Första rostningen!

Fabian

Well-known member
Nu har jag också hoppat på hemmarostningståget och börjat ugnsrosta!
Hade inget att göra igår då det slog mig att jag ju tänkt pröva på detta. Snabbt bort till kaffemaskinen och köpte lite gröna J&N-bönor och fem väldigt snygga svarta zip-lock-påsar med envägsventil(dessa visade sig senare rymma ganska precis 200g rostade bönor).

Jag köpte fyra olika bönor i varierande mängd, prövade att rosta alla igår. Här är sorterna, rostningstypen och mina smakreflektioner från idag då de fått vila ett dygn:

(Kom fram till med hjälp av termometer att min ugn blir runt 25°C varmare än vad den anger på ratten)

Guatemala Finca Santa Paula:
Körde 12 min på 225°(alltså nästan 250...), tog ut dem en stund efter att alla bönor crackat en gång. 200g gröna bönor vägdes sedan upp till 190g efter rostningen. Hällde dem fram och tillbaka mellan en sil och ett durkslag tills de svalnat, det visade sig faktiskt vara ett hyfsat effektivt sätt att få bort silverhinnorna, de liksom smulades ut genom silen och hålen i durkslaget. Smaken då, len och lite söt med en ganska mjuk syra, inte så kraftig utan mer rund och fin. Gott!

Mysore Nuggets:
24 min sänkte till 200°(ca225 då)
Tog ju mycket längre tid, tog ut några minuter efter första crack, de var då fortfaranda ganska ljusa, dock inte för ljusa. 330g sjönk i vikt till 290. Kanske därför det tog längre tid, för det var mer i plåten? Smaken: Kryddigt med en lite strävare syra än Guatemalan, hyfsat kraftfull i smaken. Ungefär vad J&N anger att den ska smaka alltså

Kenya AA Gethumbwini:
17 min 225°(upp emot 250)
Lät dem ligga längre efter första crack än de andra, så de vart mörkaste hittills. 125g råkaffe vägde jag upp till 130g rostat! Hur kan det bli så? Kontrollvägde flera gånger, men det kanske var jag som tänkte fel nånstans ändå. Det här är det enda kaffet jag haft hemma innan, minns bara lite vagt hur det smakade. Idag då, jag tycker den har en mycket syrlig bärsmak, stor smak i munnen med ett kraftigt bett, härligt frisk!

India Parchmen Robusta:
22 min på 225°(250)
Jag tror att jag drog de in i andra crack, är inte helt säker då detta verkade ske lite lugnare och mer utspritt än första. Men de rörde lite på sig och hoppade till en aning ganska utspritt. Första crack verkade ske för de flesta bönorna under samma tid. Mörka blev de, men inte så att det började svettas. 200g blev 170 rostat. Smaken, ingen syra alls, det var rätt kul att pröva i kontrast till de jag just druckit. Extremt kraftfull, men även något bitter/besk som ju inte är så kul. Väldigt jordig i smaken, och jag känner igen denna smak från de italienska blandningar man smakat...

Försökte att inte svälja för mycket av det jag provsmakade, men känner mig ändå väldigt konstig just nu, så jag får vänta med att experimentera med blandningar till imorgon. Vad tycker ni att jag ska prova för kombos? Jag tänker mig att Mysore Nuggets runt 40% tillsammans med runt 40-50% Robusta och en skvätt Kenya eller Guatemala på 10% skulle ge en riktigt fet typiskt italiensk espressosmak. Har tänkt donera en sån blandning till mina föräldrar som gillar just det, men det är inte vad jag själv riktigt är ute efter. Jag gillar när espresson är lite len och rund, men gärna rätt kraftig i smaken, och inte så syrlig... Kanke får dämpa syran med lite robusta till min egen blandning också. Tipsa mig!
 

Marv

Well-known member
Har du provat som espresso ?
Vanligen behöver kaffet ligga några dagar efter rostning. Jag tycker du skall prova dessa igen om ngn dag eller 2 för att känna hur smaken utvecklas.
 

Fabian

Well-known member
Japp, kört alla som espresso. Stor dubbelkorg, lite grövre malning och överdosering.
Ja, jag har förstått att det gärna vill vila lite, men det vill inte jag! Så jobbigt att vänta...
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Nu har även jag smakat av mina hemrostade blandningar.

Jag blandade, procentuellt sett, 50-30-20 respektive 50-40-10 av bönorna (Bergstrands): Malabar, Colombia samt Kenya.

Namnet på blandningarna blev Rääfgift #532 samt #541 och den förra var den som hade mest jordighet och var mest kärv. Den senare smakade ganska tamt i munnen men hade den överlägset bästa eftersmaken. Namnet på dessa blandningar visade sig inte vara helt missvisande...

Ska jag köra mer från Bergstrands så får det nog bli en 50-25-25 blandning åtminstonde; kanske till och med mer Malabar.

Jag tänker inte slänga någon av påsarna, men nästa gång får det bli en annan blandning och andra bönor (dock inte från Kahl's om de inte sänker priset radikalt). vad är det för leveranstid från gokaffe.se?

BTW: ska man mala lite grövre? Jag måste skicka i runt 18-19 gram i Synesson om jag vill komma ens i närheten av 20 sekunder. Nuvarande malgrad är 6 (normalt 8-10). Puckarna är snustorra i alla fall...

//Stefan (som ser detta första försök som en framgång om än inte succe)
 

djneo

Well-known member
Jag kör runt 12 och överdoserar kraftigt för att få en len och god smak. Prova stefan blir väldigt gott:D
 

svartvest

Well-known member
Våga vänta 3-7 dagar. Sedan har jag lite olika böner som fick ligga "öppet" förstöras lite men det intressanta är hur smaken förändras.
 

Fabian

Well-known member
De har fått ligga idag... Imorgon blir det lite bilder och mer provsmakning, förhoppningsvis hittar jag någon schysst blandning! Då har de ju fått vila tre dygn sen rostning... Kanske lite för färskt fortfarande, men det är väl ändå ett litet lyxproblem :)
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag ställde ned malgraden ytterligare ett steg idag och drog - för ovanlighetens skull - två enkla. Det tog runt 22 sekunder och kändes som totalt misslyckat. Pucken var i alla fall snustorr och så var även filterkorgen (ibland blir det som rostbruna fuktfläckar i botten av korgen om jag drar för länge).

Tänkte att jag ändå skulle smaka på shotsen innan jag dumpade dem och ta mig tusan... Hur gott som helst. Lent och fint och med en sagolik eftersmak som jag fortfarande sitter och suger på!

Synd bara att det endast återstår typ två enkla kvar av bönorna... :( Blandningen var Rääfgift #541.

Ville bara dela med mig av denna upplevelse! :D :coffee:

//Stefan (som med all säkerhet ska rosta mer hemma och kanske hitta en riktig favvo så småningom)
 

djneo

Well-known member
Har också provat nu och ställa ner vid körning av dubbel men det kommer knappt nåt ut ur mitt öppna PF. Pucken blir hur blött somm helst! Några tips till en som känner sig lite vilse nu?:unsure:
 

Fabian

Well-known member
Du maler ju för fint då :)
Imorgon lägger jag upp fina bilder på mina rostningsexperiment... Var med om en kul grej idag, körde två enkla för en bild, men det vart lite för tight och det rann bara ur ena spouten, varpå jag irriterat blåste på utloppet från den sidan det rann, och vips, strålen knuffades åt rätt håll och det rann lika ur båda :)
 

djneo

Well-known member
Yes... maler för fint ska prova mera groft som tidigare... men fabian vad bruka du normalt ligga på vid din gamla kvarn jag kör runt 10-16 olika för olika kaffen då förstås;) nu har jag en la bomba i för att jag inte orkat rosta nåt för denna veckan.

Kommer du ihåg nåt av den gamla kvarnen eller?
 

Fabian

Well-known member
Jag har för mig att jag låg nånstans runt 13-14 tror jag. Men det var ju ett tag sen, och jag hann ju inte mala mer än typ 250-500 gram i den :) Men tror det var däromkring. Minns att jag körde något grovmalet och lite överdosering, gör oftast så.
 

Fabian

Well-known member
Dags för lite bilder här då!

Så här ser kaffemaskinens påsar ut. De visade sig faktiskt rymma upp till 300g, jag hade inte vecklat ut de riktigt innan.
picture.php


En schysst dubbel :)
picture.php


Som blev en cappuccino.
picture.php


Två enkla. Ser ni att det är olika mycket i? Skrev om det längst ner på förra sidan i tråden
picture.php


Måste säga att jag är grymt nöjd, speciellt med blandningen Guatemala ca 60% och Kenya ca 40%!
 

Fabian

Well-known member
Jag har inte kört något annat i ugnen efter rostningen... men jag ställde luckan öppen nån timme och fortsatte köra köksfläkten ett tag till bara för att förebygga. Luktade överhuvudtaget inte så mycket tyckte jag
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Knycker lite tråd här: första rostningen med iRoast2an genomförd. Maskinen låter, det råder det inget tvivel om, men inte mer än man kan stå ut med. Tanken på resultatet får en att stå ut med det mesta... :)

Köpte lite Bergstrands Mocca, Kenya och Colombia och testade med en tredjedel av varje färdigblandat; tänkte att det kanske blir bäst om bönorna har ungefär samma storlek när man rostar färdigblandat...

Naturligtvis finns det en film... ;)

[youtube]IGDoyJfatWw[/youtube]

Det gick över förväntan! Körde på "Preset2", men avbröt när det var dryga två minuter kvar eftersom bönorna då hade ungefär samma färg som Åre ROCKen jag har i kvarnen. Jag gav blandningen namnet MOKECO33 för enkelhetens skull...

Blir till att läsa på lite om rostning framöver för mer sådan lär det bli!

//Stefan (som tycker att alla borde testa att rosta kaffet själva; det är jättekul)
 

Fabian

Well-known member
Blir enormt sugen på en rostare. Det ser ut som att skalen lossnar under rostningen och tas om hand av maskinen, stämmer det? Verkar bekvämt
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det ser ut som att skalen lossnar under rostningen och tas om hand av maskinen, stämmer det?

Tanken är att skalen ska hamna i uppsamlaren. Ett fåtal skal (jämförelsevis) smet ut och hamnade på spisen, men det mesta hamnade där det skulle. Att jag sedan lyckades tippa ur lite skal ned i det färdigrostade kaffet var nog mer en fråga om handlag än om konstruktion.

Nu har jag inte smakat det jag rostade, men det såg, i färg och storlek, ut ungefär som det Åre ROCK jag har i kvarnen och det luktade väldigt gott. Således tror jag att det blev bra.

Är redan väldans nöjd med denna maskin. Den kostar ju ganska lite (runt 2000; tror kaffeagenterne.dk skulle ha 150 spänn lite drygt för att skicka en iRoast2 till Svedala) och tar just ingen plats. Jag har ställt min i skåpet ovanför frysen och där får den, med råge, plats.

//Stefan (som ska vänta lite med nästa rostning för att utröna blandningsprocenten)
 

djneo

Well-known member
Grymt kul Stefan att höra att du vart nöjd.

Jag kommer nog få min rost kanske nu i veckan hoppas jag....

Återkommer med lite info om vad jag tycker då.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,366
Senaste medlemmen
Peter Bohmelin
Topp