Giotto ägare

wesaft

Well-known member
Ok, över till mer utförligare avkalkningstips.
Alla har säkert läst Lars minihjälp, men man kan behöva ta det ett steg till för att kalka av hela kokaren ända upp till toppen, och även ångröret och vakumbrytaren.

Här har vi en bra länk till utförliga instrultioner på engelska för Giotto Premium:
http://biobug.org/coffee/giotto/descaling/

Jag tänkte bara slänga upp några bilder och tips som kompliment till den länken.
Jag har den gamla basic varianten utan sensor i vattentanken.

Innan man tar av skalet på sin espressomaskin är det viktigt att dra ur sladden, glöm inte detta.

Töm kokaren, låt maskinen värmas upp först så vi får hjälp med trycket att få ut vattnet, även om det nästan går lika bra utan.
Stäng av maskinen sen, öppna tevredet,
ställ henne på kant.
När trycket sjunkit kan man även öppna ångvredet för att få in luft där.
Giotto_pa_lut.jpg


fyll upp tanken med upplöst avkalkningsmedel
(jag körde med 10g citronsyra till 1l vatten, löser sig lättare i varmt vatten)

För att fylla hela kokaren behöver vi koppla ur vattennivåsensorn i kokaren.
se de röda ringarna, koppla loss och låt hänga lös. (urkopplad i bilden)
(för att ändra vattennivån kan man även dra den upp eller ner)
Giotto_koppla_ur%20kokarniva.jpg

(ringade in pressostaten med grönt, säkert någon som vill veta, skruva här för att ändra trycket i kokaren)

Öppna ångvredet helt.
Sen när vi slår på maskinen kommer pumpen fylla på kokaren utan att stanna.
Det kommer komma ut vatten ut ångarmen och i vakumbrytarventilen (blåa) lite papper eller trasa här kan underlätta.
Giotto_fyll_hela_kokaren.jpg

kör på tills det sprutar ut vatten.
Nu är hela kokarsystemet fullt med avkalkningsmedel.

Kalka av HX-slingan:
Sätt tillbaka vattennivåsensorn. (stäng av och dra ut sladden)
Kör ut avkalkningsmedel med spaken ut genom brygghuvudet.

För att kalka av OPV(övertrycksventilen) sätt i blindfilter och kör en stund.

Jag lät syran verka över natten, men räcker men kortare tid än så.

Sen töm kokaren igen på samma sätt som innan.
Fyll upp hela kokaren igen med färskt vatten.
Töm hela kokaren ännu en gång.
Upprepa om du känner för det, smaka på tevattnet, smakar det citron kan du köra mer vatten.

Spola rent HX-slingan med massa vatten ut genom brygghuvudet med spaken.
Spola även genom med blindfiltret i om du avkalkade OPV, annars kommer citronsyran finnas kvar i återloppsslangen.
Smart att ha återloppsslangen från OPV utanför nu, så citronsyran inte hamnar tillbaka i vattentanken.

Hoppas detta kan hjälpa någon som har en HXmaskin och är vilse i avkalkningen.

Ska tillägga att den enklare metoden som inte fyller hela kokare funkar den med, tror inte det blir så mycket kalkavlagringar i taket på kokaren och i ångarmen.
 

theseal

Kaffeterroristen
Jag kör min gamla skönhet på timer.
Tänkte bidra med ett tips på er som vaknar lätt på morgonen.
Morgonsömnen som är så go :)
När hon går igång på timern på morgonen får hon ibland för sig att fylla på mer vatten i kokaren, detta pumpljud kan man lätt vakna av.
Numera ser jag till att "natta" henne. När den är kall på kvällen, varit avstängd länge. Slå på 5 sekunder, låta hon fylla upp kokaren om hon behöver, sen säga godnatt.
Nästa morgon sover jag som en stock med en tyst maskin:)

Jag kör också vår giotto på detta sätt med nattningsrutin, min fru uppskattar tipset mycket.. Sonen får gärna sova längre än till 06:00 när timern drar igång maskinen.
 

wesaft

Well-known member
Tänkte ett tag sätta timern på 21:59-22:00 som automatisk nattning.
Jag vet inte om elementet är igång då under en hel minut, det skulle vara onödigt slöseri med el.
Synd att jag inte kan ställa in 5 sekunder på timern.

Ja, tipset är en äktenskapsräddare som jag skämtade om i irckanalen :)
 

pere

Well-known member
Jag stiger upp 06:00 på vardagarna och är ärligt talat inte sugen på kaffe då/hinner inte heller mecka. När jag kommer hem på eftermiddagen så är däremot giotton varm och körklar och då kan ni tro att det smakar. På helgerna kör jag faktiskt från 15:00 fredag till 23:00 söndag - varför chansa?
 

Stompan

Well-known member
Hej Giotto-ägare! Jag har precis köpt en beggad Giotto Classic och är mycket nöjd! Dock har jag ett par frågor, varav den viktigaste är mjölkskummning. På min gamla isomac giada var jag bra på att skumma, fick alltid jämn och fint microskum. Nu så blir mjölken varm snabbt, och jag får ett lock med stora bubblor och bara varm mjölk under.

Frågan är; Hur ska man placera röret för att få bästa resultat? Nu har jag kannpipen mot maskinen och röret placerat vid motsatt kand av kannan, men det blir inte så bra. Ska jag luta kannan så att röret är i samma vinkel som kannan?

En annan fråga gällande mjölkskummning; ska man köra på fullt vrid? När jag kollar på klipp på youtube så håller dom på MYYCKET längre än jag innan mjölken är varm..tips?

Ett par gånger när jag har hjort kaffe så har det droppat lite vid leva-armen (vad heter det, där man sätter på vattnet), men slutat efter några sekunder..finns det anledning till oro?

Tack för alla tips!!
 

Tallinn

Well-known member
Fullt vrid är det som gäller! Pipen placeras där du får mycket virvel i kannan. För mig med mottakanna och tvåhålspip blir det nästan i mitten, men vinklad lite. Med annan utrustning blir det säkert någon annanstans.

Får du mycket virvel blandas mjölken runt och du får precis den mjölk du söker.
 

wesaft

Well-known member
Stompan, jag vet precis vad du går igenom, fick dåligt skum nu i början med giotton, gäller att hitta sin vinkel. Jag har fortfarande en bit kvar till det bästa skummet.

Notera att jag har hela maskinen på sidan, den gamla varianten vars ångarm bara svänger ut i en riktning.

skumvinkel_270.jpg


Fullt ös kör jag med, på nätet har de antagligen med större kannor.
Jag har ställt ner trycket till 1,1. Går även att ändra mängden ånga i kokaren genom att höja eller sänka vattennivån i kokaren enligt bilden längre upp här i tråden.

pere: Vi vet inte vart mijlön är på väg - varför chansa?
ha på maskinen på hela natten är slöseri.
 

wesaft

Well-known member
Ett par gånger när jag har hjort kaffe så har det droppat lite vid leva-armen (vad heter det, där man sätter på vattnet), men slutat efter några sekunder..finns det anledning till oro?

Testa att dra åt med skiftnyckel vid spaken, kan räcka.
Packningen där kan vara sliten ocskå, då får man plocka isär och byta eller göra rent.

Men några droppar behöver du inte oroa dig för mycket över. Fast man sover kanske bättre om natten med en helt tät maskin :)
 

pere

Well-known member
pere: Vi vet inte vart mijlön är på väg - varför chansa?
ha på maskinen på hela natten är slöseri.

"Natur"ligtvis har du rätt. När jag tittar mig omkring på alla strömslukande maskiner i hushållet som snurrar, blinkar lyser rött, hörs, flimrar, surrar, pyser...
så kan man undra varthän det barkar.

Men jag kör inte stadsjeep, jag duschar snålt, jag drar ner värmen en smula och giotton står bara på nätterna mellan fredag-söndag så jag tycker ändå jag har någerlunda rent samvete.

Angående skumningsteknik så kör jag med liten kanna fylld till hälften och skummar resolut på ytan tills mjölken reser sig upp mot kanten (halva tiden) för att dörefter sänka något och virvla reterande tid tills det är varmt. Problemet jag har är att skillnaden mellan bra och dåligt skum är hårfin...
 

Stompan

Well-known member
Hej Giottoägare!!

Har ett problem med min Giotto Classic; det kommer inget vatten ur "tépipen" fast jag vrider fullt ös på spaken...har inte haft problem med den innan, men idag när jag skulle ta ut lite vatten ur pipen så kom det inget..öppnade upp locket för att se om nån slang var lös, men det verkade inte så. Är det en separat vattenslang för denna pip?

En annan fråga; när jag öppnade upp så såg jag att det var vissa rör som hade nåt vitt gummi runt sig, mellan skruven som tätade och röret..skall detta antas vara packningar, och isåfall, hur ser man om de behöver bytas? Såg ut som gammalt tuggummi på en fritidsgårdssoffa.

Tacksam för hjälp!!!!!
 

wesaft

Well-known member
Tjena Stompan

Först och främst dubbar jag nu denna tråden till officiell Giottotråd :)

Röret från tekranen kommer från kokaren.

Har du kalkat av henne någon gång?
Har du maskinen uppvärmd när du försöker ta ut tevatten?

Det kan vara gängtejp du beskriver, eller någon äcklig kalkavlagring.

Packningar/tätningar kan behövas byta, men då är det oftast den omvända effekten, det läcker ut vatten i maskinen.
Jag tippar att antingen har teventilen gått sönder, eller så har den kalkat igen.
 

Stompan

Well-known member
Först och främst; kanon med en Giotto-tråd!! Ser fram emot intressant diskussioner om hantverk, hårdvara och allmäna tips kring denna Rolls-Royce av espressomaskiner!!

Jag behöver nog kalka av henne, men problemet är att jag (antar jag) bara kan tömma ut vatten genom tepipen, vilket inte går..Har haft kontakt med Trase angående detta, han kan sina grejer=) Igår skruvade jag bort tearmen för att se om den kloggat igen där, fast det verkade vara rena rör. Får se om jag vågar ge mig in i maskinen å skruva bort röret från kokaren....
 

Stompan

Well-known member
Hej alla Giottofantaster!

Jag har, som ovan nämnts, haft problem med att det inte kommer nåt vatten från tekranen, och i helgen så lossade jag på det krokiga röret från kranen och det långa röret ner till tanken för att se om jag fick ut nåt. Det var lite svårare att sätta dit det krokiga röret efteråt eftersom kopplingarna hade vridit sig lite när jag skruvade loss det långa röret (som är kopplat till det krokiga) så det passade inte riktigt. MEN, min fråga är nu; måste man täta när man har varit å lossat rören?? Pratade med en reparatör i malmö (www.alrp.se) och han sa att om rören hade en knopp/boll i slutet så skulle det inte behövas..vad tror ni?

Nu ska jag försöka att sätta dit röret igen, fylla kokaren med avkalkningsmedel (citronsyra) och hoppas att beläggningen (om det nu är det som orsakar problemet) löser upp sig...
 

Stompan

Well-known member
Hej Giottoägare!

Har nu fått tillbaka min maskin som reparerats av en kille i malmö som är anställd av Monteriva; det var en sliten ventil i tekranen som gjorde att det inte kom ut något vatten, så nu funkar det! Dock, tråkigt nog, så har jag ett annat problem. Innan maskinen lämnades in så hade jag ställt in trycket til 1.3, och där låg det stabilt. Nu så går maskinen upp lite mer i tryck, och på ca 20 sekunder så sjukner den lite för att sedan regleras upp igen osv..pratade med killen i malmö och han sa att det kunde vara en luftficka i pressostaten, eller att nån förkalkning. Jag hade nämligen i avkalkningsvätska i kokare ca 3 veckor (fick inte ut det pga tepipen) så kanske har något hänt..Jag fick rådet att ta lossa pressostaten å blåsa lite, samt se om kokare läcker något..Har nån av er haft detta problem? Är ju alltid bra med en second oppinion, fast jag såklart litar på Monteriva.

Tacksam för all hjälp!!

/David
 

theseal

Kaffeterroristen
ooufff... Lilla mardrömmen :D

Ne, det är väl bara att göra som han säger, det är ju ingen rymdraket vi har att göra med, det är ju lite bysmide över det hela. Var försiktigt närdu lossar på grejjerna bara, se till att du får bra tag och inte slinter.
 

Stompan

Well-known member
Ja, har inte riktigt rett ut var jag ska lossa än bara, det var tydligen något membran man inte ville skada..får hem å kolla idag..=(
 

Tobbe_L

Well-known member
giotto-guts.jpg


Pressostaten är den lilla svarta saken som har en vit microbrytare på (mitt i bilden)
Troligtvis har du vatten i "snurren" på kopparröret till pressostaten.
Skruva bort röret o blås i det så att vattnet åker ut.
 

Stompan

Well-known member
Tack Tobbe!

Såhär ser min insida ut, men det är väl i princip densamma...
 

Bilagor

  • boiler_giotto.jpg
    boiler_giotto.jpg
    67.3 KB · Visningar: 115

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp