Favoritrobustor, blandning och rostningsgrad?

Chilhuacle

Well-known member
Hej!

Efter en del rostande av robustor började jag undra varför forumet innehåller så lite tips och nyanserade åsikter om dessa (det finns gott om åsikter av typen det är bra/dåligt med robustabönor). Trots allt så är det ju inte så att alla robustor smakar lika, eller för den delen, illa. :(
Jag tänkte börja experimentera lite, men det hade inte varit helt fel att ha en kunskapsbas att börja med. Så hör av er med era erfarenheter ni som rostar eller gillar robustor. Robustorna behöver er!:)
 

knasper

Well-known member
Håller med. Robusta kan tyckas baktalade på forumet men självklart skall även avståndstagarna få tycka till. 30% robusta är en rätt bra standard för mig. Ibland kör jag 50% robusta och det är t.ex. en sådan som jag fått beröm av övriga familjen att "detta var RIKTIGT gott kaffe". Jag tror att det var hälften Daterra och hälften Monsoon Robusta på¨den, för mig rätt ljus rostning - knappt till andra crack. Prövade en 100% robusta i våras och tyckte att den var lika god, fast på ett annat sätt, som ett antal singel arabica.

Tyvärr Chilhuacle så har jag inte fört någon närmre bok över skillnader på de jag prövat. Monsoon robusta och indisk robusta från Gokaffe samt indisk robusta från Mauritz Gbg är nog vad jag rostat. Jag skall kolla om jag har en rost av varje sort kvar, då gör jag dem som single och jämför. Hur långt kör du dem (inte tid då utan brun/svart, torr/oljig, crack hit/crack dit :D)?
 

Chilhuacle

Well-known member
Håller med. Robusta kan tyckas baktalade på forumet men självklart skall även avståndstagarna få tycka till.

Hej Knasper!

Nå, nu menade jag inte så att man inte ska få tycka om/inte tycka om robusta, utan snarare att nyanseringen har blivit lidande eftersom det kan framstå som att man drar alla robustor över en kam. Självklart finns det artspecifika karaktärer och aromer hos både C.arabica och C.robusta, men inom varje art så påverkar sort, klimat och jordmån m.m., smaken och aromen som alla här på forumet vet. För att inte tala om rostning, malning... Arabicor diskuteras regelbundet både som singlar och i blandningar, därför efterlyste jag mera info om robustor för att belysa variationen även hos robustor.

De robustor jag rostat är alla från Gokaffe (Kamerun, Cherry, Monsooned)
Kamerun tyckte jag blev väldigt god (fyllig och nötig), men har ingen i rostad form just nu, återkommer med bättre beskrivning när jag rostat och smakat nästa batch. Cherry robusta har jag bara rostat en gång nästan till andra crack brun, matt inte oljig (city+ -full city). Hade då en parfymerad doft och en lite skarp smak jag inte gillade, ska försöka igen.
Monsooned robusta har jag rostat en bit in i andra crack till lätt franskrost (blank, brun lite oljig) med enligt mig gott resultat. Fyllig kaffesmak med tydlig sötma och mycket lite av den torra brända robustigheten.

Jag ska försöka bli lite ambitiösare i provningen härnäst, smaken sitter i huvudet, men vill inte komma ut i skriven form.:(

Nån som kan hjälpa...
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp