wesaft
Well-known member
Ok, över till mer utförligare avkalkningstips.
Alla har säkert läst Lars minihjälp, men man kan behöva ta det ett steg till för att kalka av hela kokaren ända upp till toppen, och även ångröret och vakumbrytaren.
Här har vi en bra länk till utförliga instrultioner på engelska för Giotto Premium:
http://biobug.org/coffee/giotto/descaling/
Jag tänkte bara slänga upp några bilder och tips som kompliment till den länken.
Jag har den gamla basic varianten utan sensor i vattentanken.
Innan man tar av skalet på sin espressomaskin är det viktigt att dra ur sladden, glöm inte detta.
Töm kokaren, låt maskinen värmas upp först så vi får hjälp med trycket att få ut vattnet, även om det nästan går lika bra utan.
Stäng av maskinen sen, öppna tevredet,
ställ henne på kant.
När trycket sjunkit kan man även öppna ångvredet för att få in luft där.
fyll upp tanken med upplöst avkalkningsmedel
(jag körde med 10g citronsyra till 1l vatten, löser sig lättare i varmt vatten)
För att fylla hela kokaren behöver vi koppla ur vattennivåsensorn i kokaren.
se de röda ringarna, koppla loss och låt hänga lös. (urkopplad i bilden)
(för att ändra vattennivån kan man även dra den upp eller ner)
(ringade in pressostaten med grönt, säkert någon som vill veta, skruva här för att ändra trycket i kokaren)
Öppna ångvredet helt.
Sen när vi slår på maskinen kommer pumpen fylla på kokaren utan att stanna.
Det kommer komma ut vatten ut ångarmen och i vakumbrytarventilen (blåa) lite papper eller trasa här kan underlätta.
kör på tills det sprutar ut vatten.
Nu är hela kokarsystemet fullt med avkalkningsmedel.
Kalka av HX-slingan:
Sätt tillbaka vattennivåsensorn. (stäng av och dra ut sladden)
Kör ut avkalkningsmedel med spaken ut genom brygghuvudet.
För att kalka av OPV(övertrycksventilen) sätt i blindfilter och kör en stund.
Jag lät syran verka över natten, men räcker men kortare tid än så.
Sen töm kokaren igen på samma sätt som innan.
Fyll upp hela kokaren igen med färskt vatten.
Töm hela kokaren ännu en gång.
Upprepa om du känner för det, smaka på tevattnet, smakar det citron kan du köra mer vatten.
Spola rent HX-slingan med massa vatten ut genom brygghuvudet med spaken.
Spola även genom med blindfiltret i om du avkalkade OPV, annars kommer citronsyran finnas kvar i återloppsslangen.
Smart att ha återloppsslangen från OPV utanför nu, så citronsyran inte hamnar tillbaka i vattentanken.
Hoppas detta kan hjälpa någon som har en HXmaskin och är vilse i avkalkningen.
Ska tillägga att den enklare metoden som inte fyller hela kokare funkar den med, tror inte det blir så mycket kalkavlagringar i taket på kokaren och i ångarmen.
Alla har säkert läst Lars minihjälp, men man kan behöva ta det ett steg till för att kalka av hela kokaren ända upp till toppen, och även ångröret och vakumbrytaren.
Här har vi en bra länk till utförliga instrultioner på engelska för Giotto Premium:
http://biobug.org/coffee/giotto/descaling/
Jag tänkte bara slänga upp några bilder och tips som kompliment till den länken.
Jag har den gamla basic varianten utan sensor i vattentanken.
Innan man tar av skalet på sin espressomaskin är det viktigt att dra ur sladden, glöm inte detta.
Töm kokaren, låt maskinen värmas upp först så vi får hjälp med trycket att få ut vattnet, även om det nästan går lika bra utan.
Stäng av maskinen sen, öppna tevredet,
ställ henne på kant.
När trycket sjunkit kan man även öppna ångvredet för att få in luft där.
fyll upp tanken med upplöst avkalkningsmedel
(jag körde med 10g citronsyra till 1l vatten, löser sig lättare i varmt vatten)
För att fylla hela kokaren behöver vi koppla ur vattennivåsensorn i kokaren.
se de röda ringarna, koppla loss och låt hänga lös. (urkopplad i bilden)
(för att ändra vattennivån kan man även dra den upp eller ner)
(ringade in pressostaten med grönt, säkert någon som vill veta, skruva här för att ändra trycket i kokaren)
Öppna ångvredet helt.
Sen när vi slår på maskinen kommer pumpen fylla på kokaren utan att stanna.
Det kommer komma ut vatten ut ångarmen och i vakumbrytarventilen (blåa) lite papper eller trasa här kan underlätta.
kör på tills det sprutar ut vatten.
Nu är hela kokarsystemet fullt med avkalkningsmedel.
Kalka av HX-slingan:
Sätt tillbaka vattennivåsensorn. (stäng av och dra ut sladden)
Kör ut avkalkningsmedel med spaken ut genom brygghuvudet.
För att kalka av OPV(övertrycksventilen) sätt i blindfilter och kör en stund.
Jag lät syran verka över natten, men räcker men kortare tid än så.
Sen töm kokaren igen på samma sätt som innan.
Fyll upp hela kokaren igen med färskt vatten.
Töm hela kokaren ännu en gång.
Upprepa om du känner för det, smaka på tevattnet, smakar det citron kan du köra mer vatten.
Spola rent HX-slingan med massa vatten ut genom brygghuvudet med spaken.
Spola även genom med blindfiltret i om du avkalkade OPV, annars kommer citronsyran finnas kvar i återloppsslangen.
Smart att ha återloppsslangen från OPV utanför nu, så citronsyran inte hamnar tillbaka i vattentanken.
Hoppas detta kan hjälpa någon som har en HXmaskin och är vilse i avkalkningen.
Ska tillägga att den enklare metoden som inte fyller hela kokare funkar den med, tror inte det blir så mycket kalkavlagringar i taket på kokaren och i ångarmen.