Hjälp en okunnig vad jag skall köpa för ca 3-5000kr.

Davil

Well-known member
Hejsan vänner!

Jag har hittills hunnit ändrat mig 4 gånger (jösses), men nu känner jag mig nog 100% helt säker på vad jag skall köpa!
Jag har varit hemma hos Stefan Böna och tack vare honom blev jag ungefär 200% klokare hehe...
Jag gjorde mitt livs första espressoskott och tom Stefan tyckte det var ett riktigt bra skott :) Kul, och mycket gott!

Eftersom både jag och min fru alltid dricker varsin Latte till frukost så tror jag att en singelkokare (tex Silvia) kommer göra oss frustrerade med väntan att ställa om sig mellan ånga/brygg-läge.

Mitt "krav" är att helst kunna göra 2st latte på dubbelespressos till mig och frun på kort tid. det klarar nog inte en Silvia som jag tidigare varit inne på.

Därför blir det en svart Nuova Simonello Oscar + en Mahlkönig Vario kvarn. Jag tycker inte designen är den läckraste, men ändå helt ok. Känns lite retro på ett ful-snyggt vis :).

Jag har hittat riktigt bra pris på dessa från Danmark som landar på ca 9060 SEK ( www.kaffemekka.dk ).
Så...min sk "budget" på 5000kr är spräckt med det dubbla och frågan är om jag nånsin kommer våga berätta vad jag har gett för prylarna för frun hehe.

För jag kommer ju även att behöva en knockbox och tamper (tampermatta av 6mm gummi fixar jag gratis).

Tack "Stefan Böna" för ett trevligt besök och för all information/hjälp jag fick! God cappuccino och espresso blev det på din Vibiemme, jäkla läcker maskin!

Mvh/ David
 
Senast ändrad:

Stefan Böna

Mr Microtext
Ingen orsak alls, Davil! Bara roligt att träffa likasinnade! Du (och givetvis damen din) är välkomna på mer kaffe(snack) närsom. mer eller mindre! :coffee:

//Stefan (som glädjs åt att funnit ytterligare en kaffeintresserad på hemmaplan)
 

Davil

Well-known member
Om du inte handlat än, detta hade jag satsat på http://www.stoll-espresso.de/bezzera-bz07-s-pm-mit-einfachmanometer-mit-bb05.html
Betydligt snyggare och med riktigt snabb uppvärmning, typ 10min.

Jag måste vänta på lönen (Fredag). Så än har jag inte beställt något.

Hmm.. Det är 800kr till. Visst håller med om att espressomaskinen ser snyggare ut, men hur är kvarnen jämfört med Vario?

Och stämmer verkligen att det tar 10 minuter från avstängd till färdig för ett espressoskott? Jag har svårt att se att filtergruppen osv är varm nog på 10 min?

Men ja, Bezzera är snyggare än Oscar! Frågan är om det paketet är bättre, om det är värt 800kr.

Mvh.David
 

Rajtin

Member
Hej, jag kör på en bezzera bz10 och den är riktikt snabbt varm. Tror dom kör med elslinga i gruppen.
Snabbaste maskin jag kört på.
 

exxy19

Well-known member
Jag har en BZ07 och är mycket nöjd med hur den levererar samt den korta uppvärmningstiden.

Det är precis som Rajtin skriver att brygghuvudet är eluppvärmt och att man därför når bryggtemperatur snabbare än vad som är normalt för en sån här typ av espressomaskin.

Jag har ingen erfarenhet av en Oskar så jag kan inte på något sätt jämföra, de ska vara bra har jag hört så jag vill inte avråda dig från den men jag kan nästan garantera att du blir nöjd med en BZ07.
Jag tror dock att kvarnen i paketet kanske inte når riktigt samma höjd som Varion, någon annan kanske kan bidra med info?

Lycka till och välkommen till kaffeträsket ;-)
 

TheDude

Well-known member
Ni som har koll på Bezzera maskiner, kan ni fölkara skillnaden mellan de olika maskinerna (jag har kollat lite på http://www.bezzera.it/ men jag tycker det är svårt att se vad som skiljer).

BZ07 och BZ10 ser ganska lika ut när man läser om dem.
BZ09 och Unica ser också kanske lika ut fast Unican har PID också.
Mitica och Magica är väl också lika.

Är vissa av dem gamla modeller som inte säljs nu (vilka av dem säljs nu)?
 

Davil

Well-known member
Hej, jag kör på en bezzera bz10 och den är riktikt snabbt varm. Tror dom kör med elslinga i gruppen.
Snabbaste maskin jag kört på.
Det låter bra!

Jag har en BZ07 och är mycket nöjd med hur den levererar samt den korta uppvärmningstiden.

Det är precis som Rajtin skriver att brygghuvudet är eluppvärmt och att man därför når bryggtemperatur snabbare än vad som är normalt för en sån här typ av espressomaskin.

Jag har ingen erfarenhet av en Oskar så jag kan inte på något sätt jämföra, de ska vara bra har jag hört så jag vill inte avråda dig från den men jag kan nästan garantera att du blir nöjd med en BZ07.
Jag tror dock att kvarnen i paketet kanske inte når riktigt samma höjd som Varion, någon annan kanske kan bidra med info?

Lycka till och välkommen till kaffeträsket ;-)

Tack för klargörande ang. uppvärmt brygghuvud!
Det måste jag säga är ett stort plus jämfört med Oscar.
Jösses... Jag börjar känna mig löjlig med tanke på hur många gånger jag har känt mig säker på vad jag ska köpa...
Nu lutar det faktiskt åt att kunna bli en Bezzera bz07.
Jag är ännu inte lika säker på kvarnen. Jag har googlat och läst det lilla jag hittat om den och får intrycket att det är en bra kvarn.
Här är en jämförelse mot tex vario: http://www.home-barista.com/grinders/bezzera-bb005-conical-grinder-t17489.html

Ni som har koll på Bezzera maskiner, kan ni fölkara skillnaden mellan de olika maskinerna (jag har kollat lite på http://www.bezzera.it/ men jag tycker det är svårt att se vad som skiljer).

BZ07 och BZ10 ser ganska lika ut när man läser om dem.
BZ09 och Unica ser också kanske lika ut fast Unican har PID också.
Mitica och Magica är väl också lika.

Är vissa av dem gamla modeller som inte säljs nu (vilka av dem säljs nu)?

Jag håller med dig att det är svårt att se skillnader...
Bz07 har inte E61 grupphuvud, men jag vet inte vad det innebär?

Sedan finns det bz07 med dubbla tryckmätare.
Den med en mätare är för pannan 0-3bar ?
Är det bra att ha dubbla mätare eller är det bara "snyggt och ballt"?
 

MattiasL

Well-known member
Jag är ännu inte lika säker på kvarnen. Jag har googlat och läst det lilla jag hittat om den och får intrycket att det är en bra kvarn.
Här är en jämförelse mot tex vario: http://www.home-barista.com/grinders/bezzera-bb005-conical-grinder-t17489.html

Är det en kvarn strax under 3000:- som inte tar så stor plats så kan jag rekommendera att du sneglar lite på eureka mignon.
http://www.bellabarista.co.uk/espre...aneo-grinder-auto-manual-gloss-black-796.html
Den verkar vara ruskigt bra för priset. Själv var jag snubblande nära att köpa en sådan men bestämde mig till slut för en Compak K3, lite större och några hundralappar dyrare. Är nöjd med compaken men hade förmodligen varit lika nöjd med Eurekan.

Varion känns annars svår att slå när det gäller mångsidighet. En steglös kvarn som Compak k3, och som Bezzeran också verkar vara, är inget du kommer vilja byta bryggmetod med allt för ofta. Det är ganska omständigt att gå från espresso, upp till ex. filter och sen snabbt hitta exakt rätt för espresso igen. Varions justeringssystem verkar göra detta otroligt smidigt.

Mina fem ören iaf. :)

Väkommen till träsket!!!
 

onkelA

Well-known member
har också BZ07, men brukar nog vilja värma uppemot halvtimmen...
(går att använda tidigare, men åtm på min blir det jämnare kvalitet på shottarna med ordentlig uppv, kanske inbillning?)
...har jag så panik (ytterst sällan), att jag inte kan vänta, blir det "pingvinkaffe" (=dolce gusta kapselautomat, som värms på par min)

däremot mycket nöjd med och redo rekommendera Bezzeran när som helst!
 
Senast ändrad:

TheDude

Well-known member
Är det en kvarn strax under 3000:- som inte tar så stor plats så kan jag rekommendera att du sneglar lite på eureka mignon.
http://www.bellabarista.co.uk/espre...aneo-grinder-auto-manual-gloss-black-796.html
Den verkar vara ruskigt bra för priset. Själv var jag snubblande nära att köpa en sådan men bestämde mig till slut för en Compak K3, lite större och några hundralappar dyrare. Är nöjd med compaken men hade förmodligen varit lika nöjd med Eurekan.

Jag har en Eureka Mignon och är riktigt nöjd med den (jag har dock inte massa erfarenhet av andra kvarnar så jag har inte något att jämföra den mot). Jag köpte min ifrån
http://www.espressolutions.at/
 

TheDude

Well-known member
Mitt inlägg ovan kanske inte övertygade någon om att Eureka Mignon är en bra kvarn då jag inte presenterade några argument för eller emot, så här kommer en lite mer utförlig inlägg om vad jag tycker är bra/dåligt med Eureka Mignon:

Det som är bra är:
* Stabil och bra konstruktion.
* Enkelt att ställa in malningsgraden (steglös inställning).
* Timerfunktionen fungerar bra (fast på min modell så måste man justera timerinställningen med en ratt på undersidan vilket är lite bökigt, men jag tror att det ska komma en ny modell där den justeringsratten sitter på sidan av kvarnen).
* Då man öppnar kvarnen för att rengöra, så kommer den efter ihopmontering inte ha tappat inställningen av malningsgraden.

Det som är mindre bra:
* Det malda kaffet kan ibland komma ut i klumpar, men detta upplever jag inte som något stort problem.
 
Senast ändrad:

AndersL

Well-known member
Har ganska nyligen både en liten konisk och en mellanstor malskive-kvarn. Föredrar helt klart stabiliteten i skotten jag får från koniskt malverk. Just Bezzera är ju något så ovanligt som en medium-konisk så jag tror stenhårt på att den verkligen levererar riktigt stabila skott, lika bra eller bättre än nästan allt utom mazzer major. Tänk dock på att Bezzeran kan bara användas till espresso.
 

Davil

Well-known member
Tack alla för er hjälp/info och synpunkter!!

Gissa vad??....Jag har ändrat mig lite igen. Nu är det Paketet med Bezzera bz10 + Bezzera-kvarnen och inte bz07 som jag vill ha :).
På Fredag smäller jag till och beställer från stoll-espresso (Tack så mycket för ditt tidigare inlägg ang. Bezzera-paketet AndersL och även för dina synpunkter på Bezzera-kvarnen !).

Skillnaderna mellan Bezzera bz07,09 och 10 är på ett ungefär:

bz09 är en singelkokare, alltså inte en HX-maskin!
bz07 och bz10 är identiska hårdvarumässigt (förutom att bz10 har dubbla mätare som standard). Sedan ser de lite olika ut med andra positioner på hetvattenkran, lampor och tryckknapp.

Enligt mitt tycke och smak är bz10 lite snyggare och därför värd 425kr mer än vad paketet med bz07 kostar.

Usch...Detta blir mycket mer pengar än jag hade tänkt från början. Hoppas hoppas inget är defekt så det blir en massa strul.

Mvh/ en förväntansfull David
 

AndersL

Well-known member
Ledsen men jag har faktiskt ett alternativ till nu när vi ändå är uppe i ordentliga pengar. En Expobar dubbelkokare med PID från bellabarista och en billig ok kvarn från blocket. http://www.bellabarista.co.uk/espre.../expobar-leva-dual-boiler-coffee-machine.html

Har en själv och är mycket nöjd.

Nu är det många som påstår att kvarnen är det viktigaste vilket jag inte alls håller med om förutom om du vill ha ett enklare hantverk, tex om man vill slippa väga varje gång så är en bra kvarn med timer viktigt (Har en Mazzer mini E men anser ändå att man måste väga varje gång). Med rätt hantverk (och färskt kaffe såklart) så kan man få väldigt bra skott med nästan alla kvarnar som maler tillräckligt fint för rätt tryck i pucken (rinntid). Generellt ger koniskt malverk lite ljusare toner och skiva mörkare och vad man föredrar är helt en smaksak. Kvaliteten, kaffe-retention, användarvänligheten och snabbheten varierar dock kraftigt mellan kvarnar men bönor, bryggtemp/tryck och hantverket är det som påverkar smaken mest (men jag verkar vara ganska ensam om att tycka detta). Just en dubbelkokare med PID får du automatiskt "rätt" bryggtemp utan hantverk (HX kan man dock få rätt bryggtemp med rätt "flush"-metod).
 

TheSentinel

Well-known member
Om du inte helt släppt tanken på helautomatiskt så finns det bara ett märke, Jura. Den billigaste kostar ca 5000 kr och är en riktigt bra maskin. Många billigare helautomater är skräp. Jura tillverkar innehållet för många andra dyrare helautomatisk maskinerna på marknaden, bland annat för Siemens, bara höljet skiljer dem åt. Går säkert att provsmaka hos någon butik i närheten av där du bor. Jag har kört min Jura Ena 3 många gånger varje dag i drygt fem år, utan ett enda problem (jobbar mycket hemma). Är dock noga med rengöringar och avkalkning. Du hittar ett bra pris på en nyare Jura här: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1328984

Semi-automatiskt är ett svårare val, speciellt som nybörjare. Var säker på att du inte kommer tröttna innan du slänger ut för mycket pengar.
Jag hade helt klart övervägt begagnat till en början, det finns ganska mycket och till drygt halva priset om ekonomin är begränsad.

Lycka till, vad du än väljer :)
 
Senast ändrad:

Davil

Well-known member
Ledsen men jag har faktiskt ett alternativ till nu när vi ändå är uppe i ordentliga pengar. En Expobar dubbelkokare med PID från bellabarista och en billig ok kvarn från blocket. http://www.bellabarista.co.uk/espre.../expobar-leva-dual-boiler-coffee-machine.html

Har en själv och är mycket nöjd.

Nu är det många som påstår att kvarnen är det viktigaste vilket jag inte alls håller med om förutom om du vill ha ett enklare hantverk, tex om man vill slippa väga varje gång så är en bra kvarn med timer viktigt (Har en Mazzer mini E men anser ändå att man måste väga varje gång). Med rätt hantverk (och färskt kaffe såklart) så kan man få väldigt bra skott med nästan alla kvarnar som maler tillräckligt fint för rätt tryck i pucken (rinntid). Generellt ger koniskt malverk lite ljusare toner och skiva mörkare och vad man föredrar är helt en smaksak. Kvaliteten, kaffe-retention, användarvänligheten och snabbheten varierar dock kraftigt mellan kvarnar men bönor, bryggtemp/tryck och hantverket är det som påverkar smaken mest (men jag verkar vara ganska ensam om att tycka detta). Just en dubbelkokare med PID får du automatiskt "rätt" bryggtemp utan hantverk (HX kan man dock få rätt bryggtemp med rätt "flush"-metod).

Det var ett bra pris för att vara en dubbelkokare, men jag är mycket osäker om den är värd det högre pris jämfört med Bezzera bz10 inkl bezzera-kvarnen.

Dock har jag nog fortfarande inte riktigt fattat vad det är för skillnad mellan en hx och db-maskin rent praktiskt?
Flushar gör man ju med både hx och db-maskiner?

Vad gör en hx-maskin sämre än en dualboiler? Jag är trög :)

Som det ser ut nu (och jag tror det ska ganska mycket till för att få mig att ändra mig) så blir det en beställning från mobacoffee.de http://www.mobacoffee.de/Bezzera-BZ10-Bezzera-BB005-Timer

Då får jag även ett extra "handtag" på köpet. Man får välja mellan ett med 1 "pip" eller med ett öppet / naken bottendel. Jag tror jag väljer det nakna. Vad hade ni valt?

Mvh.David
 

Davil

Well-known member
Om du inte helt släppt tanken på helautomatiskt så finns det bara ett märke, Jura. Den billigaste kostar ca 5000 kr och är en riktigt bra maskin. Många billigare helautomater är skräp. Jura tillverkar innehållet för många andra dyrare helautomatisk maskinerna på marknaden, bland annat för Siemens, bara höljet skiljer dem åt. Går säkert att provsmaka hos någon butik i närheten av där du bor. Jag har kört min Jura Ena 3 många gånger varje dag i drygt fem år, utan ett enda problem (jobbar mycket hemma). Är dock noga med rengöringar och avkalkning. Du hittar ett bra pris på en nyare Jura här: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1328984

Semi-automatiskt är ett svårare val, speciellt som nybörjare. Var säker på att du inte kommer tröttna innan du slänger ut för mycket pengar.
Jag hade helt klart övervägt begagnat till en början, det finns ganska mycket och till drygt halva priset om ekonomin är begränsad.

Lycka till, vad du än väljer :)

Tack för din input!

men jag har helt släppt helautomatiskt. Det kommer att bli en semiautomatisk lösning för min del. Tyvärr hittar jag inget intressant på blocket, så det får bli nytt (om inget dyker upp innan Fredag på blocket).

Mvh.David
 

MattiasL

Well-known member
Som jag har förstått det, och jag är ingen expert, så är den största skillnaden mellan hx och db att du betydligt smidigare kan leka med ex olika temperaturer och tryck vid bryggningen. De som verkar ha betydligt bättre palett än jag har kan ex. föredra att köra en viss böna eller blandning med något lägre temperatur än en annan.

Att styra exakt bryggtemperatur gör du enkelt på en DB eftersom du har två separata system. På en HX blir det lite mer komplicerat. Dels är det svårare att bestämma exakt temperatur med ex. en PID. Vill du nå en exakt temperatur med en HX-maskin så behöver du lära känna din maskin lite mer, använda flushen och ex. räkna sekunder för att veta när temperatur är korrekt. Jag förstår inte mekaniken bakom men det är så jag har förstått det iaf. Utöver själv flushandet reglerar man temperaturen genom att ändra trycket du har i kokaren, dvs. vill du ha något lägre temperatur för en böna så kommer du behöva dra ner trycket i kokaren och därigenom få lite mindre resurser när det kommer till att skumma mjölk.

Summa summarum...du kan enklare pilla med parametrar med en DB (som har PID) och bestämma exakt temperatur och tryck. Du kan få samma precision på en HX men det kräver att du kanske behöver kompromissa med mängd ånga i kokaren och att du får räkna sekunder för att köra igång bryggningen vid exakt rätt tillfälle.

Jag har själv en HX-maskin och är mycket nöjd med den men visst är man lite nyfiken på om det skulle göra stor skillnad med en grad upp eller ner på en typ av böna. Det finns en intressant artikel på home-barista om hur man kan laborera med temperaturer på HX-maskiner också.
http://www.home-barista.com/hx-love.html
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,669
Inlägg
155,726
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp