Fabian
Well-known member
Nu har jag också hoppat på hemmarostningståget och börjat ugnsrosta!
Hade inget att göra igår då det slog mig att jag ju tänkt pröva på detta. Snabbt bort till kaffemaskinen och köpte lite gröna J&N-bönor och fem väldigt snygga svarta zip-lock-påsar med envägsventil(dessa visade sig senare rymma ganska precis 200g rostade bönor).
Jag köpte fyra olika bönor i varierande mängd, prövade att rosta alla igår. Här är sorterna, rostningstypen och mina smakreflektioner från idag då de fått vila ett dygn:
(Kom fram till med hjälp av termometer att min ugn blir runt 25°C varmare än vad den anger på ratten)
Guatemala Finca Santa Paula:
Körde 12 min på 225°(alltså nästan 250...), tog ut dem en stund efter att alla bönor crackat en gång. 200g gröna bönor vägdes sedan upp till 190g efter rostningen. Hällde dem fram och tillbaka mellan en sil och ett durkslag tills de svalnat, det visade sig faktiskt vara ett hyfsat effektivt sätt att få bort silverhinnorna, de liksom smulades ut genom silen och hålen i durkslaget. Smaken då, len och lite söt med en ganska mjuk syra, inte så kraftig utan mer rund och fin. Gott!
Mysore Nuggets:
24 min sänkte till 200°(ca225 då)
Tog ju mycket längre tid, tog ut några minuter efter första crack, de var då fortfaranda ganska ljusa, dock inte för ljusa. 330g sjönk i vikt till 290. Kanske därför det tog längre tid, för det var mer i plåten? Smaken: Kryddigt med en lite strävare syra än Guatemalan, hyfsat kraftfull i smaken. Ungefär vad J&N anger att den ska smaka alltså
Kenya AA Gethumbwini:
17 min 225°(upp emot 250)
Lät dem ligga längre efter första crack än de andra, så de vart mörkaste hittills. 125g råkaffe vägde jag upp till 130g rostat! Hur kan det bli så? Kontrollvägde flera gånger, men det kanske var jag som tänkte fel nånstans ändå. Det här är det enda kaffet jag haft hemma innan, minns bara lite vagt hur det smakade. Idag då, jag tycker den har en mycket syrlig bärsmak, stor smak i munnen med ett kraftigt bett, härligt frisk!
India Parchmen Robusta:
22 min på 225°(250)
Jag tror att jag drog de in i andra crack, är inte helt säker då detta verkade ske lite lugnare och mer utspritt än första. Men de rörde lite på sig och hoppade till en aning ganska utspritt. Första crack verkade ske för de flesta bönorna under samma tid. Mörka blev de, men inte så att det började svettas. 200g blev 170 rostat. Smaken, ingen syra alls, det var rätt kul att pröva i kontrast till de jag just druckit. Extremt kraftfull, men även något bitter/besk som ju inte är så kul. Väldigt jordig i smaken, och jag känner igen denna smak från de italienska blandningar man smakat...
Försökte att inte svälja för mycket av det jag provsmakade, men känner mig ändå väldigt konstig just nu, så jag får vänta med att experimentera med blandningar till imorgon. Vad tycker ni att jag ska prova för kombos? Jag tänker mig att Mysore Nuggets runt 40% tillsammans med runt 40-50% Robusta och en skvätt Kenya eller Guatemala på 10% skulle ge en riktigt fet typiskt italiensk espressosmak. Har tänkt donera en sån blandning till mina föräldrar som gillar just det, men det är inte vad jag själv riktigt är ute efter. Jag gillar när espresson är lite len och rund, men gärna rätt kraftig i smaken, och inte så syrlig... Kanke får dämpa syran med lite robusta till min egen blandning också. Tipsa mig!
Hade inget att göra igår då det slog mig att jag ju tänkt pröva på detta. Snabbt bort till kaffemaskinen och köpte lite gröna J&N-bönor och fem väldigt snygga svarta zip-lock-påsar med envägsventil(dessa visade sig senare rymma ganska precis 200g rostade bönor).
Jag köpte fyra olika bönor i varierande mängd, prövade att rosta alla igår. Här är sorterna, rostningstypen och mina smakreflektioner från idag då de fått vila ett dygn:
(Kom fram till med hjälp av termometer att min ugn blir runt 25°C varmare än vad den anger på ratten)
Guatemala Finca Santa Paula:
Körde 12 min på 225°(alltså nästan 250...), tog ut dem en stund efter att alla bönor crackat en gång. 200g gröna bönor vägdes sedan upp till 190g efter rostningen. Hällde dem fram och tillbaka mellan en sil och ett durkslag tills de svalnat, det visade sig faktiskt vara ett hyfsat effektivt sätt att få bort silverhinnorna, de liksom smulades ut genom silen och hålen i durkslaget. Smaken då, len och lite söt med en ganska mjuk syra, inte så kraftig utan mer rund och fin. Gott!
Mysore Nuggets:
24 min sänkte till 200°(ca225 då)
Tog ju mycket längre tid, tog ut några minuter efter första crack, de var då fortfaranda ganska ljusa, dock inte för ljusa. 330g sjönk i vikt till 290. Kanske därför det tog längre tid, för det var mer i plåten? Smaken: Kryddigt med en lite strävare syra än Guatemalan, hyfsat kraftfull i smaken. Ungefär vad J&N anger att den ska smaka alltså
Kenya AA Gethumbwini:
17 min 225°(upp emot 250)
Lät dem ligga längre efter första crack än de andra, så de vart mörkaste hittills. 125g råkaffe vägde jag upp till 130g rostat! Hur kan det bli så? Kontrollvägde flera gånger, men det kanske var jag som tänkte fel nånstans ändå. Det här är det enda kaffet jag haft hemma innan, minns bara lite vagt hur det smakade. Idag då, jag tycker den har en mycket syrlig bärsmak, stor smak i munnen med ett kraftigt bett, härligt frisk!
India Parchmen Robusta:
22 min på 225°(250)
Jag tror att jag drog de in i andra crack, är inte helt säker då detta verkade ske lite lugnare och mer utspritt än första. Men de rörde lite på sig och hoppade till en aning ganska utspritt. Första crack verkade ske för de flesta bönorna under samma tid. Mörka blev de, men inte så att det började svettas. 200g blev 170 rostat. Smaken, ingen syra alls, det var rätt kul att pröva i kontrast till de jag just druckit. Extremt kraftfull, men även något bitter/besk som ju inte är så kul. Väldigt jordig i smaken, och jag känner igen denna smak från de italienska blandningar man smakat...
Försökte att inte svälja för mycket av det jag provsmakade, men känner mig ändå väldigt konstig just nu, så jag får vänta med att experimentera med blandningar till imorgon. Vad tycker ni att jag ska prova för kombos? Jag tänker mig att Mysore Nuggets runt 40% tillsammans med runt 40-50% Robusta och en skvätt Kenya eller Guatemala på 10% skulle ge en riktigt fet typiskt italiensk espressosmak. Har tänkt donera en sån blandning till mina föräldrar som gillar just det, men det är inte vad jag själv riktigt är ute efter. Jag gillar när espresson är lite len och rund, men gärna rätt kraftig i smaken, och inte så syrlig... Kanke får dämpa syran med lite robusta till min egen blandning också. Tipsa mig!