄNTLIGEN kom mina maskiner från Holland. Det blev en Expobar Brewtus IV dubbelkokare och en Bezerra BB005TM kvarn.

För att vara en nybörjare som aldrig tidigare har ägt en espressomaskin så är jag ganska stolt över hur snabba framsteg jag gör med min teknik.

Ställde in kvarnen på ett ungefär och första skottet stängde jag av efter över 40 sekunder / ca 3cl hehe... Andra skottet något bättre medan det tredje blev kanongott på sina 29sek / 6cl :)

Skumma mjölk går inte lika smärtfritt dock. Men det går bättre och bättre men jag behöver komma på hur jag gör de gånger jag lyckas för just nu har jag ingen aning...

Jag är hittills otroligt nöjd med mitt inköp! Kvarnen som jag var mest orolig över tycker jag presterar mycket bra! Absolut helt klumpfritt och den är inte så högljudd samtidigt som jag tycker den är snygg och andas kvalitet. Mycket prisvärd.

Mvh / David
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp